Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Publikacije'

Duševno zdravlje i kriza

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr sc. Nevenka Pavličić, spec. klin. psihologije
Knjiga profesora Mirka Pekovića „Duševno zdravlje i kriza” djelo je u kome se ogleda susret književnosti i udžbenika, čime se dokazuje da je granica između literarnog i naučnog vrlo tanka, skoro nepostojeća. Svako stanje, događaj, pojava, zapravo može biti predmet nauke, smještena u formu kratkog literarnog ogledala.

Više →

Blagovremeno prepoznavanje može da spasi život

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Brošura “Prepoznajte moždani udar, svaki minut je važan”, koju je objavio Dom zdravlja Danilovgrad, promovisana je u Podgorici 15. juna. Autori brošure su dr Mirjana Čukić iz Kliničkog centra Crne Gore i prof. Dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA Beograd.

Više →

Uspon juga, iz perspektive Istocne Evrope i Centralne Azije

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Kalid Malik, Kancelarija UNDP-a za izradu Izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka,   i
Džihan Stiltcinoglu pomoćnica glavnog administratora i direktorka  Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.
Svijet se suočava sa dubokim promjenama, a zemlje Istočne Evrope i Centralne Azije umnogome su dio ove istorijske transformacije; mnogobrojne zemlje u razvoju na svim kontinen­tima sada pokreću globalni ekonomski rast i – što je još značajnije – podižu životni standard milijardi ljudi.

Više →

Pušenje kao faktor rizika

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Autor: Zdravko N. Kadijević

Izdavač: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti Knjiga 37 Podgorica, 2011.

Piše: dr Stojanka Čelebić, pedijatar
Knjiga se zasniva na višegodišnjem iskustvu autora, stečenom u neposrednom radu sa bolesnicima čije su bolesti povezane sa pušenjem, kao i saopštenjima stručnih i naučnih radova iznijetih u našim i inostranim medicinskim časopisima. Autor je knjigu posvetio pušačima „koji svoju strast za uživanjem duvanskog dima platiše visokom cijenom – životom.”

Više →

Medicinski časopisi u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-med-casopisicg

Priredila: Dragana Marković, bibliotekarka

Savremena medicinska nauka i praksa još i danas se u širenju novog znanja ponajviše oslanjaju na časopis, vjekovima već najvažniji prenosnik novih medicinskih informacija. Uopšteno, prvi naučni časopisi pojavljuju se u 17. vijeku, što se (vezuje za osnivanje evropskih učenih društava..

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center