Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'gastro'

Hemoroidalna bolest – bolest savremenog čovjeka

Objavio   /  Izdanje Br. 67  

zena-toalet

Pišu: 
Dr Vesna Mitić-Lakušić, mr sc specijalista opšte kirurgije
Dr Predrag Bajić, mr sc specijalista opšte i digestivne kirurgije
Hemoroidalna bolest predstavlja skup simptoma uzroko­vanih komplikacijama koje zahvataju hemoroidalno tkivo. Iako je ova bolest prepoznata i tretirana još u antičkom dobu od strane Hipokrata, smatra se bolešću savremenog čovjeka. Na to ukazuje i podatak da 50% ljudi iznad 30 godina boluje od ovog oboljenja, i da je taj broj u stalnom porastu. Češća je kod muškaraca nego kod žena.

Više →

Gastritis – previše ili premalo kisjeline

Objavio   /  Izdanje Br. 61  

gastritis

Piše: dr Snežana Tomić, homeopata
U velikom broju slučajeva, uzrok ovih tegoba nije previše već premalo kisjeline koja se ne stvara u dovoljnoj mjeri u želucu. Proizvodnja kisjeline i enzima za varenje smanjuje se prirodno sa godinama i već poslije tridesete godine pravimo oko 30% manje enzima nego u dvadesetim. Ovome takođe doprinosi i nepravilna ishrana i nepravilno kombinovanje hrane, stres, konzumiranje hrane na koju postoji intolerancija i nesposobnost njenog metabolisanja.

Više →

Klinički centar Crne Gore: Odjeljenje gastroenterologije

Objavio   /  Izdanje Br. 61  

U svijetu se gastroenterologija kao disciplina odvojila od interne medicine 1974. godine. Na našim prostorima 80-ih godina prošlog vijeka, na nekadašnjoj internoj klinici, dio ljekara počeo je da se bavi problemima digestivnog trakta. Pravi zamah gastroenterologije u Crnoj Gori desio se 1992. godine dolaskom dr Dušana Mandića iz nekadašnjeg Vojno-medicinskog centra. Tada se, na mjestu na kome se i danas nalazi, otvorio endoskopski kabinet. Osim pomenutog doktora, na novootvorenom odjeljenju, kao gastroenterolozi radili su i dr Uroš Lukačević i dr Đorđije Klikovac.

Više →

DIJETOTERAPIJA INFLAMATORNIH BOLESTI DEBELOG CRIJEVA

Objavio   /  Izdanje Br. 60  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene, uži specijalista dijetoterapije
Ulcerozni kolitis, Kronova bolest i nedeterminisani kolitis su hronične inflamatorne bolesti digestivnog trakta. Uzrok nastanka ovih poremećaja zdravlja nije u potpunosti poznat, iako se u osnovi nalaze genetski faktori kao i faktori sredine koji dovode do složenih imunoloških reakcija u sluznici digestivnog trakta.

Više →

Kako sačuvati zdravlje želuca

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

zeludac

U Miločeru je, u periodu od 15-og do 18-og septembra, realizovan međunarodno profilisani postdiplomski EAGEN kurs pod nazivom HOW TO CURE AND MAINTAIN A HEALTHY STOMACH? Domaćini kursa organizovanog za­hvaljujući sponzorstvu japanske farmaceutske kompanije Takeda bili su renomirani gastroenterolozi: dr sc. med. Brigita Smolović, predsjednik Udruženja gastroenterologa Crne Gore, prof. dr Tomica Milosavljević, predsjednik Udruženja gastroenterologa Srbije i prof. dr Peter Malfertheiner, predsjednik Evropske asoci­jacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju. Za orga­nizaciju skupa zaslužni su Udruženje gastroenterologa Crne Gore i Udruženje gastroenterologa Srbije.

Više →

Liječenje bolesti povezanih sa lučenjem želudačne kisjeline

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Autor: dr Brigita Smolović, mr.sci. med
Bolesti povezene sa lučenjem želudačne kisjeline jedne su od najčešćih u našoj odrasloj populaciji i uzrok su za jako loš kvalitet života pacijenata. Nije stoga ni čudo što je davne 850. p. n. e., Homer u Odiseji rekao: – Proklet je stomak – ono što čovjeku stvara njegove najgore muke.

Više →

Herbalna medicina u terapiji bolesti digestivnog trakta

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Bolesti digestivnog trakta predstavljaju jedan od brojnijih sektora u obolijevanju opšte populacije. Trećina ukupnog broja pacijenata koji dođu u gastroenterološku ambulantu pati od funkcionalne dispepsije i sindroma iritabilnog crijeva, a ostali funkcionalni poremećaji javljalju se kod još 15% te populacije. Objašnjavajući da se oko polovine ukupnog broja pacijenata koji dođu u ga­stroenterološku ambulantu obrati ljekaru zbog funkcional­nog poremećaja, doc. dr Srđan Đuranović ukazao je na činjenicu da je primarni zadatak gastroenterologa da kod ovih pacijenata isključi prisustvo ostalih organskih bolesti.

Više →

Nove smjernice gastroenterohepatologije u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) bolest je koja je, ukoliko ne po osobenom nazivu, po svojim simptomima veoma dobro poznata nezanemarljivom dijelu opšte populacije. Smatra se da je jedan od njenih simptoma – gorušica – prisutan kod 75% pacijenata. Strog režim ishrane jedan je od vidova terapijskog djelovanja na ovu neprijatnu pojavu refluksa hranljivog sadržaja želuca i dvanaesto-palačnog crijeva u jednjak. Pacijentima se savjetuje da uobroče ishranu u pet tročasovno raspoređenih obroka,

Više →

Sindrom dijareje ili proliva

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr sc. med. Milovan Živković
Pod pojmom dijareje podrazumijeva se učestalo pražnjenje crijeva praćeno pojavom tečnih (neformiranih) stolica. Neki autori ovoj definiciji dodaju i podatak da broj takvih stolica mora da bude veći od dvije, dok drugi proliv definišu kao fenomen za koji je karakteristično više od 250 grama stolice dnevno. Proliv je jedan od najčešćih prob­lema sa kojima se ljekar susreće, a u pojedinim dijelovima svijeta, naročito kod starijih osoba i djece, jedan od češćih razloga smrtnosti.

Više →

Ciroza jetre i upotreba alkohola

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: dr Mirjana Nedović – Vuković
Ciroza je hronična bolest jetre koju karakteriše nepovratno oštećenje jetrinog tkiva. Različiti uzroci mogu dovesti do oštećenja jetrinih ćelija stimulišući upalni proces u jetrinom tkivu. Rane nastale oštećenjem nastoje se zaliječiti stvaranjem vezivnog tkiva – ožiljaka, koji, ukoliko upala usljed dejstva nekog faktora duže potraje, zauzima sve veći dio zdravog tkiva ometajući manje ili više jetrinu funkciju. Jetra zbog velikog broja ožiljaka postaje tvrda. Otuda naziv ciroza.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center