Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Dostignuća'

Implant u mozgu omogućio paralizovanom mladiću da mislima pomjeri ruku

Objavio   /  Izdanje Br. 65  

Paralizovani mladić kome je ugrađen mikročip za čitanje misli povratio je sposobnost pomjeranja prstiju i ruke koristeći sopstvene misli. Ovakav pomak u svijetu medicine omogućen je zahvaljujući najnovijoj tehnologiji pod nazivom „Neurobridge“.

Više →

U KLINIČKOM CENTRU CRNE GORE URAĐENA RADIOFREKVENTNA ABLACIJA

Objavio   /  Izdanje Br. 60  

Atrijalna fibrilacija (AF) je najčešći dugotrajni poremećaj srčanog ritma koji se javlja kod 1%-2% opšte populacije. Oko 6 miliona Evropljanja boluje od ovog poremećaja ritma, a očekuje se da se taj broj AF udvostruči tokom narednih 50 godina usljed starenja populacije.

Više →

Mašine budućnosti – ultrazvučna dijagnostika

Objavio   /  Izdanje Br. 1  

Dr Radomir Kovač – radiolog
Svjedoci smo da medicina iz dana u dan napreduje, noseći nadu da ćemo pobijediti bolesti koje odnose milione života. A ultrazvučni aparati su među onima u medicini koji se razvijaju poput mobilne telefonije, takoreći iz dana u dan.

Više →

Urađena prva eksplantacija organa u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

eksplantacija

U Kliničkom centru Crne Gore 8. decembra, prvi put u istoriji, urađena je eksplantacija organa sa preminulog pacijenta, zahvaljujući čemu će biti spašena četiri života. Donor je bila državljanka Srbije koja je živjela u Baru.

Više →

Svjetski dan bubrega svečano obilježen u Podgorici

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Svakog drugog četvrtka u martu, pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se Svjetski dan bubrega. Ove godine, brojnim stručnim skupovima, predavanjima i manifestaci­jama priređenim u oko 100 država svijeta, još jednom je ukazano na značaj borbe protiv nefroloških oboljenja. 8. mart, Međunaro­dni praznik žena, bio je istovremeno i Svjetski dan bubrega

Više →

Prvi crnogorsko-francuski otorinolaringološki dani

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Prvi crnogorsko-francuski otorinolaringološki dani svečano su započeti 25, a okončani 28. maja. Održani su u Bečićima – u Ho­telu „Splendid” – i Podgorici, u Kliničkom centru Crne Gore.

Više →

Iskustva transplantologije i donatorstva u zemljama regiona

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Programom promocije donatorske karti­ce Udruženja nefrologa Crne Gore, 15. oktobra 2010. svečano je započeta priča o jačanju svijesti o donatorstvu koja se odnosi na građane Crne Gore. Ovo je projekat bez kog je nemoguće zamisliti realizaciju transplantacije tjelesnih organa, pro­grama koji znači mogućnost dobijanja života na dar. U Crnoj Gori su do danas, prema podacima koje je saopštila prof. dr Marina Mugoša Ratković, predsjednica Udruženja nefrologa Crne Gore, izvršene osamdeset dvije transplantacije tjelesnih organa.

Više →

Zaokružen značajan projekat

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

2010. bila je godina koja je pred rukovodstvo Klinčkog centra postavila veliki broj izazova. Prezentujući efekte ovogodišnjeg rada u ovoj ustanovi, prim. dr Olivera Miljanović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore, navela je kao značajna ostvarenja: sprovođenje programa stručnog osposobljavanja kadra uprkos preprekama koje je postavila ekonomska kriza, uvođenje novih koncepata liječenja, nabavku visokokvalitetne opreme, rekonstrukciju postojećih i izgradnju sasvim novih kliničkih jedinica, te uspjeh u jačanju efektivnosti i dostupnosti medicinske usluge

Više →

Istorijski događaj za crnogorsko zdravstvo

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Polovinom septembra u Kliničkom centru Crne Gore biće obavljena prva transplantacija u Crnoj Gori. Tada će Aleksan­dru Vujoviću iz Nikšića biti presađen bubreg koji će donirati njegova majka. Radi se o istorijskom događaju kojim će i u Crnoj Gori otpočeti primjena ove metode liječenja, za koju se u Kliničkom centru pripremaju već duže vremena.

Više →

Dijagnoze i operacije preko video veze

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

Delagacija ljekara bolnice „San Kamilo-Forlanini” iz Rima posjetila je početkom jula Klinički centar Crne Gore a cilj je bio definisanje budućeg memoranduma i protokola o saradnji čije je potpisivanje planirano za septembar. Saradnja dviju ustanova počela je prije dvije godine. Obavlja se u oblasti otori­nolaringologije i maksilofacijalne hirurgije, organizovanjem zajedničkih susreta i kongresa iz te oblasti.

Više →

Događaj za istoriju

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-kidney

D. Novčić

Transplantacija bubrega prvi put je u Crnoj Gori urađena 25. septembra u Kliničkom centru Crne Gore. Tog, sada već, po jednodušnoj ocjeni stručne i laičke javnosti, za crnogorsko zdravstvo istorijskog datuma, bubreg je sa živog donora presađen jednom ..

Više →

Laureati: Pedijatar Veselinka Ječmenica i Dom zdravlja Bijelo Polje

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

45-laureat

Piše: D. Novčić

Godišnje nagrade za 2012. godinu “Dr Branko Zogović”, koje dodjeljuje Ljekarska komora Crne Gore, dobili suprimarijus dr Veselinka Ječmenica, pedijatar-neonatolog iz pljevaljske Opšte bolnice i Dom zdravlja Bijelo Polje. U obrazloženju žirija navodi se da je dr Ječmenica priznanje zaslužila..

Više →

Mala neopreznost, veliki problemi

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

sport med

Piše: dr Bozo Vuković
Nadareni praktičari, ljubitelji sportske medicine i no­vinarstva u sportu,prim. dr Vladimir Čarapić, specijalista ortope­dije i traumatologije i novinari publicista Mirko Jakovljević, udružili su znanje i objavili stručan, koristan i lako razumljiv priručnik „Suvremena sportska medicina: traumatologija i gonologija.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center