Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje br. 79

ODRŽAN IV SAJAM MEDICINE U PODGORICI

Objavio   /  Izdanje br. 79  

1

U organizaciji magazina MedicalCG, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, u hotelu Nikić u Podgorici od 15-17. oktobra održan je IV Sajam medicine, s ciljem afirmacije zdravstvenog sistema i promocije medicinsko-farmaceutske teorije i prakse

Više →

OBILJEŽEN JUBILEJ U INSTITUTU ZA JAVNO ZDRAVLJE

Objavio   /  Izdanje br. 79  

24

Institut za javno zdravlje je 22.10.2015. objeležio 12 godina rada Savjetovališta za ishranu. Prisutnima su se obratili doc. dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje, dr Borko Bajić, prof. dr Gorica Sbutega-Milošević i dr Zorica Đorđević.

Više →

Projekat BIO-ICT

Objavio   /  Izdanje br. 79  

23

Ivana Milašević, mladi istraživač na Projektu

Više →

OKTOBAR – MJESEC REUMATOLOGIJE

Objavio   /  Izdanje br. 79  

22

U oktobru 2015.godine su održana tri veoma važna događaja kada je reumatologija Crne Gore u pitanju, i to: peti po redu tradicionalni Reumatološki dani, obilježavanje Svjetskog dana artritisa i obilježavanje Svjetskog dana osteoporoze. Svaki od njih je organizovan od strane Udruženja reumatologa Crne Gore, a neki uz podršku Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti Crne Gore.

Više →

Intervju: ANTIOKSIDANSI

Objavio   /  Izdanje br. 79  

21

Intervju:
Dr Vesna Mičić-Marinković
Spec. za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu
ZU Centar “Vitalis”, Beograd

Centar za promociju zdravlja “Primus” iz Podgorice ima za cilj promovisanje zdravlja i zdravih stilova življenja u skladu sa principima integrativne medicine. Njegovi članovi i saradnici uzimaju aktivno učešće u radu, obrađujući teme vezane za preveniranje bolesti i promovisanje zdravlja

Više →

ORGANIZACIJA SISTEMA HEMOVIGILANSE U CRNOJ GORI

Objavio   /  Izdanje br. 79  

20

Dr Tamara Šćepanović, mr sci spec. transfuziolog
Zavod za transfuziju krvi Crne Gore

Hemoterapija je metod simptomatskog liječenja bolesnika sa postojećim, a ponekad i po život opasnim poremećajima homeostaze krvi.

Više →

DOBROVOLJNO DAVALAŠTVO KRVI U PLAVU

Objavio   /  Izdanje br. 79  

19

Dr Kumrija Cikotić
JZU Dom zdravlja Plav

Davanje krvi u humane svrhe je najmoralnija i najznačajnija aktivnost čovjeka, svjesno usmjerena na pružanju pomoći nepoznatom ljudskom biću. Niko od nas ne zna kada će mu zatrebati tuđa pomoć. Najvrednije što jedan čovjek može dati su suze i krv.

Više →

Mogućnost i uloga Izabranog doktora u prevenciji i liječenju komplikacija Dijabetes mellitus-a

Objavio   /  Izdanje br. 79  

18

Dr Miroslav Stanišljević, spec. porodične medicine
JZU Dom zdravlja Bar

Dijabetes mellitus je rastući problem kako u svijetu tako i u našoj zemlji. Prema podacima iz IDF-ovog atlasa u 2014. godini registrovano je 387 miliona osoba sa ovim metaboličkim poremećajem.

Više →

Tjeskoba zubnih lukova

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Dr stom. Dragana Tabaš
Ordinacija Apolonia, Podgorica

Tjeskoba je nepravilnost zubnih nizova čija se suština ogleda u nedostatku prostora za pravilno smještanje zuba u luk. Kod tjeskobe postoji nesklad između veličine zuba i dužine samog luka.

Više →

O ZADOVOLJSTVU I SREĆI

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Doc. dr med. sci dr Božo Vuković

Epicures (341-271) je živio u trećem vijeku prije nove ere. To je bilo vrijeme kada su misli i znanje bili ujedinjeni. Bio je filozof, u isto vrijeme bio poznavalac prirode, fizičar, doktor i psiholog. Epikurovo mišljenje, njegovi pogledi na život, vladali su svijetom.

Više →

FIZIČKA AKTIVNOST- dobra navika da sačuvamo zdravlje

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Dr Vasilije V. Bošković
Dom zdravlja, Bijelo Polje

Bavljenje fizičkom aktivnošću pod uticajem je različitih faktora, kao što su sociodemografski, fizički, psihološki, društveni, faktori sredine, i dr. Nivo fizičke aktivnosti često se koristi kao parametar praćenja i procjene zdravlja stanovništva i gotovo uvijek se povezuje sa zdravstvenim stanjem.

Više →

HOMEOPATIJA I GLAVOBOLJE

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Dr Snežana Tomić, homeopata

Glavobolje su česta tegoba koja se javlja češće kod žena nego muškaraca. Povremena glavobolja uzrokovana spoljašnjim faktorima kao što su vrijeme, hrana, stresni događaj, ne predstavlja problem, ali hronična glavobolja, naročito migrenoznog tipa, često potpuno onesposobi osobu za normalno funkcionisanje.

Više →

HOMOCISTINURIA I DRUGE BOLESTI TRANSULFURACIJE

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Prim. dr sci med. Asim Dizdarević
Prof. dr sci med. Božidar M. Bojović

Nasljedne bolesti metabolizma nastaju kao posljedica poremećaja u sintezi specifičnog proteina, a to prouzrokuje mutantni gen koji produkuje abnormalni protein sa izmijenjenom funkcijom.

Više →

SIFILIS (II)

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Dr Olivera Simić-Kovačević, spec. dermatovenerolog
PZU “Dr Kovačević”, Budva

Dijagnozu sifilisa je u ranom stadijumu relativno teško postaviti,ili pomoću analiza krvi (češće se koriste jer se lakše izvode) ili neposrednim pronalaženjem uzročnika pod mikroskopom.

Više →

Pristup modeliranju zdravstvene usluge u Urgentnom centru

Objavio   /  Izdanje br. 79  

MSc Tatjana Jovović, dipl.ing.
Klinički centar Crne Gore

U Urgentnom centru pruža se specifična vrsta zdravstvene usluge čiji kvalitet dominantno zavisi od stručnosti, obučenosti i organizovanosti medicinskog osoblja kao i od postojanja i poštovanja vodiča dobre kliničke prakse za prehospitalno zbrinjavanje hitnih stanja.

Više →

Progerije

Objavio   /  Izdanje br. 79  

Dr Zlatana Perović, specijalista neurologije
Opšta bolnica Nikšić

Progerije su rijetka, nasljedna, fatalna grupa bolesti koje se karakterišu prijevremenim starenjem, što se primjećuje već u prvim godinama života. Termin progeria potiče od grčke riječi geras, što znači starost.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center