Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Dijabetes'

Antidijabetici – primjena i potrošnja u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 71  

antidijabet

Piše: mr ph Olgica Knežević
Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore

Insulin je biološki lijek. Pod biloškim lijekovima smatraju se lijekovi čija je aktivna supstanca biološka supstanca koja se proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora, a čija se ukupna svojstva i kvalitet utvrđuju fizičko – hemijsko – biloškim ispitivanjem, zajedno sa odgovarajućim podacima o postupku proizvodnje i kontroli postupka proizvodnje (imunološki lijekovi, lijekovi iz humane krvi i plazme, lijekovi za napredne terapije i drugo).

Više →

Neophodna veća uključenost pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

U saradnji Udruženja domova zdravlja, Doma zdravlja Podgorice i Doma zdravlja Danilovgrad obilježen je 14. novembar. Tim povodom, u tržnim centrima Delta city i Mall of Montenegro, medicinski timovi Doma zdravlja Podgorica i Doma zdravlja Danilovgrad građanima su mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Osim toga, svim zainteresovanim građanima davali su savjete i osnovne informacije o dijabetesu i dijelili edukativni materijal.

Više →

Održan treći edukativni kamp za dijabetičare

Objavio   /  Izdanje Br. 66  

kamp

  Tradicionlno, edukativni kamp za dijabetičare održao se u Baru, u hotelu Sidro,od 4. do 9. septembra, u organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti „Plavi krug” iz Bara, uz podršku Nacionalne komisije za dijabetes. U Edukativnom kampu učestvovalo je oko 25 dijabetičara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kojima je obezbjeđen besplatan smeštaj [...]

Više →

Metabolički sindrom (Sindrom X, Sindrom insulinske rezistencije)

Objavio   /  Izdanje Br. 63  

Piše: dr Semina S. Dedeić
Metabolički sindrom je zajedničko ime za grupu rizičnih faktora koji, ukoliko se jave zajedno, povećavaju rizik za ranu aterosklerozu, cerebrovaskularna i kardiovaskularna oboljenja i dijabetes tip 2. Od metaboličkog sindroma boluje 20-25% odraslih, ali procenat ove bolesti je u porastu u svim zemljama u kojima se stanovništvo hrani pretežno hranom bogatom ugljenim hidratima. Godišnje 3,2 miliona ljudi u svijetu umre od komplikacija ovog sindroma. Prevalenca metaboličkog sindroma je u porastu i direk­tno je povezana sa stepenom gojaznosti.

Više →

Adriatik forum posvećen dijabetesu

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

U periodu od 9-11. maja ove godine u hotelu „Iberostar Bellevue”, Bečići održan je Adriatik forum posvećen dijabetesu. Organizatori pomenutog foruma, na kome su učešće uzeli i međunarodni predavači, je renomirana farmaceutska kompanija SANOFI. Forum je okupio stručnjake iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije. Skup je otvorio i učesnike pozdravio dr Sreten Kavarić, mr sc med., internista endokrinolog iz Kliničkog centra Crne Gore.

Više →

Nekoliko korisnih savjeta za osobe sa dijabetesom (2)

Objavio   /  Izdanje Br. 58, Razno  

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. Bojović
Dobro je poznato da pušenje djeluje veoma štetno na zdravlje kako zdravih, tako i onih sa dijabetesom. Dodatni razlog da oboljeli od šećerne bolesti ne smiju da puše je to što tokom trajanja šećerne bolesti i posebno prilikom slabe regulacije dolazi do oštećenja krvnih sudova, a poznato je da duvan štetno djelovanje ispoljava posebno na krvne sudove.

Više →

Vitamini u ishrani osoba oboljelih od šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: dr Milica Glišić
Vrijednost unošenja određenih vrsta hrane, da bi se održalo zdravlje, bila je prepoznata još mnogo prije momenta otkrića vitamina. Još su stari Egipćani znali da hranjenje pacijenta sirovom životinjskom jetrom može da pomogne u izlječenju noćnog, „kokošijeg”, sljepila – bolesti za koju se danas zna da nastaje kao posljedica nedovoljnog unosa vitamina A, kojim je inače jetra bogata.

Više →

Šećerna bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Ass. mr sci dr Sreten Kavarić,
predsjednik Nacionalne komisije za borbu protiv dijabetesa
Šećerna bolest je hronično doživotno stanje, ali sa kojim se može normalno i kvalitetno živjeti. Podaci Inter­nacionalne dijabetes federacije o broju pacijenata oboljelih od šećerne bolesti, govore o tome da u svijetu trenutno postoji samo jedna država u kojoj se zna tačan broj oboljelih od ove bolesti, a to je Njemačka, zahvaljujući preciznim registrima pacijenata, 6.9% registrovanih dijabetičara.

Više →

Interakcija akutnih komplikacija dijabetesa sa fizioterapijom

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: Bojan Kraljević
Spec, primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
Osnovni terapijski ciljevi fizioterapije su: normalizovanje metabolizma, postizanje normalne tjelesne težine i sprovođenje svakodnevne tjelesne aktivnosti. Osnovni ele­menti terapije dijabetesa su: dijeta, obuka dijabetičara da samostalno mjeri glikemiju, tjelesni aktivitet i uzimanje ljekova koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Više →

Koliko poznajete prirodu dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Doc. dr Snežana Vujošević, endokrinolog Klinički centar Crne Gore, Podgorica
Dijabetes melitus je klinički sindrom pri kom orga­nizmu nedostaje glavni hormon insulin, koji reguliše nivo šećera u krvi. Veliki dio hrane koju jedemo pretvara se u šećer koji organizam koristi kao energiju. Insulin je hormon koji pomaže iskorišćavanje šećera u organizmu za stvaranje energije

Više →

Iz društva za borbu protiv šećernih bolesti – Bijelo Polje

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: prim, dr Miroslav Femić, spec, pedijatar
Bjelopoljsko društvo za borbu protiv šećerne bolesti postoji već punih 35 godina i formirano je kao jedno od 21-og opštinskog društva u Crnoj Gori, kada je legend­arni čika Đuro Jovanović, pionir i doajen borbe protiv dijabetesa u Crnoj Gori, formirao Savez društava Crne Gore za borbu protiv šećerne bolesti.

Više →

Šećer – tihi ubica

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

secer

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
U ovo vrijeme Novogodišnjih i Božičnih praznika, s boga­tom i svečanom trpezom, slatkiši su neizostavni dio prazničnog slavlja. Iako omiljena hrana za mnoge, slatkiši i šećer predstavljaju vjerovatno najvećeg neprijatelja našem imunom sistemu i doprinose mnogim bolestima – od čestih prehlada, pa do karci­noma.

Više →

Šećerna bolest veliki problem današnjice

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Godišnje se iz sredstava Fonda za zdravstvo za dijabet­ičare potroše oko 2,4 miliona eura, a mi smo izračunali da su to 283 eura po pacijentu koji koristi insulin. Može se reći da Crna Gora spada među one zemlje koje izdvajaju mala sredstva za potrebe oboljelih od dijabetesa. Ovo udruženje je neophodno jer dijabetičari kod nas nijesu dovoljno zaštićeni od države, odnosno ne na onaj način na koji bi trebalo da budu.

Više →

Smjernice za bolju prevenciju i kontrolu dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, u organizaciji Instituta za javno zdravlje i uz pokro­viteljstvo crnogorskog Ministarstva zdravlja, organizovan je Stručni skup posvećen izradi smjernica za unapređenje prijavlji­vanja pacijenata oboljelih od dijabetesa.

Više →

Mjere prevencije šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: pro/ dr sci. med. Božidar M. Bojović
Sadašnji način liječenja šećerne bolesti, insulin zavisne i insulin nezavisne, jeste veliki i epohalni napredak, ali nije priro­dan put liječenja. Ideal kojem treba težiti jeste da do šećerne bolesti ne dođe, a ako se ipak javi, da način liječenja omogući komforan život bez komplikacija koje prate ovu bolest.

Više →

Nekoliko korisnih savjeta za osobe sa dijabetesom

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. BojovićKada su djeca u pitanju, treba znati da dijete sa dijabete­som može da pohađa predškolske ustanove (obdaništa i zabavišta) i treba da pohađa redovnu nastavu u školi. Na sreću, često se radi 0 veoma obdarenoj djeci sa puno sklonosti i mogućnosti. Učitelji i nastavnici treba da su upoznati sa tim da dijete ima šećernu bolest, da znaju šta treba da rade pri pružanju pomoći, posebno u stanju hipoglikemije.

Više →

Dijabetičari mogu zdravo da žive

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

diabet

Ovogodišnji kamp otvorio je predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes, dr Sreten Kavarić, kojom prilikom je poručio: „Osobe koje imaju šećernu bolest moraju zdravo da žive. Problem dijabetesa je moguće minimizirati i omogućiti da dijabetičari budu izjednačeni sa ljudima koji nemaju šećernu bolest u smislu kvaliteta života, obavljanja radnih i porodičnih aktivnosti.

Više →

Kasne hronične komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Visoke vrijednosti glukoze u krvi koje se održavaju dugo vremena kao znak loše regulacije šećerne bolesti, dovode do oštećenja i u domenu nervnih ćelija. Oštećene nervne ćelije nijesu u mogućnosti da preko svojih izdanaka kvalitetno šalju signale.

Više →

Kasne – hronične komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Nefropatija je ozbiljno oboljenje bubrega i komplikacija koja ima najveći uticaj na dužinu života oboljelih od šećerne bolesti. Nefropatija predstavlja skup promjena koje se najčešće nalaze na bubrezima oboljelih od šećerne bolesti poslije dugog trajanja bolesti.

Više →

Dijabetes – izazovi za liječenje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

U okviru susreta endokrinologa upriličenih 3. juna o. g. u Hotelu „Mediteran” u Bečićima, održano je predavanje ass. mr sci. med. dr Sretena Kavarića, direktora Interne klinike KC CG sa temom „Najnoviji pristupi u liječenju pacijenata sa dijabetesom, sa osvrtom na EASD vodič” i okrugli sto koji je imao zadatak da razjasni aktuelne prob­leme u liječenju pacijenata sa dijabetesom u Crnoj Gori.

Više →

Dijabetesno stopalo

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec.endokrinolog društvo za borbu protiv šećerne bolesti, Bar
Zbog velike učestalosti ovih promjena i njihovog značaja u ukupnom morbiditetu, invaliditetu i mortalitetu kod dijabetičara ova bolest se posebno izdvaja. Dijabetesno stopalo je posljedica neuroishemijskih promjena koje se povremeno komplikuju dodatnom infekci­jom.

Više →

U Ulicinju obilježen svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Ovogodišnji program obilježavanja Dana borbe pro­tiv dijabetesa u Ulcinju, iniciran je od strane Društva za borbu protiv šećerne bolesti – Bar, jednog od najaktivnijih udruženja posvećenih zdravstvenoj edukaciji naše popu­lacije. Po drugi put za redom, kao vrijedan sponzor pojavio se gospodin Ahmet Kurmemaj, pokretač Fondacije za pomoć osobama sa dijabetesom i djeci sa posebnim potrebama.

Više →

Hipoglikemija-jedna od komplikacija šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 31  

Piše: dr Sreten Kavarić, mr sc. med., internista endokrinolog
Prvi pregled novooboljelih od šećerne bolesti1 pr­venstveno predstavlja razgovor u kojem je moguće predvi­djeti nekoliko ustaljenih pitanja, na koja oboljeli očekuju precizne odgovore. Naravno, klinički pregled oboljelog i analiza priložene dokumentacije predstavljaju dio prvog susreta endokrinologa i oboljelog od šećerne bolesti.

Više →

Napici mogu biti ključ u borbi protiv gojaznosti i liječenju dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Autor: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, Bar
Glavni razlog da se formira ovakav Vodič je to da je za nekoliko desetina godina u Americi udvostručen doprinos napitaka ukupnom kalorijskom unosu. Prosječan Amerikanac sada ostvaruje 21% kalorijskog unosa kroz napitke, dok su za­slađeni napici, u prosjeku, odgovorni za unos 189 kCal dnevno.

Više →

Da li vam prijeti dijabetes melitus tip 2

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Mirjana Dobrović-Milošević, Dom zdravlja, Podgorica
Šećerna bolest je hronično stanje koje nastaje kad pankreas potpuno ili djelimično prestane da proizvodi insu­lin ili zbog otpornosti ćelija na njega proizvedeni insulin nije djelotvoran u organizmu (to stanje nazivamo insulinska rezis­tencija). Posljedica je porast šećera u krvi jer ga mi i dalje unosimo hranom, ali on iz krvi otežano ulazi u ćelije, zbog nedostatka ili nedjelotvornosti insulina.

Više →

Aktuelnosti u liječenju pacijenata sa dijabetesom

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Značajan stručno-edukativni događaj koji je organizovan na inicijativu Udruženja endokrinologa Crne Gore pretvorio je Beranski Dom zdravlja u stjecište okupljanja velikog broja profesionalaca koji se bave oblašću dijabetologije održavanjem skupa pod nazivom „Aktuelnosti u liječenju pacijenata sa dijabetesom 2011″ 28. septembra.

Više →

Kasne-hronične komplikacije šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

retinopathy

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Nekontrolisana ili slabo kontrolisana šećerna bolest, u kojoj se tokom dugo godina održavaju visoke vrijednosti glikemije sa čestim ketoacidozama, dovodi do pojave čitavog niza veoma ozbiljnih poremećaja.

Više →

Ishrana dijabetičara

Objavio   /  Izdanje Br. 29  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec.endokrinolog društvo za borbu protiv šećerne bolesti, Bar
Vladaju velike zablude u ishrani dijabetičara, počev od potpunog prestanka uzimanja pojedinih namirnica do izuzetno slobodnog unosa pojedinih vrsta hrane. Ishrana dijabetičara, u stvari, predstavlja model kako bi trebalo da se hrani svako.

Više →

Insulinske pumpe – Primjena u terapiji mladih dijabetičara

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Upotreba insulinskih pumpi nezaobilazna je u liječenju dijabetesa tipa 1 kod djece mlađeg uzrasta i adolescenata. Zbog toga je neophodno objasniti njihovu ulogu.

Više →

Preporuke iz vodica za primjenu insulinske terapije u lijecenju dijabetesa tipa 2

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: dr Sreten Kavarić, mr sc. med., spec. interne medicine – endokrinolog
Bolest čija se pojava do prije pedesetak godina u Crnoj Gori krila čak i od članova porodice, tada imenovana kao cukerina, po aktuelnim procjenama pogađa oko 50 hiljada građana naše države. Terapijska mapa ove bolesti pokazuje da od dijabetesa tipa 2 pati oko 90% ukupnog broja oboljelih, a od dijabetesa 1 svega 10% te populacije.

Više →

Predijabetes- stanje ili bolest?

Objavio   /  Izdanje Br. 34  

Piše: dr Branka Gogić Dom zdravlja, Bijelo Polje
Prije nego što se dijabetes tipa 2 razvije, kod većine ljudi se javlja tzv. stanje predijabetesa. To je faza u kojoj je vrijednost glukoze povišena u odnosu na normalnu, ali je još uvijek ispod nivoa dovoljnog da bi se dijagnostikovao dijabetes.

Više →

Praćenje koncentracije glukoze u krvi

Objavio   /  Izdanje Br. 35  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec.endokrinolog, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, Bar
Mjerenje koncentracija šećera u krvi u kućnim uslovima predstavlja osnovni i neophodan uslov za uspješno liječenje šećerne bolesti.

Više →

Hiperglikemija i ketoacidoza u dijabetesu

Objavio   /  Izdanje Br. 52  

dijabetes

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Uz hipoglikemiju, hiperglikemija i dijabetesna ketoacidoza predstavljaju posebno važne, često veoma opasne, akutne komplikacije šećerne bolesti.

Više →

Šećerna bolest (lat. dijabetes mellitus) / Oboljenja štitne žlijezde

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Šećerna bolest, danas jedan od najaktuelnijih problema zdravlja ljudi u mnogim zemljama svijeta, hronično je, praktično doživotno oboljenje koje karakteriše visok nivo šećera u krvi. Medicinski naziv za ovu bolest je „diabetes mellitus”, gdje riječ „diabetes” znači pretjerano mokrenje, a termin „mellitus” – med.

Više →

Osnovni principi i glavni ciljevi terapije dijabetes melitusa tipa 1 kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar-endokrinolog, Institut za bolesti djece, Podgorica
Cilj liječenja je što bolja glikemijska kontrola koja se prati kroz vrijednost glikoziliranog hemoglobina (HbAlC). U liječenju dijabetesa melitusa tipa 1 kod mlađe djece uglavnom se koristi kratkodjelujući insulin (tzv. bistri) i srednjedjelujući (tzv. mutni), a kod omladine i adolescenata pretežno se koriste insulinski analozi sa brzim djelovanjem i dugim djelovanjem.

Više →

Komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Prije pronalaska insulina, djeca i mladi, uopšte bolesnici koji su patili od šećerne bolesti tipa 1, umirali su od jedne vrste akutnih komplikacija sa visokim vrijednostima glikemije i teškim metaboličkim poremećajima – takozvane ketoacidoze. Pronal­askom insulina značajno je produžen životni vijek oboljelih od šećerne bolesti, ali se zato sada javlja jedan novi problem – takoz­vane hronične komplikacije

Više →

Šećerna bolest starijih osoba

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Incidencija dijabetesa tipa 2, ali i tipa 1, poprima za­brinjavajuće razmjere. Nesumnjivo, najvažnija demografska promjena koja dovodi do tako visokog skoka učestalosti dijabetesa jeste porast broja osoba starijih od 65 godina života i gojaznih kod kojih se, inače, povećava učestalost ovog ozbiljnog oboljenja.

Više →

Formira se savez udruženja dijabetičara Crne Gore

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

NVO „Plavi krug” – Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz Bara, inicijator formiranja Saveza udruženja dijabetičara Crne Gore, organizovalo je 18. maja predavanje „Promovisanje zdravog života dijabetičara”, u Dvorcu kralja Nikole. Predavanju su, uz endokrinologe, prisustvovali i dijabetičari koji su imali priliku i da razmijene iskustva sa Ninoslavom Raškovićem, profe­sionalnim maratoncem, koji trči i po 30 km dnevno, ima šećernu bolest i četiri puta dnevno prima insulin

Više →

Preuzeti kontrolu nad dijabetesom – sada

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Slogan PREUZMI KONTROLU NAD DIJABETE­SOM – SADA upadljiva je preporuka koja ostaje u svijesti čitalaca nakon posjete internet stranici Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Bara (www.dijabetes.me). Edukacija kao vid borbe protiv dijabetesa jedna je od aktuelnih prepo­ruka i Svjetske zdravstvene organizacije

Više →

Šećerna bolest djece i mladih

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

secer mladi

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Razlog zbog kojeg djeca obolijevaju od šećerne bolesti vjerovatno je isti kao kod ostalih osoba koje obole od insulin-zavisne, ili šećerne bolesti tipa 1. Dijete se rađa sa naslijeđenom sklonošću da oboli od šećerne bolesti.

Više →

Gestacioni dijabetes – dijagnostički pristup ,,korak po korak’

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Piše: mr.sci Vesna Radonjić, spec. med. Biohemije
Gestacioni dijabetes melitus (GDM) prije svega se definiše kao poremećaj u toleranciji glukoze, koji može biti različite težine, a po prvi put se javio u trudnoći, ali se poslije trudnoće normalizuje. Međutim, u narednim tru­dnoćama on se može ponovo javiti, ali je to moguće i mnogo godina kasnije i bez uticaja trudnoće.

Više →

Dijabetes, opomena modernog života

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Koliko savremeni život, svakodnevna (ne)briga oko obaveza koje nam kreiraju život, mogu uticati na ishod života? Koliko se često zapitamo da li smo bitni sami sebi ili su nam bitne sve (ne)bitne stvari za kojima svakodnevno jurimo, a koje nam kasnije i te kako znaju zagorčati pomisao o tome kako je moglo a nije nam bilo, jer su prioritetne stvari uvijek važnije od onih na koje najmanje mislimo, a to je upravo život.

Više →

Stres i dijabetes

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatrije
Dom zdravlja – Bijelo Polje
Stres predstavlja reakciju organizma na neposrednu ili odloženu opasnost i prijetnju. Postoje neizbježni stresovi u životu, kao što su akt rađanja, dolazak fetusa na novi svijet, polazak u kolektiv (vrtić i školu), čitavo školovanje sa učenjem, odgovaran­jem pred učiteljom, nastavnikom, polaganje ispita, pubertet, služenje vojnog roka, sklapanje braka, zaposlenje, stresovi na radnom mjestu, odlazak u penziju i dr.

Više →

Insulinski analozi

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog
Šećerna bolest, kao grupa metaboličkih oboljenja okarakterisanih hiperglikemijom kao posljedicom insulinske sekrecije i/ili insulinskog dejstva, predstavlja najčešće endokrinološko oboljenje i rastući socioekonomski i zdravstveni problem u ekonomski razvijenim zemljama

Više →

Primjena hiperbarične komore u liječenju dijabetičkog stopala

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: mr. sci Rubežić dr Velimir, PZU Samsara U uslovima lošije metaboličke kontrole kod dijabetičara, smanjene su permeabilnost endotelne barijere i elastičnost krvnog suda. Najčešće je prisutna i hipertenzija, zbog smanjene elastičnosti krvnih sudova. Sve to olakšava mehaničke lezije.

Više →

Medicinski, ekonomski i etički prioriteti u zdravstvenoj zaštiti djece i mladih oboljelih od dijabetesa u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Božidar M. Bojović
Za rješavanje mnogih problema koje sa sobom nosi šećerna bolest nije dovoljno angažovanje samo zdravstvenih radnika i zdravstvene službe. Značajnu pomoć mogu da pruže društva za borbu protiv šećerne bolesti koja okupljaju oboljele od šećerne bolesti, medicinske radnike i građane koji su voljni da se angažuju na ovom poslu.

Više →

Doprinos borbi protiv dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Frederik Grant Banting rođen je 14. novembra 1891. u Alistonu u Kanadi. Nakon završenog osnovnog i visokog obrazovanja u rodnom gradu, jedno vrijeme je pohađao studije bogoslovlja u Torontu, ali je kasnije odlučio da svoj profesion­alni poziv veže za oblast medicine. Studije je završio 1916. godine. Bio je peto dijete Vilijema Tomsona Bantinga i Margaret Grant.

Više →

Dijabetesna neuropatija

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

dr Zilha Idrizović, spec. neurolog
Dijabetične neuropatije (DN) su najčešća komp­likacija šećerne bolesti i ujedno najučestalija bolest peri­fernih nerava u razvijenim zemaljama. DN je heterogena bolest i obuhvata više oblika neuropatija sa oštećenjem proksimalnih ili distalnih senzornih i motornih vlakana kao i autonomnih nerava. Njeno ispoljavanje kod oboljelih od šećerne bolesti je povezano sa faktorima rizika, a to su : dužina trajanja šećerne bolesti(DM), neuspješna kontrola glikemije (2 puta povećan rizik), životna dob (sa starenjem se povećava rizik), hipertenzija, gojaznost, pol, pušenje…

Više →

Prevencija kardiovaskularnih oboljenja kod oboljelih od dijabetes melitusa

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše:: dr. sc. interne med. Ahmet Alibegović
Dijabetes melitus (DM) je hronična, teška i neizlječiva bolest koju karakteriše skup metaboličkih oboljenja sa trajno visokim nivoom glikemije u krvi nastalim usljed poremećaja sekrecije insulina iz beta-ćelija glave pankreasa, što je u najvećem broju slučajeva povezano sa ishemijskom bolešću srca, povišenim krvnim pritiskom, promjenama na krvnim sudovima, kao i mnogim drugim komplikacijama kakve su neurološke, oftalmološke, bubrežne i u najvećem broju slučajeva psihološke promjene.

Više →

Aktuelni stavovi u dijagnostici dijabetesa opterećenjem glukozom

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-diabetes

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. Bojović

U medicinskoj praksi, test opterećenja glukozom suštinski determiniše koliko brzo se glukoza „čisti” – oslobađa iz krvi. Test se obično koristi za dijagnostiku dijabetesa, ali i dijagnozu insulinske rezistencije i reaktivne hipoglikemije.

Više →

Polineuropatija kao komplikacija dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-diabetic-neuropathy

Piše: dr Radmila Ognjenović

Dijabetesna polineuropatija podrazumijeva postojanje simptoma i/ili znakova periferne nervne disfunkcije u osoba sa dijabetesom, kada se isključe drugi uzroci. U do sada dostupnim podacima, prevalenca je 0, 1-100%, najčešće 10-100% i 7-12% odmah po otkrivanju šećerne bolesti ima dijabetesnu polineuro-patiju.

Više →

Dijabetesna bolest – teme i dileme

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Stručni skup u Opštoj bolnici – Meljine, otvoren je preda­vanjem dr Sretena Kavarića. Ukazujući na činjenicu da je riječ o bolesti koja ima pandemijske razmjere, te da od ukupnog broja novodijagnostikovanih slučajeva otprilike 86% otpada na dijabetes tipa 2, a oko 15% na dijabetes tipa 1, dr Kavarić je naveo da oko 90% života provedemo u stanju hiperglikemije, tj. konzumiramo mnogo više hrane nego što nam je to stvarno potrebno.

Više →

Zaštitimo našu budućnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

diabetes

Tradicionalno održavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, bio je povod organizovanja brojnih akcija ali i značajnog predavanja dr Enise Pupović, ovog puta realizovanog pod sloganom „Zaštitimo našu budućnost”.

Više →

Umjerena ishrana i kretanje, recept za dugovječnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Barska nevladina organizacija „Plavi krug” organizovala je petodnevni edukativni kamp za oboljele od dijabetesa iz Crne Gore i okruženja, na kom su im stručnjaci iz te oblasti objasnili brojna nerazjašnjena pitanja i nedoumice, kako bi tako poboljšali kvalitet života i izbjegli komplikacije koje su kod ove bolesti česte.

Više →

Redovnom kontrolom šećera i zdravim načinom života izbjegavaju se komplikacije

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-diabetes

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković

U svojoj najnovijoj knjizi „Sve o šećernoj bolesti” (Pod­gorica, „Unireks”, 2012. godine), naš poznati dječji ljekar prof. dr sci Božidar Bojović, ističe staru istinu da osoba koja je dobila šećernu bolest nije pravi bolesnik, jer ako se pridržava uputstava za liječenje, može provoditi normalan život

Više →

Udruženost novootkrivenog dijabetesa melitusa sa gojaznošcu i arterijskom hipertenzijom

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: Prim. dr Miroslav Femić, Dom zdravlja – Bijelo Polje, Dr Aleksandar Femić, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, Jedinica Bijelo Polje,
Pavle Femić, student, Medicinski fakultet – Podgorica
Dijabetes melitus je hronična, opaka i neizlječiva bolest. Jedna je od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti i pokazuje stalni porast incidencije, naročito neki oblici ove bolesti. Od davnina je bila poznata, a karakteristični simptomi su prilično dobro opisani na papirusu Ebers iz starog Egipta, iz oko 1550. godine prije nove ere.

Više →

Dijabetesna nefropatija

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: dr Predrag Stanković, internista Opšta bolnica Pljevlja
Dijabetesna nefropatija je mikrovaskularna komplikacija insulin zavisnog (tip I) i insulin nezavisnog dijabetesa (tip II). Prisutna je perzistentna proteinurija, retinopatija (90 %, 60%), hipertenzija. Ne javlja se kod svih bolesnika sa dijabetes melitusom. Njena incidenca u populaciji bolesnika sa dijabetes melitu-som iznosi 10-50 %.

Više →

Šećerna bolest i trudnoća

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-diab-preg

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Kod zdravih žena trudnoća predstavlja dodatno ali prirodno opterećenje koje dovodi do brojnih metaboličkih promjena. U toku trudnoće naročito je poremećen metabolizam ugljenih hidrata i masti. Tako se kod značajnog broja trudnica pojavljuju povišene vrijednosti šećera i masti u krvi..

Više →

Liječenje insulin zavisne tip 1 šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Insulin-zavisna šećerna bolest, ili tip 1 dijabetesa, prven­stveno je bolest djece i mladih. Međutim, ovaj tip šećerne bolesti može da se javi u bilo kojem životnom dobu, pa je potrebno da se upoznamo sa osnovnim principima u njegovom liječenju, bez obzira na to o kojem uzrastu se radi

Više →

Liječenje insulin nezavisne šećerne bolesti tipa 2

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

45-diabetes

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Tip 2 šećerne bolesti, ili insulin nezavisni dijabetes, daleko je rasprostranjeniji nego tip 1, ili insulin zavisni dijabetes. Poznato je da kliničko ispoljavanje ovog tipa bolesti nije ni približno dramatično kao kod insulin zavisnog dijabetesa, pa, nerijetko, liječenje počinje sa zakašnjenjem, često kada su već počele da se razvijaju hronične komplikacije

Više →

Praćenje razvoja ploda kod trudnica koje imaju dijabetes

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

razvoj ploda

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Glukoza, čiji je nivo jako povišen u krvi trudnica koje boluju od šećerne bolesti, prelazi kroz posteljicu i u povećanim količinama u krv ploda. Tako povišena u krvi ploda, podstiče njegovu gušteraču da povećano luči insulin, što, uz povećano lučenje hormona rasta, dovodi do ubrzanog rasta ploda, pa su novorođenčad krupna i povišene tjelesne težine.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center