Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Pulmologija'

Komplementarna terapija akutnog kašlja

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Zapis sa predavanja dr Milana Matkovića
Tema naučnog simpozijuma održanog 10-og novembra 2010. u Hotelu „Podgorica” u Podgorici bila je terapija akutnog kašlja, za koju, kako je objasnio medijator i jedan od izlagača sa skupa dr Milan Matković, predstavnik farmaceutske kompanije „Pharmanova”, makar do sada, kod nas nije postojala praksa prevelike zastupljenosti na ovako organizovanim naučnim susretima.
Dr Zorica Vukčević, ljekar Interne klinike KCCG-a iz Podgorice, i dr Zorka Radunović,
ljekar Specijalne bolnice za plućne bolesti u Nikšiću, govorile su o nekim od aspekata terapije akutnog kašlja. Organizatori održavanja skupa bili su Udruženje pneumoftiziologa
Crne Gore i „Pharmanova”.

Više →

Klimatsko liječenje dječje astme

Objavio   /  Izdanje Br. 58, Razno  

Capture

Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
Od davnina je poznato da povoljna klima sprečava i liječi astmu, a nepovoljna je
pogoršava. Klimatsko liječenje astme spada među najstarije metode liječenja.
Astma je najčešća hronična inflamatorna bolest malih i srednjih disajnih puteva djece koja kod genetski predisponiranih dovodi do promjena preosjetljivosti na različite stimulanse i do suženja disajnih puteva (spazma). Kad se spazam (bronho- opstrukcija) ponavlja, onda se to zove astma.

Više →

Alternativna medicina

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog

U svijetu postoji porast interesovanja za ovu temu. U SAD postoji Nacionalni institut za KAM i 88% nacionalnih centara za karcinome u Americi ima specijaliste za KAM- u kojima se koriste različite metode, imaju licence i iskustvo u višegodišnjim treninzima, a 54% ustanova ima neki KAM program.

Više →

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog
HOBP je bolest koja se odlikuje smanjenjem maksi­malnog ekspiracijskog protoka vazduha kroz disajne puteve kao i sporim pražnjenjem pluća. Karakteriše je prisustvo opstrukcije koja nije potpuno reverzibilna, progresivna je i udružuje se se sa inflamacijom. HOBP se nalazi na četvrtom mjestu što se tiče uzroka smrtnosti u svijetu.

Više →

Bez zlatnog standarda u liječenju

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: dr Zorka Radulović,
Specijalna bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu,
Brezovik, Nikšić
Akutni kašalj je vrlo česta pojava zbog koje se pacijenti javljaju na pregled. Možemo reći da je to vrlo značajan faktor u širenju infekcije. Korisna funkcija kašlja ogleda se u čišćenju disajnih puteva od velike količine udahnutih čestica, sluzi nakupljene zbog povećane sekrecije ili poremećenog mukocilijarnog klirensa i patoloških supstanci.

Više →

Respiratorne infekcije

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Upala respiratornog trakta ubraja se među najčešće infekcije u ljudskoj populaciji. Jedan od razloga zašto je respiratorna infekcija najčešća je to da ne postoji dobna granica, te svaka generacija podjednako može biti ugrožena. Kod male djece i starih ljudi infekcija respiratornog trakta može dovesti do teških, životno prijetećih komplikacija, što joj dodatno daje na medicinskom značaju.

Više →

Peloid – ljekovito mineralno blato

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

peloid

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog
Ulcinj ili stari naziv Olcinium leži na krajnjem jugo­istočnom dijelu crnogorske obale, smještan je na brežuljcima koji su bogati tipičnim mediteranskim rastinjem i vegetacijom. Ovdje postoji sedam ljekovitih faktora, a koji se zajedno skoro nigdje drugo ne mogu sresti.

Više →

Ispitivanje i liječenje opstruktivnog respiratornog sindroma (ORS) kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Pišu: prof. dr. sci. med. Zdravko N. Kadijević i dr Čelebić J. Stojanka, pedijatar
U Dječjem dispanzeru u Kotoru u periodu od 2001. do 2012. godine ispitivano je i liječeno 174 djece uzrasta od 0 do 18 godina od opstruktivnog respiratornog sindroma (kašaj, wheezing, dispneja, auskultacjski nalaz: produžen ekspirjum sa pratećim zvucima). Dijagnoza bolesti je postav­ljena na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike, nalaza RTG grafije pluća, laboratorjskih, bakte­rioloških i ORL ispitivanja.

Više →

U korak sa medicinskim izazovima – savremena sredstsva i pomagala u crnogorskoj praksi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U prethodnom broju magazina „Medical”, čitaocima smo predstavili izlaganja sa međunarodnog seminara pod nazivom „Laringealna maska i zbrinjavanje disajnog puta kod djece”, koja su prezentovali eksperati iz Italije, Srbije, Slovenije i Makedonije. U ovom izdanju predstavljamo predavanja crnogorskih ljekara koji su svojim prezentacijama, održanim na Institutu za bolesti djece u Podgorici, dali poseban doprinos ovom nedavno organizovanom međunarodnom skupu, akreditovanom od strane Evrop­skog udruženja za disajni put.

Više →

Antraks (crni prišt)

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog
Antraks je bolest iz grupe zoonoza. Uzrokovana je bacilom antraksa koji je gram-plus neotporan u spoljnoj sredini, ali stvara spore – otporne oblike, te na taj način može godinama ostati u životu. Naročito je patogen za goveda, ovce, koze, konje. U spoljnu sredinu dospijeva ektravaziranom krvlju ili raspadanjem životinja uginulih od antraksa.

Više →

Može li se HOBP spriječiti i liječiti?

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Piše: mr sc. dr Dušica Jarić, Spec. za plućne bolesti
Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) tre­nutno je četvrti uzrok smrtnog ishoda, a predviđanja kažu da će do 2020. godine biti treći uzrok smrti. Dok se stopa smrtnosti od moždanog udara i infarkta srca smanjuje, broj oboljelih i umrlih od HOBP-a raste.

Više →

Ultrasonografija pluća

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog
Ultrasonografija grudnoga koša u prošlosti je imala ograničenu dijagnostičku vrijednost iz razloga što je detekcija bila moguća samo kod promjena na pleuri, u peridijafragmalnom dijelu, kao i na prednjem madijastinumu.

Više →

Ženska plaža – prirodno bogatstvo Ulcinja

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prim, dr Gani Karamanaga, spec, pulmolog
Plaža je šljunkovita, dužine oko 100 m. Sa njene lijeve strane nalazi se stjenoviti dio i pristup pećini, koju posjećuju žene nerotkinje i one sa drugim oboljenjima ženskih polnih organa. Ovdje se mogu kupati i slabi plivači, kao i neplivači, zbog plitke vode na početku plaže. Prirodnim faktorima mogu se liječiti ginekološka oboljenja (primarni i sekundarni sterilitet), kao i hronična ginekološka oboljenja.

Više →

Zabrinjavajuci porast broja alergija

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

U namjeri da prikaže novine u liječenju alergijskog rinitisa, dr Vladimir Knežević ukazao je prisutnima na zabri­njavajući porast jedne od najčešćih bolesti disajnog trakta.

Više →

Osvrt na savremenu terapiju bolesti disajnih puteva

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Savremenu terapiju udruženih bolesti disajnih pu­teva karakteriše pojava kako novih lijekova tako i novih saznanja o načinu primjene već postojećih lijekova. Anti-leukotrijeni su jedna od važnih preporuka za liječenje ove vrste oboljenja. O načinima njihove primjene u terapiji astme i alergijskog rinitisa na sastanku održanom u podgoričkom hotelu „Podgorica” govorila je prof. dr Mirjana Bogić.

Više →

Oboljenja respiratornog sistema – tuberkuloza pluća • bronhijalna astma

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

plucne bolesti

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju

Tuberkuloza je zarazna bakterijska infekcija koju izaziva Mycobacterium tuberculosis. Ime je dobila po tuberkulima (čvorovima), koje uzročnik stvara u tkivu u kojem se nastanio. Bronhijalna astma (lat. Asthma bronchiale) predstavlja hronično, nezarazno zapaljenje disajnih puteva. Podjednako je zastupljena u oba pola. Može se javiti u bilo kom..

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center