Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Dermatologija'

Alternative u liječenju atopisjkog dermatitisa

Objavio   /  Izdanje br. 72  

dermat

Prof. dr med. sci Branislav Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu učestvovao je 10. marta u predavanju „Nauka i priroda“ koje je u podgoričkom Hotelu „Ramada“ organizovao „Lifemedic“ iz Beograda. Govoreći o alternativama u liječenju atopijskog dermatitisa ili ekcema, Nestorović je ukazao na činjenicu da je ova bolest posljednjih godina postala epidemisjka, te da je učestalost obolijevanja sa 0,2 odsto iz sedamdesetih godina danas porasla na preko 20 procenata.

Više →

Nokti – promjene i bolesti (I)

Objavio   /  Izdanje br. 72  

nokti

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević, spec. Dermatovenerolog
PZU „Dr Kovačević“, Budva
Patološke promjene na noktima su vrlo česte i mogu da potiču od svih strukturnih dijelova nokta (nokatna ploča, nokatni nabori, nokatni matriks i nokatno ležište). Takođe, mogu biti promjenjeni oblik (nedostatak nokatne ploče-anonychia, smanjenje i stanjenje-onychatrophia, hipertrofija-zadebljanje nokatne ploče, macronychia i michronychia-veći i manji nokti, dolichonychia i brachyonychia-produženi i skraćeni nokti) građa, čvrstina (tvrdi, meki, krti, trošni nokti), boja (chromonychia, leuconychia, melanonihija, žuto prebojeni nokti, crvena lunula) i druga svojstva nokta.

Više →

Alergijske reakcije na koži

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

alerg

PišeDr Saida Zejnilović, Klinički centar Crne Gore

Pri brzim ili ranim alergijskim reakcijama dolazi do degranulacije mastocita i oslobađanja histamina, serotonina, bradikinina i leukotriena. Klinicki,alergijska reakcija se tada moze ispoljiti u lokalnom i generalizovanom obliku. Povišene vrijednosti bradikinina uzrokuju vazodilataciju i povećanu vaskularnu permeabilnost, vezivanjem bradikinina za bradikininske B2 receptore.

Više →

3 D (PDO) Mezoniti

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

mezoni

Piše: Dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog,
          PZU „Dr Kovačević“, Budva
Efekat rejuvenacije 3 D mezonitima na „dubljem“, mišićnom nivou, predstavlja zaista jednostavan mehanizam akcije. Poznato je da promjene kože uzrokovane starenjem, uz promjene involucije kože i masnog tkiva, dovode do promjena dinamičkog ekvilibrijuma različitih grupa mišića, koje gube težinu i tonus. Uvođenjem mezonita unakrsno osi mišića mišići se skraćuju, što je praćeno mekom relaksacijom koja se demonstrira efektom sličnom botoksu, bez uticaja na mikrocirkulaciju.

Više →

Pachyonychia congenital

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

Pišu: Dr Snežana Vukadinović, Dr Ranka Vukašinović
Klinika za Dermatovenetrologiju
 Klinički centar Crne Gore

Pachyonychia congenita je vrlo rijedak autozomalno dominantan nasljedni poremećaj kože čije je glavno obilježje hipertrofična distrofija nokatnih ploča šaka i stopala. Na osnovu kliničke slike, histopatološkog nalaza (kože i sluznice): zapaža se parahiperkeratoza, akantoza, diskeratoza, a u dermisu, kao i u lamina propria zapaža se zapaljenski infiltrat. Iz svega navedenog u pitanju je Jadassohn – Lewandowsky tip I.

Više →

Zdrava koža – preduslov za dobro zdravlje i lijep izgled

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

Piše: Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica, Nikšić

Kao i svi drugi organi, koža novorođenčeta je nezrela, nježna i nedostaje joj zaštitni keratinski sloj, budući da žlijezde lojnice ne proizvode dovoljno masnoće da bi je zaštitile. Zato je veoma osjetljiva, nježna na dodir, mekana i topla i, naravno, zahtijeva posebnu njegu. Koža novorođenčeta deset puta je tanja od kože odrasle osobe, a osjetljiva i nezrela kakva jeste, često ili povremeno sklona je iritacijama.

Više →

„EKCEM“ (ECZEMA)

Objavio   /  Izdanje Br. 70  

Piše: Dr Olivera Simić- Kovačević, spec. dermatovenerolog
PZU „Dr Kovačević“ Budva
„Eczema“ je generalni naziv za bilo koji inflamatorni proces (i to samo u hroničnoj fazi) koji primarno zahvata epidermis, površinski sloj kože, a javlja se na početku u vidu crvenila, svraba, malih papula ( čvorića) i vezikula (mjehurića ispunjenih bistrom tečnošću), najčešće praćenih jakim svrabom, ev. sekrecijom i stvaranjem krusti (u toj fazi ovaj se proces dijagnostifikuje različitim oblicima „dermatitis“-a, npr. „dermatitis e contactu…“ i sl.), a u kasnijim fazama deskvamacijom (ljuspanjem), lihenifikacijom i često-zaostalom hiperpigmentacijom (flekicama) ili hipopigmentacijom (svjetlijim plažama – kada postaje „dermatitis e contactu chronica…“ tj.“eczema…“).

Više →

Uloga hidrokoloidnih gelova prilikom obnove kože

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

hidrogel

 Dr Dragutin Višnjić
Opšta bolnica Nikšić
Savremeni materijali za previjanje rana, osim što štite ranu od prodora bakterija, obezbjeđuju ujednačenu vlažnost, temperaturu i odgovoarajuću pH vrijednost. Sastoje se od neathezivnih materijala koji dobro upijaju sekret iz rane, ne dozvoljavaju njegovo izlivanje u okolinu, čine dobru barijeru između rane i okoline, a pri tome propuštaju gasove, prvenstveno kiseonik. Sve to je važno jer veliki broj bakterija opstaje u uslovima bez kiseonika, a zavoj koji je vlažan, natopljen sekretom, predstavlja izvor infekcije za okolinu pacijenta, a može olakšati i prodor bakterija iz okoline na ranu.

Više →

3 D (PDO) Mezoniti

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Piše: Dr Olivera Simic-Kovacevic, Spec. dermatovenerolog

PZU „Dr Kovacevic”, Budva
Poslije 2000. godine, u estetskoj dermatologiji, pa i estetskoj hirurgiji, minimalno invazivni metodi postaju sve popularniji! Kao metodi, rapidno se razvijaju laser i RF (radio frekventni) aparati, u smislu antiaging metoda i liftinga lica, ali efekat nije tako jasan kao kod prethodnih invazivnih hirurskih metoda (operativni lifting). Operativni lifting pak, nosi rizik klasicnog operativnog zahvata pod opstom anestezijom, kao i cinjenicu dugog postoperativnog toka sa mogucim komplikacijama.

Više →

VISCODERM PROIZVODI ZA ESTETSKU I REKONSTRUKTIVNU DERMATOLOGIJU

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Starenje kože ogleda se u pojavi bora, i umnogome zavisi od izloženosti kože spoljašnjim faktorima, nasljednih osobina i stepena gubitka hidratacije. Primjena hijaluronske kiseline predstavlja inovativni i ekskluzivni terapeutski pristup, koji ima za cilj da spriječi i liječi fiziološki gubitak hijaluronske kiseline u koži, da obnovi hidrataciju, elastičnost i ton kože. Proizvodi na bazi prirodne hijlaluronske kisjeline su Skinko, Skinko E i Viscoderm. Pored toga, postoje i proizvodi koji se baziraju na ukrštenoj – crosslinked hijaluronskoj kisjelini, kao što je linija Aliaxin proizvoda – rekla je dr Beatini.

Više →

Vitiligo – terapijski vodič (II)

Objavio   /  Izdanje Br. 66  

vitiligo

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević, spec. dermatovenerolog
 PZU „Dr Kovačević“, Budva
Predložene su mnoge kombinovane terapije u funkciji interdjelovanja s obzirom na različite patogenetske mehanizme bolesti, a u cilju bolje efikasnosti pri repigmentaciji i pri tome, postignuto maksimalno smanjivanje nus pojava. Šta više, ova se strategija predlaže pacijentima sa refraktornim („vraćajućim“) lezijama ili lezijama rezistentnim na monoterapiju. Poznate su kombinacije fototerapija sa različitim topikalnim ili sistemskim ljekovima, kao i kombinacije hirurških intervencija sa uzimanjem ljekova.

Više →

Vitiligo – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 65  

vitiligo

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva 
Etiopatogenetski mehanizam vitiliga još uvijek nije dovoljno istražen, što utiče na slab progres u dijagnostici i terapiji. Do sada, vodiči za terapiju postoje na nacionalnom nivou. Ova preporuka za terapiju za segmentalni i nesegmentalni vitiligo je ustanovljena od strane članova Vitiligo European Task Force (VETF). U ovkiru toga su sumirane preporuke koje se temelje na činjenicama i preporukama eksperata (S1 nivo), objavljene u Britanskom Dermatološkom Žurnalu (British Journal of Derma­tology), 2013 godine.

Više →

Starenje kože – anti age njega

Objavio   /  Izdanje Br. 63  

age

Piše: prim. dr Milan Colić
Starenje kože i sam proces promjena koji se odvija u određenom vremenskom periodu je problem koji intrigira opštu medicinu, a naročito stručnjake koji se bave plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom hirurgijom. Estestka hirurgija je krajnji domet u oblasti koja obuhvata rekontruktivnu, plastičnu hirurgiju.

Više →

Atopijski dermatitis

Objavio   /  Izdanje Br. 63  

atopic

Piše: prim. mr sci dr med. Slobodan Vranješ, PZU „Milmedika“, Podgorica
Atopijski dermatitis je hronična, recidivirajuća upalna dermatoza koja se karatkeriše suvom kožom i svrabom. Klinička slika zavisi od starosne dobi bolesnika, tako da je varijabilnog izgleda, ali karatkerističnog rasporeda za određenu starosnu dob. Često je udružena sa drugim atopijskim bolestima poput astme i alergijskog rinitsa, stoga predstavlja dio klasičnog atopijskog trijasa.

Više →

Acne Vulgaris: Novosti u patogenezi i terapeutske perspektive (II)

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

akne

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević,
spec. dermatovenerolog, PZU “ Dr Kovačević” Budva
P.acnes luči lipaze, faktore hemotaksije, metaloproteaze i porfirine. Svi interreaguju sa molekularnim kiseonikom stvarajući toksične, redukovane kiseoničke vrste i slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenje keratinocita. Oni takođe obezbjeđuju P.acnes proinflamatornom energijom koja prelazi od sojeva Streptokoka i Stafilokoka.

Više →

Primjena hijaluronskih filera Restylana® u estetici

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Restylane® je danas jedan od najsigurnijih estetskih proizvoda na svijetu. Otkako se 1996. pojavio na tržištu, milioni ljudi koristili su ga u preko 20 miliona tretmana, i time ga učinili jednim od najčešće primjenjivanih proizvoda na svijetu za injektivne estetske tretmane, a koji se bazira na hijaluronskoj kisjelini. Kompanija Galderma, koja stoji iza Restylane®, predana je kontinuiranom istraživanju i usavršavanju, kako bi pacijentima i doktorima koji se bave estetskim zahvatima ponudila vodeće proizvode na tržištu.

Više →

Acne Vulgaris: Novosti u patogenezi i terapeutske perspektive

Objavio   /  Izdanje Br. 61  

acne vulgaris

Akne su hronično inflamacijsko oboljenje pilosebacealne jedinice koje se najčešće javlja u periodu puberteta. Na ulogu u patogenezi vulgarnih akni Propionibacterium acnes ( P.acnes) ukazao je još Unna 1896. godine. Još prije 14-15 godina smatralo se da Gram pozitivni anaerobni difteroidi imaju ulogu u genezi inflamacijskih lezija – mehanizam do sada nije bio do kraja poznat, ali ne i genezi primarnih eflorescencija – zatvorenih komedona i mikrocističnih promjena.

Više →

TETOVIRANJE I PIRSING

Objavio   /  Izdanje Br. 60  

tatoo

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević, spec.dermatovenerolog, PZU “Dr Kovačević”, Budva
Tetoviranje je umjetnost oslikavanja tijela bojama koje se iglicama trajno unose u srednji sloj kože (mezoderm). Neke tetovaže su crne , a neke oivičene crnom bojom i obojene drugom bojom.

Više →

PO TETOVAŽU I PIRSING SAMO KOD PROFESIONALACA

Objavio   /  Izdanje Br. 60  

“Tattoo Shop” je prvi registrovani studio za tetoviranje i pirsing u Podgorici sa najvišim nivoom profesionalnosti u regionu. Primarna stavka u našem studiju je zaštita klijenata i majstora od svih rizika koje naša profesija ima, a ima ih mnogo.

Više →

Prirodne sirovine u kozmetičkim preparatima

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Mr. ph. spec. Zorica Potpara
Istorija korišćenja prirodnih sirovina veoma je duga i seže u tradicionalnu medicinu svih drevnih civilizacija. Dr. Tucakov je naveo da je »liječenje ljekovitim biljem staro gotovo isto koliko i samo čovječanstvo«.

Više →

Neprijatne kvržice po koži

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Svetlana Radović Vučeković, spec. za kožne i venerične bolesti

Bradavice su male, neprijatne kvržice po koži. Sve su češća pojava, i u savremenoj dermatologiji o njima se mnogo zna. Nastaju kao reakcija kože na infekciju virusom, koji se naziva humani papiloma virus (HPV). Poznato je oko 70 tipova bradavica. Najčešće se pojavljuju kod djece i mladih, mada ni odrasli nijesu pošteđeni.

Više →

Prekomjerno znojenje

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Mara Zeković
Znoj luče žlijezde djelovanjem simpatičkog nervnog sistema, a onima koji pate od pojačanog znojenja taj problem postoji tokom cijele godine, i nezavisan je od spoljašnje temperature

Više →

Zašto se štitimo od UV zračenja

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Prof. dr Gordana Vuleta
Doc. dr Snežana Savić
Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Novi i visokoefikasni UV filteri u kozmetičkim proizvodima za zaštitu od sunca mogu da štite od neželjenih efekata izlaganja suncu (UV zračenja), uključujući pojavu eritema/crvenila i/ili opekotina, prevremeno starenje (fotostarenje) kože, fotosenzitivne ili alergijske reakcije i neke oblike kancera kože.

Više →

Zdrava i njegovana koža je lijepa koža

Objavio   /  Izdanje Br. 1  

Piše: Mr. ph. spec. Zorica Potpara
Prije nego što nanesemo dnevni ili noćni krem, puder ili rumenilo ne zaboravimo da je lijepa koža samo ona koja je zdrava i njegovana. Za ljepotu nije potrebno mnogo, a svaki uloženi trud se isplati

Više →

Hronična venska bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 59  

5_-_Vein_Anatomy_112

Piše: prim. dr Davor Musić, spec. vaskularne kardiohirurgije

Hronična venska bolest je često zanemaren zdravstveni problem. Veliku ulogu u ranom otkrivanju i prevenciji imaju izabrani ljekari koji svojim proaktivnim stavom mogu značajno da preduprijede ili umanje postojeće komplikacije ove bolesti, koja predstavlja, ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni i ekonomski teret društva u Crnoj Gori.

Više →

Stem ćelije kože (III) – Dermalne stem ćelije

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Capture3

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević,
Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Za razliku od visokoćelijske prirode epiderma, dermis je sastavljen od matriksa, kolagena, elastina i glikozaminoglikana sa ćelijama različitog embrionalnog porijekla. Najnovije studije sugerišu da ćelije dermalne papile oko folikula dlake mogu funkcionisati kao adultne dermalne stem ćelije.

Više →

Pelenski dermatitis- ojed

Objavio   /  Izdanje Br. 58  

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatrije
Opšta bolnica Nikšić
Prvi simptomi ojeda primjećuju se u trenucima kada beba postaje nervozna i plače prilikom
kupanja ili dodira pelenske regije, ubrzo nakon toga uočavaju se prve promjene na koži u
vidu crvenila, koža je bolna, topla na dodir, može da vlaži i da se peruta, a ponekad se
mogu pojaviti i mjehurići. Tada se koža ljušti i veoma je bolna, a u najtežim slučajevima promjene mogu da zagnoje .

Više →

Dermalni fileri (materijali za punjenje i uvećanje mekog tkiva)

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Postoje dermalni fileri neživotinjskog, životinjskog i sintetskog porijekla. Kadaverični dermalni fileri koriste se samo za tretman pacijenata sa opekotinama. Izbor tipa filera zavisi od lokacije koja će biti popunjavana, dubine promjena, željene dužine trajanja filera i željenog efekta.

Više →

Voćne kisjeline

Objavio   /  Izdanje Br. 22  

Voćne kisjeline spadaju među najstarije kozmetičke sirovine koje su ljudi koristili kroz dugu istoriju njegovanja estetskog izgleda kože. Postoje zapisi da se egipatska carica Kleopatra kupala u kisjelom mlijeku da bi sačuvala svježinu svoje kože, a da su dame za vrijeme vladavine Luja XV umivale lica starim vinom, da su koristile talog stvoren na dnu vinskih bačvi i time masirale kožu, kao i da su naše bake koristile limun za skidanje fleka sa kože.

Više →

Hijaluronska kisjelina

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Hijaluronska kisjelina (HK) najistaknutiji je glukozaminoglikan u koži koji snažno vezuje vodu i, kada je injiciran u kožu, voluminizira, omekšava i hidrira. Igra ulogu u rastu ćelija, funkcionisanju membranskih receptora i adheziji, poboljšava ćelijski metabolizam, pomaže zara­stanje rana.

Više →

Akne – kako se boriti sa njima?

Objavio   /  Izdanje Br. 23  

Predavanje o aknama koje je održano u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici, bilo je spoj kvalitetno vođenog edukativnog programa koji je u značajnoj mjeri realizovan zaslugom Viktorije Pavićević, mlade promoterke „Meditasa”, učenice IV razreda ove škole, koja se potrudila oko animiranja mlade publike za ovu vrstu edukacije. Time je program dobio jedan nenametljiv i konstruktivan oblik rada.

Više →

Stem ćelije kože (II)

Objavio   /  Izdanje Br. 57  

stem celije

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Svi organi u ljudskom organizmu se zasnivaju na stem ćelijama i to omogućava sprovođenje njihove funkcije. Koža je naš najveći organ koji štiti cio organizam od spoljašnjeg uticaja. No­vi rezultati istraživanja sa BRICA, Univerziteta u Kopenhagenu (Copenhagen) i Kembridž Univerziteta ( Cambridge) nude nove stem ćelijske modele i objašnjavaju kako se koža obnavlja tokom života. Rezultati su publikovani u Augustu 2013.g. u poznatom žurnalu „Cell Stem Cell”!

Više →

Stem ćelije kože

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Stem ćelije su nespecijalizovane, „majka ćelije” koje imaju potencijal da postanu bilo koji tip ćelija organizma. Jedna od njihovih osnovnih karakteristika jeste sposobnost samoobnavl-janja i diobe, održavanjem potencijala razvoja u druge tipove ćelija. Stem ćelije mogu postati ćelije krvi, srca, kostiju, mišića, mozga i, naravno, kože itd.

Više →

Za nas – Ja biram najbolje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr med. Sandra Vujović
Svjedoci smo da nam ljeto sa nizom sunčanih dana donosi prijatno zagrijavanje organizma, divan bronzani ten, da se svi osjećamo bolje i uživamo u blagoj psihostimulaciji koju nam pruža sunce, da su psorijatične lezije manje, kao i da su sve eflorescencije na koži manje vidljive…

Više →

Sunčeva svjetlost i zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Čovjek je od pamtivijeka svjestan da je prisustvo svjet­losti i Sunca značajno za opstanak života na Zemlji. Svjetlost je metafora istine, dobra i zla, znanja i neznanja. U prvom poglavlju Biblije opisano je stvaranje Svjetlosti! U istočnim religijama festival svjetlosti, Divali, proslava je pobjede Svjet­losti nad tamom…

Više →

Akne i sunce

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: Maja Nikolić, dipl. kozm. estetičar
Akne vulgaris jedna je od najčešćih hroničnih bolesti kože. U nastanku akni učestvuje nekoliko faktora od kojih su najvažniji: genetska predispozicija, hormoni, djelovanje nekih bakterija. Pored navedenih faktora, ništa manje važni su i SPOLJAŠNJI FAKTORI poput neadekvatne njege, stre­snih situacija i… SUNCA.

Više →

Termalna voda za zdravlje kože

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Podgorica je 27. i 28. septembra bila domaćin događaja značajnog za upoznavanje aktuelnih dešavanja na planu inovativnih dermatoloških sredstava. Kozmetika koja je sigurna, sa pažljivo odabranim minimalnim brojem aktivnih supstanci, a opet veoma efektivna, zvuči kao utopijska ideja. Veledrogerija Netpharm, međutim, ponudila je svoj spektar rješenja za njegu kože pacijenata sa osjetljivom, netolerantnom i alergičnom kožom.

Više →

Prevencija i zaštita od štetnog djelovanja suncevog zracenja

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Sredstva za zaštitu od sunca pri izlaganju kože sun­čevom zračenju na površini ne mogu rasuti i potrošiti ene­rgiju nastalu u ekscitiranom stanju i zato prodiranje sastojaka sredstava za zaštitu od sunca u dublje slojeve kože povećava količinu slobodnih radikala i reaktivnih kiseoničkih grupa.

Više →

Korisno i štetno djelovanje sunčevog zračenja

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Nauka koja izučava djelovanje sunčeve svjetlosti na ljudski organizam naziva se FOTOBIOLOGIJA, a dio koji se bavi izučavanjem zdravstvenih aspekata takvog djelovanja jeste FOTOMEDICINA.Zavisno od talasne dužine, energije i vremena dje­lovanja, sunčevi zraci na biološkim strukturama mogu da izazovu korisna ali i štetna djelovanja. Apsorbovani zraci izazivaju hemijske reakcije koje imaju snažno biološko de-jstvo i koje, u nekim slučajevima, direktno ili indirektno mo­gu da ugroze vitalne funkcije ćelija kože.

Više →

Za zdrav izgled kože

Objavio   /  Izdanje Br. 28  

Kozmetički tretmani namijenjeni za obnavljanje ko­že, prevenciju njenog starenja, tzv. „antiage” tretmani, SPA tretmani, korektivna kozmetologija, teme su za kojima ni­kada neće ponestati interesovanja. Kada je u pitanju Skeyndor – španska kompanija, može se govoriti o uspješnoj tradiciji, ali i o inovativnom i sasvim posebnom programu namijen­jenom za očuvanje zdravlja kože i njenu regeneraciju. 10 naučnika zaduženo je za kontinuirani rad na pronalaženju novih načina za dobijanje efikasnih kozmetičkih proizvoda.

Više →

Autologni trombocitni gel u estetskoj dermatologiji i kozmetologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Trombocitima bogata plazma (Platelet Rich Plasma -PRP), zvana još i autologni trombocitni gel (med. Autologus Plate¬let Gel), plazma bogata faktorima rasta (engl. Growth Factors -PRGF), koncentrat trombocita (engl. Platelet Concentrate – PC), u suštini je povećana koncentracija vlastitih trombocita suspendovanih u maloj količini plazme poslije centrifugiranja.

Više →

A PRP u estetskoj dermatologiji i kozmetologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Trombociti su dobar izvor faktora rasta koji mogu biti upotrebljeni u estetskoj dermatohirurgiji lica za rejuvenaciju i augmentaciju. Bioresorptivni materijali, kao hijaluronska kisjelina, često se upotrebljavaju. Mnogi egzogeni fileri donose i autologni fibrotični odgovor na uvećanje

Više →

Priprema kože za sunčanje i tretman opekotina nastalih usljed nepravilnog izlaganja suncu

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: mrph. Ivana Gojković
Vaša koža je vaše UV upozoravajuće sredstvo. Svi znamo da se sunčevoj svjetlosti ne smijemo izlagati toliko dugo da nam koža pokazuje crvenilo, koje dolazi nakon svega 8 časova poslije osunčavanja (ujutru). Imajte na umu: u sred ljeta, pod direktnim osunčavanjem, ovo se može desiti gotovo poslije 20 minuta.

Više →

Alergije na sunce

Objavio   /  Izdanje Br. 39  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Alergija na sunce je reakcija imunog sistema gdje je okidač sunčevo zračenje. Najčešće se javlja u vidu crvenog osipa koji svrbi i lokalizovana je na dekolteu i potkoljenicama.

Više →

Melanom – Nova istraživanja u prevenciji i terapiji

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

melanom

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Istraživanja ponovo pokazuju da izlaganje vještačkom izvoru ultravioletnog zračenja u solarijumu utiče na porast broja slučajeva obolijevanja od karcinoma kože kod adolescenata, posebno od melanoma. Melanom je jedan od najzastupljenijih karcinoma u adolescentnom periodu. On izaziva najveći broj smrt­nih slučajeva, čak 9.000 svake godine na području Amerike.

Više →

Melanoma, prevencijia i terapija – nova istraživanja

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Najnovija istraživanja uticaja Sunčeve svjetlosti na osobe svijetle puti koja su nedavno sprovedena na više od milion mladih Izraelaca predvojničkog uzrasta jasno ukazuju kako ekspozicija suncu direktno utiče na porast rizika za povećanje incidence od melanoma. Incidenca melanoma u porastu je u svim krajevima svijeta gdje žive stanovnici svijetle puti.

Više →

Virtuelna mezoterapija – No Needle

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Ljiljana Škrinjar
Mezoterapija je savremena tehnika koja se koristi u estetskoj medicini i dermatologiji – sa iglama ili bez njih (virtuelna mezoterapija). Cilj oba postupka jeste da se visoke koncentracije pročišćenih aktivnih sastojaka dopreme u dublje slojeve kože – do dermisa, kada se na kontrolisan način želi postići obnova kolagena, ili do potkožnog masnog tkiva, kada se djeluje na celulit.

Više →

Uticaj ishrane na nastanak akni

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr Marija Mališić-Korać spec. dermatovenerolog
Akne su oboljenje pilosebacealne jedinice, kara­kteristično za period adolescencije. Početnu patološku leziju čini mikrokomedon, a iz njega, u procesu zapaljenja, nastaju papule, pustule, nodusi i, kao sekvele, ožiljci. Svi dječaci i skoro 90% djevojaka imaće u pubertetu bar neke od promjena tipičnih za razvoj akni.

Više →

Enzimi i voćne kisjeline u tretiranju masne i aknozne kože

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Akne su lokalna kožna bolest koje se smatra „fazom odrastanja”. Njihova pojava povezana je sa početkom aktivnosti sebacelnih žlijezda – povećava se mašćenje kože i stvara „dobra” podloga za razvoj bakterija, upalnih procesa i pojavu akni, čime se narušava estetski izgled kože, dovodeći kod mladih često do pada samopouzdanja, kao i otežane socijalne i emocionalne komunikacije. Oko 80% populacije u starosnom razdoblju od 12-24 godine imalo je manje ili više izraženu pojavu akni.

Više →

Ishranom do zdravije i ljepše kože

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Piše: Miljana Pavličić, dipl. biokemičar Institut za javno zdravlje
Zdrava kosa, nokti i koža, te lijep osmjeh, prvi su spoljašnji znaci ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju karakteriše bogatstvo nutrijenata, posebno vitamina, minerala i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi utisak koji ostavljamo na druge.

Više →

Hijaluronska kisjelina (II)

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Kreirana i napravljena u Ženevi 2003. godine, odobrena od strane EMEA (Evropska medicinska agencija) i FDA (Agencija za hranu i lijekove), Teosyal je porodica proizvoda unakrsno ukrštene hijaluronske kisjeline s optimiziranim vijekom trajanja u koži. Uključuje ukrštene makromolekule hijaluronske kisjeline (preko „mostova”), što je čini mnogo rezistentnijom na razlaganje, posebno od strane hidroksiradikala.

Više →

Oprezno sa sunčanjem

Objavio   /  Izdanje Br. 25  

Ljeto stiže! Sanjarimo o godišnjem odmoru i suncem okupanim plažama, moru i izležvanju na pijesku… i uprkos svim upozorenjima o mogućim rizicima od pretjeranog izlaganja sunčevim zracima, i dalje je u trendu biti preplanuo.

Više →

Pravilnim ponašanjem pri izlaganju suncu spriječićemo i najopasnija oboljenja kože

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Sunčanje, odnosno namjerno izlaganje suncu, ima svoje mnogobrojne pozitivne, ali i štetne efekte. Na prednosti i po­sljedice upozoravaju ljekari i farmaceuti, ali problemom se bave i svi kojima su bitni zdravi stilovi života, te kozmetičari koji, osim zdravlja, žele da postignu i estetski efekat.

Više →

Zabrinjavajuci porast broja alergija

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

U namjeri da prikaže novine u liječenju alergijskog rinitisa, dr Vladimir Knežević ukazao je prisutnima na zabri­njavajući porast jedne od najčešćih bolesti disajnog trakta.

Više →

Šta roditelji treba da znaju

Objavio   /  Izdanje Br. 49  

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar  Opšta bolnica – Nikšić
Po definiciji, alergija je reakcija preosjetljivosti organizma na ponovno unošenje alergena. Organizam burno reaguje na ponovni unos alergena. Alergeni su supstance koje se nalaze svuda oko nas.

Više →

Ispitivanje efekata komercijalnih preparata sa koncentracijom ureje 10% i emolijentnih masti na svrab i vlažnost kože

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Autori: Monika Mališić, Tina Božović, Jelena Novović, studenti Farmaceutskog fakulteta u Podgorici
Mentor: Marija Mališić-Korać, Dermatovenerološka ambulanta, JZU Dom zdravlja Plav
Koža predstavlja permanentnu barijeru prema mno­gobrojnim uticajima iz spoljašnje sredine. Koža nije samo omotač tijela. Njene funkcije su brojne: zaštitna, tj. barijerna prema spoljašnjoj sredini, mehanička, imunološka (koža je najveći imuni organ), senzorna- čulno opažanje, sinteza vitamina D, endokrina, termoregulaciona, učestvuje u respiraciji i utiče na društvenu komunikaciju.

Više →

Termalna voda u dermatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 26  

Piše: dr med. Sandra Vujović
Ne može se tačno reći kada se termalna voda počinje koristiti kao pomoćno sredstvo u terapiji mnogobrojnih hroničnih bolesti, bilo u reumatologiji, dermatologiji, pulmologiji, vaskularnoj medicini. Međutim, prvi podaci o hidroterapiji potiču još od prije 6.000 godina. Polovinom XVIII i početkom XIX vijeka počinjemo se sretati sa sintag­mom medicinskog korišćenja termalne vode.

Više →

Bakterijske infekcije kože

Objavio   /  Izdanje Br. 41  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Koža uobičajeno kolonizuje veliki broj bakterija i one čine njenu „normalnu” floru. Broj i vrste ovih bakterija nisu statični u odnosu na region tijela, dob, način života i slično.

Više →

Njega kože sklone crvenilu

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: Maja Nikolić, dipl. kozm. Estetičar
Život nije ugodan sa crvenilom na licu. Crvenilo na licu, ili kuperoza, neugodan je i čest poremećaj kože koji obično nastaje nakon 35. godine života. Na obrazima, nosu, a ponekad i na bradi, vide se sitniji ili krupniji kapilari i crvenilo kože oko njih.

Više →

Uklanjanje bradavica, kondiloma, mekih fibroma, keratoza, hemangioma, cista i drugih tumora kože radio talasima

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: Dr Predrag Štilet spec. za kožne i venerične bolesti
Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promjena sa kože ili sluzokože. Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti djeluje na željeno polje.

Više →

Hemijski piling – terapija lica od posljedica štetnog dejstva sunca (engl. photoaging)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Pišu: prof. dr Borko Đorđević, dr Marija Ratković
Hemijski piling se sastoji od ubrzanog uklanjanja površnih slojeva kože hemijskom destrukcijom. To je kontrolisana hemijska povreda koja uzrokuje stimulaciju kože. Vrlo je efikasan i kada se koristi kao jedino sredstvo za regeneraciju kože. Jednostavan je i jeftin za korišćenje i koža se nakon primjene ove metode brzo oporavlja.

Više →

Striae distensae (striae atrophicans, eng. Stretch marks)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog
Strije su vrsta ožiljka kože koji podrazumijeva gubi­tak boje, tačnije linearni dermalni ožiljak sa epidermalnom atrofijom. Nastaju kao posljedica kontinuiranog i progresivnog rastezanja kože udruženog sa rapidnim rastom ili promjenama – prekomjernim dobijanjem ili naglim gubitkom težine, u nekim slučajevima nastaju pod uticajem velike sile povlačenja kože koja prelazi moć elastičnosti dermisa, ali ponekad i pod uticajem nekih bolesti i terapeutskih modaliteta.

Više →

Miliaria (Milijarija, toplotni osip, osip od vrućine)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Marija Mališić-Korać spec. dermatovenerologije
Milijarija je vrlo česta dermatoza kod novorođenčadi i djece mlađeg uzrasta koja se javlja u vidu crvenila i sitnih plikova, najčešće na vratu i trupu ili sa širenjem na ostali dio kože. Obično nastaje usljed prekomjernog znojenja i najčešća je u toploj i vlažnoj sredini zbog preutopljavanja i neadekvatne odjevenosti.

Više →

Skabijes (šuga, svrab, lat. scabies)

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Piše: dr Marija Mališić-Korać spec. dermatovenerologije
Skabijes je infektivna parazitarna dermatoza koja se karakteriše noćnim svrabom i porodičnom pojavom oboljenja. Uzrokovan je grinjama roda Sarcoptes scabiei varitas hominis (sinonim Acrus). Incidenca skabijesa (svraba) ciklički fluktuira u intervalima od 15 do 20 godina. Razlozi nisu uvijek sasvim poznati.

Više →

Poremećaji hiperpigmentacije kože – hipermelanoze – upotreba IPL-a ili lasera

Objavio   /  Izdanje Br. 18  

Piše: dr Olivera Kovačević, spec, dermatovenerologije
Boja kože zavisi od interakcije genetskih činilaca, UV zračenja i hormonskih uticaja. Konstitutivna boja kože nastaje miješanjem crvene (oksihemoglobin), plave (deoksihemoglobin), žute (karotin) i mrke boje (melanin). Fakultativna (inducibilna) boja kože posljedica je izlaganja ultraviolentnom zračenju (UV), a može nastati i zbog prisus­tva nekoliko vrsta oboljenja ili fizioloških stanja (trudnoća).

Više →

Bezbijedna upotreba kozmetičkih preparata

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Kozmetički preparati su sredstva koja se koriste da poboljšaju izgled ili miris ljudskog tijela. Prema FDA (Food and Drug Administration), kozmetika služi da bude nanešena na ljudsko tijelo radi čišćenja, uljepšavanja, isticanja atraktivnosti ili mijenjanja izgleda osobe koja je koristi bez uticaja na strukturu i funkciju tijela. Pod kozmetičkim sredstvima podra­zumijevaju se kreme za njegu kože, losioni, puderi, parfemi, dezodoransi, sredstva za zaštitu od UV zračenja, sredstva za higijenu usne duplje itd.

Više →

Atopijski dermatitis

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Piše: dr Ljiljana Škrinjar
Najčešća hronična bolest u dječijoj dobi je atopijski dermatitis. Prepoznaje se po suvoj i osje­tljivoj koži sklonoj osipima i neugodnom svrabu. Nakon faze mirovanja tokom ljeta, bolest sa dolas­kom hladnih jesenjih dana i početkom sezone grijanja, vraća se kod većine oboljelih.

Više →

Poremećaji pigmentacije kože – hipermelanoze i upotreba IPL-a ili lasera – epidermalne pigmentne lezije -

Objavio   /  Izdanje Br. 19  

Piše: dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog
Zbog povećanog sadržaja melanina u epidermu, promjenama zahvaćena koža dobija smeđu ili mrku boju. Povećana koncentracija melanina u epidermu može da bude rezultat hiperplazije (uvećanja) melanocita ili hiper­produkcije melanina bez razlike u broju melanocita. Može doći do povećane produkcije, obimnije melanizacije ili sinteze krupnijih melanozoma (pigmentne granule), povećanja transfera melanozoma u keratinocite (osnovne ćelije kože) i produženog vijeka njihovog zadržavanja u keratinocitima

Više →

Recept za dugovječnu ljepotu

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Priredila: dr Jasmina Jankicevic-Zarecki, dermatolog
Dr Murad je dermatolog, farmaceut i predaje kliničku dermatologiju na prestižnom UCLA-ju (Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu). On je inovator sa 18 registrovanih patenata iz oblasti dermatologije, kreator je nove teorije o starenju pod nazivom „nauka ćelijske vode” (Science of Cellular Water™) i drugačijeg pristupa zdravlju -„inkluzivno zdravlje” (Inclusive Health™).

Više →

Stria distensae (striae atrophicans, engl. Strech marks)

Objavio   /  Izdanje Br. 17  

Piše: dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog
Kliničke studije prijavljuju dobre rezultate kod primjene profesionalnih hemijskih pilinga voćnim kisjelinama ili mehaničkih pilinga mikrodermoabrazijom, ali i kombinacije terapeutskih postupaka hemijskog ili mehaničkog pilinga, što je uočljivo primjenom ultrazvučne terapije jačine 1 MHz, LED ili laseroterapije!

Više →

Atopijski dermatitis – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Piše: dr Olivera Simic-Kovacevic,
Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalisticka ordinacija za kožne i polne
bolesti „Dr Kovacevic”, Budva
Atopijski dermatitis (AD), atopijski ekcem, dječiji ekcem, neurodermitis u germanskom govornom području (dermatitis atopica, eczema infantum, neurodermitis) česta je inflamatorna, hronična, izrazito pruriginozna dermatoza od koje obolijevaju porodice sa tzv. atopijskom dijatezom, što pored atopijskog derma-titisa obuhvata još i hronični opstruktivni bronhitis / bronhijalnu astmu i / ili alergijski rinitis i / ili konjunktivitis!

Više →

Skincode – formula za zdravu, lijepu kožu

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

skincode

Samo zdrava i njegovana koža je lijepa. Još u mladosti, odmah nakon puberteta treba početi sa korišćenjem krema koje su prilagođene Vašem tipu kože kako bi je održali mekom i čistom

Više →

Bakterijske infekcije kože

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Superficijalno (površinsko), purulentno-vezikulozno oboljenje koje se najčešće javlja kod djece predškolskog uzrasta, novorođene djece, te odraslih iz ekonomski zaostalih područja. U praksi je ovo oboljenje široko rasprostranjeno i kod odraslih osoba, a ponekad se može primijetiti povezanost sa određenim profesionalnim angažmanima na gradilištima, u sportskim kladi­onicama, kazinima, sportskim zatvorenim centrima, buticima i sl. Isto oboljenje postoji unutar porodice ili u dječjim ili kolekti­vima odraslih.

Više →

Atopijski dermatitis – Terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 46  

dermatitis

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Biološki agensi predstavljaju relativno novu terapeutsku grupu stvorenu upotrebom bioloških procesa koji uključuju rekombiniranje terapeutskih proteina, kao što su antitijela ili fuzioniranje proteina. Biološki agensi specifično pogađaju inflamatorne ćelije i medijatore. U atopijskom dermatitisu se upotrebljavaju da redukuju infalamaciju modulacijom broja, aktivacije i funkcije imunih ćelija, ili akcijom citokina, ili za bolest odgovarajućih antitijela.

Više →

Homeopatija i problemi kože lica

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

45-koza

Piše: dr Snežana Tomić

Akne su jedan od najčešćih problema kože a nastaju kao rezultat poremećaja u radu lojnih žlijezda. Akne se najčešće manifestuju kao povratne bubuljice i komedoni (bubuljice sa crnim vrhom). Problemi kože su najčešće izrazeni u doba puberteta, kada hormoni utiču na rad žlijezda. Medjutim, dvadeset posto odraslih, uglavnom žene, pate od akni

Više →

Atopijski dermatitis – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 45  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Svrab je najčešći i najznačajniji klinički simptom atopi-jskog dermatitisa, s čudnim uplivom emocionalne dimenzije u percepciji u odnosu na druge pruritičke dermatoze, kao što je npr. urtikarija. U većini studija svrab je dio kompletne kliničke slike mjerene EASI ili SCORAD sistemom.

Više →

Atopijski dermatitis

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

atopic

Piše: dr Dušica Gojković, spec. pedijatar

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih dermatoza kod djece. Skoro 15% djece ima ovo obo­ljenje, a porast oboljevanja posebno se zapaža u razvijenim zemljama. Često se javlja veoma rano, u prvim sedmicama i mjesecima života, tako da 45% djece sa ekcemom razvje bolest u prvih 6 mjeseci, a do 80 % u prvih pet godina. Ipak, može se javiti i u kasnjoj dobi..

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center