Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Trudnoca'

Uticaj tiroidne bolesti na trudnoću i potomstvo

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

tiroid

Piše: Prof. dr Miloš Žarković, spec. endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije (KCS)
 i stručni saradnik u Poliklinici „Rezidencija zdravlja Kerber“

Tiroidni hormoni sintetišu se u štitastoj žlijezdi, i to su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 je aktivan hormon i on nastaje iz T4 u organima i tkivima, dejstvom specifičnih enzima. Tiroidno stimulišući hormon (TSH) luči hipofiza, žlijezda koja se nalazi na bazi mozga, a čije lučenje direktno kontroliše mozak. Ovaj hormon je pod direktnom kontrolom mozga i govori koliko je mozak zadovoljan količinom tiroidnih hormona.

Više →

Hipertenzija u trudnoći

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Prof. dr Nebojša Tasić, internista kardiolog
Institut za  KVB  Dedinje, Beograd
PZU Rezidencija zdravlja Kerber, Podgorica
Zašto je važno liječiti hipertenziju u trudnoći? Ukoliko se hipertenzija ne otkrije na vrijeme, dolazi do oštećenja na krvnim sudovima posteljice, smanjenja količine plodove vode i zastoja u rastu ploda. Loše regulisan krvni pritisak u trudnoći može dovesti do izuzetno teških komplikacija, kao što su preeklampsija i eklampsija, smrt ploda, pa čak i smrt majke

Više →

Obilježena svjetska nedelja dojenja

Objavio   /  Izdanje Br. 65  

Ovogodišnja Svjetska nedjelja dojenja, pod temom “Dojenje: Pobjednički gol – za cio život!”,obilježena je širom svijeta 22. put, a tom prilikom naglašena je neophodnost povećanja procenta dojene djece, kao i značaj očuvanja, promocije i podrške dojenju, a u svijetlu činjenice da se približava kraj roka predviđenog za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva.

Više →

Hipertireoza i hipotireoza trudnica

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

hiper

Piše: dr Sreten Kavarić mr sc med. Internista endokrinolog
Hipertireoza (tireotoksikoza) predstavlja povećanu produkciju hormona štitaste žlijezde. Može nastati prije trudnoće a i u toku trudnoće (gravidarna tireotoksikoza ili hipertireoza). Ukoliko je hipertireoza nastala prije početka trudnoće, neophodno je, nakon potvrde trudnoće, konsultovati endokrinologa oko izbora lijeka za liječenje u trudnoći, zbog činjenice da ljekovi za liječenje hipertireoze (tireosupresivi) prolaze (u većoj ili manjoj mjeri) kroz fetoplacentnu barijeru, i nakon porođaja nalaze se u mlijeku dojilje.

Više →

Novo porodilište u Podgorici

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

porodiliste

U Kliničkom centru Crne Gore 30. decembra otvoreno je adaptirano, moderno porodilište sa pet porođajnih sala, salom za pripremu, posebnom operacionom salom za carske rezove i apartmanima.

Više →

Trudnoća ne smije da se prekida zbog pola

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Crna Gora je, zajedno sa Albanijom, Azerbejdžanom i Jermenijom, zemlja sa najvećim procentom disbalansa među novorođenom djecom muškog i ženskog pola. Prema podacima navedenim u istraživanju, koje je nedavno sproveo Populacijski fond UN, odnos između rođenih dječaka i djevojčica je 109,8 prema 100, a uobičajeni odnos u opštoj populaciji je između 102 i 104 rođena dječaka prema 100 rođenih djevojčica – rekao je pomoćnik ministra zdravlja, prim. dr Mensud Grbović, na konfer­enciji za novinare posvećenoj poremećaju odnosa polova kod novorođenčadi u Crnoj Gori, koja je održana 13. decembra u Ministarstvu zdravlja.

Više →

Šta može da vam šteti tokom trudnoće

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

PUŠENJE – Uvijek šteti! Trudnice koje puše imaju povećani rizik od prijevremenog porođaja, spontanog pobačaja, komplikacija u vezi sa posteljicom, gubitka težine ploda. Bebe majki koje puše imaće povećan rizik od prob­lema u ponašanju i u neurološkom razvoju, problema sa respiratornim bolestima, astmom i sindromom iznenadne smrti. Negativni efekti pušenja na trudnoću mjere se kol­ičinom [...]

Više →

Urinarne infekcije, trudnoća i problemi liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Na sastanku održanom u Podgorici, u skladu sa pro­fesionalnim interesovanjima učesnika događaja, govorilo se o urinarnim infekcijama, njihovoj brojnosti, o mogućno­stima primjene ljekova u terapiji trudnica, vršena je prezent­acija kliničkih iskustava, a predstavnici sponzorske kom­panije, mr ph. Pavle Bijelići i dr spec. Mirjana Ilić, iskoristili su mogućnost za predstavljanje dvaju novih ljekova namijen­jenih za liječenje urinarne infekcije i regulaciju nivoa estrogena u toku menopauze

Više →

Trudnoća i sunčanje

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije
Trudnice se moraju čuvati dužeg boravka na suncu. Mnoge žene imaju pojačanu pigmentaciju u području lica, bradavica dojke, zatim stidnih usana, u obliku linije koja ide od pupka (lat. linea fusca, linea nigra). Te pigmentacije se u trudnoći, zbog hormonskih uticaja, pojačavaju i nakon poro­đaja obično nestaju.

Više →

Fiziološka žutica – normalna pojava u porodilištu

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

fizioloska zutica

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Pod žuticom se podrazumijeva žuta prebojenost kože i sluznica. Fiziološka žutica se javlja u do trideset posto terminske i više od pedeset posto prijevremeno rođene djece, djece rođene prije trideset sedme sedmice gestacije.

Više →

Ishrana u trudnoći

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Zdrava ishrana majke znači i zdrava ishrana bebe Prema mišljenju nutricionista i ginekologa, žena bi u toku trudnoće trebalo da dobije otprilike 12-16 kg. Opti­malna težina tokom trudnoće preciznije se određuje na os­novu indeksa tjelesne mase koji je žena imala prije trudnoće. Indeks tjelesne mase (ITM) predstavlja odnos težine i visine izračunat kao težina (kg) [...]

Više →

Izbjegavanje rizika i prevencija najbolji ljekari

Objavio   /  Izdanje Br. 39, Razno  

Krajem mjeseca, od 25. do 29., u Miločeru su održane IV. Međunarodna ljetnja škola o kardiovaskularnim bolestima i III. Škola posvećena reproduktivnom zdravlju. U fokusu interesovanja učesnika bili su kontrola faktora rizika, dijagnostika i tretman kardiovaskularnih bolesti i edukacija adolescenata o reproduktivnom zdravlju.

Više →

Trudnoća i oralno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

trudnoca oralno zdravlje

Piše: dr Marko Rašović Ordinacija Apolonia

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje, ali zahtijeva razmatranje nekih specifičnih zahtjeva kada je rad stomatologa u pitanju. Tu treba uzeti u obzir da se tokom iste dešavaju bitne fizičke, hormonske, fiziološke, emocionalne i metaboličke promjene.

Više →

Varenje i ishrana odojčeta

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

ishrana odojcadi

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Digestivni trakt odojčadi spreman je da od rođenja procesuira bjelančevine (proteine) i masti. Njihov stomak proizvodi hlorovodoničnu kisjelinu, pepsin, dok pankreas luči tripsin, enzime za varenje proteina, kao i enzime za varenje masti

Više →

Bolesti stečene u trudnoći – virusi i trudnoća

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Piše: dr Milana Šoć, Spec. ginekologije i akušerstva
Trudnice, kao i žene koje nijesu tru­dne, mogu da obole od raznih bolesti. Podložne su i lako obolijevaju od bolesti izazvanih svim vrstama mikroorganizama. Oboljenja se manifestuju kao akutna ili hronična. Kada se pojave u trudnoći, ona imaju teži tok nego izvan trudnoće, a često su praćena teškim komp­likacijama.

Više →

Gestacioni dijabetes – dijagnostički pristup ,,korak po korak’

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Piše: mr.sci Vesna Radonjić, spec. med. Biohemije
Gestacioni dijabetes melitus (GDM) prije svega se definiše kao poremećaj u toleranciji glukoze, koji može biti različite težine, a po prvi put se javio u trudnoći, ali se poslije trudnoće normalizuje. Međutim, u narednim tru­dnoćama on se može ponovo javiti, ali je to moguće i mnogo godina kasnije i bez uticaja trudnoće.

Više →

Dojenje – ishrana majčinim mlijekom

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Autor: Doc. dr Olivera Miljanović
Izvod iz brošure “Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece”
Izdavač: Dom zdravlja “Dimitrije Dika Marenić”
Danilovgrad, 2012.g.

Dojenje je jedinstveni proces koji obezbjeđuje idealnu hranu, zdrav rast i razvoj, smanjuje rizik od infekcija, doprinosi zdravlju majki smanjenjem rizika od raka dojke i jajnika i pruža osjećaj zadovoljstva i ravnoteže bebi i majci.

Više →

Hromozomske aberacije kod pacijenata koji imaju problema u reproduktivnom zdravlju

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: Slađana Teofilova, biolog spec. medicinske genetike, Centar za medicinsku genetiku i imunologiju, Podgorica
Genetika je nauka koja proučava nasljeđivanje i promjenljivost osobina kod živih organizama. Medicinska genetika je grana humane genetike koja ispituje nasljedne varijacije i uzročnike nasljednih bolesti kod čovjeka, na molekularnom i hromozomskom nivou. Citogenetika je grana medicinske genetike koja se bavi analizom hromo­zoma, analizom njihove veličine, strukture i broja.

Više →

Ishrana odojčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

dr Nebojša Kavarić, spec. pedijatar
Pravilna ishrana odojčeta podstiče zdrav rast i razvoj, pravilan razvoj kognitivnih funkcija i sprečava gojaznost. Njome se postavlja osnova za čitav život. Ovo dobija na značaju tim više što je utvrđeno da je obolijevanje od dijabetesnih poremećaja direktno povezano sa gojaznošću. Na taj način, pravilnu ishranu odojčadi možemo shvatiti i kao vid preventivnog djelovanja. Roditelji treba da ozbiljno pristupe edukaciji o pravilnim načinima ishrane svog djeteta, da se informišu o preporukama stručnjaka i sa najvećom savjesnošću primjenjuju prepo­ruke koje se odnose na pravilnu ishranu njihovog djeteta.

Više →

Nemliječna ishrana odojčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: dr Veselinka Đurišić, Klinički centar Crne Gore
Adekvatna ishrana u prvoj godini života obezbjeđuje optimalnu nutriciju, kao glavnu karkteristiku zdravlja, rasta i razvoja djeteta. Pravilan pristup hranjenju odojčadi, uz uvažavanje principa ekskluzivnog dojenja u uzrasnom periodu do šest mjeseci, postpuno prihranjivanje i započinjanje nemliječne hrane, predstavljaju početak stvaranja doživotnih navika u ishrani, čvrsto vezanih za dobro ili loše zdravstveno stanje. Istraživački podaci, međutim, pokazuju da se 34% beba uzrasta do četvrtog mjeseca hrani majčinim mlijekom, 37% beba prehranjuje se adaptiranom mliječnom formulom, a 29% beba tog uzrasta hrani se kombinovanom ishranom.

Više →

Majčino mlijeko, hrana, lijek i ljubav

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-majcino mlijeko

Piše: prim. dr Paša Divanović, spec. pedijatrije

Pravilna ishrana odojčeta uslovljena je pravilnom ishranom trudnica. Ona obezbjeđuje normalan rast i razvoj ploda, čuva zdravlje majke i omogućuje uspostavljanje i razvoj laktacije. U toku prva tri mjeseca trudnoće nije potrebno povećavati kalori-jski unos, dok se u drugoj polovini trudnoće..

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Iako je trudnoća (lat. graviditas) fiziološko stanje, promjene koje nastupaju kod žene za period od devet mjeseci: fizičke, hormonske, emocionalne, metaboličke, takve su prirode da stomatolog mora s posebnom opreznošću i pažnjom tretirati ove osobe koje, takođe, pripadaju kategoriji pacijenata rizika u stomatologiji. Pošto se žena u trudnoći nalazi u posebnom, specifičnom, ali Bogom datom, kako se u narodu kaže „drugom stanju”, nije slučajno što je još od davnina postojalo vjerovanje da gravidnim ženama ne treba vaditi zube.

Više →

Šećerna bolest i trudnoća

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-diab-preg

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Kod zdravih žena trudnoća predstavlja dodatno ali prirodno opterećenje koje dovodi do brojnih metaboličkih promjena. U toku trudnoće naročito je poremećen metabolizam ugljenih hidrata i masti. Tako se kod značajnog broja trudnica pojavljuju povišene vrijednosti šećera i masti u krvi..

Više →

Primjena ljekova u trudnoći

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Piše: mr ph. Elma Dizdarević
Tokom trudnoće mijenjaju se pokretljivost i sekrecija u gastrointestinalnom traktu, u želucu prije svega. Smanjena pokretljivost ima za posljedicu produženo vrijeme prolaza kroz želudac i tanko crijevo, što može da dovede do različitih promjena u apsorpciji, zavisno od osobina lijeka. Fiziološki faktori koji utiču na raspodjelu lijeka, a koji se mijenjaju u trudnoći su: protok krvi, ukupna tjelesna tečnost, sadržaj masti i proteini plazme.

Više →

Dojenje – nezamjenljiva i neprocjenljiva ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

dojenje

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Dojenje predstavlja neprikosnoveni način ishrane beba u prvih šest mjeseci života. To važi i za period kasnije, kada počinje uvođenje nemliječne ishrane. Majčino mlijeko nema adekvatne zamjene, ono je stvoreno za bebu. Bebinom sistemu organa za varenje najviše prija majčino mlijeko. U prvim mjesecima bebinog rasta i razvoja postoji veoma buran period od koga, vjerovali ili ne, zavisi čitav kasniji rast i razvoj, pa i sami život. Svaki organ traži idealne uslove za razvoj, a to može da obezbijedi samo majčino mlijeko.

Više →

Praćenje razvoja ploda kod trudnica koje imaju dijabetes

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

razvoj ploda

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Glukoza, čiji je nivo jako povišen u krvi trudnica koje boluju od šećerne bolesti, prelazi kroz posteljicu i u povećanim količinama u krv ploda. Tako povišena u krvi ploda, podstiče njegovu gušteraču da povećano luči insulin, što, uz povećano lučenje hormona rasta, dovodi do ubrzanog rasta ploda, pa su novorođenčad krupna i povišene tjelesne težine.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center