Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Endokrinologija'

Uticaj tiroidne bolesti na trudnoću i potomstvo

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

tiroid

Piše: Prof. dr Miloš Žarković, spec. endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije (KCS)
 i stručni saradnik u Poliklinici „Rezidencija zdravlja Kerber“

Tiroidni hormoni sintetišu se u štitastoj žlijezdi, i to su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 je aktivan hormon i on nastaje iz T4 u organima i tkivima, dejstvom specifičnih enzima. Tiroidno stimulišući hormon (TSH) luči hipofiza, žlijezda koja se nalazi na bazi mozga, a čije lučenje direktno kontroliše mozak. Ovaj hormon je pod direktnom kontrolom mozga i govori koliko je mozak zadovoljan količinom tiroidnih hormona.

Više →

Iskustva iz PZZ u liječenju oboljenja štitne žlijezde – Put od ordinacije do hospitalizacije

Objavio   /  Izdanje Br. 8  

Piše:  Dr Ljiljana Đurović, spec. opšte medicine
Dom zdravlja Podgorica 

Štitna žlijezda, svojim hormonima trijodtironinom i tiroksinom, ima važnu ulogu u regulaciji metabolizma u organizmu. Utiče na rast i sazrijevanje organa, podstiče stvaranje hormona rasta, izgradnju koštane mase i učestvuje u razvoju CNS.
Poremećaji funkcije mogu biti u smislu povećane ili smanjene funkcije štitne žlijezde (hipo i hipertireoza), a sve češće je pojava osoba sa normalnom funkcijom i povećanim nivoom antitijela na štitnu žlijezdu u sklopu autoimune bolesti – Hašimotov tireoiditis.

Više →

Limfidem, lipedemi edemi različitih etiologija

Objavio   /  Izdanje Br. 65  

lipoedem

Piše: Tamara Kosevic, Limfedem specijalist / Specijalist primijenjene fizioterapije London, UK
Limfedem je progresivno hronično stanje koje zahvata značajan broj ljudi i može imati štetne efekte na fizičko i psihosoci­jalno zdravlje pacijenta. Limfedem se može manifestovati kao oticanje jednog ili više ekstremiteta i može uključiti prateći kvadrant trupa, ali isto tako se može javiti zasebno u predjelu grudi, trupa, glave i vrata i genitalija.

Više →

Hipertireoza i hipotireoza trudnica

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

hiper

Piše: dr Sreten Kavarić mr sc med. Internista endokrinolog
Hipertireoza (tireotoksikoza) predstavlja povećanu produkciju hormona štitaste žlijezde. Može nastati prije trudnoće a i u toku trudnoće (gravidarna tireotoksikoza ili hipertireoza). Ukoliko je hipertireoza nastala prije početka trudnoće, neophodno je, nakon potvrde trudnoće, konsultovati endokrinologa oko izbora lijeka za liječenje u trudnoći, zbog činjenice da ljekovi za liječenje hipertireoze (tireosupresivi) prolaze (u većoj ili manjoj mjeri) kroz fetoplacentnu barijeru, i nakon porođaja nalaze se u mlijeku dojilje.

Više →

Dijabetes – izazovi za liječenje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

U okviru susreta endokrinologa upriličenih 3. juna o. g. u Hotelu „Mediteran” u Bečićima, održano je predavanje ass. mr sci. med. dr Sretena Kavarića, direktora Interne klinike KC CG sa temom „Najnoviji pristupi u liječenju pacijenata sa dijabetesom, sa osvrtom na EASD vodič” i okrugli sto koji je imao zadatak da razjasni aktuelne prob­leme u liječenju pacijenata sa dijabetesom u Crnoj Gori.

Više →

Hipoglikemija-jedna od komplikacija šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: dr Sreten Kavarić, mr sc. med., internista endokrinolog
Prvi pregled novooboljelih od šećerne bolesti1 pr­venstveno predstavlja razgovor u kojem je moguće predvi­djeti nekoliko ustaljenih pitanja, na koja oboljeli očekuju precizne odgovore. Naravno, klinički pregled oboljelog i analiza priložene dokumentacije predstavljaju dio prvog susreta endokrinologa i oboljelog od šećerne bolesti.

Više →

Nizak rast

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Idiopatske odlike niskog uzrasta karakterišu sljedeći parametri: nizak rast nepoznatog uzroka i etiopatogeneza koja je uglavnom heterogena. Tjelesna visina je uvijek manja od p3 (tri percentila), a brzina rasta manja je od p50 (pedeset percentila). Tokom izrade farmakoloških stimulacionih tes­tova uvijek je prisutan normalan odgovor hormona rasta. On se uvijek javlja bez drugih poremećaja zdravlja.

Više →

Štitasta žlijezda: značaj i bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec.endokrinolog, Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug”, Bar
ŠTITASTA žlijezda je najveća endokrina žlijezda u našem organizmu. Ima izgled štita, ili leptira, i smještena je na prednjoj strani vrata, ispred dušnika, između krikoidne hrskavice i suprasternalne jame. Štitasta žlijezda stvara i sekretuje hormone tiroksin (T4) i tironin (T3), koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva u tijelu.

Više →

Razmjena preporuka na regionalnom nivou

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Udruženje endokrinologa u Baru, kao domaćin aprilskih susreta endokrinologa, okupio je veliki broj stručnih predavača u cilju razmjene iskustava i preporuka. Predavanja održana 20 aprila obilovala su prikazima slučajeva iz kliničke prakse, što je bio osnov za temeljnu ilustraciju različitih aspekata endokrinoloških bolesti.

Više →

Minerali

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog,
Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug”, Bar
Minerali imaju važnu ulogu u izgradnji elastičnog i neelastičnog tkiva, gradivnog materijala, održavanju osmotskog pritiska, jonske ravnoteže, kisjelobazne ravnoteže, koloidnog stanja. Aktiviranje rada mnogih hormona, enzima i vitamina nemoguće je bez minerala.

Više →

Vantjelesno razbijanje bubrežnog kamena

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Autor: dr Dunja Nikčević
Uvođenje ESWL-a u liječenje urolitijaze dovelo je do revolucionarnih promjena osamdesetih godina 20. vijeka. Ovom metodom se može ukloniti više od 90% bubrežnog kamenca kod odraslih, što zavisi od veličine (manji od 2 cm), lokalizacije (ureteralna, pelvična, kaliksna) i hemijskog sastava kamena, pacijentovog habitusa, ali i tehničkih mogućnosti i vještine izvođenja samog zahvata.

Više →

Endokrine disfunkcije i infertilitet muškaraca

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Slika. Kalmanov sindrom

Pripremili: prof. dr Bogdan Pajović,
dr Nemanja Radojević i dr Marko Vuković

Kada su testisi nefunkcionalni kod muškog fetusa se ne razvija ni jedna muška polna karakteristika. Umjesto njih razvijaju se ženski polni organi. Razlog za to su osnovne genetske karakteristike ..

Više →

Poremećaj rada hipofize – prolaktinomi

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-hipofiza

Piše: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog

Hipofiza je najznačajnija endokrina žlijezda. Ona proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda. Nalazi se s donje strane mozga i žlijezda je s unutrašnjim lučenjem. Građena je od 2 dijela, prednjeg i zadnjeg režnja, koji se razlikuju po svom razvoju, građi i funkciji..

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center