Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 69

Uloga hidrokoloidnih gelova prilikom obnove kože

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

hidrogel

 Dr Dragutin Višnjić
Opšta bolnica Nikšić
Savremeni materijali za previjanje rana, osim što štite ranu od prodora bakterija, obezbjeđuju ujednačenu vlažnost, temperaturu i odgovoarajuću pH vrijednost. Sastoje se od neathezivnih materijala koji dobro upijaju sekret iz rane, ne dozvoljavaju njegovo izlivanje u okolinu, čine dobru barijeru između rane i okoline, a pri tome propuštaju gasove, prvenstveno kiseonik. Sve to je važno jer veliki broj bakterija opstaje u uslovima bez kiseonika, a zavoj koji je vlažan, natopljen sekretom, predstavlja izvor infekcije za okolinu pacijenta, a može olakšati i prodor bakterija iz okoline na ranu.

Više →

Deformiteti stopala (Ravno stopalo – Pes planus)

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

stopala

Pišu: 
Milena Miranović, bachelor primijenjene fizioterapije
Marija Šćepanović, bachelor primijenjene fizioterapije
Milica Pavićević, bachelor primijenjene fizioterapije
Deformiteti stopala zauzimaju visoko mjesto među brojim mišićno-skeletnim deformitetima, najčešće kod školske djece i omladine. Kada se kaže spušteno stopalo, to navodi na misao o njegovoj anomaliji, kao gotovom procesu koji je narušio statičku i dinamičku ravnotežu, usljed fiziološkog popuštanja svodova stopala. Najčešće se radi o funkcionalnim poremećajima koji su uglavnom rezultat insuficijencije stopala.

Više →

HIPOTENZIJA: bolest ili normalno stanje

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

hipo

Piše: Dr Gorokhov-Mekh Kiril
Kada je riječ o liječenju i posljedicama visokog krvnog pritiska, tu nema nikakvih nedoumica. Sa druge strane, naša mišljenja o niskom pritisku bitno se razlikuju – dok ga neki ljekari ne smatraju bolešću, drugi smatraju da je to potencijalno ozbiljno oboljenje koje zahtijeva liječenje i redovne kontrole. U anglosaksonskoj literaturi to se stanje ne prepoznaje kao poremećaj, pa se, često, i ne opisuje u medicinskim knjigama.

Više →

Net – Age projekat

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

net age

Piše:  Prof. Dr Agima Ljaljević,
Rukovodilac Projekta NET – AGE
Institut za javno zdravlje

Crna Gora je kao i ostale zemlje suočena sa problemom starenja populacije i zbog toga, kao i u ostalim zemljama Evrope, Vlade i predstavnici civilnog društva svakodnevno su u potrazi za novim rješenjima u vezi sa brigom o starima po svim aspektima. Problem starenja povezan je i duboko utiče na socijalne i ekonomske sfere svih zemalja. Pored toga, starost stanovništava uslovljava sve veći pritisak na održivost usluga u okviru sektora koji su od interesa za stare (socijalna i zdravstvena zaštita prije svega), te je neminovno raditi na unaprijeđenju svih, njima usmjerenih, usluga.

Više →

Krvna grupa A i ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

krvbna

Piše: Dr Snežana Tomić, homeopat
Dok je za osobe sa O krvnom grupom meso značajan izvor proteina, za krvnu grupu A crveno meso predstavlja problem. U procesu prelaska sa proteinske, mesne ishrane čovjeka – lovca, na hranu biljnog porijekla kod čovjeka – kultivatora, došlo je do smanjenja proizvodnje stomačne kiseline koja je neophodna za varenje mesa. Zato mnogi ljudi sa ovom krvnom grupom osjećaju težinu, usporenost i pad energije poslije obilnog mesnog obroka, ali i brzo “živnu” kada pređu na dominantno vegetarijansku ishranu.

Više →

Postklinička rehabilitacija i profesionalna reedukacija sportskih trauma koljena

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

trauma koljena

Piše: Prim. dr Vladimir Čarapić, spec. ortoped, sportski gonolog
Postoprativna medicinska rehabilitacija i sportska reedukacija koljenog zgloba sportista predstavljaju veoma važan postupak koji se izjednačava sa važnošću operativne tehnike. Ovaj period je često dug i mukotrpan, pa zahtijeva timsku saradnju operatora, fizijatra, sportskog ljekara, trenera i fiziotarapeuta.

Više →

Gojaznost je globalna epidemija

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

gojaz

Piše: Dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Gojaznost, kao globalna epidemija (globesity), nekada se odnosila samo na bogаte zemlje, dok je to danas globalni problem, nа svim nivoimа ekonomskog razvoja, koji sа sobom donosi tаlаs lošeg zdrаvljа i izgubljene produktivnosti. Od 1980. godine stopа gojаznosti skoro se udvostručila, što znači da danas ima nešto više od 200 milionа odrаslih muškaraca i nešto mаnje od 300 milionа gojаznih odrаslih ženа. Kada su u pitanju najmlađi, 2010. je oko 43 miliona djece imalo prekomjernu tjelesnu masu ili je bilo gojazno, što je u odnosu na 1990. godinu porast za čak 60 odsto.

Više →

Uticaj metala na zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

metal

Piše: Mr hemijskih nauka Aleksandar Vujačić, Institut za javno zdravlje
Više od 80 odsto hemijskih elemenata po svom karakteru su metali. Neki od njih (Pb, Cd, Hg, As) su toksični, a neki (Cu, Zn, Fe, Co) su esencijalni. Još u 16. vijeku švedski ljekar Paracelzus uveo je u farmaceutsku hemiju Pb i As i pokazao da doza supstance determiniše njenu toksičnost. Metali se dijele na metale visoke toksičnosti, kao što su Pb, Cd, Hg, As, esencijalne elemente sa potencijalnom toksičnošću, poput Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Mo, Cr, Ni, Se, B i ostale metale (Al, Ba, Be, Sn).

Više →

3 D (PDO) Mezoniti

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Piše: Dr Olivera Simic-Kovacevic, Spec. dermatovenerolog

PZU „Dr Kovacevic”, Budva
Poslije 2000. godine, u estetskoj dermatologiji, pa i estetskoj hirurgiji, minimalno invazivni metodi postaju sve popularniji! Kao metodi, rapidno se razvijaju laser i RF (radio frekventni) aparati, u smislu antiaging metoda i liftinga lica, ali efekat nije tako jasan kao kod prethodnih invazivnih hirurskih metoda (operativni lifting). Operativni lifting pak, nosi rizik klasicnog operativnog zahvata pod opstom anestezijom, kao i cinjenicu dugog postoperativnog toka sa mogucim komplikacijama.

Više →

Hipertenzija u trudnoći

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Piše: 
Prof dr Nebojsa Tasic, internista kardiolog,
KVB-Dedinje, Beograd,
PZU Rezidencija zdravlja, Podgorica
Zasto je vazno lijeciti hipertenziju u trudnoci? Ukoliko se hipertenzija ne otkrije na vrijeme, dolazi do ostecenja na krvnim sudovima posteljice, smanjenja kolicine plodove vode i zastoja u rastu ploda. Lose regulisan krvni pritisak u trudnoci moze dovesti do izuzetno teskih komplikacija, kao sto su preeklampsija i eklampsija, smrt ploda, pa cak i smrt majke. Pla­centa ima centralnu ulogu u razvoju preeklampsije

Više →

Ljekarska komora dodijelila godišnje nagrade

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Dr Ganimeta Hodzi, specijalista opste medicine i izabrani doktor u ambulanti barskog Doma zdravlja u Ostrosu i Dom zdravlja Podgorica, ovogodisnji su laureati nagrade “Dr Branko Zogovic”, koju svake godine dodjeljuje Ljekarska komora Crne Gore. Nagrada se dodjeljuje najboljem pojedincu doktoru i zdravstvenoj ustanovi, za doprinos unapredenju zdravstva u Republici.

Više →

Zašto djeca kašlju

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Piše:  Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar
Opšta bolnica Nikšić
Kašalj je zapravo odbrambeni reflex organizma koji nastaje usljed nadražaja receptora (nervnih završetaka) kojih ima svuda u disajnim organima. Sluznica ždrijela, grkljana, dušnika, bronhija i bronhijalnih ogranaka sadrži nervne završetke. Kada se u respiratornoj sluznici nađe sekret, čestice prašine, zapaljenje ili strano tijelo, dolazi do kaslja. Kašalj može biti izazvan i promjenama temperature ili nekim hemijskim supstancama koje su termolabilne.

Više →

Život satkan od umjetnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Da je biće umjetnika neraskidivo vezano za umjetnost koju stvara dokazano je i u primjeru slikara i konzervatora Saše Brnovića. Njegova iskrenost i ljubaznost prema ljudima, životu i stvarima koje ga okružuju vidljiva je i u njegovim djelima. Odluku da se bavi slikarstvom nije donio svjesno i namjerno već mu je kreativnost koja ga odmalena pokreće odredila sudbinu.

Više →

Primarijus doktor Miroslav Femić (1962-2014)

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Primarijus doktor Miroslav Miro Femić (1962-2014) preminuo je u četvrtak, 18. decembra, na Internom odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju. Femić je sahranjen dan kasnije na gradskom groblju u Nikoljcu. Dr Miro Femić rođen je u Cerovu, školovan u Bijelom Polju, a studirao i specijalizirao u Novom Sadu.

Više →

Benefiti kardiološke rehabilitiacije

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Pišu: 
Dr Sonja Nejkov
Dr Željana Škarić-Karanikić
Klinički centar Crne Gore
Svjetska zdravstvena organizacija definiše kardiološku rehabilitaciju (KR) kao skup aktivnosti potrebnih da omoguće fizičke, mentalne i socijalne uslove tako da pacijenti mogu da održe i nastave sa normalnim životom što je duže moguće. KR je kombinacija programa čije su komponente: fizički trening, modifikacija faktora rizika, psihosocijalna i stručna procjena, kao i savjetovanje pacijenta sa srčanim oboljenjem.

Više →

Centar za djecu i mlade „LJUBOVIĆ“- Podgorica

Objavio   /  Izdanje Br. 69  

Skupština Crne Gore je 1965. godine formirala Prihvatilište za vaspitno zapuštenu djecu i omladinu, koje je i postalo nadležno za izvršavanje mjera upućivanja maloljetnika u vaspitnu ustanovu u trajanju od šest mjeseci do 3 godine. Ova ustanova je 1974. godine organizvoana kao Zavod za vaspitanje maloljetnika, tačnije vaspitanje i obrazovanje djece i omladine.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center