Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 80

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

27

Dr Aleksandar Đogo, spec. internista – endokrinolog
Klinički centar Crne Gore

Menopauza predstavlja period u životu žene, koji se javlja godinu dana poslije posljednje menstruacije, i traje do kraja njenog života. Klimakterijum prethodi menopauzi i predstavlja period u kome do tada uredne menstruacije postaju neredovne i u kome počinju da se javljaju simptomi i znaci za tipičnu menopauzu.

Više →

Andropauza

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

26

Mr sci dr Dejan Mandić, spec. urolog
Dom zdravlja “Dimitrije – Dika Marenić” Danilovgrad

Andropauza je period života muškarca koga karakterišu niske vrijednosti muških polnih hormona – testosterone i DHEA (dehidroepiandrosteron).

Više →

Legionella kao uzrok hiperpireksije

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

25

Dr Katarina Raspopović
Dom zdravlja, Danilovgrad

U julu 1976. godine održana je konferencija američkih veterana (legionara) iz Drugoga svjetskog rata u jednom luksuznom hotelu u Filadelfiji, koji je uskoro postao središte epidemije do tada nepoznate bolesti.

Više →

FONTANELA BEBE – PROZOR U MOZAK

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

24

Prim. dr Julija Bošković, pedijatar
Dom zdravlja, Bijelo Polje

Majke su često zabrinute zbog ”nedostatka kosti na bebinom tjemenu” – (fontanela), ali to je sasvim normalna pojava. Opipava se kao mekani prostor između kostiju.

Više →

Pertussis – veliki kašalj

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

23

Dr Biljana Ivelja, pedijatar,
Dom zdravlja, Cetinje

Pertusis je akutna infekcija respiratornog sistema koju uzrokuje gram-negativni pleomorfni bacil Bordetella pertussis (BP).

Više →

Savremeni, integrativan pristup liječenju kičme, zglobova i sportskih povreda

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

2225

Dr Dušan Nenezić, mr sci

Prijeko potreban balans i mir u savremenom životu se sve više trazi a sve teže nalazi. Užurban tempo života protkan stresom i psihofizičkom iscrpljenošću dovodi nas u satanje disblansa, koje je u osnovi energetske prirode

Više →

PRAVNI OKVIR OSTVARENJA TRANS PRAVA U CRNOJ GORI

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Gorica Fatić, dipl. pravnik
Kontakt osoba za saradnju sa LGBT osobama u
Kliničkom centru Crne Gore

Crna Gora kao država koja je ratifikovala osnovna međunarodna dokumenta koja se tiču osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući seksualnu orjentaciju i rodni identitet, preuzela je obavezu da ta ista prava osigura svojim unutrašnjim zakonom.

Više →

BLITVA KAO ANTIOKSIDANS

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

21

Ljubica Ivanović
PhD student na projektu

BIO ICT projekat, kao prvi Centar izvrsnosti u Crnoj Gori, započeo je svoje aktivnosti u junu 2014. godine. Organizovan je tako da se stvore uslovi za izgradnju snažne i funkcionalne veze između javnog zdravlja i drugih sektora, prije svega poljoprivrede, kako bi se obezbijedila efikasna međusektorska saradnja.

Više →

Razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Dražen Đurašković, dipl. politikolog
Zavod za transfuziju krvi Crne Gore

Davanje krvi se smatra dobrovoljnim i neplaćenim kada osoba daje krv, plazmu ili ćelijske komponente svojom voljom i kad za to ne prima nadoknadu, bilo novčanu ili neku koja se može smatrati zamjenom za novac.

Više →

U Podgorici osnovana NVO „ Ljekari“

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

U času kada stupam među članove ljekarske profesije, svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog ko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama [...]

Više →

Prevencija pušenja

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Dr Edita Bašović, spec. pedijatar
Dom zdravlja, Podgorica

Duvan vodi porijeklo iz Južne Amerike. U 16. vijeku su ga Španski i Portugalski moreplovci donijeli u Evropu. U početku nije imao masovne razmjere i bio je privilegija određenog broja ljudi. U početku se duvanu nisu pripisivala štetna dejstva, već se zagovarao kao lijek za smanjenje bola, umora, za zaustavljanje krvarenja, protiv zubobolja i sl.).

Više →

HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU – NE LIJEČITI BOLEST, VEĆ ČOVJEKA

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Intervju:
Prof. dr Spomenka Mujović
Saradnica Centra za promociju zdravlja Primus, Podgorica

Pojam holistički doslovce znači cjelovit i taj pojam predstavlja sveobuhvatni pristup nečemu. Saradnica Centra za promociju zdravlja Primus iz Podgorice, prof. dr Spomenka Mujović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, zadnjih godina je sve vise posvećena popularizovanju holistickog pogleda na zdravlje i život, pa ovaj razgovor i vodimo sa ciljem da se predoče ogromne mogućnosti holistickog pristupa u liječenju.

Više →

Trovanje gljivama – Amatoksinski sindrom

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Prim. dr Sabahudin Pupović
Spec. interne medicine
Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – Jedinica Plav

Više →

UČESTALOST HCV INFEKCIJE KOD DAVALACA KRVI U BARU

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Dr Dragan Radonjić
Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
Organizaciona jedinica Bar

Infekcija Hepatitis C virusom (HCV) predstavlja jedan od velikih problema davalaštva krvi i on je sigurno jedan od najvećih krvnih patogena koji ugrožavaju bezbjednu transfuziju krvi.

Više →

UZIMANJE LJEKOVA SA ALKOHOLOM – RIZIK I POSLJEDICE

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Dr med. Vasilije V. Bošković, Dom zdravlja, Bijelo Polje

Alkohol kao najviše korišćena “društveno prihvatljiva droga”, nema samo veliki sociološki i toksikološki značaj, već je jedan od bitnih faktora koji utiču na zdravlje ljudi.

Više →

Venska insuficijencija

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Dr Dragutin Višnjić,
Opšta bolnica, Nikšić

Vensku insuficijenciju kao jednu od najrasprostranjenijih oboljenja savremenog doba su još u Hipokratovo doba nazivali „bolešću koja obara s nogu“, sa opravdanim razlogom jer ovo rasprostranjeno oboljenje dovodi i do ozbiljnih posljedica.

Više →

Plivit Total – za cijeli dan!

Objavio   /  Izdanje Br. 80  

Za održavanje zdravlja i vitalnosti naše tijelo treba podrška multivitamina i aminokisjelina tokom cijelog dana. PLIVIT® Total s produženim oslobađanjem kao dodatak ishrani sadrži bogatiju i optimalnu kombinaciju vitamina, minerala, esencijalnih aminokisjelina, te optimalnu dozu antioksidansa koji su važni kod usporavanja procesa starenja i produženja vitalnosti. Plivit Total je multivitamin s produženim oslobađanjem koji, za [...]

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center