Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  'Antioksidansi'

Antioksidativna svojstva timijana – Thymus vulgaris L., Lamiaceae

Objavio   /  Izdanje Br. 64  

timian

Piše: Dr pharm. Tijana Mićović
I u nauci i u industriji je povećano interesovanje za aromatičnim i začinskim biljkama zbog njihovog snažnog antioksidativnog i antimikrobnog djelovanja. Ovakvo djelovanje potiče od brojnih jedinjenja, kao što su vitamini, flavonoidi, terpenoidi, katotenoidi, fitoestrogeni, minerali itd. Mada začinsko i aromatično bilje zauzima veoma mali dio tanjira, ipak se može smatrati važnim putem unosa antioksidanasa, posebno u onim kulturama u kojima se začini redovno koriste.

Više →

Medico domus

Objavio   /  Izdanje Br. 52  

Proizvođač dijetetskih proizvoda “Medico domus” iz Niša, osnovan početkom oktobra 2011. godine, izrastao je za nepune dvije godine u respektabilno društvo koje u svom asorti­manu ima recepture za deset preparata, među kojima i najnoviji – “Aronija strong protect”.

Više →

Voće za podmlađivanje

Objavio   /  Izdanje Br. 40  

Iz asortimana mnogobrojnog hranljivog i zdravog voća koje ljeti dozrijeva na toplom suncu izdvaja se koštuničavo koje je izvor osvježenja za vrele dane, ali i mnogo više od toga. Pored obilja tečnosti u tom voću ima puno vitamina i minerala, te drugih niskokaloričnih hranljivih sastojaka, pogodnih za ishranu i prilagođavanje organizma visokim temperaturama.

Više →

Koenzim Q10

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-coenzyme Q

Piše: mr ph. Mehridžana Derviši-Lazorja

Koenzim Qio(CoQio), kojeg danas nalazimo svugdje, od dijetetskih suplemenata do kozmetičkih preparata, jeste vitaminu slična aktivna supstanca. Po hemijskoj strukturi je 2,3-dimetoksi-, 5-metil, 6-poliizoprenil i 1,4-benzokinonim koji ima izuzetne oskidoredukcijske sposobnosti koji ga čine najjačim antioksidansom.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center