Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 21

Dr Milan Jovanović Batut – Korifej medicine u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: sc med. dr Bozo Vuković
Milan Jovanović Batut rođen je 1847. godine u Sremskoj Mitrovici. Medicinski fakultet završio je u Beču 1878. godine. Radio je u Crnoj Gori od 17. avgusta 1880. do polovine oktobra 1882. godine. Pod njegovim uredništvom štampan je časopis „Zdravlje”, ljekarske pouke narodu. Časopis je izlazio petnaestodnevno.

Više →

Osvijetliti prava bolešću ugroženih

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

U organizaciji Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Nacionalne komisije za AIDS i Nacionalnog koordinirajućeg tijela, u Amfiteatru Instituta za javno zdravlje u Podgorici realizovan je značajan naučni simpozijum koji je pored predstavnika domaćeg zdravstvenog sistema uključivao i učešće dvojice italijanskih eksperata za HIV/AIDS. Povod održavanja skupa bilo je obilježavanje Prvog decembra, svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, a sam skup, sa motom „Osvijetlimo prava”, održan je 6. decembra 2010.

Više →

Nove smjernice gastroenterohepatologije u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) bolest je koja je, ukoliko ne po osobenom nazivu, po svojim simptomima veoma dobro poznata nezanemarljivom dijelu opšte populacije. Smatra se da je jedan od njenih simptoma – gorušica – prisutan kod 75% pacijenata. Strog režim ishrane jedan je od vidova terapijskog djelovanja na ovu neprijatnu pojavu refluksa hranljivog sadržaja želuca i dvanaesto-palačnog crijeva u jednjak. Pacijentima se savjetuje da uobroče ishranu u pet tročasovno raspoređenih obroka,

Više →

Avena sativa., Poaceae – Ovas ili Zob

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Većina ljekara svojim pacijentima preporučuje upotrebu pšeničnih mekinja, koje sadrže dosta biljnih vlakana – kao dopunu ishrani. Najviše ih koriste u liječenju opstipacije ili zatvora. Polisaharid-celuloza je nesvarljiva u organizmu jer čovjek ne posjeduje enzim celulazu pa dolazi do prolaza hrane koja sadrži ovaj polisaharid kroz crijeva. Mehaničkim uticajem ovo dovodi do poboljšanja peristal­tike i pražnjenja crijeva.

Više →

Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium)

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: mr ph. Lejla Kuburović
Hajdučka trava spada među ljekovita sredstva koja djeluju svojim gorkim ukusom na sluzokožu želuca i tako podstiču izlučivanje želudačnog soka, a samim tim pobuđuju apetit. Povoljno djeluje i na resorpciju hrane, pa se primjenjuje u liječenju raznih oboljenja crijeva i želuca, kod nedostatka apetita, nadutosti i grčeva u crije­vima i želucu, kao i za liječenje upala debelog crijeva.

Više →

Praznici su najljepša čarolija djetinjstva

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Psiholozi tvrde da način na koji će praznici biti proslavljani u svakoj porodici bitno određuje i kako ćemo ih doživljavati kao zrele osobe, pa zbog toga savjetuju roditeljima da učine sve kako bi se mališani tih dana osjećali veselo, posebno i raspoloženo. Kićenje doma, novogodišnja jelka, svijetleće lampice i nezaobilazni pokloni od Djeda Mraza, trebalo bi da budu dio prazničnih dana svakog djeteta, savjetuju stručnjaci.

Više →

Zdravlje u svjetskoj politici – istorijska perspektiva

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: Mina Brajović, šefica kancelarije SZO za Crnu Goru
Ideja i praksa upravljanja međunarodnim zdrav­ljem razvijala se paralelno sa procesom intenziviranja odnosa između država u oblasti zdravlja, ekonomije, politike, tehnologije, kulture i životne sredine tokom niza vjekova. Proces izgradnje institucionalnih struktura, pravila i mehanizama za sistematsku zaštitu i unapređenje ljudskog zdravlja na međunarodnom nivou, odnosno proces institu­cionalizacije, započeo je tokom XIX v. i to naročito od druge polovine XIX vijeka.

Više →

Zaokružen značajan projekat

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

2010. bila je godina koja je pred rukovodstvo Klinčkog centra postavila veliki broj izazova. Prezentujući efekte ovogodišnjeg rada u ovoj ustanovi, prim. dr Olivera Miljanović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore, navela je kao značajna ostvarenja: sprovođenje programa stručnog osposobljavanja kadra uprkos preprekama koje je postavila ekonomska kriza, uvođenje novih koncepata liječenja, nabavku visokokvalitetne opreme, rekonstrukciju postojećih i izgradnju sasvim novih kliničkih jedinica, te uspjeh u jačanju efektivnosti i dostupnosti medicinske usluge

Više →

Povrede ramena – nestabilnost, luksacije, subluksacije

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr Dušan Nenezic, fizijatar – akupunkturolog – kiroprakticar, spec. za djeciju rehabilitaciju

Više →

Specifičnosti funkcionalne procjene i tretmana u terapiji radom kod porođajne paralize pleksusa brahijalisa

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: Milorad Aranitović, strukovni radni terapeut
Mijelinizacija nerava po rođenju djeteta nije u potpunosti završena pa su nervi osjetljivi na istezanje i podložni kidanju. U slučaju nastanka oštećenja pleksusa brahijalisa, pored posljedica kao što su motorni, senzitivni i trofički poremećaji, javljaju se i kontrakture skapulohemeralne regije.

Više →

Doprinos radu na unapređenju menadžmenta u zdravstvu

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Ovih dana je iz štampe izašlo prvo izdanje knjige dr Rajka Šofranca i dr Milice Šofranac „Menadžment kvalitetom u domovima zdravlja”. To je bio i povod za ovaj razgovor.

Više →

Četvrti seminar internacionalne telemedicine i elektronskog zdravlja održan u Podgorici

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Projekat promovisanja telemedicinskih dostignuća i elektronskog zdravlja okupio je zavidan broj međunaro­dno uticajnih eksperata ove oblasti, predstavljača najnovijih medicinskih metoda. Svečano otvarajući Seminar, doc. dr Miodrag Radunović, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore, naglasio je značaj primjene najnovijih istraživanja u medicinskoj praksi, ali i neophodnost usklađivanja naših zakona sa evropskom legislativom.

Više →

U zdravlje!

Objavio   /  Izdanje Br. 21, Poznati i Zdravlje  

Javnosti veoma dobro poznat kao Edi Purašević, pop-star crnogorskog medijskog neba, član popularnog sastava „THE BOOKS OF KNJIGE”, grupe čija popularnost već odavno prevazilazi granice Crne Gore, Goran Vujović nastupa kao osoba koja, po ličnoj ocjeni, nema nikakve veze sa likovima koje tumači. Specifičan cetinjski smisao za humor i pronicljivost pojavljuju se, međutim, kao nešto što je svima dobro poznato iz brojnih replika, TV i radijskih emisija, šou-programa, singlova, fotografija i reklama koje čine Goranov umjetnički izraz.

Više →

Miris govori sve

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Iako nastao veoma davno, parfem kakav danas poznajemo najviše se razvio u Francuskoj za vrijeme XVII vijeka. Budući da su Francuzi bili veliki romantičari, parfemi su bili više nego uobičajeni u njihovom svakod­nevnom životu. Oni su ga koristili u svim prilikama i nisu se zadržavali samo na sebi, već su mirisali svoju odjeću, kao i namještaj, što je uzrokovalo da sve oko njih ima specifičnu mirisnu notu parfema koje su koristili.

Više →

Dermalni fileri (materijali za punjenje i uvecanje mekog tkiva)

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, spec. dermatovenerolog
Intervencije dermalnim filerima nisu potpuna novost. Još 1890. godine ljekari su primjenjivali tehniku uzimanja masnoće iz pacijentove nadlaktice i injiciranja u njihova lica. I danas se primjenjuju tehnike istog principa, ali potpuno osavremenjene (čak se i tehnika primjene stem-ćelija bazira na istom teoretskom principu!). Sredi­nom 1900. korišćen je parain kao filer, dok nije otkriven veliki broj reakcija tipa formiranja granuloma oko stranog tijela. 1940. godine počeo se koristiti visoko prerađeni injektibilni silikon kao dermalni implant sa odličnim kozmetičkim rezultatima visokog potencijala.

Više →

Uticaj ishrane na nastanak akni

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr Marija Mališić-Korać spec. dermatovenerolog
Akne su oboljenje pilosebacealne jedinice, kara­kteristično za period adolescencije. Početnu patološku leziju čini mikrokomedon, a iz njega, u procesu zapaljenja, nastaju papule, pustule, nodusi i, kao sekvele, ožiljci. Svi dječaci i skoro 90% djevojaka imaće u pubertetu bar neke od promjena tipičnih za razvoj akni.

Više →

Enzimi i voćne kisjeline u tretiranju masne i aknozne kože

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Akne su lokalna kožna bolest koje se smatra „fazom odrastanja”. Njihova pojava povezana je sa početkom aktivnosti sebacelnih žlijezda – povećava se mašćenje kože i stvara „dobra” podloga za razvoj bakterija, upalnih procesa i pojavu akni, čime se narušava estetski izgled kože, dovodeći kod mladih često do pada samopouzdanja, kao i otežane socijalne i emocionalne komunikacije. Oko 80% populacije u starosnom razdoblju od 12-24 godine imalo je manje ili više izraženu pojavu akni.

Više →

Zakon o pravima pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: prim. dr Jadranka Lakićević
Sa razvojem medicine i informaciono-komunikacionih tehnologija, danas su u savremenom svijetu značajno izmijenjena očekivanja od zdravstvenih radnika: od njih se ne zahtijeva samo da brinu o zdravlju i životu svojih pacije­nata, da poštuju njihovu ličnost i dostojanstvo, nego i da prihvate i uvaže autonomiju pacijenta, odnosno sa njim izgrade odnos u kojem će pacijent biti aktivan učesnik u donošenju svih odluka vezanih za sopstveno zdravlje ili bolest.

Više →

Predstavljamo: Dom Zdravlja – Cetinje

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Dom zdravlja – Cetinje renomirana je i poznata zdravstvena ustanova sa dugogodišnjom tradicijom koja je do kraja 70-ih godina 20-tog vijeka bila smještena u objektu tadašnjeg Medicinskog centra „Danilo I”. Kao samostalna ustanova, Dom zdravlja je oformljen 1991, kada dolazi do zvaničnog razdvajanja Medicinskog centra na dvije posebne ustanove: Dom zdravlja i Opštu bolnicu.

Više →

Uspješno realizovani planovi rada

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Agencija za lijekove, specijalizovana jedinica za kontrolu, nadzor i registraciju lijekova koji se distribuiraju na crnogorskom farmaceutskom tržištu, ustanovljena je 2008. godine. Tokom relativno kratkog perioda postojanja uspjela je da se uspješno umreži u sistem najznačajnijih institucija koje djeluju na domaćem i svjetskom nivou, te da se preporuči „kvalitetom i transparentnošću” usluge. O nekim aspektima rada Agencije razgovarali smo sa dr Miloradom Drljevićem, direktorom ove ustanove.

Više →

Antibiotici – put do pacijenta

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr spec. Majda Šahman-Zaimović
Pojam antibiotik dolazi od riječi „anti”, što znači „protiv”, i „bios”, što znači „život”. Dakle – supstanca koja služi protiv života. Ironično je da je to „djelovanje protiv života” do sada spasilo više života nego bilo koja druga supstanca u istoriji čovječanstva. Antibiotici su specifični proizvodi mikrobnog metabolizma koji imaju visoku fiziološku aktivnost prema određenim grupama mikroorganizama (bakterije, plijesni, protozoe, virusi) ili zloćudnih tumora, jer im sprečavaju rast ili ih uništavaju. Osim prirodnih, dobijenih mikrobnom biosintezom, postoje i polusintetski i sintetski antibiotici.

Više →

Oralna kandidijaza

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr Eroldina Halilović
Candida albicans je, kod 10-14% zdravih osoba, normalni saprofitni stanovnik probavnog trakta (uključujući i sluznicu usne šupljine), gornjih dijelova disajnog sistema i vagine, a može se naći i na zdravoj koži. Kao dio normalne flore usne šupljine izolovana je kod 50% zdrave populacije, a kod nositelja mobilnih proteza prisutna je u čak do 90% slučajeva. To potvrđuje činjenicu da Candida albicans predstavlja komenzalnu loru, te se ne smije smatrati obligatno patogenom. Postaje patogena onda kada se pojavi uzročnik koji narušava imuni sistem domaćina i omogućava prelaz iz kolonizacije u (oportunističku) infekciju kandidom.

Više →

Funkcionalniji za novi ambijent u 2010.

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Jedna od zdravstvenih ustanova sa nesumnjivo najstarijom tradicijom u crnogorskom zdravstvenom sistemu, Institut za javno zdravlje Crne Gore tokom 2010. godine dobio je nov, moderno opremljen radni prostor. Efektivnost njegovog djelovanja potvrđena je, između ostalog, i prilikom saniranja posljedica katastrofalnih poplava koje su se krajem 2010. dogodile u Crnoj Gori. O tradiciji i savremenim zadacima funkcionisanja Instituta razgovarali smo sa doc. dr Bobanom Mugošom, direktorom ove ustanove.

Više →

Master klas uro-onkologije

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Dvodnevni dio radnog programa bečićkog simpozijuma započet je predavanjima prof. dr Jovana Hadžiđokića i prof. dr Vladimira Todorovića koji su objašnjavali problem terapijskog djelovanja na hormon-refraktorni karcinom prostate. Bolest koja tenutno u svijetu ima incidencu od približno 80 na 100.000 na Zapadu i oko 20 na 100.000 u zemljama krajnjeg Istoka, spada u grupu hroničnih nezaraznih bolesti koje se, kako je objašnjeno na Simpozijumu, po incidenci nalaze odmah iza karcinoma kože, a po mortalitetu odmah iza karcinoma pluća.

Više →

Apel za multidisciplinarnost

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Karcinom pluća je bolest koja predstavlja poseban problem u svijetu zbog toga što se stopa mortaliteta izazvanog njenim prisustvom skoro da je identična sa incidencom obolijevanja, a procenat preživljavanja se nalazi skoro na istom nivou kao i prije pola vijeka. Godišnje u svijetu oboli 1.3 miliona osoba, a umre 1.18 miliona novooboljelih osoba. – Spadamo u grupu zemalja sa visokom incidencom obolijevanja od ove bolesti. Početkom 1988. godine bilo je oko 200 novooboljelih, a sada se približavamo cifri od 300 slučajeva pojave karcinoma pluća. 75% slučajeva se otkrije u uznapredovalom stadijumu bolesti, a samo 25% u stadijumu koji ima šanse za nastavak života – objasnio je prof. dr Danko Živković u toku svog uvodnog predavanja.

Više →

Savremeni hemioterapijski pristup u liječenju GIST/NET-a

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Hemioterapija je ustanovljena kao terapijski princip u liječenju malignih tumora 50-ih godina prošlog vijeka. Tretirane su različite lokalizacije i ustanovljeno je da postoje različiti efekti u liječenju kancera. Što se tiče gastrointestinalnih stromalnih (GIST) i neuroendokrinih (NET) tumora, primjenom različitih mono i polihemioterapija, rađene su analize na osnovu kojih je ustanovljeno da ne postoji značajan pozitivan efekat.

Više →

Značaj otkrivanja i prevencije nasljednih bolesti u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: Prim. dr sci med. Olivera Miljanović
Sa razvojem prirodnih nauka, medicine, zdravst­vene zaštite i standarda življenja, nasljedne bolesti, zajedno sa traumatizmom i degenerativnim oboljenjima, zauzimaju vodeće mjesto u ukupnom morbiditetu i mortalitetu. Udio nasljednih uzroka u totalnom novorođenačkom mortalitetu porastao je tokom posljednjih godina sa 3.3% na 33.3%, odnosno, mortalitet djece od nasljednih, ili bolešću djelimično uzrokovanim genetičkim faktorima porastao je sa 20 na 72%. Procenat učestalosti bolesti izazvanih isključivo uticajem sredine proporcionalno je opao.

Više →

Predstavljamo: Centar za medicinsku genetiku i kliničku imunologiju

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Centar za medicinsku genetiku i imunologiju pred­stavlja značajan segment Kliničkog centra Crne Gore, namijenjen savremenoj dijagnostici genomskih oboljenja i poremećaja imunskog sistema. Neophodnost medicinske struke u Crnoj Gori da prati savremene tokove laboratori­jske i kliničke dijagnostike, rezultirala je osnivanjem Centra za medicinsku genetiku i kliničku imunologiju 2000. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Vlade Republike Crne Gore.

Više →

Prevashodni cilj, optimalno liječenje a ne ušteda

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Piše: dr Kenan Hrapović, Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore
Savremena medicina i farmakoterapija pružaju čovječanstvu šansu za zdraviji život i duži životni vijek, ali istovremeno zahtijevaju veći obim sredstava za područje zdravstvene zaštite. Zdravstvena potrošnja uopšte, i posebno potrošnja lijekova, pred­stavlja problem svih država. Sredstva za zdravstvenu zaštitu su ograničena, a sa druge strane, postoji stalan rast potreba za novim zdravstvenim uslugama i lijekovima.

Više →

Vrednovanje rada i stručnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Pitanja valorizacije ljekarskog rada, una­pređivanja uslova rada i licenciranja samo su neke od nadležnosti Ljekarske komore. Razgovor sa prim. dr Đokom Jočićem, predsjednikom tog udruženja u Crnoj Gori, pokušaj je da osvijetlimo neke od tih važnih aspekata ljekarske struke u Crnoj Gori, ali i da na izvjestan način napravimo paralelu sa stanjem u toj oblasti u svijetu.

Više →

Svaki pacijent je jedinstveni primjer u univerzumu

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Vrstan etičar medicinsko-zdravstvenog pristupa pacijentu, stručnjak interne medicine i toksikologije Vojno-medicinske akademije u Beogradu koji je ostvario zapažene rezultate na polju nauke, nesebični edukator, brigadni general, dr sc. med. Veljko Todorović jedan je od osnivača Balkanskog udruženja toksikologa i predsjednik Toksi­kološke službe Srpskog ljekarskog društva. Pozivajući se na lično iskustvo, njegovi nekadašnji pacijenti i poznanici tvrde da je riječ o ljekaru čiji se odnos prema pacijentu odlikuje bezuslovnom humanošću.

Više →

Dva značajna jubileja

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Evociranje uspomena i prikazivanje ostvarenih rezultata vezanih za konstituisanje Centra za medicinsku genetiku i imunologiju u Podgorici bile su karakteristike svečanog dijela manifestacije priređene povodom obi­lježavanja desetogodišnjice rada ove institucije. Akademik prof. dr Goran Nikolić, dr Srđan Brkić, prim. dr sci. med. Olivera Miljanović, prof. dr Danilo Vojvodić i prof. dr Zvonko Magić, tim saradnika i eminentnih stručnjaka ovih oblasti, predstavili su hronologiju osnivanja Centra, rezul­tate i razvojne planove, te specifičnosti rada ovog zdravst­venog centra tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite

Više →

Sve bliži cilju, pacijenti su nam najbitniji

Objavio   /  Izdanje Br. 21  

Ministarstvo zdravlja osnovnu smjernicu razvoja zdravstva realizuje u skladu sa „Master planom razvoja zdravstva za period 2010-2013. godine”, koji je Vlada usvojila u maju ove godine, kojim je precizirana dugoročna vizija razvoja sistema, a odnosi se na izgradnju dostupnog, kvalitetnog i dugoročno održivog sistema zdravstvene zaštite, gdje je građanin u centru pažnje, uz ojačanu svjesnost i odgovornost pojedinca za posljedice odluka na lično zdravlje i zdravlje drugih.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center