Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Maligna oboljenja'

Promjena na dojkama je razlog sa razgovor sa ljekarom

Objavio   /  Izdanje Br. 67  

Rak-dojke

Ovogodišnja kampanja protiv raka dojke u Crnoj Gori ima pozivnu poruku – Svim srcem u borbi protiv raka dojke. Tokom mjeseca oktobra medicinska zajednica, NVO sektor, društveno odgovorne kompanije i mediji, ujedinili su svoje snage kako bi poslali jaku poruku o ulozi i znajačaju prevencije raka dojke.

Više →

Samopregled je prvi i najvažniji korak

Objavio   /  Izdanje Br. 66  

Borba protiv raka dojke je veliki izazov i težak zadatak koji stoji pred društvenom zajednicom cijelog svijeta. U nju treba da budu uključeni ne samo zdravstveni radnici nego i laici. Ovoj borbi ne treba posvetiti samo jedan mjesec nego sve dane u godini. Posljednjih godina u Crnoj Gori su učinjeni veliki koraci i napredak u ovoj oblasti. Dio aktivnosti jezapočet„screening” programom čiji nosilac je Dom zdravlja u Danilovgradu.

Više →

Skrining raka grlića materice

Objavio   /  Izdanje Br. 64  

cance

Piše: prim. dr Mensud Grbović, Ministarstvo zdravlja Crne Gore
Skrining raka grlića materice je preventiva multidisciplinarna javno-zdravstvena aktivnost koju inicira država među zdravom asimptomatskom populacijom sa prosječnim rizikom obolijevanja. Od svih malignih tumora, karcinom grlića materice može najefikasnije da se kontroliše skiningom. Cilj skrininga karcinoma grlića materice je očuvanje reproduktivnog zdravlja žene smanjenjem incidence i mortaliteta od raka grlića materice u Crnoj Gori, podizanje svijesti žena o značaju redovnih pregleda i ranog otkrivanja promjena na grliću materice, kao i informisanje o značaju skrininga.

Više →

Otvoren kutak za dnevni boravak pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 64  

kutak

Zahvaljujući inicijativi NVO Zdrava-Dona Montenegrina, na konferenciji za novinare održanoj 2. jula u Klinici za onkologiju i radioterapiju predstavljena je novoopremljena trpezarija u sklopu koje je osavremenjen kutak za sve hospitalizovane pacijente te klinike. Na svečanom otvaranju govorila je predsjednica udruženja NVO Zdrava-Dona Montenegrina Danica Vukotić.

Više →

Maligna oboljenja (II)

Objavio   /  Izdanje Br. 64  

Predavanje, American Corner, Podgorica
Postoje primarna i sekundarna prevencija malignih oboljenja. Primarna podrazumjeva način života, izbjegavanje stvari koje utiču na faktore rizika, zdraviju ishrana, što više rekre­acije i cjelokupno podizanje svijesti u vezi sa ovim problemom. Samopregled dojki već od 20. godine života se ubraja u ovaj oblik prevencije.

Više →

Uloga medicnske sestre kod palijativnih bolesnika i oboljelih od malignih bolesti u kućnim uslovima

Objavio   /  Izdanje Br. 64  

Piše: Nada Vemić, med. sestra
Dom zdavlja Nikšić
Liječenje i zdravstvena njega u kući je vid primarne zdravstvene zaštite u okviru koje se pružaju određene zdravstvene usluge u kući cjelokupnoj populaciji prema definisanim indikacijama. Veliku ulogu u mjeri i poboljšanju zdravstvene zaštite i zdravlja osoba u zreloj dobi, kao i osoba oboljelih od malignih bolesti, ima patronažna sestra. Sestra sa posebnom pažnjom pristupa njezi i terapiji, imajući u vidu prirodu bolesti, starost pacijenta i neadekvatne uslove.

Više →

Predstavljeni rezultati skrininga tumora debelog crijeva

Objavio   /  Izdanje Br. 63  

Po podacima iz prošle godine došli smo do rezultata koji su bolji od očekivanih. Ovaj program je pokazao svoju opravdanost time što smo uspjeli da nekim ljudima ukažemo pomoć i prije nego su oboljeli od kolorektalnog karcinoma. Ukupan registar karcinoma debelog crijeva broji 217 pacijenata prosječne starosti od 63-71 godinu, od čega je 128 muškaraca i 89 žena. Od tog broja samo u 40% slučajeva je karcinom dijagnostifikovan lokalno, a to je kod 67 pacijenata, dok su 44 pacijenta sa oboljenjem regionalnih limfnih čvorova. Inicijalna metastatska bolest dijagnostifikovana je kod trećine pacijenata tj. kod 54 bolesnika – predstavio je podatke o kolorektalnom karcinomu ministar Radunović.

Više →

Osim napretka u medicini unaprijediti i shvatanja

Objavio   /  Izdanje Br. 63  

Piše: Prim. dr Nada Cicmil Sarić
Medikalni onkolog sa Klinike za onkologiju u Kliničkom Centru Crne Gore
Predavanje, American Corner, Podgorica

Onkologija je nauka koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom malignih bolesti. Ako se po grčkom korijenu riječi hirurgija naziva vještinom rada ruku, onda bi za onkologiju mogli reći da je vještina manipulisanja malignim bolestima. Do danas je otkriveno preko 200 različitih vrsta malignih oboljenja, a više od 10 miliona ljudi širom svijeta je oboljelo od neke vrste maligne bolesti. Postoje hematološki maligniteti; oni koji obuhvataju limfne žlijezde i krv koje liječi hematologija. Sva ostala maligna oboljenja liječi i prevenira onkologija.

Više →

Nova era u liječenju metastatskog karcinoma dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

U organizaciji farmaceutske kompanije Hoffmann-La Roche Ltd, Podgorica, 15. maja u hotelu “Ramada”, održan je stručni sastanak na temu “Nova era u liječenju pacijentkinja sa metastatskim karcinomom dojke”. Na skupu su održana dva predavanja, a moderator sastanka bio je mr sci. dr Nebojša Crnogorac, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Crne Gore. Predavanje na temu “Tajna uspjeha u liječenju karcinoma dojke” održao je prof. dr Vladimir Todorović, sa Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG. Nakon toga, na sastanku govorio je i prof. dr Jozef Gligorov sa Univer­ziteta iz Sorbone, Instituta za karcinom.

Više →

Rijetki tumori digestivnog sistema

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Zapis sa predavanja doc. dr Srđana Đuranovića
Na seminaru onkologa koji je 20. oktobra upriličen na Plavnici, za čiju su organizaciju bili zaduženi Ljekarska komora Crne Gore i Novartis onkolodži
(Novartis onkology), predstavljeno je šest naučnih predavanja koja su se ticala rijetkih gastrointerstromalnih i neuroendokrinih tumora.

Više →

Neki aspekti nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Zapis sa predavanja prim. dr Jadranke Lakićević
Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke predstavlja trenutno najaktuelniji dokument kojim su projektovane posebne mjere zaštite zdravlja građanki Crne Gore kada je u pitanju karcinom dojke.

Više →

Prednost kolposkopije

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Milana Šoć, spec. ginekologije i akušerstva
Danas se kolposkopija sa velikim uspjehom, zajedno sa papa testom koristi u otkrivanju i sprečavanju karcinoma grlica. Pregled teče na sljedeći način: prvo se uradi bimanuelni pregled, inspekcija vulve, zatim stavi spekulum i uradi se inspekcija zidova i svodova vagine i pregleda grlic.

Više →

Izuzetna pozdanost i preciznost

Objavio   /  Izdanje Br. 1  

Piše: Dr Mladen Filipović, spec. radilog
Savremeni zdravstveni sistemi i referentni nacionalni onkološki centri koji se bore protiv malignih oboljenja se danas ne mogu zamisliti bez PET/CT-centara. U samom Parizu trenutno funkcioniše šest PET/CT-centara, a u Rimu pet.Danas se u Evropi na 800.000 stanovnika planira jedan PET/CT centar, koji shodno potrebama i mogućnostima zdravstvenog sistema, obrađuje prosječno 1.500 do 2.500 pacijenata godišnje

Više →

Alternativna medicina

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog

U svijetu postoji porast interesovanja za ovu temu. U SAD postoji Nacionalni institut za KAM i 88% nacionalnih centara za karcinome u Americi ima specijaliste za KAM- u kojima se koriste različite metode, imaju licence i iskustvo u višegodišnjim treninzima, a 54% ustanova ima neki KAM program.

Više →

Rak grkljana

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: dr sc. med. Elvir Zvrko, otorinolaringolog
Grkljan (larinks) je cjevasti organ, smješten u prednjem dijelu vrata, iznad dušnika, koji koristimo tokom disanja, govora ili gutanja. Poput ostalih organa u tijelu, grkljan je sačinjen od ćelija. Kada ćelije postanu abnormalne i počnu se dijeliti bez kontrole i reda, nastaje tumor koji može biti benigni (dobroćudan) ili maligni (zloćudan). Maligne tumore nazivamo rak.

Više →

Projekat sistemske borbe protiv karcinoma debelog crijeva

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Rad na preventivnoj zaštiti i ranom sprovođenju mjera liječenja i očuvanja zdravlja predstavlja jedan od postulata koji se svojom važnošću i naporom za sprovođenje jasno izdvaja kao preporuka za stvaranje djelotvornog sistema zdravstvene zaštite u svim državama svijeta. Budući da se nezarazne bolesti, posebno hronične nezarazne bolesti, u svim savremenim društvima prepo­znaju kao faktor posebne opasnosti, opšta je tendencija svih zdravstvenih politika da se takve bolesti preveniraju i ostvari efikasan sistem rane dijagnostike.

Više →

Skrining za kolorektalni karcinom – iskustvo iz Doma zdravlja Bijelo Polje

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: dr Rade Ranitović
Karcinom debelog crijeva se nalazi na trećem mjestu po učestalosti među karcinomima uopšte. Učestalost je nešto veća kod muškog pola, a odnos oboljelih muškaraca prema ženama je 1,4:1. Nakon 40. godine života rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva raste, rapidno se povećava nakon 50. godine, a vrh učestalosti doseže u životnom dobu od 60. do 75. godine.

Više →

Preduzmimo potrebne korake da očuvamo sopstveno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 55, Razno  

suek

Piše: Studio PravaPriča Podgorica & SM JWT Beograd
Prošli mjesec obilježile su globalna, ali i nacionalna kampanja u borbi protiv raka dojke. Koristimo priliku da naše čitaoce upoznamo sa američkim iskustvima zahvajujući razumijevanju i vremenu koje nam je posvetila Sue K. Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u CrnojGori.

Više →

Neka se život nastavi

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

zivot

U Hotelu „Ramada” u Podgorici, 19-og septembra, održan je stručni sastanak onkologa i ginekologa posvećen terapiji ovarijalnog karcinoma pod sloganom „Neka se život nastavi”. U svojstvu predavača gostovali su prof. dr sci. Isabelle Ray-Coquard iz Liona (Francuska) i prof. dr sci. Herman Haler, iz Rijeke (Hrvatska). Sponzor skupa bila je kompanija Hoffmann – La Roche. Moderator skupa bio je dr Nebojša Crnogorac, načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore.

Više →

Maligni tumori testisa

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: prof. dr Bogdan Pajović
Svaku intaskrotalnu masu treba smatrati tumorom, dok se ne dokaže suprotno. U poređenju sa malignim tumorima drugih lokalizacija, karcinom testisa je relativno rijedak (1-2%). S druge strane, to je najčešći maligni tumor muškaraca u životnoj dobi od 15-35 godine.

Više →

Klinika za onkologiju

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Direktor Klinike, Prof. dr Vladimir Todorović
Povodom praznika Dana državnosti Crne Gore 12. jula 2010. novu Klinika za onkologiju i radioterapiju svečano je otvorio premijer Crne Gore Milo Đukanović. Ovom činu prisustvovale su mnoge značajne zvanice i funkcioneri naše države. Nova Klinika danas predstavlja ponos zdravstvenog sistema Crne Gore i jedini u potpunosti nov zdravstveni objekat sa opremom iz posljednjih skoro 40 godina.

Više →

Međunarodni seminar o liječenju tumora glave i vrata održan u Baru

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Treći simpozijum otorinolaringologa Crne Gore i Drugi dani italijanske otorinolaringologije u Crnoj Gori uspješno su realizovani kao dvodnevna manifestacija čiji je cilj bio da okupi predstavnike struke iz cijelog regiona, ali i iz liderskih država svijeta. 14-og i 15-og oktobra tekuće godine, u Kongresnoj sali hotela „Princess” u Baru ovim povodom se zatekao veoma veliki [...]

Više →

Oktobarskim manifestacijama ukazano na značaj brobe protiv karcinoma dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Po dobro ustanovljenoj tradiciji obilježavanja mje­seca borbe protiv karcinoma dojke, oktobarske aktivnosti zdravlju posvećenih obuhvataju niz akcija koje se sprovode u cilju širenja svijesti o prirodi i načinima borbe protiv ove ne samo „ženske” bolesti.

Više →

Pravilna ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: doc. dr Danko Živković, pulmolog-onkolog
Zdrav način ishrane je ono čemu stremimo i kada smo zdravi a pogotovo kada smo bolesni. Ishrana pacijenata oboljelih od raka zahtjevnija je i o njoj se mora voditi računa jer je jedan od bitnih faktora uspješnog liječenja. Pravilna ishrana podrazumijeva: puno voća i povrća, hljeb i ceralije od cijelog zrna, umjerene količine mesa i mlječnih proizvoda i male količine masonoća, šećera, alkohola i soli.

Više →

Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Pišu: prof. dr Bogdan Pajović
Marko Vuković, student VI godine Medicinskog fakulteta u Podgorici
Karcinom prostate predstavlja veliki medicinski problem muške populacije. On čini 11% karcinoma mu­škaraca. U momentu dijagnoze samo kod 55% slučajeva karcinom je zadržan unutar prostate (mogućnost radikalne operacije). Uzroci karcinoma prostate su nepoznati.

Više →

Rano otkrivanje raka prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Izvod iz publikacije: Rano otkrivanje raka prostate Autori: 
doc. dr Dragoljub Perović i doc. dr Petar Kavarić Izdavač: JZU Dom zdravlja Dimitrije – Dika Marenić
Danilovgrad
Rak (karcinom) prostate, zajedno sa karcinomom debelog crijeva, nalazi se na drugom mjestu uzroka smrtnosti kod muškaraca sa maligdnim oboljenjima u Crnoj Gori. Takođe, danas je to najčešće maligno oboljenje kod muška­rca.

Više →

Zdravlje se čuva dok se ima

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

U cilju edukativnog djelovanja i osvješćivanja građana Crne Gore u vezi sa problemom karcinoma grlića materice, u Hotelu „Maestral”, na Pržnu, 1-og jula tekuće godine upriličena je Nacionalna konferencija za prevenciju i rano otkrivanje ove bolesti. Korisne instrukcije i rezultate sopstvenih iskustava u radu u ovoj oblasti prisutnima su predočili gosti iz država inostranstva u kojima se već uveliko pokazuju rezultati rada na programima suzbijanja karcinoma grlića materice.

Više →

Šta izaziva anemiju kod oboljelih od kancera

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: Ivica Madžarović, med. onkološki tehničar, BSc/BA/Bapp
Anemija se kod osoba oboljelih od kancera može javiti kao posljedica različitih faktora. Zajedničko za sve faktore koji do toga dovode jeste što oni onemogućavaju organizam da stvori nove eritrocite. Bubrezi luče hormon eritopoetin koji stimuliše ko­štanu srž da proizvodi eritrocite.

Više →

Rak pluća

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: doc. dr Danko Živković
U zdravom organizmu obnavljanje ćelija je stalan proces koji je strogo kontrolisan. Ponekad postoji grupa ćelija koja se nekontrolisano dijeli i stvara izraslinu koju nazivamo TUMOR. Tumori mogu da budu „dobroćudni” (benigni) ili „zloćudni” (maligni), među kojima je rak – kancer najčešći.

Više →

Karcinom Bronha- ozbiljna prijetnja po zdravlje populacije

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

U organizaciji farmaceutske kompanije Sanofi u Domu zdravlja u Danilovgradu je 15. decembra realizovan edukativni skup o karcinomu bronha, njegovom prisustvu, načinu dijagnostikovanja, prirodi i načinima liječenja.

Više →

Pomoć u prepoznavanju rijetkih tumora

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

U okviru projekta „Rijetki tumori – GIST / NET: dijag­nostika i liječenje – podsjetnik za izabrane ljekare” u Podgoričkom hotelu „Apart Hotel Premier”, 26. januara, održana je prezenacija dviju brošura namijenjenih za dijagnostiku i liječenje gastrointes­tinalnih i neuroendokrinih tumora

Više →

Faktori rizika kod malignih oboljenja

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: dr Branka Gogić Dom zdravlja, Bijelo Polje
Primarna prevencija malignih bolesti obuhvata sve mjere zaštite zdravlja koje sprečavaju nastanak karcinoma. Uopšte, ovaj pojam se odnosi na smanjenje faktora rizika za nastanak malignih bolesti u opštoj populaciji.

Više →

U susret inovacijama

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Terapija malignih oboljenja predstavlja jedan od najvećih izazova savremene farmaceutike. Nije stoga ni čudo što se uprkos ogromnim finansijskim sumama neophodnim za pojavu pojedi­nog lijeka na tržištu svakodnevno pojavi veoma veliki broj inovi­ranih varijanti.

Više →

Tumori glave i vrata danas

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Iako ne naročito poznati kao opasnost koja se može preduprijediti, tumori glave i vrata danas predstavljaju grupu bolesti od kojih u Evropi godišnje oboli oko 150.000 osoba. Budući da procjena trenda rasprostiranja ovih bolesti nije nimalo ohrabrujuća, te da se smatra da će navedena cifra u periodu koji je pred nama biti multiplicirana, jasno je da potreba za uticajem na svijest građana predstavlja neophodnost čiji je jedini cilj očuvanje zdravlja građana

Više →

Kako nastaje karcinom prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Autori:
Prof. dr Bogdan Pajović Dr Nemanja Radojević Marko Vuković, student VIgodine Medicinskog fakulteta u Podgorici
Uzrok nastanka karcinoma prostate još uvijek nije poznat. Epidemiološke studije ukazuju na to da različiti faktori mogu biti od značaja za njegovu pojavu i da oni počinju da djeluju relativno rano u toku života, ispoljavajući zatim neprekidno svoje dejstvo.

Više →

U fokusu nauke i inovacija

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Dr med. Nikoleta Sjekloća Hoffmann – La Roche
Na dodiru tradicije i savremenog oštroumlja, u kolijevci vremena, gdje je uspjeh strogo mjeren sekundama – u Zenevi ni malo slučajno, održana je Treća Evropska Konferencija o Karcinomu Pluća u orga­nizaciji ESMO-a (The European Society of Medical Oncology).

Više →

Duvan najcešći uzročnik karcinoma pluća

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Pušenje je najznačajniji i vodeći faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, infarkta i drugih oboljenja kardiovaskularnog sistema, moždanih udara, raka usta, jednjaka, želuca, pankreasa, što sve dovodi do velike prijevremene smrtnosti, koja je na godišnjem nivou u svijetu oko 6 miliona.

Više →

Mogu li se pobijediti i najteže bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Leukemija spada u najozbiljnije maligne bolesti, čiji se osnovni poremećaj dešava na nivou koštane srži uz širenje na perifernu krv i druga tkiva i organe. To je vrlo heterogena grupa bolesti sa različitim tokom, terapijskim pristupom i prognozom

Više →

Najlakši metod prevencije – suzbijanje pušenja duvanskih proizvoda

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Karcinom pluća, kao bolest koja predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti, tema je koja veoma često zaokuplja pažnju naučne javnosti. Veoma važan skup na ovu temu održan je u periodu od 18. do 21. aprila, u Ženevi. Tom prilikom stručnjaci iz cijelog svijeta okupili su se na Trećem evropskom kongresu o karcinomu pluća

Više →

Melanom – Nova istraživanja u prevenciji i terapiji

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

melanom

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Istraživanja ponovo pokazuju da izlaganje vještačkom izvoru ultravioletnog zračenja u solarijumu utiče na porast broja slučajeva obolijevanja od karcinoma kože kod adolescenata, posebno od melanoma. Melanom je jedan od najzastupljenijih karcinoma u adolescentnom periodu. On izaziva najveći broj smrt­nih slučajeva, čak 9.000 svake godine na području Amerike.

Više →

Rano otkrivanje kancera povećava šanse za izliječenje

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

rano

U sklopu Programa kontinuirane edukacije Ljekarske komore Crne Gore organizovan je seminar namijenjen ljekarima sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite i svima koji se bave prob­lematikom ranog otkrivanja malignih bolesti. O toj temi održana su četiri predavanja kojima su stručnjaci iz Kliničkog centra Crne Gore približili metode za rano utvrđivanje kancera grlića materice, dojke i kolorektalnog karcinoma, te trendove obolije­vanja, prevenciju i proceduru u slučaju pozitivnog nalaza skrininga.

Više →

Rijetki tumori digestivnog sistema

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Prema većini literaturnih podataka, incidenca dijagnostikovanja gastrointestinalnih stromalnih tumora iznosi oko 1-2 na 100.000 stanovnika godišnje, što je manje od 1% svih malignih tumora digestivnog trakta. Kada govorimo o gastroenteropankreatitičnim neuroendokrinim tumorima (GEP NET), njihova incidenca je 1-2 na 100.000 slučajeva, a ukupna 8-10, na autopsijskom materijalu. Ako uzmemo u obzir pacijente koji su pravovre­meno dijagnostikovani i adekvatno liječeni, može se reći da oni relativno dugo žive.

Više →

Neki aspekti nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Rak dojke predstavlja velik javno-zdravstveni prob­lem, a njegova kompleksnost je uslovljena i drugim fakto­rima, koji se odnose na socijalni, ekonomski, psihološki i estetski aspekt bolesti. U Evropi je 2006. godine dijagnostikovano oko 430.000 bolesnica sa karcinomom dojke, a iste godine je od ove bolesti umrlo skoro 132.000 žena. U Crnoj Gori rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i vodeći uzrok smrti zbog raka u ženskoj populaciji.

Više →

Apel za multidisciplinarnost

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Karcinom pluća je bolest koja predstavlja poseban problem u svijetu zbog toga što se stopa mortaliteta izazvanog njenim prisustvom skoro da je identična sa incidencom obolijevanja, a procenat preživljavanja se nalazi skoro na istom nivou kao i prije pola vijeka. Godišnje u svijetu oboli 1.3 miliona osoba, a umre 1.18 miliona novooboljelih osoba. – Spadamo u grupu zemalja sa visokom incidencom obolijevanja od ove bolesti. Početkom 1988. godine bilo je oko 200 novooboljelih, a sada se približavamo cifri od 300 slučajeva pojave karcinoma pluća. 75% slučajeva se otkrije u uznapredovalom stadijumu bolesti, a samo 25% u stadijumu koji ima šanse za nastavak života – objasnio je prof. dr Danko Živković u toku svog uvodnog predavanja.

Više →

Optimalni pristup liječenju pacijenata sa nesitnoćelijskim karcinomom pluća

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

karcinom

Dr Nikoleta Sjekloća – Hoffmann La Roche
Kao rezultat pet decenija dugog iskustva u inoviranju zdravlja pacijenata oboljelih od malignih bolesti, farmaceutska kuća Hoffmann-La Roche organizovala je sastanak posvećen sveobuhvatnom liječenju pacijenata sa nesitnoćelijskim karcino­mom pluća. Hotel „Trebjesa” u Nikšiću bio je idealno mjesto da se okupi veliki broj ljekara primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite kako bi razmijenili svoja iskustva i čuli novine o liječenju ove grupe pacijenata u Crnoj Gori.

Više →

Stručno savjetovanje o karcinomu bronha

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Sastanak pneumoftiziologa koji je započet svečanom večerom u hotelu „The Queen of Montenegro” u Budvi, 1-og aprila tekuće godine, imao je korisnu namjenu da prikazom različitih iskustava u liječenju karcinoma bronha, ponudi preporuke za terapiju ove bolesti. Pokrovitelj skupa, kao i mnogo puta do sada, bila je svjetski renomirana farma­ceutska kompanija „Hoffmann – La Roche Ltd”.

Više →

Brahiterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Brahiterapija je poseban način sprovođenja radioterapije (jonizujućeg zračenja), kod koga se zračni izvor (izotop: iridijum, kobalt, cezijum…) dovodi u blizak kontakt sa tumorom ili uvodi unutar samog tumora. Cilj liječenja je da se maligni tumor, prethodno smanjen spoljašnjim zračenjem (sa dodatkom ili bez hemioterapije), potpuno uništi ili maksi­malno ošteti, uz istovremeno očuvanje okolnih zdravih tkiva i organa.

Više →

Rak – mislite na vrijeme

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka (American Cancer Society), rak može biti uzrokovan brojnim faktorima, kao što su duvan, hrana bogata zasićenim mastima, nedovoljan unos svježeg voća i povrća i infekcije virusima ili bakterijama koje izazivaju rak. Jedan od faktora rizika je i starosno doba – svake tri od četiri osobe oboljele od raka imaju preko 55 godina.

Više →

Novi koncepti sistemske terapije kancera

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Vladimir Todorović,
Direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore
U svijetu postoji značajan porast oboljevanja od kancera različitih lokalizacija. Može se konstato-vati da je to signifikantnije u zemljama u razvoju kakva je Crna Gora. Nekada je hirurgija bila jedina opcija liječenja kancera. Otkrivanjem da rendgen zraci uništavaju tumorske ćelije, ovaj vid liječenja je postao sve zastupljeniji u okviru nove soisticirane opreme za zračenje. Hemioterapija predstavlja najmlađu granu terapijskih modaliteta koji su specifični za liječenje karcinoma.

Više →

Rak pankreasa – najteže oboljenje trbušne duplje

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Od raka pankerasa svake godine umre milion ljudi u svijetu a taj karcinom je na 5. mjestu po smrtnosti. Broj oboljelih u CG i regionu takođe bilježi rast. Nove tehnike liječenja ove bolesti okupile su vodeće hirurge iz CG i regiona na ovo regionalnom Simpozijumu. Pozdravljajući sve prisutne u ime organizatora dr Zoran Srzentić, direktor Opšte bolnice u Baru rekao je da je profesor Akimasa Nakao stigao u Bar i Crnu Goru nakon što su on i dr Zoran Milošević, direktor Instituta za hirurgiju Kliničkog Centra Vojvodine boravili na hiruškoj klinici Medicinskog fakulteta u Nagoi proteklog aprila i prisustvovali 110. kongresu hirurga u Japanu koji je okupio 13.000 učesnika.

Više →

Regionalna saradnja u onkologiji i SEEROG

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Bolest savremenog svijeta je tumor. Nekada je svaki peti stanovnik umirao od kancera, a danas svaki treći. Ranije su ljudi umirali od tuberkoloze, neuhranjenosti uopšte, ali ne od bolesti savremenog svijeta. Mi se hvalimo sportskim rezultatima, a Hrvatska je druga zemlja u Evropi, poslije Mađarske, po učestalosti tumora kod muškaraca, tako da je rak konačno prepoznat kao osnovni zdravstveni problem i protiv njega se nastojimo boriti. U Evropi smrtnost od tumora opada, a kod nas raste.

Više →

Zajedno smo jači u kontroli raka dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

U okviru obilježavanja ovogodišnjeg Ružičastog oktobra, mjeseca posvećenog pobuđivanju svijesti o sveo­buhvatnoj kontroli raka dojke u Crnoj Gori, desio se niz veoma zanimljivih događanja; poruka je upućena „svima koji mogu da utiču da se stvori jedan front u borbi protiv raka dojke”. Najživlje aktivnosti dešavale su se 21., 22. i 23. oktobra u Podgorici. Realizovana je dobrotvorna aukcijska prodaja umjetničkih djela – slika pod sloganom Potez za život, održana je Druga crnogorska Konferencija o raku dojke a sprovedena je iakcija Šetnje za zdravlje.

Više →

Trendovi pojave tumora sve pogubniji, pušača 300.000

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Opredijelivši se za svestrano osvjetljavanje prob­lema karcinoma, te projekciju statističkih podataka dr Gordana Reljić, specijalista interne medicine, pružila je priliku brojnoj publici prisutnoj na predavanju da se suoči sa trenutno aktuelnim problemima zdravstvenog statusa populacije u Crnoj Gori. Onima čiji nazori nijesu zastrti opojnom duvanskom zamkom sasvim je jasno o kakvom je problemu riječ i na kakav način treba djelovati.

Više →

Referentni skup onkologa u Podgorici

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Povodom puštanja u rad novog objekta Klinike za onkologiju i radioterapiju u Podgorici, u amfiteatru Medicinskog fakulteta održan je naučni skup ONKOLOGIJA OD DUGE TRADICIJE DO REVOLUCIJE TERAPIJSKIH MODALITETA. Bila je to prilika da se saznaju neke nove infor­macije vezane za ovu oblast, koje su u radnom dijelu skupa bile predmet izlaganja 6 predavača,

Više →

Koliko su neuroendokrini tumori zaista rijetke bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Mini simpozijum o hirurgiji neuroendokrinih tumora koji je 26-og oktobra održan u Hotelu „Crna Gora”, u Podgorici, angažovao je zavidan broj stručnjaka ove oblasti. Fokusirajući se posebno na karcinoide, učesnici ovog skupa prof. dr Ranko Lazović, dr Milan Mijović, doc. dr Aleksandar Filipović, doc. dr Mileta Golubović i Bojan Jović, sa različitih naučnih pozicija osvijetlili su problem neuroendokrinih tumora.

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji – pacijenti sa malignim oboljenjima

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

45-cancer

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju

Maligna oboljenja (rak, kancer, karcinom, tumor) bolesti su koje karakterišu nekontrolisana dioba ćelija i njihova sposobnost da prodru u tkiva direktnim urastanjem ili metastazom (migracijom, rasijavanjem) van mjesta gdje se..

Više →

Nemoj da zakasniš

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

zaksnis

U borbi protiv najčešćeg malignog tumora koji pogađa populaciju žena, u korak sa cijelim svijetom, i naša država je ovog oktobra bila obučena u ružičasto. NVO Zdrava dona Montenegrina, uz podršku kompanije Hoffmann – La Roche, realizovala je kampanju namijenjenu podizanju svijesti javnosti o značaju prevencije u borbi protiv ove zloćudne bolesti, pod nazivom NEMOJ DA ZAKASNIŠ.

Više →

Težiti poboljšanju kvaliteta života onkoloških pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

ocology improvement

U nizu edukativnih obraćanja javnosti upriličenih povo­dom 50 godina doprinosa Kompanije Hoffmann-La Roche u onkologiji, 6-og marta je održan stručni skup pod nazivom Holistički pristup u liječenju onkoloških pacijenata. U prisustvu predstavnika najistaknutijih resora medicinske struke, u podgoričkom hotelu Ramada razmatran je značaj sprovođenja suportivne i palijativne terapije u kompleksnom pristupu liječenju onkoloških pacijenata. U okviru toga bilo je riječi o antianemijskoj i antiemetogenoj terapiji, te prevenciji neutropenije, patoloških fraktura i hiperkalcemije uzrokovane koštanim metastazama. Moderator sastanka bila je prim. dr Jadranka Lakićević, sa Klinike za onkologiju i radioterapiju, a predavači su bili i: drAnka Popović, dr Nevenka Lukovac-Janjić i dr Milan Sorat. U ime organizatora, kompanije Hoffman-La Roche, prisutnima se obratio i dr Miloš Ičević.

Više →

Roche organizovao simpozijum o melanomu

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

23. marta, u bečićkom hotelu „Splendid”, u okviru Kongresa Udruženja Dermatovenerologa Crne Gore održan je satelitski simpozijum o diferencijalno-dijagnostičkim nedoumi­cama, terapijskim protokolima, značaju multidisciplinarnog konzilijuma, kliničkim iskustvima u liječenju melanoma u Crnoj Gori, te prvoj oralnoj ciljanoj terapiji za metastatski melanom koju je patentirala kompanija Hoffmann – La Roche. Gostujući predavači: dr med. sci. Marija Buljan i dr Sanja Poduje iz hrvatskog referentnog centra za melanome Univerzitetske bolnice “Sestre Milosrdnice” u Zagrebu, prim. dr med. sci. Nada Babović, sa beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju i prof. dr Vladimir Todorović, iz Kliničkog centra Crne Gore, potrudili su se da što obuhvatnije prikažu problematiku narastajuće incidence obolijevanja od ovog tipa tumora, te time i potrebe za unapređenjem terapije.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center