Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Terapije'

Klinička primjena šok talasa i lasera visokog inteziteta u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji

Objavio   /  Izdanje Br. 65  

Piše: Dr Marina Delić, spec. fizijatar
Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju
“Dr Simo Milošević” A.D. Igalo
Klinička primjena terapije šok-talasima je veoma široka. Prvi radovi na temu primjene šok talasa u oblast ortopedije su objavlejni 1990.g. Od tada je ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) izazvala veliko interesovanje kod ljekara raznih specijalnosti kao konzervativna, neinvazivna procedura koja ponekada može da zamijeni i hiruršku intervenciju.

Više →

Nova era u liječenju metastatskog karcinoma dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

U organizaciji farmaceutske kompanije Hoffmann-La Roche Ltd, Podgorica, 15. maja u hotelu “Ramada”, održan je stručni sastanak na temu “Nova era u liječenju pacijentkinja sa metastatskim karcinomom dojke”. Na skupu su održana dva predavanja, a moderator sastanka bio je mr sci. dr Nebojša Crnogorac, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Crne Gore. Predavanje na temu “Tajna uspjeha u liječenju karcinoma dojke” održao je prof. dr Vladimir Todorović, sa Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG. Nakon toga, na sastanku govorio je i prof. dr Jozef Gligorov sa Univer­ziteta iz Sorbone, Instituta za karcinom.

Više →

DIJETOTERAPIJA INFLAMATORNIH BOLESTI DEBELOG CRIJEVA

Objavio   /  Izdanje Br. 60  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene, uži specijalista dijetoterapije
Ulcerozni kolitis, Kronova bolest i nedeterminisani kolitis su hronične inflamatorne bolesti digestivnog trakta. Uzrok nastanka ovih poremećaja zdravlja nije u potpunosti poznat, iako se u osnovi nalaze genetski faktori kao i faktori sredine koji dovode do složenih imunoloških reakcija u sluznici digestivnog trakta.

Više →

Bez zlatnog standarda u liječenju

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: dr Zorka Radulović,
Specijalna bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu,
Brezovik, Nikšić
Akutni kašalj je vrlo česta pojava zbog koje se pacijenti javljaju na pregled. Možemo reći da je to vrlo značajan faktor u širenju infekcije. Korisna funkcija kašlja ogleda se u čišćenju disajnih puteva od velike količine udahnutih čestica, sluzi nakupljene zbog povećane sekrecije ili poremećenog mukocilijarnog klirensa i patoloških supstanci.

Više →

Uputstvo za prevenciju i liječenje prehlade

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Postoje tri tipa virusa influence: A, B i C -Tipovi A i B su najozbiljniji. Ovi virusi se stalno mijenjaju i različite vrste cirkulišu širom svijeta svake godine. Prirodni odbrambeni sistem čovjeka ne može da prati ove promjene. Stoga, svake godine obolijevamo od gripa.

Više →

Akne – kako se boriti sa njima?

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Predavanje o aknama koje je održano u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici, bilo je spoj kvalitetno vođenog edukativnog programa koji je u značajnoj mjeri realizovan zaslugom Viktorije Pavićević, mlade promoterke „Meditasa”, učenice IV razreda ove škole, koja se potrudila oko animiranja mlade publike za ovu vrstu edukacije. Time je program dobio jedan nenametljiv i konstruktivan oblik rada.

Više →

Prvi speleoterapijski objekat u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Terapija solju, speleoterapija, jedan je od novijih trendova pomoćnih medicinskih terapija. Efikasnost terapije potvrđena je kod osoba koje pate od neke iz velikog spektra bolesti: oboljenja gornjih disajnih puteva (rinitis, sinusitis, laringitis, faringitis, tonzitis, hrkanje); bolesti donjih disajnih puteva (astma, traheitis, bronhitis, pušački kašalj); kožnih problema (alergijski dermatitis, ekcem, psorijaza, seboreja); upornih bakterijskih infekcija; oboljenja koštano-zglobno-mišićnog sistema; stresa; ne­sanice; predmenopauze i srčanih (vaskularnih problema).

Više →

Interakcija akutnih komplikacija dijabetesa sa fizioterapijom

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: Bojan Kraljević
Spec, primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
Osnovni terapijski ciljevi fizioterapije su: normalizovanje metabolizma, postizanje normalne tjelesne težine i sprovođenje svakodnevne tjelesne aktivnosti. Osnovni ele­menti terapije dijabetesa su: dijeta, obuka dijabetičara da samostalno mjeri glikemiju, tjelesni aktivitet i uzimanje ljekova koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Više →

Koliko poznajete prirodu dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Doc. dr Snežana Vujošević, endokrinolog Klinički centar Crne Gore, Podgorica
Dijabetes melitus je klinički sindrom pri kom orga­nizmu nedostaje glavni hormon insulin, koji reguliše nivo šećera u krvi. Veliki dio hrane koju jedemo pretvara se u šećer koji organizam koristi kao energiju. Insulin je hormon koji pomaže iskorišćavanje šećera u organizmu za stvaranje energije

Više →

Prevencija infekcija i antimikrobne rezistencije kod hroničnih pacijenata koji se liječe dijalizom

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: prof. dr Marina Mugoša Ratković, spec. nefrolog KCCG, Podgorica
Pacijenti koji boluju od hronične bubrežne insuficijencije čine pravi endemski prostor infekcija koje su sve više multirezistentne na antibiotike. Oni spadaju u grupu osoba sa posebnim potrebama i kao takve treba ih distribuirati i locirati u posebne prostore.

Više →

Formulacija lijeka sa osvrtom na savremene trendove razvoja

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Da bi se mogao shvatiti značaj istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji, treba shvatiti značaj formulacije i preformulacije lijeka. Cilj istraživanja i razvoja u fazi otkrića ljekova bi se, ukratko, mogao definisati kao “prevođenje ideja u poteNcijalne nove ljekovite supstance”, dok cilj razvoja ljekovitog proizvoda podrazumjeva “prevođenje novih ljekovitih supstanci u proizvode namijenjene registraciji i prodaji”.

Više →

Obezbijediti dostupnost terapije i specifičnim grupama pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U organizaciji farmeceutske kompanije „Hoffmann-La Roche”, u Hotelu „Podgorica” održan je naučni skup koji je za predavače imao uticajne infektologe. Na sastanku realizovanom 10-og oktobra bilo je riječi o desetogodišnjem iskustvu u liječenju hroničnog hepatitisa C u Crnoj Gori, o savremenim metodama praćenja toka i liječenja hepatitisa C i B u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, o opcijama savremenog liječenja virusnog hepatitisa B, te o hepatitisu B i C kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom i transplantiranim bubregom.

Više →

Bowen – magični dodir

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: Jadranka Simić, Bowen terapeut
Posjednje četiri decenje u svjetu se sve intenzivnje primjenjuje Bowen terapeutska tehnika koja ima i svoje škole i akademju. Bowen terapeutska tehnika je vrsta manuelne terapje koja ukjučuje nježne ali istovremeno moćne pokrete koji šaju neurološke impulse „poruke” centralnom nernom sistemu. Ovu terapeutsku metodu odnedavno terapeut Bowen tehnike Jadranka Simić, sprovodi i u kozmetičkom salonu Spa – Sense u Podgorici.

Više →

Pravilna ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: doc. dr Danko Živković, pulmolog-onkolog
Zdrav način ishrane je ono čemu stremimo i kada smo zdravi a pogotovo kada smo bolesni. Ishrana pacijenata oboljelih od raka zahtjevnija je i o njoj se mora voditi računa jer je jedan od bitnih faktora uspješnog liječenja. Pravilna ishrana podrazumijeva: puno voća i povrća, hljeb i ceralije od cijelog zrna, umjerene količine mesa i mlječnih proizvoda i male količine masonoća, šećera, alkohola i soli.

Više →

Haloterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Haloterapija (grč. halo – so) predstavlja potpuno prirodnu metodu koja se zasniva na doziranom boravku i udisanju mikročestica prirodne kamene soli koja služi za tretman mnogih bolesti. Djelotvorna je, prijatna i bez štetnih pratećih efekata, a ne ispoljava ni interakciju sa ljekovima.

Više →

U susret planiranim aktivnostima

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Krsto Kovačević, spec. fizijatar
Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore,
+382 67 825 616 www.fizioterapeuti.me
Udruženje fizioterapeuta Crne Gore osnovano je 20. aprila 2013. godine, kao strukovna organizacija fizioterapeuta. Udruženje čine samo zdravstveni radnici koji imaju završenu stručnu kvalifikaciju: specijalista primijenjene fizioterapije (Spec. App), bečelor primijenjene fizioterapije (BApp), viši fizioterapeut i srednji fizioterapeut (fizioterapeutski tehničar).

Više →

Fizikalna terpija dječije astme

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
U terapiji astmatičnog djeteta važno mjesto zauzima fizikalna terapija. Danas se smatra vitium artis sprovoditi dugotra­jnu antiastmatičnu terapiju bez primjene fizikalne terapije. Osnovni cilj ove terapije jeste da, prije svega, pomogne normalni fizički razvoj djeteta u vezi sa postojećim maksimalnim mo­gućnostima, da se spriječi odnosno uspori napredovanje bolesti te, na kraju, i invaliditet koji ona ostavlja.

Više →

Uloga radnog terapeuta u osposobljavanju i korišćenju proteza

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut
Proteza za donji ekstremitet ima zadatak da omogući stajanje i hod.

Više →

Preporuke iz vodica za primjenu insulinske terapije u lijecenju dijabetesa tipa 2

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: dr Sreten Kavarić, mr sc. med., spec. interne medicine – endokrinolog
Bolest čija se pojava do prije pedesetak godina u Crnoj Gori krila čak i od članova porodice, tada imenovana kao cukerina, po aktuelnim procjenama pogađa oko 50 hiljada građana naše države. Terapijska mapa ove bolesti pokazuje da od dijabetesa tipa 2 pati oko 90% ukupnog broja oboljelih, a od dijabetesa 1 svega 10% te populacije.

Više →

Muzikoterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut
Muzikoterapija je terapeutska metoda upotrebe muzike u liječenju, rehabilitaciji i edukaciji djece i odraslih koji pate od fizičkih, mentalnih ili emocionalnih poremećaja.

Više →

U susret inovacijama

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Terapija malignih oboljenja predstavlja jedan od najvećih izazova savremene farmaceutike. Nije stoga ni čudo što se uprkos ogromnim finansijskim sumama neophodnim za pojavu pojedi­nog lijeka na tržištu svakodnevno pojavi veoma veliki broj inovi­ranih varijanti.

Više →

Za 28 dana do zdravijeg srca

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: dr Aleksandar Nikolic, kardiohirurg
Da li ste znali da više od 41 miliona žena u Americi ima srčane bolesti? I da je više žena nego muškaraca koji će umrijeti od toga? U stvari, to je vodeći zdravstveni problem koji ubija žene (nije rak – zajednički mit)

Više →

Okupaciono – radna terapija kod alkoholičara

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut
Alkoholizam je poremećaj pri kom ponovljena upotreba alkoholnih pića ima nepovoljan efekat na zdravlje onog ko uzima alkoholna pića (tjelesno i psihičko zdravlje), na njegovu radnu sposobnost i socijalno prilagođavanje.

Više →

Hidroterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: Bojan Kraljević
Spec. primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
Hidroterapija se sastoji od prenošenja toplotnog, mehaničkog i hemijskog djelovanja vode na površinu tijela. Ovo djelovanje zavisi od količine vode, njene toplote, od toga da li je u stanju mirovanja ili se kreće, kao i od sastojaka, hemijskih sup­stancija koje postoje u vodi.

Više →

Konzervativna terapija stres inkontinencije

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Autor: dr Miruna Jovanović
Mentor: prof. dr Bogdan Pajović
Članovi Komisije: doc. dr Miodrag Radunović
Prof. dr Bogdan Ašanin
Konzervativna terapija stres inkontinencije ne uključuje farmakološki i hirurški tretman. Ona kod žena podrazumijeva mijenjanje životnih navika, fizičku aktivnost (trening mišića poda karlice, biofidbek, treniranje bešike i električna stimulacija), promjene u ponašanju i upotrebu uređaja koji sprečavaju inkontinenciju.

Više →

Masaža

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: Simo Bulajić, fizioterapeut
Masaža je najstarija prirodna metoda medicinskog liječenja. Ona datira od kad postoji i ljudski rod. Spominje se u skoro svim starim kulturama. Bila je sastavni dio službene medi­cine starog Rima, starog Egipta i stare Grčke.

Više →

Ženska plaža – prirodno bogatstvo Ulcinja

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prim, dr Gani Karamanaga, spec, pulmolog
Plaža je šljunkovita, dužine oko 100 m. Sa njene lijeve strane nalazi se stjenoviti dio i pristup pećini, koju posjećuju žene nerotkinje i one sa drugim oboljenjima ženskih polnih organa. Ovdje se mogu kupati i slabi plivači, kao i neplivači, zbog plitke vode na početku plaže. Prirodnim faktorima mogu se liječiti ginekološka oboljenja (primarni i sekundarni sterilitet), kao i hronična ginekološka oboljenja.

Više →

Venski čir i hiperbarična terapija

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Piše: dr sci. med. Velimir Rubežić Specijalista baromedicine
Venski čir je promjena na koži koja se javlja zbog nepravilnog funkcionisanja venskih zalistaka. Najčešće se javlja u predjelu potkoljenica (lat. ulcus cruris venosum). Ova hronična rana remeti normalan život bolesnika jer smanjuje njegovu pokretljivost i radnu sposobnost. Najčešće se javlja kod osoba koje su prešle četvrtu deceniju života.

Više →

Komplementarna terapija akutnog kašlja

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Komplementarna terapija akutnog kašlja, odnosno komplementarna medicina je relativno nov termin na našim prostorima. Ovaj pristup se drugačije naziva i integrativni (ili integrijski) dio medicine, a podrazumijeva praksu kod koje se selektivno, u složene terapijske šeme, uključuju i dodatne terapijske metode, van klasičnih farmakoterapijskih metoda.

Više →

Savremeni hemioterapijski pristup u liječenju GIST/NET-a

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Hemioterapija je ustanovljena kao terapijski princip u liječenju malignih tumora 50-ih godina prošlog vijeka. Tretirane su različite lokalizacije i ustanovljeno je da postoje različiti efekti u liječenju kancera. Što se tiče gastrointestinalnih stromalnih (GIST) i neuroendokrinih (NET) tumora, primjenom različitih mono i polihemioterapija, rađene su analize na osnovu kojih je ustanovljeno da ne postoji značajan pozitivan efekat.

Više →

Optimalni pristup liječenju pacijenata sa nesitnoćelijskim karcinomom pluća

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

karcinom

Dr Nikoleta Sjekloća – Hoffmann La Roche
Kao rezultat pet decenija dugog iskustva u inoviranju zdravlja pacijenata oboljelih od malignih bolesti, farmaceutska kuća Hoffmann-La Roche organizovala je sastanak posvećen sveobuhvatnom liječenju pacijenata sa nesitnoćelijskim karcino­mom pluća. Hotel „Trebjesa” u Nikšiću bio je idealno mjesto da se okupi veliki broj ljekara primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite kako bi razmijenili svoja iskustva i čuli novine o liječenju ove grupe pacijenata u Crnoj Gori.

Više →

Hronična venska bolest kao globalni problem

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

venska

U okviru dvodnevne Flebološke škole koja je otpočela 8-og aprila, veliki broj predstavnika stručne javnosti imao je priliku da sazna nešto više o hroničnoj venskoj bolesti. Tema je bila fokusirana na pristup izazovima u ordinaciji ljekara opšte medicine, kao i na dermatološke aspekte ovog oboljenja. Predavači su bili: dr Goran Batrićević, dr Davor Musić, vaskularni hirurzi Kliničkog centra Crne Gore, i dr Olivera Simić-Kovačević, dermatovenerolog Privatne zdravstvene ustanove „Dr Kovačević” iz Budve.

Više →

Nesteroidni ljekovi u nefarmakološkoj terapij

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Na naučnom skupu upriličenom povodom Berlin chemijeve inicijative raspravljalo se o značaju i efektima primjene nesteroidnih antiinflamatornih lijekova. Primjena nesteroidnih antiinflamatornih lijekova u fizikalnoj medicini bila je predmet izlaganja dr Željane Škarić-Karanikić, iz KCCG.

Više →

Hiperbarična oksigenancija – prvi tretman u hiperbaričnoj komori

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Piše: dr Marko Savovski
Spec. ortopedije, traumatološke kirurgije i baromedicine
Komora mora biti adekvatno opremljena za liječenje ronilaca – odnosno mora omogućiti liječenje u trajanju od više časova, uz minimalni radni pritisak od 2,8 bar.abs/18 m. Za vrijeme predviđenih pauza u terapiji kiseonikom, tokom kojih se diše vazduh, treba obezbijediti mogućnost primjene kiseonika, ali i vazduha.

Više →

Razmjena iskustava i usvajanje novih znanja

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Treći kongres fizijatara Crne Gore održanje u periodu od 4. do 7. aprila u Institutu ,,Dr Simo Milošević” u Igalu, uz učešće naših i eminentnih stručnjaka iz okruženja i drugih evropskih zemalja.

Više →

Brahiterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Brahiterapija je poseban način sprovođenja radioterapije (jonizujućeg zračenja), kod koga se zračni izvor (izotop: iridijum, kobalt, cezijum…) dovodi u blizak kontakt sa tumorom ili uvodi unutar samog tumora. Cilj liječenja je da se maligni tumor, prethodno smanjen spoljašnjim zračenjem (sa dodatkom ili bez hemioterapije), potpuno uništi ili maksi­malno ošteti, uz istovremeno očuvanje okolnih zdravih tkiva i organa.

Više →

Osvrt na savremenu terapiju bolesti disajnih puteva

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Savremenu terapiju udruženih bolesti disajnih pu­teva karakteriše pojava kako novih lijekova tako i novih saznanja o načinu primjene već postojećih lijekova. Anti-leukotrijeni su jedna od važnih preporuka za liječenje ove vrste oboljenja. O načinima njihove primjene u terapiji astme i alergijskog rinitisa na sastanku održanom u podgoričkom hotelu „Podgorica” govorila je prof. dr Mirjana Bogić.

Više →

Primjena hiperbarične komore u liječenju dijabetičkog stopala

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: mr. sci Rubežić dr Velimir, PZU Samsara U uslovima lošije metaboličke kontrole kod dijabetičara, smanjene su permeabilnost endotelne barijere i elastičnost krvnog suda. Najčešće je prisutna i hipertenzija, zbog smanjene elastičnosti krvnih sudova. Sve to olakšava mehaničke lezije.

Više →

Kombinovana terapija u liječenju hipertenzije

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Na sastanku realizovanom u orga­nizaciji Sanofi aventisa, 10. marta tekuće godine, prof. dr Zorana Vasiljević, ljekar Kliničkog centra Srbije, izlagala je na temu Liječenje hipertenzije u sklopu globalnog kardiovaskularnog rizika – kombinovana terapija kao najbolja terapijska opcija. Ona je uspješno predočila brojne prednosti ove tera­pije, koju njen stručni tim ljekara sprovodi u cilju liječenja, te nimalo bezazlene opasnosti, tj. bolesti koja u današnje vrijeme prijeteći zauzi­ma maha.

Više →

Novi koncepti sistemske terapije kancera

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Vladimir Todorović,
Direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore
U svijetu postoji značajan porast oboljevanja od kancera različitih lokalizacija. Može se konstato-vati da je to signifikantnije u zemljama u razvoju kakva je Crna Gora. Nekada je hirurgija bila jedina opcija liječenja kancera. Otkrivanjem da rendgen zraci uništavaju tumorske ćelije, ovaj vid liječenja je postao sve zastupljeniji u okviru nove soisticirane opreme za zračenje. Hemioterapija predstavlja najmlađu granu terapijskih modaliteta koji su specifični za liječenje karcinoma.

Više →

Radna terapija, radni terapeut

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Piše: Milorad Aranitović, strukovni radni terapeut
Radna terapija je svaka aktivnost, mentalna ili fizička, koja je medicinski propisana i stručno vođena, sa svrhom da pomogne pacijentu u ozdravljenju od neke bolesti ili povreda. (Definicija Svjetske zdravstvene organizacije) • Radna terapija je dio terapeutsko-rehabilitacionog programa i obuhvata manuelne, kreativne, rekreativne, socijalne, edukativne i ostale aktivnosti, sa ciljem da kod pacijenta postigne određenu funkciju, mentalni stav ili ponašanje.

Više →

Diskus hernije – simptomi i liječenje

Objavio   /  Izdanje Br. 18, Razno  

Piše: dr Dušan Nenezić, fizijatar – akupunkturolog – kiropraktičar,
spec. za dječiju rehabilitaciju
Poznata je procjena da oko 90 odsto ljudi makar jednom u toku života doživi bolove u lumbalnom predjelu poznate kao krstobolja, ali rijetko ko prepozna kada treba da se javi ljekaru i kada i kako se pravilno liječiti. U medicini se ova vrsta bola označava kao lumbalni bolni sindrom. Vrlo je bitno napraviti razliku u tome šta je teži ili lakši znak oboljenja i shvatiti kako treba reagovati.

Više →

Atopijski dermatitis – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Piše: dr Olivera Simic-Kovacevic,
Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalisticka ordinacija za kožne i polne
bolesti „Dr Kovacevic”, Budva
Atopijski dermatitis (AD), atopijski ekcem, dječiji ekcem, neurodermitis u germanskom govornom području (dermatitis atopica, eczema infantum, neurodermitis) česta je inflamatorna, hronična, izrazito pruriginozna dermatoza od koje obolijevaju porodice sa tzv. atopijskom dijatezom, što pored atopijskog derma-titisa obuhvata još i hronični opstruktivni bronhitis / bronhijalnu astmu i / ili alergijski rinitis i / ili konjunktivitis!

Više →

Postklinčika rehabilitacija i profesionalna reedukacija sportskih trauma koljena

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-knee

Piše: prim. dr Vladimir Čarapić, sportski gonolog

Na koljeno tokom sportske aktivnosti djeluju velike traumatogene sile, koje u određenom momentu savlađuju visoko diferenciran osteoartikularni i ligamentno-mišićni sastav pa uzrokuju patološka stanja, odnosno povrede. One se karakterišu…

Više →

Fototerapija – primjena svjetlosne energije u terapijske svrhe

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-fototerapy

Piše: Bojan Kraljević spec. primijenjene fizioterapije

Sunčeva svjetlost se od davnina koristi u svrhu liječenja. Svjetlost je dio elektromagnetnog spektra koji obuhvata dijapazon između mikrotalasa, sa jedne, i rendgenskih zraka, sa druge strane.

Više →

Postklinička rehabilitacija i profesionalna reedukacija sportskih trauma koljena

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Piše: prim. dr Vladimir Čarapić, sportski gonolog
Na koljeno tokom sportske aktivnosti djeluju velike traumatogene sile, koje u određenom momentu savlađuju visoko diferenciran osteoartikularni i ligamentno-mišićni sastav pa uzrokuju patološka stanja, odnosno povrede. One se karakterišu lezijama mišićnih, ligamentarnih, kapsularnih, meniskalnih i koštanih morfoloških struktura.

Više →

Biološka terapija savremena strategija liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Svjetski dan posvećen reumatoidnom artritisu, 12. oktobar, obilježen je i u Crnoj Gori predavanjem na Institutu za bolesti djece KCCG. O toj teškoj bolesti i biološkoj terapiji za njeno liječenje govorila je dr Svetlana Aligrudić, internista reuma-tolog sa Interne klinike, a ulogu medicinskih sestara u primjeni terapije objasnila je viša medicinska sestra Rajka Srdanović.

Više →

Vantjelesno razbijanje bubrežnog kamena

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Autor: dr Dunja Nikčević
Uvođenje ESWL-a u liječenje urolitijaze dovelo je do revolucionarnih promjena osamdesetih godina 20. vijeka. Ovom metodom se može ukloniti više od 90% bubrežnog kamenca kod odraslih, što zavisi od veličine (manji od 2 cm), lokalizacije (ureteralna, pelvična, kaliksna) i hemijskog sastava kamena, pacijentovog habitusa, ali i tehničkih mogućnosti i vještine izvođenja samog zahvata.

Više →

Atopijski dermatitis – Terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

dermatitis

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Biološki agensi predstavljaju relativno novu terapeutsku grupu stvorenu upotrebom bioloških procesa koji uključuju rekombiniranje terapeutskih proteina, kao što su antitijela ili fuzioniranje proteina. Biološki agensi specifično pogađaju inflamatorne ćelije i medijatore. U atopijskom dermatitisu se upotrebljavaju da redukuju infalamaciju modulacijom broja, aktivacije i funkcije imunih ćelija, ili akcijom citokina, ili za bolest odgovarajućih antitijela.

Više →

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,,Spa Medica”

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Spa medica” PRVA je privatna zdravstvena ustanova iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Crnoj Gori. SPA MEDICA posjeduje ekskluzivan prostor površine 350 m2, opremljen najsavremenijom opremom vodećih svjetskih proizvođača Enraf-Nonius, Unbescheiden Baden-Baden, Hot Spring, ASA i dr.

Više →

Antibiotici i anitkoagulantna terapija – vječite nedoumice

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

ntibiotici

Pod okriljem Farmaceutske kompanije Pfizer, u Podgorici su, u Hotelu „Crna Gora”, realizovana dva stručna predavanja iz oblasti terapije antibioticima i problematike koagulacije krvi. Iskustva stečena radom, kao i brojne korisne preporuke, uče­snicima skupa predočili su prof. dr Milorad Pavlović (Kliničkog centra Srbije) i dr Vojislava Nešković (Vojno-medicinske aka­demije u Beogradu). Skup je održan 13-og decembra.

Više →

Atopijski dermatitis – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Svrab je najčešći i najznačajniji klinički simptom atopi-jskog dermatitisa, s čudnim uplivom emocionalne dimenzije u percepciji u odnosu na druge pruritičke dermatoze, kao što je npr. urtikarija. U većini studija svrab je dio kompletne kliničke slike mjerene EASI ili SCORAD sistemom.

Više →

Kineziterapija – metodska kraljica fizioterapije

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

kinezi

Piše: Bojan Kraljević

Spec. primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
Kineziterapija je dio rehabilitacionog procesa koristeći pokret u svrhu liječenja oboljelih ili povrijeđenih. U nekim slučajevima, ovakav vid terapije je sam po sebi dovoljan, dok u drugim slučajevima predstavlja dio cjelukupne terapije koja ima za cilj funkcionalnu restouraciju.

Više →

Radna terapija kod pacijenata sa multiplom sklerozom

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

radna terapija sclerosis

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut

Multipla ili diseminantna skleroza hronična je bolest centralnog nervnog sistema (CNS). Karakteriše je stvaranje sklerotičnih žarišta u kojima dolazi do raspada mijelinskih ovojnica nerava, poslije čega i ti nervi propadaju. Umjesto propalog nervnog tkiva, koje je ostalo bez zaštitnih omotača, stvara se vezivno tkivo. Ove promjene predstavljaju ireverzibilna stanja.
Bolest može početi u bilo kom starosnom dobu između 5. i 55. godine, ali se najčešće javlja u trećoj ili četvrtoj deceniji.

Više →

Težiti poboljšanju kvaliteta života onkoloških pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

ocology improvement

U nizu edukativnih obraćanja javnosti upriličenih povo­dom 50 godina doprinosa Kompanije Hoffmann-La Roche u onkologiji, 6-og marta je održan stručni skup pod nazivom Holistički pristup u liječenju onkoloških pacijenata. U prisustvu predstavnika najistaknutijih resora medicinske struke, u podgoričkom hotelu Ramada razmatran je značaj sprovođenja suportivne i palijativne terapije u kompleksnom pristupu liječenju onkoloških pacijenata. U okviru toga bilo je riječi o antianemijskoj i antiemetogenoj terapiji, te prevenciji neutropenije, patoloških fraktura i hiperkalcemije uzrokovane koštanim metastazama. Moderator sastanka bila je prim. dr Jadranka Lakićević, sa Klinike za onkologiju i radioterapiju, a predavači su bili i: drAnka Popović, dr Nevenka Lukovac-Janjić i dr Milan Sorat. U ime organizatora, kompanije Hoffman-La Roche, prisutnima se obratio i dr Miloš Ičević.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center