Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 62

Anemije – sideropenijska anemija, terapija preparatima gvožđa

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

anemiaa

Piše: dr Anka Popović, internista hematolog Klinički centar Crne Gore
Riječ anaemia je grčkog porijekla, u bukvalnom prevodu znači odsustvo krvi, što je nespojivo sa životom. Prvi pisani doku­ment u vezi sa opisom anemije postoji u tzv. Ebersovom papirusu iz starog Egipta, 1500 godine pne. Iz doba stare Grčke postoje zapisi da su Hipokrat, Plinije i Galen vjerovali u ljekovitu moć gvožđa.

Više →

Hipertireoza i hipotireoza trudnica

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

hiper

Piše: dr Sreten Kavarić mr sc med. Internista endokrinolog
Hipertireoza (tireotoksikoza) predstavlja povećanu produkciju hormona štitaste žlijezde. Može nastati prije trudnoće a i u toku trudnoće (gravidarna tireotoksikoza ili hipertireoza). Ukoliko je hipertireoza nastala prije početka trudnoće, neophodno je, nakon potvrde trudnoće, konsultovati endokrinologa oko izbora lijeka za liječenje u trudnoći, zbog činjenice da ljekovi za liječenje hipertireoze (tireosupresivi) prolaze (u većoj ili manjoj mjeri) kroz fetoplacentnu barijeru, i nakon porođaja nalaze se u mlijeku dojilje.

Više →

Crna Gora domaćin 9. Balkanskog kongresa otorinolaringologa

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

otorinolaringolog

Balkansko udruženje otorinolaringologa i hirurga glave i vrata osnovano je 1934. Godine, da bi nakon toga rad bio kratko prekinut zbog Drugog svjetskog rata. Na prethodnom, 8. Balkanskom kongresu održanom u Targu Murešu (Rumunija), odlučeno je da se Crnoj Gori dodijeli organizacija narednog 9. Balkanskog kongresa otorinolaringologa. Članice balkanskog udruženja su sve zemlje bivše Jugoslavije, zatim Rumunija, Bugarska, Grčka, Albanija i Turska. Turska je najveća članica koja broji 4.500 otorinolaringologa, a najmanja po broju otorinolaringologa u udruženju je Crna Gora.

Više →

Govor ministra prof. dr Miodraga Radunovića na otvaranju II Godišnje Medical konferencije

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

miodrag

Nemjerljiva je uloga ovog časopisa jer je njegov bogat i zanimljiv sadržaj dostupan širokoj javnosti, na dispoziciji je svakom građaninu, hronološki prati rad svih crnogorskih institucija i kao takav edukuje čitaoce i upoznaje ih o svim aktuelnostima, posebno kada su u pitanju hronične nezarazne bolesti, bolesti zavisnosti i sve što ima veliki udio u mortalitetu i morbiditetu stanovništva. Njihovi saradnici su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti medicine iz Crne Gore i regiona, koji na prijemčiv način nastoje da približe čitaocima sve što ih zanima o bolestima koje najviše opterećuju čovječanstvo, a kreatori Medicala kroz svoja pitanja i sugestije su i sami čitaoci.

Više →

Ponovna terapija endodontski i liječenih zuba – retretman kanala korijena

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

kanal zuba

Piše: dr Ana Lakić-Bulatović, Ordinacija Apolonia, Podgorica
Retretman podrazumijeva klinički postupak u kome se ponavlja endondontski tretman koji je procjenjen kao neadekvatan tj. kao neuspješan. Komplikacije koje se javljaju kod neadekavatno izvedenih terapija karakterišu se pojavom hroničnih periradikularnih inflamatornih lezija. Prije postravljanja indikacije za ponavljanje tretmana bitno je uspostaviti pravilnu dijagnozu neuspjeha primarne endoterapije, i klinička procjena da li se ponovljenim postupkom može bolje uraditi. Dijagnoza se postavlja na osnovu prisustva subjektivnih simptoma i na osnovu rendgenografskih promjena.

Više →

Radost pružaju sitnice

Objavio   /  Izdanje Br. 62, Poznati i Zdravlje  

andrea

Mladost, ljepota i talenat prožimaju ličnost vedre i uvijek nasmijane glumice Andree Mugoše. Veoma rano predstavila se crnogorskoj javnosti i stekla popularnost koja suštinu njenog bića uopšte nije promijenila. Na samouvjerenosti kojom zrači mogle bi da joj pozavide mnoge starije kolege.Da je gluma njen životni poziv, a pozorište njena druga kuća, znala je još od malena. Vođena svojom željom i idejom, svu svoju energiju uložila je u studije Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Više →

Acne Vulgaris: Novosti u patogenezi i terapeutske perspektive (II)

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

akne

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević,
spec. dermatovenerolog, PZU “ Dr Kovačević” Budva
P.acnes luči lipaze, faktore hemotaksije, metaloproteaze i porfirine. Svi interreaguju sa molekularnim kiseonikom stvarajući toksične, redukovane kiseoničke vrste i slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenje keratinocita. Oni takođe obezbjeđuju P.acnes proinflamatornom energijom koja prelazi od sojeva Streptokoka i Stafilokoka.

Više →

Dječja hirurška klinika

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

djecja

Ljekari koji rade na klinici su specijalisti dječje hirurgije koji se bave opštom dječjom hirurgijom. Odjeljenje otorinolaringologije ima troje specijalista, a na Odjeljenju dječje oftalmologije rade dva specijalista. Hiruršku kliniku opskrbljuju ostale službe Instituta za bolesti djece: Služba anestezije i reanimacije u kojoj rade specijalisti dječje anestezije i reanimacije, Odjeljenje intenzivne njege i terapije i ostala odjeljenja. Na dječjoj hiruškoj klinici godišnje se izvede oko 1300 operacija u opštoj anesteziji, i oko 300 operacija u lokalnoj anesteziji, a obavi se oko 28 000 specijalističkih pregleda.

Više →

Omogućeno prisustvo partneru u toku porođaja

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

muz porodjaj

Više mjeseci smo najavljivali ovu mogućnost, da trudnica osim kompletnog medicinskog tretmana u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo, u samom porodilištu ima osobu sa kojom je bliska, a koja će joj pomoći da prebrodi trenutke prije, u toku i nakon porođaja. Time smo obezbijedili da te prve sate roditelji provedu sa svojim djetetom – objasnila je dr Crnogo­rac. Po njenim preporukama, porodilja bi trebalo da najavi prisus­tvo partnera mejlom ili pismom, upućenim na službene adrese Kliničkog centra, najmanje četiri nedjelje prije očekivanog termina, kako bi parovi prošli kroz tečaj koji je neophodan preduslov za ostvarivanje ove pogodnosti

Više →

Govor dr Milorada Drljevića na otvaranju godišnje Medical konferencije

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Predstavlja mi zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim u ime institucije u kojoj radim, Crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva, ali i u ime ljudi koji održavaju misiju koju ima časopis Medical u našem društvu. Uloga Medicala u prezent­aciji zdravstvenog sistema je zaista velika i važna. Teško je zamisliti alternativu za ono što on čini kako bi približio sve ono što se dešava u zdravstvenom sistemu običnim građanima, pacijentima, ali i stručnoj javnosti.

Više →

Uticaj igre na razvoj motorike kod djece predškoloskog uzrasta

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Svi znamo da je pravilan tjelesni razvoj jedan od preduslova za zdrav život. Veliki broj vaspitača ipak daje prioritet mental­nom vaspitanju. Zašto nam je bitnije pametno ili uredno dijete od tjelesno spretnog? Da li jedno isključuje drugo ili su to ipak dijelovi jednog te istog procesa? Tjelesni razvoj djeteta je preduslov za sve aktivnosti u životu, bilo da se radi o igranju, trčanju, kopanju vrta, vožnji automobila, učenju i itd.

Više →

Predstavljamo:Resursni centar za djecu i osobe sa intelektualnim smetnjama i autizmom ,,1. JUN” – Podgorica

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Odjeljenje za psihički zaostalu djecu počelo je sa radom 4. decembra 1960. godine pri osnovnoj školi „Radojica Perović”. Skupština opštine Titograd, Rješenjem od 24. marta 1970. godine, odobrila je formiranje Specijalne osnovne škole u Titogradu. Skupština SR Crne Gore odobrila je formiranje Centra za profe­sionalno osposobljavanje djece i omladine lakše ometene u psihičkom razvoju. Tokom 1978. godine rađeno je na objedinja­vanju Specijalne škole i Centra. Prvog juna donešena je odluka o integraciji, i od tog vremena ustanova radi pod nazivom Centar za obrazovanje i osposobljavanje „l.jun”.

Više →

Adriatik forum posvećen dijabetesu

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

U periodu od 9-11. maja ove godine u hotelu „Iberostar Bellevue”, Bečići održan je Adriatik forum posvećen dijabetesu. Organizatori pomenutog foruma, na kome su učešće uzeli i međunarodni predavači, je renomirana farmaceutska kompanija SANOFI. Forum je okupio stručnjake iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije. Skup je otvorio i učesnike pozdravio dr Sreten Kavarić, mr sc med., internista endokrinolog iz Kliničkog centra Crne Gore.

Više →

Uskoro početak rada komore sestara

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Ovogodišnja tema Međunarodnog vijeća sestara (ICN) Medicinske sestre – snaga za promjene, čime se naglašava da su medicinske sestre snaga za promjene i ključne u prevenciji, očuvanju i poboljšanju kvalitete zdravlja. Ove godine, sestre Crne Gore su praznik obilježile radno, pored svojih pacijenata, a sve ostale aktivnosti su usmjerene na pripremama za početak rada Komore. Smatramo da će to biti najbolji način da sestre Crne Gore obilježe svoj praznik. Ministarstvo zdravlja je u julu 2013 godine dalo saglasnost na Statut Komore za medicinske sestre, babice, zdravstvene i akušerske tehničare.

Više →

Nova era u liječenju metastatskog karcinoma dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

U organizaciji farmaceutske kompanije Hoffmann-La Roche Ltd, Podgorica, 15. maja u hotelu “Ramada”, održan je stručni sastanak na temu “Nova era u liječenju pacijentkinja sa metastatskim karcinomom dojke”. Na skupu su održana dva predavanja, a moderator sastanka bio je mr sci. dr Nebojša Crnogorac, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Crne Gore. Predavanje na temu “Tajna uspjeha u liječenju karcinoma dojke” održao je prof. dr Vladimir Todorović, sa Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG. Nakon toga, na sastanku govorio je i prof. dr Jozef Gligorov sa Univer­ziteta iz Sorbone, Instituta za karcinom.

Više →

Primjena hijaluronskih filera Restylana® u estetici

Objavio   /  Izdanje Br. 62  

Restylane® je danas jedan od najsigurnijih estetskih proizvoda na svijetu. Otkako se 1996. pojavio na tržištu, milioni ljudi koristili su ga u preko 20 miliona tretmana, i time ga učinili jednim od najčešće primjenjivanih proizvoda na svijetu za injektivne estetske tretmane, a koji se bazira na hijaluronskoj kisjelini. Kompanija Galderma, koja stoji iza Restylane®, predana je kontinuiranom istraživanju i usavršavanju, kako bi pacijentima i doktorima koji se bave estetskim zahvatima ponudila vodeće proizvode na tržištu.

Više →

NVO ASOCIJACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA CRNE GORE

Objavio   /  Izdanje Br. 62, Razno  

Začeci organizovanog stručnog okupljanja zdravstvenih radnika javili su se tokom 1950. Godine, da bi se „Društvo zdravstvenih radnika Crne Gore“ zvanično osnovalo 1954. godine. Ciljevi i zadaci društva su se tokom vremena mijenjali. Na prvim stručnim seminarima su se, tek sporadično, kao autori radova pojavljivali medicinski tehničari, dok danas se na susretima i kongresima izlaže preko 150 kvalitetnih stručnih radova.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center