Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 68

Zdrav san, čuvar našeg zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

san

Piše: Dr Ljiljana Đurović, spec. opšte medicine, Dom zdravlja Podgorica
Zdrav san pozitivno djeluje na hormonalni, neurološki i odbrambeni sistem organizma. Pravilna ishrana, fizička aktivnost i normalan, okrepljujući san važni su za naše zdravlje, jer kada spavamo, naše tijelo i imuni sistem se obnavljaju. Dugotrajna nesanica može uzrokovati kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost i depresiju.

Više →

Liječenje biljnim preparatima

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

theis

Vlasnik jedne od najuspješnijih farmaceutskih kompanija na svijetu prof. dr Peter Theiss svojim primjerom potvrđuje činjenicu da velike stvari počinju malim koracima. Kompanija Dr Theiss Naturwaren, sa sjedištem u Hamburgu, svoju proizvod­nju danas broji milionskim pakovanjima svojih proizvoda a sve je počelo u maloj porodičnoj apoteci.

Više →

Društvo za borbu protiv side Crne Gore – CAZAS

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

hiv-aids

Društvo za borbu protiv side Crne Gore-CAZAS je nevladina, humanitarna organizacija, koja je počela sa radom 1998. godine, ali je zvanično registrovana kod Ministarstva pravde u oktobru 1999. godine. Rad CAZAS-a počiva na principima volonterizma i neprofitnog aktivizma kroz implementaciju svoja četiri programa: Javno zdravlje, Mladi, Psihosocijalna pomoć ranjivim populacijama, njihovim porodicama, prijateljima i partnerima, i Trening program.

Više →

HIV je virus a ne sramota

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

sandra

Medicina stalno napreduje i usavršava nove metode liječenja, pa je tako došlo i do pronalaženja ljekova koji pacijentu zaraženim HIV-om omogućavaju normalan i dug život. Međutim, osim činjenice da osoba zaražena HIV-om mora da prihvati svoju bolest i živi sa njom, ona takođe mora i da se suoči sa društvom koje ne gleda blagonaklono na ovu bolest.

Više →

Ljekovita svojstva đumbira

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

djumbirA

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Đumbir je tropska začinska biljka koja veoma podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korjenje je mesnato kao prst, do 20cm dužine i veoma aromatično. Aroma korjenja je prijatna sa mirisom na limun, a ukus je slatkasto pikan­tan i veoma svjež.

Više →

Krvna grupa O i ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

O KRBVA GRUPA

Piše: Dr Snežana Tomić, homeopat
Krvna grupa O najstarija je evolutivno među populaci­jom i njoj pripada oko 75% ljudi na planeti. Ovo je krvna grupa naših predaka, lovaca i sakupljača, koji su preživljavali baveći se lovom i sakupljanjem hrane. Ishrana pračovjeka obilovala je mesom, povrćem i voćem. Još uvijek nije kultivisao niti obrađivao zemlju i nije znao za uzgajanje domaćih zivotinja

Više →

Antibakterijski ljekovi – Od velikih otkrića do danas

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

13-antibiotici

Piše: Prof. dr Ljubica Pejakov,
Specijalista anesteziologije i reanimatologije,
Subspecijalista kliničke farmakologije
Liječenje bolesti uzrokovanih bakterijskim infekcijama počelo je sistematski otkrićem Paul Erlich-a (1854-1915) da su jedinjenja arsena efikasna u terapiji sifilisa, i on ih 1910. godine uvodi u terapiju bolesti izazvanih spirohetama. Slijedi otkriće sulfonamida, 1935. godine, koji su decenijama korišćeni u liječenju velikog broja infekcija izazvanih bakterijama.

Više →

Zdrav nos, zdravo disanje, bolji kvalitet života

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

sinusi1

Piše: Dr. Bojan Bekan
Nos ima višestruke funkcije, kako u zaštiti tako i u kvalitetu života. Prva koju treba navesti je zaštitno-filtraciona funkcija. Glavnu ulogu igraju dlačice sluznice nosa koje, uz ljepljivu sluz zadržavaju ili transportiraju čestice dalje u nosni sustav. Zaštiti pomažu i enzimi u sluznici nosa (lizozimi) koji imaju antibakterijsko dejstvo.

Više →

PREVENCIJA PERIIMPLANTATNIH BOLESTI

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Doc.dr.sc. Dragana Gabrić Pandurić, dr med.dent., spec. oralne hirurgije
Igor Smojver, dr med. dent.
Snježana Kadić, dr med. dent., specijalist dječje i preventivne stomatologije
Aleksandra Ivek, dr med. dent.
Upotrebom dentalnih implantata u terapiji djelomične i potpune bezubosti iz dana u dan raste broj komplikacija i slučajeva periimplantatnih bolesti te posljedičnog gubitka stabilnosti implantata i oseointegracije. Po Brånemarku, oseointegracija je sposobnost kosti da pod određenim uslovima sraste uz površinu endosealnog implantata bez interpozicije mekog tkiva. Uspješnost i trajnost implantata ovise o pravilnoj indikaciji, dobrom planiranju i izvedbi protetske suprastrukture, spretnosti terapeuta, ali i oralnoj higijeni pacijenta.

Više →

Hipertenzija u trudnoći

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Prof. dr Nebojša Tasić, internista kardiolog
Institut za  KVB  Dedinje, Beograd
PZU Rezidencija zdravlja Kerber, Podgorica
Zašto je važno liječiti hipertenziju u trudnoći? Ukoliko se hipertenzija ne otkrije na vrijeme, dolazi do oštećenja na krvnim sudovima posteljice, smanjenja količine plodove vode i zastoja u rastu ploda. Loše regulisan krvni pritisak u trudnoći može dovesti do izuzetno teških komplikacija, kao što su preeklampsija i eklampsija, smrt ploda, pa čak i smrt majke

Više →

LIDER FARMACEUTSKE INDUSTRIJE U CRNOJ GORI

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Hemomont, prva crnogorska fabrika za proizvodnju ljekova, razvila se u proteklih dvadeset godina u lidera crnogorske farmaceutske industrije, u čijim pogonima se godišnje proizvede oko 10 miliona pakovanja različitih ljekova – rečeno je na proslavi dvadesetogodišnjice postojanja te farmaceutske kuće, koja posluje u okviru kompanije “Hemofarm” iz Vršca, kojom od 2006. godine gazduje njemačka “STADA grupa”.

Više →

VISCODERM PROIZVODI ZA ESTETSKU I REKONSTRUKTIVNU DERMATOLOGIJU

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Starenje kože ogleda se u pojavi bora, i umnogome zavisi od izloženosti kože spoljašnjim faktorima, nasljednih osobina i stepena gubitka hidratacije. Primjena hijaluronske kiseline predstavlja inovativni i ekskluzivni terapeutski pristup, koji ima za cilj da spriječi i liječi fiziološki gubitak hijaluronske kiseline u koži, da obnovi hidrataciju, elastičnost i ton kože. Proizvodi na bazi prirodne hijlaluronske kisjeline su Skinko, Skinko E i Viscoderm. Pored toga, postoje i proizvodi koji se baziraju na ukrštenoj – crosslinked hijaluronskoj kisjelini, kao što je linija Aliaxin proizvoda – rekla je dr Beatini.

Više →

Tvrdoća i estetika ujedno

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Kompozitni materijali novije generacije imaju kombinovanu estetiku i tvrdoću i mogu se koristiti u lateralnoj i frontalnoj zoni. U lateralnoj zoni je neophona veća tvrdoća i čvrstoća, a u frontalnoj estetske performance. Radi se o univerzalnom kompozitu koji proizvodi kompanija Heraeus Kulzer, a koji se rade zadnjih desetak godina – kazala je stomatolog iz Zagreba Tina Vukičević, predstavljajući najnovije materijale pomenute firme, čiji je stručni saradnik za područje Jadrana.

Više →

Neophodna veća uključenost pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

U saradnji Udruženja domova zdravlja, Doma zdravlja Podgorice i Doma zdravlja Danilovgrad obilježen je 14. novembar. Tim povodom, u tržnim centrima Delta city i Mall of Montenegro, medicinski timovi Doma zdravlja Podgorica i Doma zdravlja Danilovgrad građanima su mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Osim toga, svim zainteresovanim građanima davali su savjete i osnovne informacije o dijabetesu i dijelili edukativni materijal.

Više →

Seminar „Antibiotici – doktrina i navike“

Objavio   /  Izdanje Br. 68  

Ovogodišnje obilježavanje 18. novembra fokusirano je na temu racionalne upotrebe antibiotika, a osnovna poruka je značaj uloge farmaceuta u promociji takve prakse. Otkriće penicilina omogućilo je da se milioni života spasu i da se spriječe infekcije prilikom hiruških zahvata. Tada, vladalo je mišljenje da će rezistencija koja se stvara na određene sojeve, biti prevaziđena otkrićem novih antibiotika, ali je tempo otkrića nažalost mnogo sporiji od stvaranja rezistentnosti. Iako svi znamo zašto se dešava, svjesni smo da se u dnevnoj praksi antibiotici i dalje koriste protiv virusa, o čemu govori podatak da devet od deset zapaljenja grla je uzrokovano virusom, a koristi se antibiotska terapija.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center