Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje br. 82

Kardiopulnalna reanimacija u prehospitalnim uslovima BLS- basic life support

Objavio   /  Izdanje br. 82  

16

Dr Marija Bogdanović
Zavod za HMP Crne Gore, odsijek Cetinje

Više →

Intervertebralna diferencijalno dinamička terapija (IDD) u terapiji bola u kičmi

Objavio   /  Izdanje br. 82  

15

Dr Draško Vuković, ortoped
Centar za magnetnu rezonancu „Hipokrat“, Podgorica

Centar za bol u kičmi je zdravstvena ustanova namijenjena liječenju jednog od najvećih i najmasovnijih problma današnjice – bola u kičmi. Centar je osnovan novembra 2015. godine u sklopu Centra za magnetnu rezonancu „Hipokrat“, sa ciljem da se građanima Crne Gore omogući dostupnim najsavremeniji neoperativni pristup liječenju bola u kičmi – Accu Spina Sistem.

Više →

ANKSIOZNOST – SVE ČEŠĆI PROBLEM MLADIH U SVIJETU I KOD NAS

Objavio   /  Izdanje br. 82  

14

Dr med. Vasilije V. Bošković, Dom zdravlja Bijelo Polje

Anksioznost (unutrašnja tjeskoba, strah, napetost) je normalna reakcija na stres, brigu ili prijetnju , ali kada je veoma jaka, dugotrajna ili nesrazmjerna u odnosu na okolnosti dobija karakteristike anksioznog poremećaja. Umjerena količina anksioznosti je normalna pojava usljed nekih stresnih događaja ili situacija i predstavlja odbranu organizma od prijetnje ma kakva ona bila.

Više →

ALOJA VERA – ČUDESNA BILJKA (II)

Objavio   /  Izdanje br. 82  

13

Dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog
PZU “Dr Kovačević” Budva

Više →

Akutno trovanje kokainom

Objavio   /  Izdanje br. 82  

12

Dr Radmila Furtula, JZU Hitna medicinska pomoć, Podgorica
Dr Bojan Stojanović, Specijalna bolnica “CODRA”, Podgorica

Više →

9 savjeta za usklađivanje radnog mjesta i podešavanje radne stolice

Objavio   /  Izdanje br. 82  

10

Da li ste znali da loša pozicija stola na poslu može biti opasan po vaše zdravlje? Prekomjerno sjedenje se pojavilo kao ozbiljni zdravstveni problem u Americi prošle godine. Umjesto da sjedite veći dio dana, razmislite o tome da naizmjenično ustajete i sjedate za vrijeme radnog vremena. Mnogi podesivi stolovi čine ovu mogućnost lakšom nego ikada.

Više →

OSIPNE BOLESTI KOD DJECE (II)

Objavio   /  Izdanje br. 82  

09

Dr Biljana Ivelja

Više →

GENETSKI SINDROMI SA NISKIM I VISOKIM RASTOM

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Prof. dr sci Božidar M. Bojović

Više →

MUČNINA U TOKU PUTOVANJA I HOMEOPATIJA

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Dr Snežana Tomić, homeopata

Više →

KAŠALJ

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Dr Staša Višnjić, pedijatar
Dom zdravlja, Nikšić

Kašalj je jedna od tri stvari koju ne možete sakriti. Kašalj (lat. tussis) je ustvari naš odbrambeni mehanizam kojim se odstranjuje sekret i strane čestice, te ostali iritansi koje nadražuju disajne puteve, ali takođe može da ukazuje i na niz različitih akutnih i hroničnih oboljenja. Kašalj može biti po dužini trajanja akutni i hronični.

Više →

Problem?

Objavio   /  Izdanje br. 82  

M. Sc Marija Šćepović, dipl.psiholog

Postoji mnogo definicija problema, kako u svakodnevnom životu, tako i u samoj psihologiji. Ipak, većina nas će se složiti da imamo problem onda kada nešto želimo, a ne znamo kako da svoju želju ostvarimo, odnosno, ne znamo kako da dođemo do onoga što želimo. Najšire gledano, problem se može shvatiti kao nezadovoljena želja, za koju tek treba da se odredi i pronađe način zadovoljenja. Ova široka definicija omogućava da se obuhvate različite vrste problema.

Više →

Montesori metod

Objavio   /  Izdanje br. 82  

PRIREDILA, DRAGANA MARKOVIĆ

Cilj Montesori metode je njegovanje dječije ličnosti, indirektno podsticanje interesovanja za različite oblasti, a učenje zadržati prirodnim procesom. To znači podsticati prirodnu želju za učenjem, a ne puko usvajanje činjenica. Dječiji mozak upija informacije iz svog okruženja i oblikuje se utiscima koji su mu na raspolaganju. Zato okruženje treba da bude bogato materijalima koji djetetu pomažu da usvoji bazična znanja, pa učenje predstavlja prirodnu i prijatnu aktivnost za dijete. Montesori okruženje organizovano je tako da djecu privlači da istražuju, biraju, probaju i da pri tom razviju svoje prirodne sklonosti.

Više →

Porodični ljekar – Vaginalna flora

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Priredila: Gordana Radisavljević – Jočić

U vagini živi veliki broj mikroorganizama. U većini slučajeva oni su u međusobnoj ravnoteži sa svojim domaćinom. Ovu specifičnu biološku zajednicu zovemo “vaginalna flora”. Gledana kroz mikroskop zaista podsjeća na baštu punu bilja. I kao što se tokom smjene godišnjih doba mijenja izgled prirode, tako se mijenja i slika vaginalne flore. Utišana tokom zime a nabujala u proljeće, flora zapravo govori da se u ženskom organizmu dešavaju slične promjene kao i u njegovom okruženju.

Više →

SAČUVATI ZDRAVLJE U NEPOVOLJNIM VREMENSKI USLOVIMA

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Institut za javno zdravlje Crne Gore

Usljed upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore da se tokom narednog perioda mogu očekivati nepovoljni vremenski uslovi, Institut za javno zdravlje, u cilju očuvanja zdravlja daje sljedeće preporuke stanovništvu

Više →

Dom zdravlja Podgorica obilježio Evropsku nedjelju prevencije karcinoma grlića materice

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Dr Milovan Jovanović, spec. ginekolog i akušer
Dom zdravlja, Podgorica

Više →

Kontinuirano unapređenje saradnje sa farmaceutima – imperativ u radu CALIMS

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Maja Stanković

Uspješna realizacija nadležnosti CALIMS u očuvanju javnog zdravlja, putem dostupnosti kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova, umnogome zavisi od stepena saradnje sa zdravstvenim ustanovama, odnosno zdravstvenim radnicima koji propisuju, izdaju ili primjenjuju ljekove i koji su u direktnom kontaktu sa pacijentom. Kvalitet uspostavljene saradnje posebno diktira stepen razvoja sistema farmakovigilance.

Više →

Trovanje gljivama – gastrointestinalni sindrom

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Prim. dr Sabahudin Pupović, spec. interne medicine
Zavod za hitnu medicinsku pomoc Crne Gore – Jedinica Plav

Više →

Zika groznica

Objavio   /  Izdanje br. 82  

Zika groznica je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca iz roda Aedes. Zika virus (iz roda Flavivirus) je prvi put identifikovan u ljudskoj populaciji 1952. godine u šumama pokrajine Zika u Ugandi. Epidemijsko javljanje oboljenja je registrovano u Africi, Americi, Aziji i zemljama pacifičkog regiona. Do sada u Evropi nisu prijavljeni autohtoni slučajevi obolijevanja od Zika groznice.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center