Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Prevencija'

PREVENCIJA PERIIMPLANTATNIH BOLESTI

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Doc.dr.sc. Dragana Gabrić Pandurić, dr med.dent., spec. oralne hirurgije
Igor Smojver, dr med. dent.
Snježana Kadić, dr med. dent., specijalist dječje i preventivne stomatologije
Aleksandra Ivek, dr med. dent.
Upotrebom dentalnih implantata u terapiji djelomične i potpune bezubosti iz dana u dan raste broj komplikacija i slučajeva periimplantatnih bolesti te posljedičnog gubitka stabilnosti implantata i oseointegracije. Po Brånemarku, oseointegracija je sposobnost kosti da pod određenim uslovima sraste uz površinu endosealnog implantata bez interpozicije mekog tkiva. Uspješnost i trajnost implantata ovise o pravilnoj indikaciji, dobrom planiranju i izvedbi protetske suprastrukture, spretnosti terapeuta, ali i oralnoj higijeni pacijenta.

Više →

Prednost kolposkopije

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Milana Šoć, spec. ginekologije i akušerstva
Danas se kolposkopija sa velikim uspjehom, zajedno sa papa testom koristi u otkrivanju i sprečavanju karcinoma grlica. Pregled teče na sljedeći način: prvo se uradi bimanuelni pregled, inspekcija vulve, zatim stavi spekulum i uradi se inspekcija zidova i svodova vagine i pregleda grlic.

Više →

Prevencija pušenja

Objavio   /  Izdanje Br. 59  

download

Piše: dr Edita Bašović
Od juna 2009. godine u Domu zdravlja Podgorica počelo je da radi Savjetovalište za odvikavanje od pušenja. U savjetovalištu je to bila i glavna tema do prošle godine, od kada se savjetovalište bavi zdravim životnim stilovima, polno prenosivim bolestima i prevencijom širenja HIV infekcije. Obuhvata populaciju od 10 do 25 godina života.

Više →

Mučni glasnici sunčanih dana

Objavio   /  Izdanje Br. 1  

Piše: Dr Jasmina Kadić, spec. pneumoftiziolog
Bilo bi dobro kada bi se svi koji imaju takve probleme odmah obratili ljekaru, a što manje na svoju ruku uzimali terapiju. Svaka jednostavna polinoza može da se iskomplikuje ako se ne liječi

Više →

Kako pravilo kupati bebe

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: prim. dr Milena Proročić

Novorođeno dijete se kupa svaki dan. Kupanje često liči na strašnu paniku. Svi se boje da se beba ne prehladi. Svi se razlete, preznoje, tako da beba najmanje u tome uživa. Kupanje nije samo iz higijenskih razloga važno. Kupanje je važan relaksirajući faktor za dijete, ono se na kratko vraća u svoju primarnu sredinu. Jako je važno obaviti ga nježno, polako, sa puno ljubavi.

Više →

Savjeti za prevenciju i kontrolu povišenog krvnog pritiska

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: Damir Peličić, visokostrukovni medicinski tehničar,
Klinika za urologiju i nefrologiju, KCCG, Podgorica
Povišen krvni pritisak je bolest modernog doba povezana sa povećanim stresom, manjkom sna, gojaznošću, slanom hranom, ljekovima (kortikosteroidi i kontraceptivi), pušenjem, pojačanim konzumiranjem alkohola i energetskih napitaka. U preko 90% slučajeva povećanog krvnog pritiska ne zna se uzrok bolesti, a kod manje od 10% povećanje krvnog pritiska nastaje kao posljedica drugih bolesti (oboljenja bubrega ili nadbubrežne žlijezde, srčana oštećenja, poremećaji štitaste žlijezde).

Više →

Prevencija infekcija i antimikrobne rezistencije kod hroničnih pacijenata koji se liječe dijalizom

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: prof. dr Marina Mugoša Ratković, spec. nefrolog KCCG, Podgorica
Pacijenti koji boluju od hronične bubrežne insuficijencije čine pravi endemski prostor infekcija koje su sve više multirezistentne na antibiotike. Oni spadaju u grupu osoba sa posebnim potrebama i kao takve treba ih distribuirati i locirati u posebne prostore.

Više →

Upravljajte svojim zdravljem

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Internet predstavlja moćan alat da se poveća zdravst­vena pismenost i osnaži pacijent. Međutim, sama količina infor­macija koje primamo je ogromna. Sa obiljem dostupnih podataka, relevantnost, pouzdanost i kvalitet informacija postaje razlog za brigu. Razlikovanje dobrih od loših informacija, uglavnom, pada na pojedinca.

Više →

Mjere prevencije šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: pro/ dr sci. med. Božidar M. Bojović
Sadašnji način liječenja šećerne bolesti, insulin zavisne i insulin nezavisne, jeste veliki i epohalni napredak, ali nije priro­dan put liječenja. Ideal kojem treba težiti jeste da do šećerne bolesti ne dođe, a ako se ipak javi, da način liječenja omogući komforan život bez komplikacija koje prate ovu bolest.

Više →

Skrining za kolorektalni karcinom – iskustvo iz Doma zdravlja Bijelo Polje

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: dr Rade Ranitović
Karcinom debelog crijeva se nalazi na trećem mjestu po učestalosti među karcinomima uopšte. Učestalost je nešto veća kod muškog pola, a odnos oboljelih muškaraca prema ženama je 1,4:1. Nakon 40. godine života rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva raste, rapidno se povećava nakon 50. godine, a vrh učestalosti doseže u životnom dobu od 60. do 75. godine.

Više →

Fizičke aktivnosti u očuvanju koštane gustine i čvrstine

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Izlaganje: doc. dr sc. Dušan Mustur, spec. fizijatar i reumatolog
Dan borbe protiv osteoporoze obilježava se 20. oktobra svake godine. Upozoravajući na opasnosti od ove bolesti, stručnjaci širom svijeta ukazuju na mogućnosti preventivnog djelovanja i rada na očuvanju zdravlja kostiju. Udruženje reumatologa Crne Gore i ove je godine dalo svoj doprinos takvom projektu.

Više →

Prevencija i zaštita od štetnog djelovanja suncevog zracenja

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Sredstva za zaštitu od sunca pri izlaganju kože sun­čevom zračenju na površini ne mogu rasuti i potrošiti ene­rgiju nastalu u ekscitiranom stanju i zato prodiranje sastojaka sredstava za zaštitu od sunca u dublje slojeve kože povećava količinu slobodnih radikala i reaktivnih kiseoničkih grupa.

Više →

Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Pišu: prof. dr Bogdan Pajović
Marko Vuković, student VI godine Medicinskog fakulteta u Podgorici
Karcinom prostate predstavlja veliki medicinski problem muške populacije. On čini 11% karcinoma mu­škaraca. U momentu dijagnoze samo kod 55% slučajeva karcinom je zadržan unutar prostate (mogućnost radikalne operacije). Uzroci karcinoma prostate su nepoznati.

Više →

Prevenirati osteoporozu

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: Prof. dr Nada Pilipović
Osteoporoza je skeletno oboljenje koje se karakteriše smanjenom čvrstinom kosti, zbog čega raste rizik za prelom. Pojam čvrstina kosti odnosi se na ukupnu koštanu masu i kvalitet kostiju. Kada se poremete parametri čvrstine, nastaje krta, lako lomljiva kost, odnosno osteoporoza. Preciznu di­jagnozu ovog oboljenja možemo postaviti samo biopsijom kosti, što zbog agresivnosti metode nije za svakodnevnu primjenu.

Više →

Infarkt – kratak kurs preživljavanja

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg
Britanska asocijacija za srce objavila je video koji na vrlo slikovit način govori o tome kako izgleda srčani udar, koji su simptomi i šta treba uraditi. Naravno, nikome se ne dopada da u sred lijepog sunčanog dana razmišlja o srčanom udaru, zar ne? Ali, ako dođete u situaciju u kojoj Vam se pojavljuju simptomi, ili vidite nekoga ko ima simptome srčanog udara, znaćete šta da uradite.

Više →

Zdravlje se čuva dok se ima

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

U cilju edukativnog djelovanja i osvješćivanja građana Crne Gore u vezi sa problemom karcinoma grlića materice, u Hotelu „Maestral”, na Pržnu, 1-og jula tekuće godine upriličena je Nacionalna konferencija za prevenciju i rano otkrivanje ove bolesti. Korisne instrukcije i rezultate sopstvenih iskustava u radu u ovoj oblasti prisutnima su predočili gosti iz država inostranstva u kojima se već uveliko pokazuju rezultati rada na programima suzbijanja karcinoma grlića materice.

Više →

Jednostavni savjeti za snižavanje holesterola

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

snizavanje holest

Piše: dr Jasmina Ćorovič-Kuburović
Ako imate povišene masnoće u krvi, morate biti svjesni da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu s kojim se susreće gotovo petina ukupne (većinom muške) populacije, a koji može izazvati komplikacije opasne po život, u vidu srčanog infarkta ili moždanog udara.

Više →

Kako da vam kardiohirurg bude prijatelj, a ne ljekar

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg
Sedamdeset, osamdeset, pa i više godina vjerno će raditi bez i najmanjeg odmora. Mnogi drugi organi će možda otkazati prije njega, smanjiti funkciju, ali ono će nastaviti da kuca. Evo šta vi treba da uradite da biste olakšali rad srcu.

Više →

Može li se HOBP spriječiti i liječiti?

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Piše: mr sc. dr Dušica Jarić, Spec. za plućne bolesti
Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) tre­nutno je četvrti uzrok smrtnog ishoda, a predviđanja kažu da će do 2020. godine biti treći uzrok smrti. Dok se stopa smrtnosti od moždanog udara i infarkta srca smanjuje, broj oboljelih i umrlih od HOBP-a raste.

Više →

Faktori rizika za nastanak bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 29, Razno  

Piše: dr Mirjana Nedović-Vuković
U vječitoj borbi da nađu šta je to glavno što doprinosi nastanku bolesti kod jednih a ne kod drugih osoba, naučnici su došli do pojma faktor rizika. Faktor rizika je onaj uslov za koji se pouzdano zna, ili se na osnovu učestalosti javljanja kod oboljelih, pretpostavlja da je uzročnik neke bolesti, ili osobe sa tim faktorom imaju veću šansu da će to oboljenje dobiti.

Više →

6 Zastrašujućih vremenskih perioda za vaše srce

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg
Rizik od srčanog udara povećava se 40% ujutro, utvrdili su naučnici sa Harvarda. Zašto? Kada se budite, Vaše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se krvni pritisak i povećana je potreba za kiseonikom.

Više →

Kako se zaštititi od respiratornih infekcija

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Respiratorne infekcije (RI) su najčešće i najmasovnije infekcije. Po definiciji su to sve infekcije kod kojih je patološki proces lokalizovan u disajnim putevima. One mogu da zahvate cio sistem organa za disanje ili (što je češće) pojedine njegove djelove

Više →

Sa ciljem jačanja saradnje između država u oblasti vođenja politike droga

Objavio   /  Izdanje Br. 52  

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, u Podgoričkom hotelu „Apart Premier” realizovana je Regionalna radionica o jačanju saradnje u oblasti vođenja politike droga u Jugoistočnoj Evropi. Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović otvorio je ovaj dvodnevni stručni skup iz oblasti sprečavanja zloupotrebe droga, koji je organizaciono i tehnički podržan od strane Evropske komisije, preko Generalnog direktorata za proširenje.

Više →

Prevencija bezbjedne hrane

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Efikasan sistem koji omogućuje bezbjednost hrane veoma je značajna prevencija za incidentna oboljenja izazvana hranom, čiji su simptomi: abdominalni bol, dijareja, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, groznica itd.

Više →

Održana konferencija o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

U Podgorici je, u zgradi vlade 21. marta održana je Konferencija za medije na kojoj su prezentovane aktivnosti na sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Na skupu su predstavljene aktivnosti i učinci udružene borbe u sprečavanju zloupotrebe droga koja se sprovodi od strane Ministarstva zdravlja i različito profilisanih aktera iz oblasti vladinog i nevladinog sektora.

Više →

Začetak prakse redovnih preventivnih pregleda prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Prema posljednjim dostupnim statističkim podacima o stanju obolijevanja od karcinoma prostate u Crnoj Gori, ova bolest se javlja kod oko 7% populacije muškaraca starijih od 40 godina, a njegova učestalost raste sa starenjem. Nezavisno od vrste promjene, danas se smatra da čak oko 80% populacije muškaraca starijih od 50 godina ima potrebu za praćenjem stanja [...]

Više →

Narkomanija i mladi : preventivni rad

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Autor: mr Branka Tanasijević, sociolog
Prekomjerna upotreba droga je veliki problem savremene civilizacije sa kojim se suočavaju gotovo sve zemlje, među kojima je i Crna Gora. Najčešće pogađa djecu i omladinu u najosjetljivijoj životnoj dobi, u periodu adolescencije, što potencira preventivne aktivnosti kroz pronalaženje metoda kojima se podiže nivo svijesti u smislu stvaranja distance u odnosu na psihoaktivne supstance.

Više →

Zaštita uha u ljetnjem periodu

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: doc. dr Miroljub Todorović
Polako počinju pripreme za ljetovanje i svakod­nevna pitanja pacijenata koje preparate ponijeti na put. Ukoliko Vaši pacijenti kreću na godišnji odmor, naročito sa malom djecom, treba ih adekvatno savjetovati šta spakovati u svoje putne apoteke. Sprej za uho je jedan od preparata bez kojeg ne bi trebalo da kreću, pogotovo ako ljetuju na moru.

Više →

Najlakši metod prevencije – suzbijanje pušenja duvanskih proizvoda

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Karcinom pluća, kao bolest koja predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti, tema je koja veoma često zaokuplja pažnju naučne javnosti. Veoma važan skup na ovu temu održan je u periodu od 18. do 21. aprila, u Ženevi. Tom prilikom stručnjaci iz cijelog svijeta okupili su se na Trećem evropskom kongresu o karcinomu pluća

Više →

Izbjegavanje rizika i prevencija najbolji ljekari

Objavio   /  Izdanje Br. 39, Razno  

Krajem mjeseca, od 25. do 29., u Miločeru su održane IV. Međunarodna ljetnja škola o kardiovaskularnim bolestima i III. Škola posvećena reproduktivnom zdravlju. U fokusu interesovanja učesnika bili su kontrola faktora rizika, dijagnostika i tretman kardiovaskularnih bolesti i edukacija adolescenata o reproduktivnom zdravlju.

Više →

Preventiva/Higijena zdravlje čuva

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

higijena prije svega

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Za preventivnu medicinu kaže se da je bazična grana svih medicina, a higijena je baza preventivne medicine. Higijena je dobila naziv po grčkoj boginji zdravlja Higiji. Ona se bavi izučavanjem i saniranjem činilaca štetnih po zdravlje čovjeka

Više →

Prevencija alkoholizma i narkomanije

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: dr med. Mirha Hasanbegović, Dom zdravlja – Pljevlja
Tačna je postavka da su bolesti zavisnosti prije svega društveni, a tek potom medicinski problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (Investing in Mental Health, WHO, Geneva) ove maligne sociopatološke pojave se ogledaju u 76,3 miliona osoba oboljelih od alkoholizma i više od 15 miliona zavisnika o drogama, pri čemu je najviše zastupljena zavisnost 0 opijatima (heroin).

Više →

Melanoma, prevencijia i terapija – nova istraživanja

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Najnovija istraživanja uticaja Sunčeve svjetlosti na osobe svijetle puti koja su nedavno sprovedena na više od milion mladih Izraelaca predvojničkog uzrasta jasno ukazuju kako ekspozicija suncu direktno utiče na porast rizika za povećanje incidence od melanoma. Incidenca melanoma u porastu je u svim krajevima svijeta gdje žive stanovnici svijetle puti.

Više →

Značaj pravilne ishrane kod pacijenata na hroničnom programu hemodijalize u cilju prevencije komplikacija

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Damir Peličić,visokostrukovni medicinski tehničar,
Klinika za urologiju i nefrologiju, KCCG, Podgorica
Bubrezi imaju čitav dijapazon po život znača­jnih uloga i utiču na rad svih ostalih organa i orga­nizma u cjelini. Jedna u nizu značajnih uloga jeste da otklanjaju produkte metabolizma nastale iz unijete hrane, a tu se posebno misli na ureu (koja nastaje iz proteina), natrijum, kalijum i fosfate. Kod poremećaja bubrežne funkcije dolazi do nagomilavanja ovih produkata u organizmu.

Više →

Značaj otkrivanja i prevencije nasljednih bolesti u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: Prim. dr sci med. Olivera Miljanović
Sa razvojem prirodnih nauka, medicine, zdravst­vene zaštite i standarda življenja, nasljedne bolesti, zajedno sa traumatizmom i degenerativnim oboljenjima, zauzimaju vodeće mjesto u ukupnom morbiditetu i mortalitetu. Udio nasljednih uzroka u totalnom novorođenačkom mortalitetu porastao je tokom posljednjih godina sa 3.3% na 33.3%, odnosno, mortalitet djece od nasljednih, ili bolešću djelimično uzrokovanim genetičkim faktorima porastao je sa 20 na 72%. Procenat učestalosti bolesti izazvanih isključivo uticajem sredine proporcionalno je opao.

Više →

Kolektivni imunitet sprečava epidemije

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

kolektiv

Povjerenjem u imunizaciju i povećanjem interesovanja doprinijeće se očuvanju zdravlja ne samo pojedinaca koji se vakcinišu, već i čitave zajednice, jer se vakcinacijom mogu prevenirati epidemije i širenje vakcinama preventibilnih bolesti. Želimo da ohrabrimo građane da ne izbjegavaju vakcinaciju, jer će tako dati svoj doprinos eliminaciji nekih bolesti koje je na taj način moguće potpuno izbjeći.

Više →

Hronična bubrežna bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

bubreg

S obzirom na to da se starosna gra­nica pomjera i da sve više ljudi duže živi, a samim tim više je izloženo šansi za razvoj hroničnih oboljenja, danas postoji mnogo uzroka nastanka ovih oboljenja, počevši od drugačijeg načina života, ishrane, tehno­loškog stresa, samog karaktera ličnosti i njene sposobnosti prilagodavanja.

Više →

Rak – mislite na vrijeme

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka (American Cancer Society), rak može biti uzrokovan brojnim faktorima, kao što su duvan, hrana bogata zasićenim mastima, nedovoljan unos svježeg voća i povrća i infekcije virusima ili bakterijama koje izazivaju rak. Jedan od faktora rizika je i starosno doba – svake tri od četiri osobe oboljele od raka imaju preko 55 godina.

Više →

Hromozomske aberacije kod pacijenata koji imaju problema u reproduktivnom zdravlju

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: Slađana Teofilova, biolog spec. medicinske genetike, Centar za medicinsku genetiku i imunologiju, Podgorica
Genetika je nauka koja proučava nasljeđivanje i promjenljivost osobina kod živih organizama. Medicinska genetika je grana humane genetike koja ispituje nasljedne varijacije i uzročnike nasljednih bolesti kod čovjeka, na molekularnom i hromozomskom nivou. Citogenetika je grana medicinske genetike koja se bavi analizom hromo­zoma, analizom njihove veličine, strukture i broja.

Više →

Bolest kod koje je izuzetno važna preventiva

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Ističući podatak da je u posljednje vrijeme signifi­kantno povećan broj oboljelih od malignih oboljenja, te da se, paralelno sa tim, uočava i porast broja pušača, dr Nebojša Jokmanović osvjetlio je niz aspekata vezanih za pojavu karci­noma grlića materice i postavio neka pitanja o načinu življenja na koja savremeni čovjek treba da obrati pažnju. Naučno je dokazano, kako je više puta naglasio, da je pušenje faktor rizika za dobijanje raka grlića materice, te da, ako ne samostalno, ali sigurno u sadejstvu sa još nekim od riziko faktora (stres, genetska predisponiranost, dugotrajno radno vrijeme, obavljanje napornih poslova, uslovi okruženja tipa povećanog radioktivnog uticaja i zagađenosti vode, vazduha, hrane…), pušenje zaista jeste izazivač ovih bolesti.

Više →

Prevencija kardiovaskularnih oboljenja kod oboljelih od dijabetes melitusa

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše:: dr. sc. interne med. Ahmet Alibegović
Dijabetes melitus (DM) je hronična, teška i neizlječiva bolest koju karakteriše skup metaboličkih oboljenja sa trajno visokim nivoom glikemije u krvi nastalim usljed poremećaja sekrecije insulina iz beta-ćelija glave pankreasa, što je u najvećem broju slučajeva povezano sa ishemijskom bolešću srca, povišenim krvnim pritiskom, promjenama na krvnim sudovima, kao i mnogim drugim komplikacijama kakve su neurološke, oftalmološke, bubrežne i u najvećem broju slučajeva psihološke promjene.

Više →

Vještačko sunčanje – koža pati i pamti

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-sun

Autor: dr med. Mirha Hasanbegović

Dolaskom zimskih mjeseci, solarijumi ne gube na aktuel-nosti. Želja za očuvanjem preplanulog tena mnoge će, prije svega pripadnice ženskog pola, natjerati u posjetu salonima ljepote, radi „kvarcovanja”. U Americi ova potreba je već odavno pro­glašena vidom zavisnosti, tenareksijom.

Više →

Bezbolno zakrčenje – bolne posljedice

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

zakrcenje

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Nad iznenadnom smrću od infarkta miokarda, čovjeka koji prethodno nije osjećao bol u grudima niti se liječio od srca, svi se, a naročito rodbina, zapitaju kako je to moguće. No, mogućnost takve smrti, poznata je u običnom životu, ali i opisana u literaturi.

Više →

Umjerena ishrana i kretanje, recept za dugovječnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Barska nevladina organizacija „Plavi krug” organizovala je petodnevni edukativni kamp za oboljele od dijabetesa iz Crne Gore i okruženja, na kom su im stručnjaci iz te oblasti objasnili brojna nerazjašnjena pitanja i nedoumice, kako bi tako poboljšali kvalitet života i izbjegli komplikacije koje su kod ove bolesti česte.

Više →

Ne pitaj se, proveri!

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Prevencija je jedini način da zaista zaustavite bolest. Preventivni pregledi su najbolji način da vrlo ozbiljne zdravstvene probleme otkrijete prije nego što se manifestuju.

Više →

Smanjeno obolijevanje i rizik od prenosa infekcija

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Aktivnosti u okviru programa nacionalnog odgovora na HIV i tuberkulozu u proteklih godinu sprovedene su uspješno, a postignuti rezultati pokazuju da se incidenca i prevalenca obje bolesti smanjuje. Kako je istaknuto na skupu održanom od 24. do 26. oktobra u Hotelu „Maestral”, na kojem su predstavljene jednogodišnje aktivnosti u sklopu Nacionalne strategije, preva­lenca HIV-a je ispod jedan odsto, a broj oboljelih od tuberkuloze sveden je ispod 20 godišnje na 100.000 stanovnika.

Više →

Alkoholizam ne šteti pojedincu, vec čitavom društvu

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Strategija prevencije alkoholizma i štetnih posljedica njegove upotrebe u periodu od 2013. do 2020. godine, predstavlja prvi strateški akt u Crnoj Gori i najvažniji dokument kojim će se utvrditi prioritetna područja i preporuke za političke odluke i mjere koje će biti opšteprimjenljive, a uzeće u obzir kulturološke specifičnosti i prioritete javnog zdravstva.

Više →

Prehospitalno zbrinjavanje bolesnika sa akutnim i ishemijskim moždanim udarom

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

prehospital

Piše: dr Branka Gogić
Akutni ishemijski moždani udar (AIMU) definiše se kao fokalni ili globalni poremećaj moždane funkcije koji naglo nastaje, a posljedica je poremećaja moždane cirkulacije ili stanja u kome protok krvi nije dovoljan da zadovolji metaboličke potrebe neurona za kiseonikom i glukozom. Tranzitorni ishemijski atak (TIA) prolazna je epizoda neurološke disfunkcije, uzrokovana fokalnom ishemijom mozga, kičmene moždine ili retine, bez akutnog infarkta u trajanju do 60 min.

Više →

Echinacea

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

echinacea

Piše: mr ph. Aleksandar Jovanov
Echinacea je biljka iz familije Asterace koja potiče iz Sjeverne Amerike. Ova biljka ima šuplju stabljiku koja raste u visinu od 50 do 100 cm. Ima uske, duguljaste listove prekrivene sitnim dlačicama. Cvijet je ljubičaste boje. Zato je sasvim logično da naziv ehinacea potiče iz grčke riječi echino, što u prevodu znači morski jež. Ima nekoliko podvrsta ehinacee od kojih najznačajnije za medicinsku primjenu su Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida i Echinacea Purpurea.

Više →

Nemoj da zakasniš

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

zaksnis

U borbi protiv najčešćeg malignog tumora koji pogađa populaciju žena, u korak sa cijelim svijetom, i naša država je ovog oktobra bila obučena u ružičasto. NVO Zdrava dona Montenegrina, uz podršku kompanije Hoffmann – La Roche, realizovala je kampanju namijenjenu podizanju svijesti javnosti o značaju prevencije u borbi protiv ove zloćudne bolesti, pod nazivom NEMOJ DA ZAKASNIŠ.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center