Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Pedijatrija'

Zdrava koža – preduslov za dobro zdravlje i lijep izgled

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

Piše: Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica, Nikšić

Kao i svi drugi organi, koža novorođenčeta je nezrela, nježna i nedostaje joj zaštitni keratinski sloj, budući da žlijezde lojnice ne proizvode dovoljno masnoće da bi je zaštitile. Zato je veoma osjetljiva, nježna na dodir, mekana i topla i, naravno, zahtijeva posebnu njegu. Koža novorođenčeta deset puta je tanja od kože odrasle osobe, a osjetljiva i nezrela kakva jeste, često ili povremeno sklona je iritacijama.

Više →

Deformiteti mišićno – koštanog sistema kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

Piše: Bojan Kraljević,
spec. primijenjene fizioterapije (B App, Spec. App)

Loše tjelesno držanje možemo da definišemo kao početni poremećaj statike lokomotornog sistema. U svakodnevnom životu možemo da primijetimo da veliki broj djece, ali i odraslih, zauzima nepravilan sjedeći ili stojeći položaj. Elementi poput stolice i školske klupe predstavljaju neke od osnovnih i početnih faktora koji doprinose razvoju ovakvih promjena.

Više →

Zašto djeca kašlju

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Piše:  Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić
Kašalj je zapravo odbrambeni reflex organizma koji nastaje usljed nadražaja receptora (nervnih završetaka) kojih ima svuda u disajnim organima. Sluznica ždrijela, grkljana, dušnika, bronhija i bronhijalnih ogranaka sadrži nervne završetke. Kada se u respiratornoj sluznici nađe sekret, čestice prašine, zapaljenje ili strano tijelo, dolazi do kaslja. Kašalj može biti izazvan i promjenama temperature ili nekim hemijskim supstancama koje su termolabilne.

Više →

Psihofizički razvoj djeteta u odnosu na igru

Objavio   /  Izdanje Br. 63  

djeca

Priredila: Dragana Marković
Igra je složena pojava koja čini jedinstvo intelektualnog, emocionalnog, fizičkog, i socijalnog razvoja. Kroz igru se formiraju umne, jezičke i kulturne vrijednosti. Komunikacija je spontanija i bogatija. Najveća vrijednost igara u procesu vaspitanja i obrazovanja je mogućnost zadržavanja pažnje djeteta. Ona je jako motivaciono sredstvo pri aktiviranju djeteta.

Više →

Uticaj igre na razvoj motorike kod djece predškoloskog uzrasta

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Svi znamo da je pravilan tjelesni razvoj jedan od preduslova za zdrav život. Veliki broj vaspitača ipak daje prioritet mental­nom vaspitanju. Zašto nam je bitnije pametno ili uredno dijete od tjelesno spretnog? Da li jedno isključuje drugo ili su to ipak dijelovi jednog te istog procesa? Tjelesni razvoj djeteta je preduslov za sve aktivnosti u životu, bilo da se radi o igranju, trčanju, kopanju vrta, vožnji automobila, učenju i itd.

Više →

POLENSKA KIJAVICA KOD DJECE

Objavio   /  Izdanje Br. 60  

polenska kijavica

Piše: dr Sanja Čizmović,spec. pedijatar
 Dom zdravlja Nikšić 
Proljeće je najpogodnije doba za nastanak polenske alergije jer većina trava tada cvjeta u i tako dolazi do pravog polenskog udara na djecu (ali i odrasle) koja su alergična na polen. Polenska kijavica nastaje zbog alergijske reakcije u nosu djeteta.

Više →

Stres i bolesti adaptacije – kako ih prevenirati kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
Stresni hormoni
Sve ove promjene u organizmu su posljedica lučenja stresnih hormona: kortizola, hormona rasta, adrenalina, noradrenalina, endorfina i dr.
Kortizol povećava šećer u krvi, koji je potreban kao energija u stresu, za borbu ili bježanje. Ovim mehanizmom se objašnjava pojava diabetes mellitusa (šećerne bolesti) u nekih osoba koje su izložene dugotrajnom stresu.

Više →

Dojenjem do zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 1  

Dr Momčilo Vukčević, spec. pedijatar

Dijete se hrani mlijekom iz mliječne žlijezde majke (glandula mammae; mammalia-sisar) a prirodna ishrana fiziološki, biološki i nutritivno odgovara mogućnostima sistema za varenje novorođenčeta i obezbjeđuje mu prvih pet mjeseci sve potrebe.

Više →

Pelenski dermatitis- ojed

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatrije
Opšta bolnica Nikšić
Prvi simptomi ojeda primjećuju se u trenucima kada beba postaje nervozna i plače prilikom
kupanja ili dodira pelenske regije, ubrzo nakon toga uočavaju se prve promjene na koži u
vidu crvenila, koža je bolna, topla na dodir, može da vlaži i da se peruta, a ponekad se
mogu pojaviti i mjehurići. Tada se koža ljušti i veoma je bolna, a u najtežim slučajevima promjene mogu da zagnoje .

Više →

Kako pravilo kupati bebe

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: prim. dr Milena Proročić

Novorođeno dijete se kupa svaki dan. Kupanje često liči na strašnu paniku. Svi se boje da se beba ne prehladi. Svi se razlete, preznoje, tako da beba najmanje u tome uživa. Kupanje nije samo iz higijenskih razloga važno. Kupanje je važan relaksirajući faktor za dijete, ono se na kratko vraća u svoju primarnu sredinu. Jako je važno obaviti ga nježno, polako, sa puno ljubavi.

Više →

Krvne grupe

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Kao i sve naše osobine, krvnu grupu određuje cjelokupan genetski materijal koji smo naslijedili, takoz­vani genotip. Genotip čine 46 hromozoma, tačnije 23 para hromozoma od kojih smo polovinu naslijedili od oca a polovinu od majke. Na hromozomima se nalaze geni, nosioci nasljednih osobina koji nijesu ništa drugo nego zapisi koji određuju naše karakteristike.

Više →

Kandidijaza kod beba

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

landida beba

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Kandidijaza, soor ili mlječac gljivična je infekcija usne duplje koja se često javlja kod novorođenčadi i odojčadi. Bebe su u prvim mjesecima života vrlo osjetljive na kandidu i, vjerovali ili ne, rijetko koje dijete te starosne dobi nije imalo soor ili, kako ga u narodu zovu, mlječac.

Više →

Djeca sa ADHD sindromom

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

adhd sindrom

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
Dom zdravlja – Bijelo Polje
Sindrom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) najčešće je opisivani poremećaj ponašanja kod djece, koji se ispoljava hiperaktivnošću i hipervigilnošću pažnje.

Više →

Izgrađivanje kulturnog ponašanja kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Priredila: Dragana Marković, spec, predškolske pedagogije
Većina roditelja se vjerovatno stiđela što se njihovo dijete nije znalo ponašati na javnom mjestu kao, primjera radi, ne pozdravlja starije, ne zna se obra­titi molbom ili zahtjevom, uzima stvari bez pitanja, sjedi za stolom sa odraslima, upada u riječ starijima i slične neugodne situacije. Ogorčeni ovim ponašanjem i postupcima, roditelji kore dijete govoreći mu: “Mi smo ti govorili kako treba da se ponašaš u gostima, a ti radiš sve po svom”.

Više →

Ispitivanje i liječenje opstruktivnog respiratornog sindroma (ORS) kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Pišu: prof. dr. sci. med. Zdravko N. Kadijević i dr Čelebić J. Stojanka, pedijatar
U Dječjem dispanzeru u Kotoru u periodu od 2001. do 2012. godine ispitivano je i liječeno 174 djece uzrasta od 0 do 18 godina od opstruktivnog respiratornog sindroma (kašaj, wheezing, dispneja, auskultacjski nalaz: produžen ekspirjum sa pratećim zvucima). Dijagnoza bolesti je postav­ljena na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike, nalaza RTG grafije pluća, laboratorjskih, bakte­rioloških i ORL ispitivanja.

Više →

Nekoliko korisnih savjeta za osobe sa dijabetesom

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. BojovićKada su djeca u pitanju, treba znati da dijete sa dijabete­som može da pohađa predškolske ustanove (obdaništa i zabavišta) i treba da pohađa redovnu nastavu u školi. Na sreću, često se radi 0 veoma obdarenoj djeci sa puno sklonosti i mogućnosti. Učitelji i nastavnici treba da su upoznati sa tim da dijete ima šećernu bolest, da znaju šta treba da rade pri pružanju pomoći, posebno u stanju hipoglikemije.

Više →

U korak sa medicinskim izazovima – savremena sredstsva i pomagala u crnogorskoj praksi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U prethodnom broju magazina „Medical”, čitaocima smo predstavili izlaganja sa međunarodnog seminara pod nazivom „Laringealna maska i zbrinjavanje disajnog puta kod djece”, koja su prezentovali eksperati iz Italije, Srbije, Slovenije i Makedonije. U ovom izdanju predstavljamo predavanja crnogorskih ljekara koji su svojim prezentacijama, održanim na Institutu za bolesti djece u Podgorici, dali poseban doprinos ovom nedavno organizovanom međunarodnom skupu, akreditovanom od strane Evrop­skog udruženja za disajni put.

Više →

Jedinica za novorođenčad

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U Podgorici se godišnje rodi od 2.700 do 3.000 beba iz Podgorice, ali i cijele Crne Gore, jer je ovo tercijalna ustanova koja prima i problematične trudnoće. Posljednje dvije godine broj porođaja u Podgoričkom porodilištu prelazi 3.000.

Više →

Zapušen nos – problem djece svih uzrasta

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

nos

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Zapušen nos je problem koji pogađa djecu svih uzrasta. Starija djeca mogu lakše da se izbore sa ovom pojavom, dok je bebama potrebna naša pomoć. U nosnoj sluznici se nalaze žlijezde koje nam pomažu da lakše dišemo „podmazujući” nosić, ne dozvoljavajući sušenje nosića koje je prilično neprijatno, nekad i bolno i koje djecu čini razdražljivom.

Više →

Učestalost metaboličkog sindroma kao faktor rizika po zdravlje kardiovaskularnog sistema gojazne djece

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar-endokrinolog, KCCG, Institut za bolesti djece, Podgorica
Metabolički sindrom zauzima jednu od ključnih pozicija u savremenim medicinskim istraživanjima zbog signifikantnog porasta stope morbiditeta od kardiovaskularnih oboljenja. Najveći broj autora prihvata preporuke dijagnoze metaboličkog sindroma na osnovu kojih elemente sindroma čine: centralni tip gojaznost, insulinska rezistencija i intolerancija glukoze, aterogena dislipidemija i arterijska hipertenzija.

Više →

Usvojeni korisni savjeti iz prakse i dobre smjernice iz savremenih teorijskih pristupa

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Institut za bolesti djece nastavio je trend kontinuirane edukacije medicinskog osoblja, organizujući 26. septembra u svojim prostorijama niz predavanja u vezi sa disajnim putem i alergijskim reakcijama na ljekove kod pedijatrijske populacije. Gost Instituta sa Univerzitetske klinike u Beogradu, prof dr Brani­mir Nestorović, predstavio je aspekte dijagnostifikovanja i terapije subglotičnog laringitisa.

Više →

Edukacija kao odgovor na medicinske izazove današnjice

Objavio   /  Razno  

Jednodnevni edukativni seminar pod nazivom „Laringealna maska i zbrinjavanje disajnog puta kod djece”, koji je početkom septembra održan u prostorijama Instituta za bolesti djece, okupio je eminentne predavače iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Italije i naše zemlje, koji su sa zainteresovanom javnošću podijelili svoja iskustva, te održali niz predavanja u ovoj oblasti.

Više →

Djeca i učenje

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
U ambulanti pedijatra često se uz zdravstvene prob­leme roditelji žale da im djeca ne vole ” „knjigu”, ne „druže” se dovoljno sa „knjigom”, ne „uče” kako treba.. .jednostavno nijesu zadovoljni. Iz tih razloga čini se da je ovo jedna od neiscrpnih tema za razgovor i pisanje.

Više →

Ateroskleroza kao pojam

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Značaj faktora rizika u djetinjstvu dokazuju mnogo­brojne epidemiološke studije koje ukazuju da postoji visoka korelacija između ranih aterosklerotičnih lezija sa nivoom faktora rizika kod djece i omladine. Prva istraživanja o aterosklerozi datiraju još prije više od 30 godina kada Holman kao pionir u istraživanju ateroskleroze u djetinjstvu postavio je provokativno pita­nje ^Atherosclerosis – a pediatric nutrition problem?”

Više →

Nizak rast

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Idiopatske odlike niskog uzrasta karakterišu sljedeći parametri: nizak rast nepoznatog uzroka i etiopatogeneza koja je uglavnom heterogena. Tjelesna visina je uvijek manja od p3 (tri percentila), a brzina rasta manja je od p50 (pedeset percentila). Tokom izrade farmakoloških stimulacionih tes­tova uvijek je prisutan normalan odgovor hormona rasta. On se uvijek javlja bez drugih poremećaja zdravlja.

Više →

Haloterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Haloterapija (grč. halo – so) predstavlja potpuno prirodnu metodu koja se zasniva na doziranom boravku i udisanju mikročestica prirodne kamene soli koja služi za tretman mnogih bolesti. Djelotvorna je, prijatna i bez štetnih pratećih efekata, a ne ispoljava ni interakciju sa ljekovima.

Više →

Pravilan izbor školske torbe

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

torb

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Polaskom u školu đake prvake očekuje nošenje teške školske torbe i dugotrajno sjedenje u školskoj klupi. Sljedećih trinaest godina, ukoliko se ne izvrši pravilan izbor školske torbe i ne steknu pravilne navike vezano za nošenje i pakovanje školskog pribora, vrlo često dolazi do deformiteta kičmenog stuba, bolova u leđima, deformiteta stopala i glavobolje.

Više →

Prvi susret sa vrtićem

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

vrtic

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Za većinu djece vrtić predstavlja prvo odvajanje od roditelja, nepoznat prostor u kojem ga roditelj ostavlja nepoznatim ljudima. Svaku važnu promjenu u djetetovom životu prati stres, zato što remeti prethodno stečene navike i priprema se na novo­nastale situacije, te zahtijeva dodatne napore.

Više →

Varičela kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

varicela

Piše: dr Edita Bašović, pedijatar
Varičela spada u red osipnih groznica. U narodu je poznata kao „ovčje boginje”. Jedno je od najzaraznijih dječijih oboljenja. Uzočnik je varičela – zoster virus.

Više →

Fiziološka žutica – normalna pojava u porodilištu

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

fizioloska zutica

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Pod žuticom se podrazumijeva žuta prebojenost kože i sluznica. Fiziološka žutica se javlja u do trideset posto terminske i više od pedeset posto prijevremeno rođene djece, djece rođene prije trideset sedme sedmice gestacije.

Više →

Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Prim. dr Miroslav Femić
Bjelopoljski pedijatarprim. dr Miroslav Femić izdao je i četvrto, dopunjeno izdanje knjige „Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta”, namijenjeno roditeljima i djeci. Veliko iskustvo doktora Femića, sticano godinama, teorijski i praktično je pretočeno u ovu knjigu, sa puno starih i novih informacija, oplemenjeno sa dosta slika, grafikona, tabela i drugo.

Više →

Fizikalna terpija dječije astme

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
U terapiji astmatičnog djeteta važno mjesto zauzima fizikalna terapija. Danas se smatra vitium artis sprovoditi dugotra­jnu antiastmatičnu terapiju bez primjene fizikalne terapije. Osnovni cilj ove terapije jeste da, prije svega, pomogne normalni fizički razvoj djeteta u vezi sa postojećim maksimalnim mo­gućnostima, da se spriječi odnosno uspori napredovanje bolesti te, na kraju, i invaliditet koji ona ostavlja.

Više →

Zubi vašeg djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Piše: dr Miloš Radulović, doktor stomatologije
Imajući u vidu da se zubi Vaše bebe formiraju već od 3. do 6. mjeseca trudnoće znajte da na njihov rast i razvoj utiče prije svega šta Vi jedete u tom periodu. Veoma je važno da unosite odgovarajuću količinu hranljivih materija, naro­čito vitamina A, C i D, proteina, kalcijuma i fosfora, neo­phodnih za normalan razvoj bebinih zuba.

Više →

Evidentan napredak u odnosu prema djeci sa smetnjama u razvoju

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Zahvaljujući Kampanji Govorimo o mogućnostima, koja je pokrenuta u septembru 2010. godine, gotovo četvrtina građana Crne Gore promijenila je na bolje ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju, saopšteno je na prezentaciji rezultata kampanje održanoj 14. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Više →

Uspješna komunikacija sa djecom i adolescentima kao značajan činilac u procesu liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
U sklopu reforme zdravstva formirana su savjetovališta za mlade u domovima zdravlja. Namijenjena su mladima, ali i roditeljima koji svoje adolescente treba da izvedu na pravi put.

Više →

Šta beba radi prvih 12 mjeseci

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Autor: dr Indira Fetahović
Često su roditelji zabrinuti da li se njihova beba razvija kako treba. Skloni su da je upoređuju sa drugim bebama. Prate svaki njen pokret i aktivnost.

Više →

Podstaknite ga da hrabro uđe u život

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Dijete vrlo rano pokušava da imitira sve radnje koje obav­ljaju stariji. Kad navrši godinu dana ono pokazuje želju da pomaže majci koja ga odijeva, skida mu odjeću ili ga hrani.

Više →

Virusni faringitisi

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Akutne infekcije respiratornog sistema među najbrojni­jim su bolestima koje dovode oboljele ljekaru i čest su uzrok radne nesposobnosti. Uzročnici mogu biti bakterije i virusi.

Više →

Crijevne infekcije

Objavio   /  Izdanje Br. 52  

infekcije deca

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar  Opšta bolnica – Nikšić
Dolaskom toplijeg vremena crijevne infekcije su neminovne. Mogu se javiti u bilo koje doba godine, a najčešće su u ljetnim mjesecima. Nazivaju se bolestima prljavih ruku jer se prenose prljavim rukama (fekooralni put pren0sa)

Više →

Zacenjivanje kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Zacenjivanje, ili respiratorne afektivne krize, predstavl­jaju epizode prestanka disanja kod djece, sa mogućim gubitkom svijesti i promjenom tonusa tijela neposredno poslije događaja koji su izazvali jake emocije ili bol.

Više →

Respiratrone infekcije kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Mitar Šaranović, Dom zdravlja, Nikšić
Polovinom marta značajno je povećan broj oboljele djece prijavljene za ljekarski pregled u Nikšićkom dispanzeru. Riječ je o povećanju broja respiratornih infekcija praćenih povišenom tjelesnom temperaturom (do 40°C), grloboljom, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima.

Više →

Liječenje specificnih gastrointestinalnih poremecaja kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Udruženje pedijatara Crne Gore bilo je domaćin stru­čnog skupa koji je za temu imao preporuke o ishrani kao nači­nu liječenja specifičnih gastrointestinalnih poremećaja djece. Naime, bilo je riječi o „sindromu kratkog crijeva”, intoleranciji na proteine kravljeg mlijeka i očuvanju zdravlja intestinalne flore primjenom dojenja.

Više →

Nova knjiga dr. Miroslava Femića

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Poznati bjelopoljski pedijatar prim. dr Miroslav Femić napisao je i izdao novu knjigu “Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta” namijenjenu roditeljima i djeci. Veliko teorijsko i prakti­čno iskustvo dr Femića, sticano godinama, pretočeno je u ovu knjigu sa puno poznatih ali i novih informacija, dopunjeno sa dosta slika, grafikona i tabela, na skoro 200 strana stručnog i razumljivog teksta.

Više →

Prolivi kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Pod prolivom se podrazumijeva stanje prevelikog broja stolica, stolica smanjene gustoće ili povećanog volumena. Te promjene su obično kombinovane.

Više →

Osnovni principi i glavni ciljevi terapije dijabetes melitusa tipa 1 kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar-endokrinolog, Institut za bolesti djece, Podgorica
Cilj liječenja je što bolja glikemijska kontrola koja se prati kroz vrijednost glikoziliranog hemoglobina (HbAlC). U liječenju dijabetesa melitusa tipa 1 kod mlađe djece uglavnom se koristi kratkodjelujući insulin (tzv. bistri) i srednjedjelujući (tzv. mutni), a kod omladine i adolescenata pretežno se koriste insulinski analozi sa brzim djelovanjem i dugim djelovanjem.

Više →

Dijetom protiv alergije na mlijeko

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Dr Veselinka Đurišić Pedijatar gastroenterohepatolog Institut za bolesti djece KCCG
Prema definiciji “Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju” mogu se razlikovati alergije i nealergijska preosjetljivost na hranu. U prvu grupu spadaju alergije na hranu posredovane IgE mehanizmom, a u drugu nealergijska preosjetlji­vost na hranu kao što je intolerancija na laktozu, celijakija i druge.

Više →

Zonski sistem liječenja dječje astme u kućnim uslovima

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prof, dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
Za dijagnostikovanje astme, ocjenu uspješnosti ambulatnog liječenja i otkrivanje pogoršanja funkcije pluća prije razvoja kliničkih simptoma bolesti danas nam služi jednostavan, portabilan i relativno jeftin aparat, Rajtov mini pik floumetar za mjerenje ekspiratornog vršnog protoka (engl. Wright’s Mini Peak Flowmeter, PEF) .

Više →

Karakteristike zapaljenskih oboljenja disajnih puteva kod djece predškolskog uzrasta

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

disajni putevi

Piše: dr Milica Šofranac
Zapaljenja disajnih puteva česta su pojava u dječijim kolektivima – bez obzira na stepen ekonomskog razvoja određenog društva. Boravak u dječijim kolektivima je sigurno povezan sa povećanom učestalosti infektivnih bolesti. Kako bi se uspostavio nadzor nad tim bolestima, koje su univerzalna pojava, valja upoznati njihove osnovne karakteristike i uzročnike.

Više →

Varenje i ishrana odojčeta

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

ishrana odojcadi

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Digestivni trakt odojčadi spreman je da od rođenja procesuira bjelančevine (proteine) i masti. Njihov stomak proizvodi hlorovodoničnu kisjelinu, pepsin, dok pankreas luči tripsin, enzime za varenje proteina, kao i enzime za varenje masti

Više →

Alergijski rinitis kod djece: Kako ga prepoznati

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

rinitis djeca

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Alergijski rinitis, po definiciji, hronično je inflamatorno oboljenje sluznice nosa koje je praćeno čestim kijanjem, curenjem iz nosa (rinoreja), nazalnim svrabom, zapušenim nosem (kongestija) i/ili curenjem niz grlo (postnazalni drip). Osnovna funkcija nosa jeste priprema udahnutog atmosferskog vazduha za ulazak u pluća.

Više →

Intolerancija na hranu

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Alergija na hranu, kao i sve klasične alergijske reakcije, posredovana je IgE antitijelima i poznata je već dugovremena. Intolerancija na hranu (nastaje posredovan­jem IgG-a), koja po svojoj patogenezi ne pripada alergijama u užem smislu te riječi, manje je poznat i prepoznat poremećaj budući da su njene manifestacije sporije, često neprepoznate ili zamijenjene simptomima drugih bolesti. Zbog posljedica netačne ili samo djelimično tačne dijag­noze, pacijent se neadekvatno liječi, pa se simptomi povećavaju. Postoji i druga mogućnost – da se poremećaj jednostavno ne prepozna, pa osoba živi sa svojim tegobama uzimajući ih zdravo za gotovo.

Više →

Uticaj stresa na zdravlje djece i odraslih

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar 
Kortizol povećava šećer u krvi, koji je potreban kao energija u stresu, za borbu ili bježanje. Ovim mehanizmom se objašnjava pojava diabetes mellitusa (šećerne bolesti) u nekih osoba koje su izložene dugotrajnom stresu. Naime, stalno ubacivanje glukoze u krv (dugotrajna hiperglikemija), dovodi do povećanog lučenja insulina u krv (reaktivna hiperinsulinemija), što poslije izvjesnog vremena dovodi do iscrpljenja pankreasa i relativnog ili apsolutnog deficita insulina i manifestacije dijabetesa.

Više →

Sa ogromnim entuzijazmom u susret potomstvu

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Spajajući profesionalna određenja dvaju svojih dugo­godišnjih zanimanja, socijalnog rada i farmaceutike, Jasna Mašanović, vlasnica Apoteke „Chiara-Mont” sa Cetinja, pokrenula je Školu za trudnice. Šireći ogromni entuzijazam, ona projektom besplatne škole promoviše i volonterski rad.

Više →

Astmatično dijete i plivanje

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
Astma (grčka riječ, znači teško i kratko disanje) je naj­češće hronično oboljenje u dječjem uzrastu, koje karakteriše napadi gušenja, praćeni sviranjem, zviždanjem (vizing) u grudima, otežanim uzimanjem vazduha i suvim nadražajnim kašljem. Tegobe nestaju same od sebe ili poslije primjene ljekova za širenje bronhija i/ili steroida.

Više →

Šta roditelji treba da znaju

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar  Opšta bolnica – Nikšić
Po definiciji, alergija je reakcija preosjetljivosti organizma na ponovno unošenje alergena. Organizam burno reaguje na ponovni unos alergena. Alergeni su supstance koje se nalaze svuda oko nas.

Više →

Sunce i djeca

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Piše:Maja Nikolić, dipl. kozm. estetičar
Koža novorođenčadi, dojenčadi i djece do tri godine izuzetno je osjetljiva jer imaju vrlo tanak površinski sloj kože i nerazvijen odbrambeni sistem. Mehanizmi koji su važni za održavanje stalne tje­lesne temperature tijela još su nerazvijeni, lojne i znojne žlijezde nisu u punoj funkciiiji, tako da sve ovo kožu beba čini posebno osjetljivom na štetan uticaj sunca.

Više →

Rast i razvoj djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Rast djeteta počinje u utrobi majke. To se naziva prenatalni rast. Na njega utiču svi faktori koji su bitni za trudnoću majke. Period poslije rođenja jeste postnatalni rast. On obuhvata: period novorođenčeta, koji predstavlja uzrast do dvadeset osam dana, period odojčeta – od dvadeset osam dana do dvanaest mjeseci, malog djeteta – uzrast od jedne do tri godine, predškolskog djeteta – uzrast od tri do sedam godina, školskog djeteta – uzrast od sedam do jedanaest godina i period adolescenta – uzrast od jedanaest do osamn­aest godina.

Više →

Kašalj kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Piše: dr Mitar Šaranović
Bronhije i dušnik su jako osjetljivi na dodir, tako da bilo koja strana supstanca, odnosno uzročnik (virus, dim, para, alergen…) prouzrokuje refleks kašlja. Posebno osjetljivo mjesto je karina (mjesto gdje se larinks dijeli u bronhije).

Više →

Kako nam se hrane djeca

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatrije
Dom zdravlja – Bijelo Polje
Pothranjenost (mršavost) djece je u našoj sredini i Crnoj Gori prije neku deceniju bio veliki problem, da bi danas gojaznost, tj. višak kilograma postao problem koji zabrinjava roditelje, pedijatre i kompletan zdravstveni sistem.

Više →

Vodič za pedijatre i roditelje

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

„Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece” – naziv je devete po redu edukativne publikacije, koju je objavio Danilovgradski dom zdravlja u sklopu različitih preventivnih aktivnosti čiji je cilj unapređenje i zaštita zdravlja crnogorskih građana.

Više →

Povraćanje u toku djetinjstva

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

Piše: dr Mitar Šaranović
Dom zdravlja, Nikšić
Jedan od najčešćih ozbiljnih problema koji se javljaju u periodu ranog odrastanja, jesu simptomi povraćanja. Ono može biti izazvano različitim reakcijama, udruženo sa raznim poremećajima, kako sa trivijalnim, tako i ozbiljnim.

Više →

Koliko sna je potrebno bebi ?

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Maja Joksimović, spec. pedijatar
Beba prvih mjeseci spava oko 16 časova dnevno, ali kako vrijeme prolazi noćno spavanje se sve više produžava, kao i intervali budnosti tokom dana. Prvih sedmica beba će spavati osam časova tokom noći, uz prekide za obroke i presvlačenje, dok će ostatak odrijemati tokom dana. Do trećeg mjeseca skratiće dnevno spavanje, a istovremeno bi trebalo da produži period noćnog spavanja, tako što će izbaciti jedan obrok.

Više →

Ishrana odojčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

dr Nebojša Kavarić, spec. pedijatar
Pravilna ishrana odojčeta podstiče zdrav rast i razvoj, pravilan razvoj kognitivnih funkcija i sprečava gojaznost. Njome se postavlja osnova za čitav život. Ovo dobija na značaju tim više što je utvrđeno da je obolijevanje od dijabetesnih poremećaja direktno povezano sa gojaznošću. Na taj način, pravilnu ishranu odojčadi možemo shvatiti i kao vid preventivnog djelovanja. Roditelji treba da ozbiljno pristupe edukaciji o pravilnim načinima ishrane svog djeteta, da se informišu o preporukama stručnjaka i sa najvećom savjesnošću primjenjuju prepo­ruke koje se odnose na pravilnu ishranu njihovog djeteta.

Više →

Povišena tjelesna temperatura

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Piše: dr Nataša Božović, pedijatar
Najčešći razlog javljanja na pregled u pedi­jatrijsku ambulantu jeste povišena tjelesna tempera­tura kod djece. Povišena tjelesna temperatura nije bolest. Ona sama po sebi obično nije opasna, iako veliki broj roditelja misli da svaka povišena temperatura pred­stavlja ozbiljnu bolest. To je u stvari normalna i zdrava reakcija tijela na bolest.

Više →

Biohrana za vašu djecu, za najvrijednije u životu

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Pišu: Dr Jevto Eraković, Dr Nela Eraković
Značaj biohrane za rast i razvoj djeteta zaista je veliki. U uslovima kada smo izloženi svakakvoj ponudi hrane koju smo primorani da spremamo dječici, treba voditi računa o tome da im se, koliko god je moguće, u prvim godinama rasta i razvoja priušti zdrava hrana. Pri tome mislimo na hranu koja nije hemijski tretirana, koja raste na zdravoj zemlji i koja ima strogo kontrolisano sjeme.

Više →

Malokrvnost (anemija) kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
Anemija se definiše kao smanjenje hemoglobina u krvi, koji tada ne može da snabdije ćelije organizma kiseonikom. Postoji više oblika malokrvnosti (anemije), a najčešća je sideropenijska, nastala zbog nedovoljnog unosa gvožđa putem hrane. Bljedilo je jedan od najčešćih znakova anemije, mada ne mora uvijek da bude izraz malokrvnosti, nekada djeca imaju blijedi ten.

Više →

Izgrađivanje socijalnih vještina i priprema djeteta za vrtić

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Za socijalne vještine možemo reći da su to naučeni oblici ponašanja. Ovi oblici ponašanja uče se od najranijeg djetinjstva, u porodici – spontano, imitacijom i raznim drugim metodama. Rastom i razvojem, dijete te vještine utvrđuje ili mijenja kroz interakciju sa vršnjacima.

Više →

Noćno umokravanje kod djece (Lat. enuresis nocturna)

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: Dr Milica Šofranac, pedijatar
Noćno umokravanje, za čije opisivanje se koristi medicinski izraz enureza, znači nevoljno mokrenje u krevet tokom sna i to kod djece iznad 5. godine života. To se odnosi i na nevoljno mokrenje za vrijeme spavanja preko dana. Sinonim je noćna inkontinencija. Takav problem razlikujemo od dnevne inkontinencije koja obuhvata različite pojave nevoljnog mokrenja preko dana, u budnom stanju.

Više →

Šta treba da znamo o varičeli kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-varicela

Piše: dr Sanja Čizmović, spec, pedijatar

Varičela, ili ovčje boginje, spada u grupu osipnih gro¬znica. Izazivač je virus varičela zoster. Izvor zaraze je oboljelo dijete. Virus se prenosi disajnim putevima, tzv. kapljična infekcija, a oboljenje je veoma infektivno jer se virus lako prenosi sa djeteta na dijete.

Više →

Baka – vaspitač djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

grandma

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
U životu porodice, u njenoj strukturi, načinu žvota i u međusobnom odnosu članova porodice desile su se i kod nas mnogobrojne krupnije i sitnije promjene. Međutim, brige o vaspitanju djece ostaju i u naše vrijeme, i to veoma teške brige.

Više →

Šta činiti kad nosići procure

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

nosici

Kada uobičajen način da se imunitet ojača, pravilna ishrana bogata vitaminima, nije dovoljna, preporučuju se preparati na bazi bilja, koje možete naći u apotekama.

Više →

Inicijativa u usavršavanju reanimacije novorođenčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Dvodnevni edukativni seminar koji je za temu imao reanimaciju novorođenčeta realizovan je 31. oktobra i 1-og novem­bra u prostorijama Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore. Cilj projekta sprovedenog zahvaljujući donatorstvu NVO „Latter-day Saint Charities” bila je kontinuirana edukacija ljekara, medicinskih sestara i babica u oblasti neonatalne reanimacije

Više →

Bez cinka nema života

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Prof. dr Branimir Nestorović
Univerzitetska dječija klinika Tiršova, Beograd
Nedostatak cinka u organizmu utiče na pojavu raznih bolesti. Prema mapi koju je objavila Svjetska zdravstvena orga­nizacija (SZO), nedostatak cinka zauzima peto mjesto kao uzročnik nastanku različitih bolesti u nerazvijenim zemljama, dok je u razvijenim tek na 11. mjestu

Više →

Individualno liječenje astme kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Treći YUFEDA balkanski simpozijum održan je 20. septembra u hotelu „Splendid” u Bečićima. YUFEDA je „Jugoslo­vensko udruženje za borbu protiv astme kod djece”, a simpozijum je bio regionalnog karaktera i na njemu su učestvovali pedijatri iz bivših jugoslovenskih republika – Crne Gore kao domaćina, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije

Više →

Zagađenje vazduha i njegov uticaj na zdravlje ljudi

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: prim. dr Veselinka Ječmenica, pedijatar-neonatolog, Načelnik Dječijeg odjeljenja Opšte bolnice – Pljevlja
Normalan sastav vazduha je 78 % azota, 21 % kiseonika, 0.03 % ugljen-dioksida. Aerozagađenje je često drugi naziv za zagađenost vazduha, misleći na prisustvo u vazduhu sastojaka koji se ne nalaze u normalnom sastavu vazduha, ili pak u većim koncentracijama od dozvoljenog.

Više →

Postoji zračak nade

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

zracak

Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Zračak nade”, registrovano je 1. februara 2002. godine, a počelo je sa radom 8. maja iste godine. Rad Udruženja bio je zamišljen kao Biblioteka igračaka koju je u saradnji sa Opštinom Pljevlja opremila Organizacija „Save The Children”. Centar je u početku radio tri puta sedmično, po dva časa. U tom prostoru djeca sa teškoćama u razvoju imala su svoj kutak za socijalizaciju.

Više →

Antropometrijske karakteristike gojazne djece u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar-endokrinolog Institut za bolesti djece, Podgorica

Ovaj rad obrađuje negativne uticaje gojaznosti na zdravlje djece i adolescenata kvantifikacijom antro­pometrijskih karakteristika djece školskog uzrasta u Podgorici – Crnoj Gori. Novi trendovi u razvoju civilizacije pored brojnih prednosti pokazali su i svoju negativnu stranu koja, između ostalog, obuhvata i amlifikaciju riziko faktora pogodnih za nastanak i razvoj mnogih bolesti među kojima gojaznost zauzima značajno mjesto. Evidentno je da danas dominira tzv. moderni način života koji dovodi do permanentnog kršenja prirodnih životnih pravila, što za posledicu ima porast broja gojaznih osoba. Zdrav način života i zdrava prirodna ishrana zamijenjena je brzom presovanom hranom u kojoj je izraženo prisustvo loših masti, ugljenih hidrata i šećera. Rezultat toga je degra­dacija ljudskog organizma, uključujući i gojaznost. Stoga se centralni dio rada odnosi na istraživanje nepovoljnih tjelesnih karakteristika djece i adolescenata, sa posebnim osvrtom na tjelesnu težinu i brojne negativne implikacije gojaznosti na zdravlje djece školskog uzrasta.

Više →

Antropometrijske karakteristike gojazne djece u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

Tabelarni prikaz uzorka školske djece u Podgorici prema uzrastu Tabela 1

Piše: dr Lidija Rakočević mr sc. med., pedijatar-endokrinolog

Gojaznost je stanje u kome je ukupna količina masnog tkiva proporcionalno veća u odnosu na druga tjelesna tkiva, uzimajući u obzir uzrast, visinu i pol. Gojaznost kao zdravstveni rizik sve više zahvata djecu od najranijeg uzrasta, čineći njihov izgled za zdravo..

Više →

Inhalaciona terapija akutnog napada astme kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

46-astma

Pišu: dr Stojanka Čelebić i dr Zdravko Kadijević
Astma je najčešće hronično plućno oboljenje u dječijem uzrastu. Danas od nje u svijetu boluje oko 10% djece, sa tendencijom porasta kako morbiditeta tako i mortaliteta.
Svjetska zdrastvena organizacija (SZO) i Američki institut za srce, pluća i krv, 1995. godine objavili su…

Više →

Uloga oca u vaspitanju djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Vaspitanje i njega djeteta nije isključiva dužnost majke, kao što se ranije mislilo. Naprotiv, odnos oca prema djetetu ima vrlo veliki značaj za dječiji društveni razvitak. Očeva bliskost i prijateljski odnos imaju važno i bitno dejstvo na dječiju psihu i karakter, daju djetetu osjećanje sigurnosti i zadovoljstva koje je neophodno za sreću ne samo u djetinjstvu nego i u daljem životu.

Više →

Dojenje – nezamjenljiva i neprocjenljiva ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

dojenje

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Dojenje predstavlja neprikosnoveni način ishrane beba u prvih šest mjeseci života. To važi i za period kasnije, kada počinje uvođenje nemliječne ishrane. Majčino mlijeko nema adekvatne zamjene, ono je stvoreno za bebu. Bebinom sistemu organa za varenje najviše prija majčino mlijeko. U prvim mjesecima bebinog rasta i razvoja postoji veoma buran period od koga, vjerovali ili ne, zavisi čitav kasniji rast i razvoj, pa i sami život. Svaki organ traži idealne uslove za razvoj, a to može da obezbijedi samo majčino mlijeko.

Više →

51. Godina rada započeta stručnim seminarom

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

46-neonatalogija

Piše: A. Radanović

Povodom svečanosti obilježavanja 50 godina postojanja Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, u Amfiteatru Medicinskog fakulteta održan je stručni simpozijum. Bila je ovo prilika da 21. decembra veliki broj stručnjaka, kako domaćih tako i iz regiona, predstavi svoja zapažanja i iskustvo u vezi sa aktuelnim temama..

Više →

Družite se sa svojom djecom

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

Br. 45

Milorad Aranitović,

Primarijus dr Veselinka Ječmenica, pedijatar neona-tolog, dobitnik je nagrade Ljekarske komore Crne Gore „Branko Zogovic” za 2012. godinu. Brižni čuvar zdravlja pljevaljskih mališana već 39 godina je zaposlena u Opštoj bolnici Pljevlja. Njena topla riječ roditeljima mnogo znači, a njeni savjeti se prenose sa generacije na generaciju

Više →

Novogodišnji praznici

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

Priredila: Dragana Marković, spec, predškolske pedagogije
Novogodišnji praznici su čarobni zbog simbolike novog početka, euforije dočeka i porodičnog druženja. Međutim, praznični dani i običaji prilika su i za razvoj porodične tradicije darivanja i učenja djece kako da daju i prime poklon.

Više →

Prevencija i saradnja svih segmenata najznačajniji za uspješan rad

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

Seminar o primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece održan je 13. decembra prošle godine, u organizaciji “Udruženja pedijatara Crne Gore” i “Instituta za bolesti djece”. Na skupu su eminentni pedijatri predstavili rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz prizmu tri teme. Prim. dr Vesna Strainović-Lalović govorila je 0 radu izabranih doktora za djecu, te obimu posla u podgoričkom Domu zdravlja kao najopterećenijem u Crnoj Gori.

Više →

Astma kod djece i homeopatija

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

asthma children

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Homeopatija ima dugu tradiciju u uspješnom liječenju astme i alergija kod djece. Njome se postiže potpuno izlječenje, a ne samo simptomatsko tretiranje bolesti. Adekvatno odabranim lijekom za dijete jača se njegova konstitucija i imuni sistem, čime se postiže i uklanjanje predispozicije ka alergijama i astmi i prekida tendencija ka ponavljanju napada.

Više →

Kroz crtež do dječijeg srca

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

djecjeg srca

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Psiholozi i pedagozi su naučno utvrdili da je dječije likovno izražavanje u neposrednoj vezi sa njihovim psihičkim stanjem. Upravo zbog toga savremena škola mnogo polaže na pravilno razumijevanje dječijeg likovnog izražavanja i na dječije likovno stvaralaštvo.

Da bi se dijete pravilno razvilo i u tom pogledu, potrebno je da i roditelj zna bar najosnovnije o etapama razvitka dječijeg likovnog izražavanja. To će doprinijeti da ono bude spremnije za školovanje, a pomoći će roditelju da bolje upozna svoje dijete.

Više →

Integracija u društvo najvažniji zadatak

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

U „Prvom crnogorskom, udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama” trude se da u kontinuitetu sprovode aktivnosti rehabilitacije više od stotinu djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Uz stručni tim na tom poslu, angažovano je i više od 120 roditelja volontera. Osnovni cilj prve nevladine organizacije u Crnoj Gori koja je u oktobru 1997. osnovana da pruža pomoć djeci sa smet­njama u tjelesnom i mentalnom razvoju bio je i ostao da se toj populaciji omogući postizanje najvećeg mogućeg stepena samos­talnosti, edukacije i socijalne inkluzije. Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama ima, prema riječima predsjednika Skupštine te NVO Sava Kneževića, misiju da „utiče na stvaranje jednakosti i potpune integracije djece i omladine sa smetnjama u razvoju u sve sfere društva, bez obzira na stepen i vrstu smetnje”

Više →

Anemija kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

anemia children

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Anemija, ili malokrvnost, predstavlja manjak crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, ili manjak hemoglobina krvnog pig­menta. Jedno prati drugo, ali postoje izuzeci. Da bi se složeni proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca mogao obaviti potrebna je zdrava kostana srz, supstanca koja se naziva eritropoetin , gvožđe, vitamin B12, folna kisjelina, vitamin C. Oni se u organizam unose zdravom i pravil­nom ishranom. Anemija ima mnogo vrsta. Najčešća je SIDEROPENIJSKA ANEMIJA koja nastaje usljed nedostatka gvožđa. U ovom slučaju unos gvožđa nije dovoljan, pa je samim tim smanjena njegova apsorpcija u crijevima i ugradnja u crvena krvna zrnca.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center