Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Smjernice'

Igra i djeca

Objavio   /  Izdanje Br. 59  

images (2)

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije

Igra je najizrazitiji oblik dječije aktivnosti, spontana je i dobrovoljna, a njen značaj leži u fizičkom, spoznajnom i socijalno-emocionalnom razvoju djeteta.

Više →

Kod ginekologa prije prvog seksa

Objavio   /  Izdanje Br. 1  

Piše: Dr Milana Šoć, spec. ginekologije i akušerstva

Svaka žena koja vodi računa o zdravlju vjerovatno ima dilemu kada početi s redovnim ginekološkim pregledima i koliko često posjećivati ginekologa.

Više →

Prijateljske crijevne bakterije- čuvari zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Capture

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat

U našim crijevima žive u simbiozi trilioni prijateljskih bakterija, u većem broju nego što imamo ćelija u tijelu. Njih ima nekoliko kilograma i one čine 85 odsto ukupne crijevne flore. Ostatak od oko 15 procenata sačinjavaju druge, ne tako prijateljske bakterije i gljivice.

Više →

Nekoliko korisnih savjeta za osobe sa dijabetesom (2)

Objavio   /  Izdanje Br. 58, Razno  

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. Bojović
Dobro je poznato da pušenje djeluje veoma štetno na zdravlje kako zdravih, tako i onih sa dijabetesom. Dodatni razlog da oboljeli od šećerne bolesti ne smiju da puše je to što tokom trajanja šećerne bolesti i posebno prilikom slabe regulacije dolazi do oštećenja krvnih sudova, a poznato je da duvan štetno djelovanje ispoljava posebno na krvne sudove.

Više →

Igre i tehnike terapije radom kod osposobljavanja djece sa cerebralnom paralizom

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: Milorad Aranitović,
Strukovni radni terapeut

Uslov za početak tretmana je uspostavljanje dobrog, toplog i prisnog odnosa sa djetetom. Jedan od najbližih saradnika radnog terapeuta je roditelj. To je osoba kojoj dijete najviše vjeruje, koji ga njeguje i vaspitava, koji se igra sa njim i čini mu razna zadovoljstva, te provodi najviše vremena sa njim. Najbitnije je roditelja edukovati o problemima djeteta i načinima rješavanja tih problema, jer samo edukovani roditelj pomaže da habilitacija bude potpunija i da rezultati budu najbolji u datim momentima.

Više →

Kako pravilo kupati bebe

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: prim. dr Milena Proročić

Novorođeno dijete se kupa svaki dan. Kupanje često liči na strašnu paniku. Svi se boje da se beba ne prehladi. Svi se razlete, preznoje, tako da beba najmanje u tome uživa. Kupanje nije samo iz higijenskih razloga važno. Kupanje je važan relaksirajući faktor za dijete, ono se na kratko vraća u svoju primarnu sredinu. Jako je važno obaviti ga nježno, polako, sa puno ljubavi.

Više →

Uputstvo za prevenciju i liječenje prehlade

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Postoje tri tipa virusa influence: A, B i C -Tipovi A i B su najozbiljniji. Ovi virusi se stalno mijenjaju i različite vrste cirkulišu širom svijeta svake godine. Prirodni odbrambeni sistem čovjeka ne može da prati ove promjene. Stoga, svake godine obolijevamo od gripa.

Više →

Održana četvrta nacionalna konferencija o kontroli pušenja

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Rad Četvrte nacionalne konferencije o kontroli pušenja koja je 2. februara tekuće godine upriličena u Hotelu „City” u Podgorici bio je svojevrstan poziv na borbu za očuvanje zdravlja građana Crne Gore tokom kojeg su objavljeni rezultati dosadašnjeg rada na tom polju, ali i predočene mogućnosti daljeg djelovanja, najprije u smislu daljeg uobličavanja pravne regulative koja se odnosi na ovu oblast.

Više →

Stomatološke intervencije kod pacijenata na hemioterapiji

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

stomatoloske intervencije

Piše: dr Ana Lakić Bulatović Ordinacija Apolonia, Podgorica
Primarna preokupacija stomatologa kod pacijenta koji se nalazi na hemioterapiji se odnosi na ozbiljnost i trajanje supresije koštane srži. Zbog toga, stomatolog mora da bude upoznat sa datumom početka hemioterapije i sa hematološkim stanjem pacijenta prije stomatološkog tretmana.

Više →

Savremeno i racionalno propisivanje ljekova

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

ljekovi

Piše: dr Kini Gorokov-Mekh PZU „Dr Kovacević”, Budva
Današnje vrijeme donijelo je problem masovne upotrebe ljekova, koji sa sobom nosi veliki broj neželjenih dejstava i inter­akcija, razvoj jatrogenih bolesti i sve veće finansijske izdatke za iste. Dugo je propisivanje ljekova bilo zasnivano na utiscima, osjećaju, tradiciji, te promotivnim aktivnostima farmaceutske industrije.

Više →

Smjernice za laboratorijsku dijagnostiku akutnog koronarnog sindroma (AKS)

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: mr sci Vesna Radonjić, spec. med. biohemije Opšta bolnica Kotor
AKS obuhvata spektar oboljenja sa zajedničkom pa-tofiziološkom osnovom. Ekstracelularno lipidno jezgro u plaku prekriveno je kolagenom kapom sa infiltrovanim makrofagima. Ateromatozni plakovi su podložni rupturama i razvoju AKS-a. U ramenom regionu vulnerabilnog plaka nalaze se velike količine makrofaga, T-limfocita i mast ćelija.

Više →

Smjernice za bolju prevenciju i kontrolu dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, u organizaciji Instituta za javno zdravlje i uz pokro­viteljstvo crnogorskog Ministarstva zdravlja, organizovan je Stručni skup posvećen izradi smjernica za unapređenje prijavlji­vanja pacijenata oboljelih od dijabetesa.

Više →

Formulacija lijeka sa osvrtom na savremene trendove razvoja

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Da bi se mogao shvatiti značaj istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji, treba shvatiti značaj formulacije i preformulacije lijeka. Cilj istraživanja i razvoja u fazi otkrića ljekova bi se, ukratko, mogao definisati kao “prevođenje ideja u poteNcijalne nove ljekovite supstance”, dok cilj razvoja ljekovitog proizvoda podrazumjeva “prevođenje novih ljekovitih supstanci u proizvode namijenjene registraciji i prodaji”.

Više →

Skrining za kolorektalni karcinom – iskustvo iz Doma zdravlja Bijelo Polje

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: dr Rade Ranitović
Karcinom debelog crijeva se nalazi na trećem mjestu po učestalosti među karcinomima uopšte. Učestalost je nešto veća kod muškog pola, a odnos oboljelih muškaraca prema ženama je 1,4:1. Nakon 40. godine života rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva raste, rapidno se povećava nakon 50. godine, a vrh učestalosti doseže u životnom dobu od 60. do 75. godine.

Više →

Smjernice za laboratorijsku dijagnostiku akutnog koronarnog sistema (AKS)

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: mr sci Vesna Radonjić, spec. med. biokemije Opšta bolnica Kotor
Fiziološki oblik GP-a je dimer koji se sastoji iz dvije identične subjedinice. Humana glikogen-fosforilaza (GP)b postoji u obliku tri izoenzima, i to kao BB (moždana), MM (mišićna), ili LL (jetrena). Izoenzim BB se pretežno nalazi u miokardu, gdje ima značajnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, što se vrši mobilizacijom glikogena. Ovaj enzim katalizuje prvi stepen glikog-enolize, u kojoj se glikogen prevodi u glukozo-1-fosfat, kori­štenjem neorganskog fosfata. Fiziološka uloga ovog enzima sastoji se u obezbjeđivanju energije za mišićne kontrakcije.

Više →

Nekoliko korisnih savjeta za osobe sa dijabetesom

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. BojovićKada su djeca u pitanju, treba znati da dijete sa dijabete­som može da pohađa predškolske ustanove (obdaništa i zabavišta) i treba da pohađa redovnu nastavu u školi. Na sreću, često se radi 0 veoma obdarenoj djeci sa puno sklonosti i mogućnosti. Učitelji i nastavnici treba da su upoznati sa tim da dijete ima šećernu bolest, da znaju šta treba da rade pri pružanju pomoći, posebno u stanju hipoglikemije.

Više →

Ocjenjivanje ljekova za dobijanje dozvole za promet

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

„Ocjenjivanje ljekova za potrebe dobijanja dozvole za stavljanje lijeka u promet”, naziv je predavanja, koje je u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore „Calims” u Podgorici, 9. decembra održala dr Vesna Koblar, ekspert iz Evropske Unije, koja ima dugogodišnje iskustvo u vezi sa harmonizacijom naciona­lne legislative sa EU i njenom implementacijom u oblasti ljekova i medicinskih sredstava u zemljama koje su na putu ulaska u EU.

Više →

Plemenitost iznad svega

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

plemenitost

Susreti zdravstvenih radnika Crne Gore, 56. po redu, održani su od 31. maja do 2. juna, u Hotelu „Bellevue” na ulcinjskoj Velikoj plaži. U Susretima je učestvovao veliki broj sestara i medicinskih tehničara iz Crne Gore, te gosti iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a predstavljeno je i stotinak stručnih radova.

Više →

Nove smjernice gastroenterohepatologije u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) bolest je koja je, ukoliko ne po osobenom nazivu, po svojim simptomima veoma dobro poznata nezanemarljivom dijelu opšte populacije. Smatra se da je jedan od njenih simptoma – gorušica – prisutan kod 75% pacijenata. Strog režim ishrane jedan je od vidova terapijskog djelovanja na ovu neprijatnu pojavu refluksa hranljivog sadržaja želuca i dvanaesto-palačnog crijeva u jednjak. Pacijentima se savjetuje da uobroče ishranu u pet tročasovno raspoređenih obroka,

Više →

Zabrinjavajuci porast broja alergija

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

U namjeri da prikaže novine u liječenju alergijskog rinitisa, dr Vladimir Knežević ukazao je prisutnima na zabri­njavajući porast jedne od najčešćih bolesti disajnog trakta.

Više →

10 Zlatnih pravila za pripremanje bezbjedne hrane

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Poslije pranja ruku namirnice detaljno oprati pod mlazom higijenski ispravne tekuće vode. Da bi se spriječio prenos mikroorganizama na hranu sa osobe koja je priprema, osobe koje su bolesne ili imaju rane na rukama, NE smiju pripremati hranu.

Više →

Sačuvajte svoje zdravlje tokom ljetovanja

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

Sunčanica nastaje usled dužeg izlaganja nepokrivene glave dejstvu sunčevih zraka. Osnovni simptomi se razvijaju postepeno i nakon 6 do 12 sati od maksimalne izloženosti suncu javlja se ošamućenost, malaksalost, vrtoglavica, mučnina, jaka glavobolja, povraćanje koje ne donosi olakšanje, teško disanje i ubrzan puls. Najozbiljnija od svih tegoba uzrokovanih vrućinom je toplotni udar.

Više →

Smjernice -kao osnova efikasnijeg i jeftinijeg liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-smjernice

Piše:D. Novčić

Predstavljene dvije od deset urađenih Nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse. Njihovom primjenom racionalizovaće se potrošnja u zdravstvu, obezbijediti bolji kvalitet usluge, a pacijenti koji boluju od navedenih bolesti imaće ujednačen tretman

Više →

Racionalna potrošnja nužna za dobro pacijenta i društva

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

-Neracionalna upotreba ljekova u Crnoj Gori stvara ozbiljne probleme i pacijentima i sistemu zdravstva, zbog čega treba što prije donijeti kliničke smjernice, obezbijediti nezavisnu informaciju o ljekovima, podsticati generičko propisivanje ljekova, nadzirati prekomjerno narušavanje ljekova i vršiti kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika. Ministarstvo je dalo Akcioni plan djelovanja od 2012. do 2016, a do sada smo donijeli tek desetak smjernica, koje se moraju razvijati na nacionalnom nivou.

Više →

Farmaceuti u službi zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Program za procjenu stručnih kompetencija farmaceuta i farmaceutskih tehničara implementiraće se i u Crnoj Gori. Radi se o projektu razvijenom 2005. godine u Velikoj Britaniji, od grupe stručnjaka okupljenih u „Grupi za razvoj i evaluaciju kompe­tencija” (Competency Development and Evaluation Group, skraćeno CoDEG). Model su britanski stručnjaci razvili na inicijativu Svjetske farmaceutske federacije, koja posljednjih godina pridaje posebnu pažnju razvoju ovog sektora.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center