Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Stomatologija'

Zubni kamenac

Objavio   /  Izdanje br. 72  

kamenac

Piše: Dr stomatologije Rade Mrdak
Ordinacija „Apolonia, Podgorica
Dentalni plak je bezbojna ljepljiva masa, koja se sastoji od velikog broja bakterija koje su povezane u mukopolisaharidni matriks. Kada se plak stvori, ne može se odstraniti ispiranjem vodom ili drugim tečnostima, već se jedino moze mehanički ukloniti četkicom za zube. Taloženjem mineralnih soli iz pljuvačke u dentalni plak nastaje zubni kamenac.

Više →

Dentalni implantati kao savremeno rješenje

Objavio   /  Izdanje Br. 71  

dental

PišeDr Branko Rašović,
spec. oralne hirurgije, „Apolonia“, Podgorica
Savremena stomatologija nudi dentalne implante, namjenski oblikovane nadoknade izrađene od biokompatibilnih materijala, čija je osnovna namjena rehabilitacija krezubih i bezubih vilica. Oni predstavljaju osnovu za protetske radove: krunice, mostove i mobilne proteze. Indikacije su nedostatak jednog zuba, nedostatak više zuba i bezube vilice (izrada fiksnog protetskog rada ili fiksiranje mobilne proteze), a kontraindikacije mogu biti opšte (generalizovana osteoporoza, reumatske bolesti, određeni poremećaji metabolizma, pacijenti na radioterapiji), lokalne (loše higijenske navike, bruksizam, loši međuvilični odnosi, lokalne infekcije) i uslovne (nerealna očekivaja pacijenta).

Više →

Ekstrakcija zuba u toku akutne odontogene infekcije

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

ekstarkcija

Piše:  Dr Aleksandra Šćepanović Đurović,
Ordinacija “Apolonia” Podgorica

Činjenica je da se zubi vrlo rijetko ekstrahiraju u akutnom stadijumu upale i da se, gotovo po pravilu, prepisuju antibiotici prve grupe. Ako se pokaže da oni nemaju efekta prelazi se na antibiotike širokog spektra. Pri tome se, blago rečeno, upala vrlo često produži, a nerijetko i znatno pogorša. Kao posljedica oklijevanja mogu se desiti komplikacije, poput septikemije koja se može završiti letalno.

Više →

PREVENCIJA PERIIMPLANTATNIH BOLESTI

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Doc.dr.sc. Dragana Gabrić Pandurić, dr med.dent., spec. oralne hirurgije
Igor Smojver, dr med. dent.
Snježana Kadić, dr med. dent., specijalist dječje i preventivne stomatologije
Aleksandra Ivek, dr med. dent.
Upotrebom dentalnih implantata u terapiji djelomične i potpune bezubosti iz dana u dan raste broj komplikacija i slučajeva periimplantatnih bolesti te posljedičnog gubitka stabilnosti implantata i oseointegracije. Po Brånemarku, oseointegracija je sposobnost kosti da pod određenim uslovima sraste uz površinu endosealnog implantata bez interpozicije mekog tkiva. Uspješnost i trajnost implantata ovise o pravilnoj indikaciji, dobrom planiranju i izvedbi protetske suprastrukture, spretnosti terapeuta, ali i oralnoj higijeni pacijenta.

Više →

Tvrdoća i estetika ujedno

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Kompozitni materijali novije generacije imaju kombinovanu estetiku i tvrdoću i mogu se koristiti u lateralnoj i frontalnoj zoni. U lateralnoj zoni je neophona veća tvrdoća i čvrstoća, a u frontalnoj estetske performance. Radi se o univerzalnom kompozitu koji proizvodi kompanija Heraeus Kulzer, a koji se rade zadnjih desetak godina – kazala je stomatolog iz Zagreba Tina Vukičević, predstavljajući najnovije materijale pomenute firme, čiji je stručni saradnik za područje Jadrana.

Više →

Stomatološka prevencija kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 67  

images

Dr Marko Rašović
Ordinacija Apolonia, Podgorica
Prije svega, o oralnom zdravlju djeteta potrebno je voditi računa od samog rođenja, od pravilnog dojenja i ishrana, na prvom mjestu. Što se tiče oralnog zdravlja, tu prije svega treba voditi računa da dijete ne stekne neke loše navike, kao stiskanje jezika i predugo korišćenje cucle.

Više →

CAD/CAM sistem u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 66  

Piše: Dr Aleksandar Lopičić, spec. stomatološke protetike Ordinacija „Lopičić”, Podgorica
Prije desetak godina u stomatologiji i stomatološkoj protetici počela je nova era. Čini se da možemo zaboraviti na plombe ispod kojih karijes buja, ili krunice koje ne traju ni tri mjeseca. Revolucionarna novost zove se CAD/CAM. Temelji se na kompjuterskim 3D programima pomoću kojih se izrađuju savršene zubne nadoknade, krunice, mostovi, fasete, inleji, onleji

Više →

Paradontalni džep

Objavio   /  Izdanje Br. 64  

paradont

Piše: dr Rade Mrdak, Ordinacija Apolonia, Podgorica
Paradontalni džep nastaje usljed razaranja potpornog aparata zuba i kosti, a posljedica je uznapredovale paradontopatije. Paradontalni džepovi se javljaju isključivo u toku parodontopatije i njen su najvažniji znak. Paradontalni džepovi su patološke promjene u obliku džepa nastale produbljivanjem gingivalnog sulkusa usljed razaranja parodontalnih tkiva.

Više →

Ponovna terapija endodontski i liječenih zuba – retretman kanala korijena

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

kanal zuba

Piše: dr Ana Lakić-Bulatović, Ordinacija Apolonia, Podgorica
Retretman podrazumijeva klinički postupak u kome se ponavlja endondontski tretman koji je procjenjen kao neadekvatan tj. kao neuspješan. Komplikacije koje se javljaju kod neadekavatno izvedenih terapija karakterišu se pojavom hroničnih periradikularnih inflamatornih lezija. Prije postravljanja indikacije za ponavljanje tretmana bitno je uspostaviti pravilnu dijagnozu neuspjeha primarne endoterapije, i klinička procjena da li se ponovljenim postupkom može bolje uraditi. Dijagnoza se postavlja na osnovu prisustva subjektivnih simptoma i na osnovu rendgenografskih promjena.

Više →

Smijte se ljudi!

Objavio   /  Izdanje Br. 61  

smijeh

Piše: prim. mr sci dr Slobodan V.Radonjić,
spec. za oralnu hirurgiju
Majka priroda je samo čovjeku podarila smijeh kao dragocjen poklon. Anatomski, postoji dvanaest mišića lica (podijeljeni u 6 parova) koji se pokreću kad se neka osoba nasmije. Jedan od njih, musculus risorius (mišić smijeha) svojom funkcijom – kontrakcijom daje licu veseli izraz, a dio njegovih niti može biti vezan za kožu obraza, pa se pri smijanju stvaraju male jamice, tzv. smijalice. U toku smijanja ne pokreće se samo muskulatura lica, već vrlo često i drugi djelovi tijela: trbuha, dijafragme, želuca, tako da se smijanjem može angažovati 36 (i više) mišića.

Više →

Indikacije i kontraindikacije prilikom ugradnje oralnih implantata

Objavio   /  Izdanje Br. 61  

implanti

Piše: dr Aleksandra Sćepanović-Đurović, spec. oralne hirurgije
Ordinacija Apolonia, Podgorica
Suština metode implantacije je ugradnja nadoknade, izrađene od neorganskog, stranog materijala u tkivo organizma. Sama riječ implantat nastala je od latinske riječi implantare – ono što je usađeno, a implantacija – usađivanje, ugrađivanje. Iako je na samom početku bila suočena sa mnogobrojnim problemima, implantologija se razvijala kontinuirano i brzo. Zahvaljujući rezultatima velikog broja istraživanja koji su potvrdili vrijednost metode rehabilitacije pacijenata kojima nedostaju zubi, implantoligija je postala atraktivna i efikasna naučno zasnovana disciplina.

Više →

Zadah

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Miloš Radulović, doktor stomatologije
Kod pojedinih osoba iz usta se osjeća neprijatan miris (lat. foetor ex ore ili halitosis). Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti različiti. On može biti prouzrokovan nekim gangrenoznim procesima u usnoj duplji, može se javiti u slučaju nekih ekstraoralnih oboljenja kao i pri nekim fiziološkim stanjima. Ovaj problem može dovesti do desocijalizacije i do stvaranja psihičkih problema (u vidu depresije i neuroze) kod pacijenata.

Više →

Strah od stomatologa

Objavio   /  Izdanje Br. 59  

bigstock-At-The-Dentist-1994423

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica

Strah od stomatologa najčešće se stvara nakon lošeg i bolnog iskustva, što je i razumljivo. Ne dopustiti da se strah stvori je najpoželjniji i najlakši put za rješavanje ovog problema.

Više →

Endodontska terapija vitalnih zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: dr Marko Rašović
Ordinacija Apolonia

Kada se kaže vitalan zub, prije svega, misli se na zub koji je “živ”. Ipak, kada se kaže da je zub vitalan takođe se misli i na stanje kada živac oboli i potrebno mu je liječenje. Mora se shvatiti da unutar zuba postoji složen kanal koji je ispunjem živcem, ali i krvnim sudovima, vezivnim tkivom itd. Ukoliko je došlo do zapaljenja tkiva unutar zuba (zubnog živca) usljed karijesa, infekcije ili traume, zub je potrebno liječiti.

Više →

Podgoričani prate modne trendove stomatologije

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Stomatološka ambulanta postoji od početka reforme stomatološke službe u Crnoj Gori, tačnije od juna 2008. godine. Ovom radu prethodili su višegodišnji rad u Podgoričkom domu zdravlja, a zatim i specijal­izacija u Beogradu na Klinici za preventivnu i dječiju stomatologiju.

Više →

Zanimljivosti i stomatologija

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Fluorisati ili ne, vodu za piće, u cilju redukcije karijesa zuba, pitanje je kojim su se stručnjaci bavili godinama. Argumenata je bilo i za i protiv. Na ovu temu u Britanskom Donjem domu 1985. godine vođena je debata o predlogu zakona za fluorisanje pijaćih voda, čemu se suprostavljala jedna grupa poslanika zastupajući mišljenje da fluor u vodi ima štetno dejstvo na zube

Više →

Stomatološke intervencije kod pacijenata na hemioterapiji

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

stomatoloske intervencije

Piše: dr Ana Lakić Bulatović Ordinacija Apolonia, Podgorica
Primarna preokupacija stomatologa kod pacijenta koji se nalazi na hemioterapiji se odnosi na ozbiljnost i trajanje supresije koštane srži. Zbog toga, stomatolog mora da bude upoznat sa datumom početka hemioterapije i sa hematološkim stanjem pacijenta prije stomatološkog tretmana.

Više →

Oboljenja bubrega

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

oboljenja bubrega

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju
Pored osnovne uloge, formiranje mokraće, zadatak bubrega je da održavaju unutrašnju ravnotežu metabolizma u organizmu (homeostaza). Podešavaju izlučivanje vode i elektrolita prema njihovom unošenju, eliminišu krajnje proizvode izmjene materija: ureje, kreatina, mokraćne kisjeline, bilirubina, raznih toksina, ljekova i dodataka hrani.

Više →

Mini implanti u oralnoj hirurgiji

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: dr Aleksandra Šćepanović-Đurović, spec. oralne kirurgije Ordinacija Apolonia, Podgorica
Mini implanti predstavljaju pravu revoluciju u rehabilit­aciji bezubih vilica. Kod pacijenata sa tom vrstom problema obično nema dovoljno koštanog tkiva za drugu vrstu pomoći osim za nošenje mobilnih proteza.

Više →

Ishrana i zubi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

zubi

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica
Zubi imaju ulogu u pripremi zalogaja za nastavak varenja hrane tako što je sijeku, kidaju i melju. Na taj način se hrana miješa sa pljuvačkom i omogućuje se lakše gutanje. Ona počinje da se vari već u ustima.

Više →

Autoklav – sigurna sterilizacija

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

autoklav

Piše: dr stomat. Julija Rašović, ordinacija Apolonia, Podgorica
Sve više malih hirurških intervencija izvodi se u svako­dnevnoj stomatološkoj praksi a to zahtijeva ozbiljno ramatranje načina sterilizacije instrumenata i opreme koja se koristi. Najprepoznatljivija su dva načina sterilizacije: Sterilizacija suvom toplotom i Sterilizacija stomatoloških instrumenata u autoklavu.

Više →

Protetika

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: dr Miloš Radulović, doktor stomatologije
Protetička rehabilitacija zuba označava sve one pro­cese u kojima se zub restaurira kombinacijom ordinacijskih i laboratorijskih procesa, tj. u procesu pravljenja ovih nadokna­da učestvuju i stomatolog i zubni tehničar.

Više →

Malokluzije

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Miloš Radulović, doktor stomatologije
Malokluzije su stanja pri kojima postoje odstupanja od normalnog odnosa jednog/ih zuba prema drugim u istom zubnom luku, kao i prema zubima suprotnog luka. U mno­gim slučajevima teško je odrediti da li jedna malokluzija pripada ekstremnim varijacijama normalnih stanja ili nepra­vilnostima u razviću.

Više →

Oralni aparati protiv hrkanja

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Hrkanje je specifična zvučna manifestacija koja se javlja u toku spavanja. Javlja se pri kretanju vazduha u toku disanja koje pokreće i dovodi do vibracije mekog nepca i ostalih tkiva u ustima, nosu i grlu. Ove vibracije nastaju usljed turbulencije unutar disajnih puteva tokom udisaja.

Više →

Oralne komplikacije zračne terapije glave i vrata

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr stomat. Julija Rašović, ordinacija Apolonia, Podgorica
Radio- i hemioterapija oblici su tarapije koji se primje­njuju u tretiranju karcinoma bilo koje regije, pa tako i oblasti glave i vrata. Sprovode se po određenim protokolima i spadaju u agresivni oblik liječenja, koji, pored oboljelih ćelija kojima su namijenjeni, utiču i na zdrave ćelije, izazivajući oštećenja različitog stepena.

Više →

Zubi vašeg djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Piše: dr Miloš Radulović, doktor stomatologije
Imajući u vidu da se zubi Vaše bebe formiraju već od 3. do 6. mjeseca trudnoće znajte da na njihov rast i razvoj utiče prije svega šta Vi jedete u tom periodu. Veoma je važno da unosite odgovarajuću količinu hranljivih materija, naro­čito vitamina A, C i D, proteina, kalcijuma i fosfora, neo­phodnih za normalan razvoj bebinih zuba.

Više →

Stomatološke intervencije kod kardiovaskularnih bolesnika

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: Prim mr sci dr Slobodan V. Radonjić
Već više decenija kardiovaskularne bolesti (bolesti srca i krvnih sudova) su najrasprostranija oboljenja kod ljudi, a po mortalitetu (stepen smrtnosti) su na prvom mjestu. Obzirom na njihovu učestalost, sasvim je razumljivo da je tih bolesnika svakim danom sve više i u stomatološkim ordinacijama.

Više →

Stomatologija i najmlađi pacijenti

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Prva posjeta djeteta stomatološkoj ambulanti treba da bude dobra osnova za postizanje buduće dobre saradnje, čime će se izbjegnuti stvaranje straha od stomatologa. Ona treba da bude tako isplanirana i izvedena da bude jedno prijatno iskustvo za dijete.

Više →

Zbog čega ,,zdravi zubi” ispadaju?

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: dr Ognjen Kovačević, doktor stomatologije
Često se u praksi stomatolozi susreću sa pacijentima koji se žale na desni. Govore da su im desni otečene, crvene, peku ih i povlače se. Kažu kako se bijeli kaladont začas oboji krvlju, da im se iz usta širi neprijatan zadah, da osjećaju da postoji strano tijelo između zuba.

Više →

Preventivna stomatologija

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Preventivna stomatologija se, kao što joj i samo ime kaže, bavi prevencijom, tj. sprečavanjem nastanka oboljenja zu­ba i mekih tkiva u predjelu usta. Vodeći se narodnom izrekom „Bolje spriječiti nego liječiti” stomatolozi se zalažu da, u okviru svojih mogućnosti, što više doprinesu prevenciji nastanka ovih oboljenja.

Više →

Pušenje – faktor rizika za loše oralno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: dr Ognjen Kovačević, doktor stomatologije
Usna duplja predstavlja početni dio digestivnog sistema i ima granični položaj između spoljne i unutrašnje sredine koje spaja u jednu cjelinu. Sve štetne supstance koje se unose u organizam, uglavnom prvo dolaze u kontakt sa sluzokožom us­ne duplje. Skoro da i nema oboljenja kod čovjeka koje se najprije ne manifestuje u ustima.

Više →

Izbjeljivanje zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bjelija. Samo izbjeljivanje spada u najpopularnije procedure u stoma­tologiji, iz čistog razloga što može značajno da poboljša izgled i pojavu Vaših zuba sa mnogo manje „neprijatnosti” i sa mnogo manje novca.

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: Prim mr sci dr Slobodan V. Radonjić
Primjena antikoagulantne terapije ima za cilj sprečavanje intravaskularnog stvaranja koaguluma – tromba (krvnog ugruška). Znatan je broj bolesti koje zahtijevaju ovu vrstu terapije.

Više →

Osnovno o ortodonciji i ortodonskim anomalijama

Objavio   /  Izdanje Br. 52  

Piše: dr Dragana Tabaš, specijalista ortopedije vilica Ordinacija „Apolonia”
Ortodontija je stomatološka disciplina koja se bavi proučavanjem i praćenjem dentofacijalnog rasta i razvoja od rođenja do dentalne zrelosti, uključujući sve preventivne, interceptivne i terapijske metode kod dentalnih, dentoalveolarnih, maksilarnih, intermaksilarnih i maksilofacijalnih nepravilnosti koje iziskuju korekciju pomoću mehaničkih sila ili preusmjeravanje funkcionalnih sila unutar maksilofacijalnog kompleksa.

Više →

Bolesti zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Liječenje karijesa i njegovih komplikacija čini jednu od najčešćih intervencija koju stomatolog obavlja u svojoj praksi. Karijes, ukoliko se ne liječi na vrijeme, zahvata dublje slojeve gleđi i dentina da bi na kraju zahvatio i samu pulpu zuba, u kojoj se, između ostalog, nalazi i zubni nervi i krvni sudovi.

Više →

U Budvi održan prvi kongres stomatologa

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Budvanski hotel „Mediteran” bio je mjesto sastanka velikog broja stručnjaka iz oblasti stomatologije koji su u ovaj primorski grad stigli da bi uzeli učešća na Prvom kongresu stoma­tologa Crne Gore.

Više →

Šećerna bolest (lat. dijabetes mellitus) / Oboljenja štitne žlijezde

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Šećerna bolest, danas jedan od najaktuelnijih problema zdravlja ljudi u mnogim zemljama svijeta, hronično je, praktično doživotno oboljenje koje karakteriše visok nivo šećera u krvi. Medicinski naziv za ovu bolest je „diabetes mellitus”, gdje riječ „diabetes” znači pretjerano mokrenje, a termin „mellitus” – med.

Više →

Antibiotici i njihova primjena u stomatološkoj praksi

Objavio   /  Razno  

Piše: dr Rajko Đurišić Ordinacija „Apolonia”, Podgorica
Antibiotici spadaju u grupu ljekova koji se po učestalosti svoje primjene u stomatološkoj praksi nalaze odmah iza analgetika i anestetika. Osnovni princip njihove primjene jeste kontrola i eliminacija infekcije, kao i profilaktička upotreba kod pacijenata rizika.

Više →

Bolesti jetre

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Jetra (grč. hepar) je, poslije kože, najveći organ u lju­dskom tijelu. Smještena je u trbušnoj duplji, s desne strane, neposredno ispod rebarnog luka. To je mekan, smeđecrveni organ klinastog oblika, obložen čvrstom, neelastičnom opnom. Teška je oko 1.500 gr. Bogato je prokrvljena. Ukupna količina krvi koja u jednom minutu protekne kroz jetru iznosi blizu 1.500 ml.

Više →

Trudnoća i oralno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

trudnoca oralno zdravlje

Piše: dr Marko Rašović Ordinacija Apolonia

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje, ali zahtijeva razmatranje nekih specifičnih zahtjeva kada je rad stomatologa u pitanju. Tu treba uzeti u obzir da se tokom iste dešavaju bitne fizičke, hormonske, fiziološke, emocionalne i metaboličke promjene.

Više →

Bol poslije ekstrakcije zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. med. sci. dr Slobodan V. Radonjić Spec. za oralnu hirurgiju

Više →

Zadah

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Miloš Radulović, doktor stomatologije
Kod pojedinih osoba iz usta se osjeća neprijatan miris (lat. foetor ex ore ili halitosis). Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti različiti. On može biti prouzrokovan nekim gangrenoznim procesima u usnoj duplji, može se javiti u slučaju nekih ekstra-oralnih oboljenja kao i pri nekim fiziološkim stanjima. Ovaj problem može dovesti do desocijalizacije i do stvaranja psihičkih problema (u vidu depresije i neuroze) kod pacijenata.

Više →

Oralna higijena

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica
Oralna higijena obuhvata sve mjere i radnje kojima se cjelokupna usna duplja (zubi, desni, jezik) održavaju čistim i ured­nim. Dobrom oralnom higijenom preveniramo stvaranje ili uklanjamo stvoreni dentalni plak.

Više →

Etika u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Piše: prim. mr sci. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju
Opšti etički principi su sistem normi i pravila po­našanja za čitav ljudski rod, ali su ta pravila posebno značajna i specifična u medicinskoj nauci i praksi. Hipokraf, otac medicine, postavio je, svojom čuvenom Zakletvom, osnovne etičke norme za sve zdravstvene radnike. Još tada, on je govo­rio o osobinama koje ljekar mora da posjeduje da bi mogao obavljati svoju uzvišenu dužnost: znanje, moralno ponašanje, povučenost, dostojanstvo, životnu mudrost, razuman govor, čuvanje od mana, proizvoljnosti i lakomosti prema novcu, kao i sposobnost da zna koje kategorije ljudi treba besplatno liječiti.

Više →

Afte

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Afta je povratna ulceracija, pravilnog, kružnog ili ovalnog oblika, žućkastobijela, oivičena crvenim prstenom, koja se javlja u usnoj duplji. Sama riječ afta potiče iz starogrčkog rječnika i u prevodu znači pali ili gori.

Više →

Paradontopatija, tihi otmičar naših zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Piše: Nadica Praščević-Zindović Spec. preventivne i dječije stomatologije
Parodontopatija je izuzetno rasprostran­jeno oboljenje. Gotovo da ima karakter pandemije jer je veliki broj oboljelih osoba na svim kontinentima. Statistika govori da ovaj zdravstveni i socio-ekonomski problem pogađa tri od četiri osobe starije od 35 godina, a značajno veliki procenat omladine već ima rane simptome bolesti.

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji – Epilepsija

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-stomato

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić

Epilepsija (u narodnom jeziku „padavica”) je prastara bolest koja prati čovjeka od njegovog postanka. I dan danas, takođe.
Sama riječ „epilepsija” je grčkog porijekla i znači „šče-pati”, „iznenada zgrabiti”. Ovo je hronična bolest koju karakteriše poremećaj funkcije mozga.

Više →

Vezivanje fiksnih nadogradnji sa implantatima

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Ovakav način fiksiranja nadoknada za implántate uglavnom se koristi kod mješovito nošenih nadoknada (mostova, proteza). Kod ovakvih nadoknada dio pritiska se preko implanta prenosi na koštane strukture a dio preko gingive.

Više →

Vezivanje fiksnih nadogradnji sa implantatima

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-fiksna

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Glavna uloga stomatološke protetike jeste da omogući nadoknađivanje izgubljenih zuba i zubnih tkiva. Slično ovom, implantatima nošena protetika ima za cilj uspostavljanje funkcije žvakanja i govora, kroz nadoknađivanje izgubljenih zuba i oralnih tkiva. Kao i od bilo kojih drugih protetskih nadoknada..

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Iako je trudnoća (lat. graviditas) fiziološko stanje, promjene koje nastupaju kod žene za period od devet mjeseci: fizičke, hormonske, emocionalne, metaboličke, takve su prirode da stomatolog mora s posebnom opreznošću i pažnjom tretirati ove osobe koje, takođe, pripadaju kategoriji pacijenata rizika u stomatologiji. Pošto se žena u trudnoći nalazi u posebnom, specifičnom, ali Bogom datom, kako se u narodu kaže „drugom stanju”, nije slučajno što je još od davnina postojalo vjerovanje da gravidnim ženama ne treba vaditi zube.

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji – pacijenti sa malignim oboljenjima

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

45-cancer

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju

Maligna oboljenja (rak, kancer, karcinom, tumor) bolesti su koje karakterišu nekontrolisana dioba ćelija i njihova sposobnost da prodru u tkiva direktnim urastanjem ili metastazom (migracijom, rasijavanjem) van mjesta gdje se..

Više →

HIV I AIDS u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

46-hiv

Dr Dragana Tabas
Dr Ana Lakić Bulatović

HIV – je virus humane imuno-deficijencije, prenosi se sa čovjeka na čovjeka, a napada i postepeno slabi imunološko sistem. Osoba koja u krvotoku ima virus je HIV pozitivna .HIV nije sinonim za AIDS.

Više →

Oboljenja jezika

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

Piše: dr Miloš Radulovic, stomatolog
Ovo oboljenje se češće javlja kod djece i dva puta češće kod osoba ženskog pola nego kod muškaraca. Etiologija je nepoznata. Kao moguci razlozi navode se: alergije, naslijeđe, anemije, neodgovarajući stomatološki radovi i neki psihosomatski faktori(jak stres).

Više →

Mogućnosti očuvanja alveolarnog grebena poslije ekstrakcije zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Piše: dr Aleksandra Šćepanović-Đurović, spec. oralne kirurgije Ordinacija Apolonia, Podgorica
U stomatološkoj praksi ekstrakcija zuba je jedna od najčešćih rutinskih postupaka. Ekstrakciona rana obično zarasta bez značajnih poteškoća. Na tom mjestu, međutim, često nastaje defekt alveoralne kosti.
Resorpcija kosti u toku zarastanja predstavlja veoma prisutan problem, jer prije svega utiče na estetski izgled mjesta ekstrakcije. To je posebno izraženo kada je prije ekstrakcije već postojao gubitak alveolarne kosti usljed paradentopatije.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center