Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Oftalmologija'

Suplementima protiv senilne degeneracije

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Crnogorsko oftalmološko društvo, u saradnji sa farma­ceutskim kompanijama „Farmegra”, „Pfizer” i „Unimed Pharma”, organizovali su jednodnevni, peti po redu stručni skup. 28-og septembra, u podgoričkom hotelu Ramada, priznati stručnjaci govorili su o normotenzivnom glaukomu i senilnoj degeneraciji makule. Istog dana održana je i IV redovna skupština Crnogorskog oftalmološkog društva, na kojoj je dat kratak osvrt na protekle aktivnosti društva, predstavljeni planovi budućeg djelovanja, te usvojen i finansijski izvještaj.

Više →

Crveno oko

Objavio   /  Izdanje Br. 52  

Piše: dr Sanja Borović, spec. oftalmolog PZU Očna ordinacija Borović
Pod terminom crveno oko u oftalmologiji se podrazumi­jevaju brojna stanja čiji je glavni simptom upravo crvenilo izazvano širenjem krvnih sudova u vežnjači. Vežnjača, spojnica ili konjunktiva je tanka, providna sluznica koja oblaže unutrašnju površinu kapaka i prednju površinu beonjače, i sadrži veoma bogatu krvnu mrežu.

Više →

Kokošje sljepilo

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Piše: Dr Tanja Ševaljević – Bojović, oftamolog
Kokošje sljepilo spada u grupu nasljednih oboljenja mrežnjače (distrofije mrežnjače). Prima­rno su zahvaćeni štapići tj. fotoreceptori koji su odgovorni za noćni vid kao i periferni vid (koji omogućava snalaženje u prostoru). Čepići koji su odgovorni za vid danju i kolorni vid mogu biti zahvaćeni kako bolest progredira.

Više →

Suvo oko

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: Dr Tanja Ševaljević – Bojović, oftamolog 
Zbog smanjene produkcije suza ili zbog abnormalnog suznog filma (narušen kvalitet suzenja) dolazi do brzog isparavanja suza ili prijevremene destrukcije suznog filma. To uzrokuje neadekvatnu zaštitu rožnjače, te imamo pojavu suvih mjesta na rožnjači koja zajedno sa smanjenim dopremanjem kiseonika i hranljivih materija dovodi do destrukcije iste.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center