Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 20

Intolerancija na hranu

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar

DIFERENCIJALNO-DIJAGNOSTIČKE DILEME KOD ALERGIJE I INTOLERANCIJE NA HRANU
Alergija na hranu, kao i sve klasične alergijske reakcije, posredovana je IgE antitijelima i poznata je već dugo vremena. Intolerancija na hranu (nastaje posredovanjem IgG-a), koja po svojoj patogenezi ne pripada alergijama u užem smislu te riječi, manje je poznat i prepoznat poremećaj budući da su njene manifestacije sporije, često neprepoznate ili zamijenjene simptomima drugih bo lesti.

Više →

Borba za očuvanje čvrstine kostiju

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: doc. Dr sci Dušan Mustur
Osteoporoza je metaboličko oboljenje kostiju, to je skeletni poremećaj koji karakteriše poremećaj čvrstine kosti, a što dovodi do povećane sklonosti ka prelomima (frakturama). Čvrstina kosti je pojam koji se odnosi na кvantitet (gustinu) kosti i na кvalitet kosti. Osteodenzitometrijom mjerimo koštanu gustinu, koja učestvuje u čvrstini kosti sa 60-80%, a preostalih 20-40% odnose se na kvalitet kosti, koji se precizno može odrediti jedino biopsijom kosti, a koja se zbog toga što predstavlja invazivnu metodu, radi izuzetno rijetko. Stoga se osteodenzitometrija smatra zlatnim standardom u mjerenju koštane čvrstine.

Više →

Proces dezintegracije zglobne hrskavice

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Vladimir Vujović, spec. ortoped
(Nastavak teksta objavljenog u prethodnom izdanju časopisa)
Kada govorimo o patološkom procesu dezinte-gracije zglobne hrskavice treba navesti da je ona usko povezana sa posljedično nastalim prevelikim opterećenjem subhondralne kosti, koja usljed pritiska puca (podliježe mikroprelomima). Ti mikroprelomi nestaju aktivacijom procesa zarastanja kosti iz koštane srži, ali je novostvorena kost nedovoljno tvrda i ne zadovoljava potporne potrebe regije u kojoj se nalazi.

Više →

Stres i bolesti adaptacije – kako ih prevenirati kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
Stresni hormoni
Sve ove promjene u organizmu su posljedica lučenja stresnih hormona: kortizola, hormona rasta, adrenalina, noradrenalina, endorfina i dr.
Kortizol povećava šećer u krvi, koji je potreban kao energija u stresu, za borbu ili bježanje. Ovim mehanizmom se objašnjava pojava diabetes mellitusa (šećerne bolesti) u nekih osoba koje su izložene dugotrajnom stresu.

Više →

Bol poslije ekstrakcije zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. med. sci. dr Slobodan V. Radonjić Spec. za oralnu hirurgiju
Alveolit je problem sa kojim se stomatolog susreće dosta često u svojoj svakodnevnoj praksi i predstavlja jednu od najneprijatnijih komplikacija poslije vađenja zuba.

Više →

Zadah

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Miloš Radulović, doktor stomatologije
Kod pojedinih osoba iz usta se osjeća neprijatan miris (lat. foetor ex ore ili halitosis). Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti različiti. On može biti prouzrokovan nekim gangrenoznim procesima u usnoj duplji, može se javiti u slučaju nekih ekstraoralnih oboljenja kao i pri nekim fiziološkim stanjima. Ovaj problem može dovesti do desocijalizacije i do stvaranja psihičkih problema (u vidu depresije i neuroze) kod pacijenata.

Više →

VIRTUELNA MEZOTERAPIJA – No Needle

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Ljiljana Škrinjar
Probiti prirodnu barijeru kakva je koža kako bi sastojci korisni za podmlađivanje kože dospjeti do dubokih nivoa kože a da to bude bezbolno za pacijenta – kozmetički je san.

Više →

Predstavljamo Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore
Dr Vladimir S. Dobričanin, mr sc. Specijalista opšte hirurgije

Urgentni centar (UC) jedna je od glavnih arterija organizma koji se zove Klinički centar Crne Gore (KC CG). Kao dio najeminentnije zdravstvene institucije sistema zdravstva naše zemlje, UC je zadužen za zbrinjavanje svih pacijenata sa oboljenjima koja zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Više →

Predstavljamo: NVO “Muško zdravlje”

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Mr sci Krsto Pavićević Predsjednik upravnog odbora NVO Men’s Health
Svjedoci smo da je u zadnjih deset godina formirano na desetine NVO koje za cilj imaju borbu za ženska prava, pomoć ženama, uključujući i pomoć na planu njihovog zdravlja, što je, naravno, za svaku pohvalu. Poslije toliko vremena u kojem se intenzivno razvio civilni sektor, konačno je formirana i organizacija koja za svoj cilj ima brigu o muškom zdravlju.

Više →

Varikocela i sterilitet

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prof.dr Bogdan Pajović
Pod terminom varikocela podrazumijevamo proširenje venskog spleta u mošnicama, koje odvode vensku krv iz testisa.
Varikocela udružena sa neplodnošću poznata je vijekovima. Početkom prvog vijeka n.e. Celsus je opisao uvećane vene testisa i primijetio da je testis na strani varikocele manji.

Više →

Ne odustajati – u edukaciji

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Slika profesora italijanskog jezika i književnosti, koja bi se, kada bi se to ticalo profesionalne kvalifikovanosti, sasvim plastično dala zamisliti: Ivan Maksimović sa školskim dnevnikom u ruci, zamišljen izgled, omiljen nastavnik… , nekako je odložila svoju realizaciju, a čini se da to ovom omiljenom i veoma popularnom novinaru ne smeta baš previše.

Više →

Komplementarna terapija akutnog kašlja

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Zapis sa predavanja dr Milana Matkovića
Tema naučnog simpozijuma održanog 10-og novembra 2010. u Hotelu „Podgorica” u Podgorici bila je terapija akutnog kašlja, za koju, kako je objasnio medijator i jedan od izlagača sa skupa dr Milan Matković, predstavnik farmaceutske kompanije „Pharmanova”, makar do sada, kod nas nije postojala praksa prevelike zastupljenosti na ovako organizovanim naučnim susretima.
Dr Zorica Vukčević, ljekar Interne klinike KCCG-a iz Podgorice, i dr Zorka Radunović,
ljekar Specijalne bolnice za plućne bolesti u Nikšiću, govorile su o nekim od aspekata terapije akutnog kašlja. Organizatori održavanja skupa bili su Udruženje pneumoftiziologa
Crne Gore i „Pharmanova”.

Više →

Hemoroidalna bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Amel Dacić
Hemoroidi su proširene vene i arterije smještene ispod sluzokože krajnjeg dijela debelog crijeva. Najčešće se ne ispoljavaju nikakvim simptomima. Učestvuju u izgradnji hemoroidnih jastučića koji predstavljaju normalnu strukturu završnog dijela debelog crijeva i važni su u kontroli tečnosti i gasova.

Više →

Rijetki tumori digestivnog sistema

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Zapis sa predavanja doc. dr Srđana Đuranovića
Na seminaru onkologa koji je 20. oktobra upriličen na Plavnici, za čiju su organizaciju bili zaduženi Ljekarska komora Crne Gore i Novartis onkolodži
(Novartis onkology), predstavljeno je šest naučnih predavanja koja su se ticala rijetkih gastrointerstromalnih i neuroendokrinih tumora.

Više →

Neki aspekti nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Zapis sa predavanja prim. dr Jadranke Lakićević
Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke predstavlja trenutno najaktuelniji dokument kojim su projektovane posebne mjere zaštite zdravlja građanki Crne Gore kada je u pitanju karcinom dojke.

Više →

Značaj pravilne ishrane kod pacijenata na hroničnom programu hemodijalize u cilju prevencije komplikacija

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Damir Peličić,
visokostrukovni medicinski tehničar,
Klinika za urologiju i nefrologiju, KCCG, Podgorica

Bubrezi imaju čitav dijapazon po život značajnih uloga i utiču na rad svih ostalih organa i orga-nizma u cjelini. Jedna u nizu značajnih uloga jeste da otklanjaju produkte metabolizma nastale iz unijete hrane, a tu se posebno misli na ureu (koja nastaje iz proteina), natrijum, kalijum i fosfate.

Više →

U svijetu viralnih liliputanaca

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Lik Montanjije (Luc Montagnier) francuski je virolog koji je za rad na otkrivanju HIV virusa 2008. godine nagrađen Nobelovom nagradom. Rođen je 18. avgusta 1932. godine u Šabriju u Francuskoj, naselju poljoprivred­nika koje je poznato po nekoliko sasvim osobenih proiz­voda: velškoj zečetini, kozjem siru i bijelom asparagusu.

Više →

Intolerancija na hranu

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Alergija na hranu, kao i sve klasične alergijske reakcije, posredovana je IgE antitijelima i poznata je već dugovremena. Intolerancija na hranu (nastaje posredovan­jem IgG-a), koja po svojoj patogenezi ne pripada alergijama u užem smislu te riječi, manje je poznat i prepoznat poremećaj budući da su njene manifestacije sporije, često neprepoznate ili zamijenjene simptomima drugih bolesti. Zbog posljedica netačne ili samo djelimično tačne dijag­noze, pacijent se neadekvatno liječi, pa se simptomi povećavaju. Postoji i druga mogućnost – da se poremećaj jednostavno ne prepozna, pa osoba živi sa svojim tegobama uzimajući ih zdravo za gotovo.

Više →

Borba za očuvanje čvrstine kostiju

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: doc. Dr sci Dušan Mustur
Osteoporoza je metaboličko oboljenje kostiju, to je skeletni poremećaj koji karakteriše poremećaj čvrstine kosti, a što dovodi do povećane sklonosti ka prelomima (frakturama). Čvrstina kosti je pojam koji se odnosi na Kvantitet (gustinu) kosti i na Kvalitet kosti. Osteodenzitometrijom mjerimo koštanu gustinu, koja učestvuje u čvrstini kosti sa 60-80%, a preostalih 20-40% odnose se na kvalitet kosti, koji se precizno može odrediti jedino biopsijom kosti, a koja se zbog toga što predstavlja invazivnu metodu, radi izuzetno rijetko. Stoga se osteodenzitometrija smatra zlatnim standardom u mjerenju koštane čvrstine.

Više →

Proces dezintegracije zglobne hrskavice

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Vladimir Vujović, spec. ortoped
Kada govorimo o patološkom procesu dezinte­gracije zglobne hrskavice treba navesti da je ona usko povezana sa posljedično nastalim prevelikim opterećenjem subhondralne kosti, koja usljed pritiska puca (podliježe mikroprelomima). Ti mikroprelomi nestaju aktivacijom procesa zarastanja kosti iz koštane srži, ali je novostvorena kost nedovoljno tvrda i ne zadovoljava potporne potrebe regije u kojoj se nalazi. Već ionako oštećena hrskavica nad njom, i dalje izložena istom pritisku, nastavlja sa propadan­jem i još više omekšava.

Više →

AIDS, stigma, diskriminacija…

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Sredinom septembra 2001, većina učenika Osnovne škole „Milorad Musa Burzan”, u Podgorici, bojkotovala je nastavu zbog odluke rukovodstva škole da dječak zaražen virusom SIDE bude raspoređen u njihovo odjeljenje. Zbog sličnog protivljenja, za ovog dječaka je, u prve četiri godine školovanja, organizovana individualna nastava. Bez obzira na ljekarsko uvjerenje, koje potvrđuje da ovaj dječak nije opasan po okolinu, djeca i roditelji ostali su pri svom zahtjevu

Više →

Uticaj stresa na zdravlje djece i odraslih

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar 
Kortizol povećava šećer u krvi, koji je potreban kao energija u stresu, za borbu ili bježanje. Ovim mehanizmom se objašnjava pojava diabetes mellitusa (šećerne bolesti) u nekih osoba koje su izložene dugotrajnom stresu. Naime, stalno ubacivanje glukoze u krv (dugotrajna hiperglikemija), dovodi do povećanog lučenja insulina u krv (reaktivna hiperinsulinemija), što poslije izvjesnog vremena dovodi do iscrpljenja pankreasa i relativnog ili apsolutnog deficita insulina i manifestacije dijabetesa.

Više →

Bol poslije ekstrakcije zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prim. med. sci. dr Slobodan V. Radonjić Spec. za oralnu hirurgiju

Više →

Zadah

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Miloš Radulović, doktor stomatologije
Kod pojedinih osoba iz usta se osjeća neprijatan miris (lat. foetor ex ore ili halitosis). Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti različiti. On može biti prouzrokovan nekim gangrenoznim procesima u usnoj duplji, može se javiti u slučaju nekih ekstra-oralnih oboljenja kao i pri nekim fiziološkim stanjima. Ovaj problem može dovesti do desocijalizacije i do stvaranja psihičkih problema (u vidu depresije i neuroze) kod pacijenata.

Više →

Skup od međunarodnog značaja

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Udruženje otorinolaringologa Crne Gore, italijanska kompanija „Novarais” i Klinika za ORL i MFH / Klinički centar Crne Gore uspjele su da zajedničkim naporom organizuju projekat međunarodno značajnog simpozijuma otorinolaringologa i hirurga koji je krajem oktobra održan u Podgorici. Serđo Barbanti, ambasador Italije u Crnoj Gori, doc. dr Miodrag Radunović, ministar zdravlja, dr Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja, prim. dr Đoko Jočić, predsjednik Ljekarske komore Crne Gore i prim. dr Olivera Miljanović, direk­torica Kliničkog centra Crne Gore, bili su članovi Počasnog organizacionog odbora Simpozijuma.

Više →

Preuzeti kontrolu nad dijabetesom – sada

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Slogan PREUZMI KONTROLU NAD DIJABETE­SOM – SADA upadljiva je preporuka koja ostaje u svijesti čitalaca nakon posjete internet stranici Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz Bara (www.dijabetes.me). Edukacija kao vid borbe protiv dijabetesa jedna je od aktuelnih prepo­ruka i Svjetske zdravstvene organizacije

Više →

Boginje – Vodene kozice (varicellae)

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Ljiljana Škrinjar
Virus varičele neotporan je u spoljašnjoj sredini i lako ga uništavaju fizički postupci i hemijska sredstva. Rezervoar infekcije u prirodi jeste čovjek. Izvor infekcije je nazofaringalni sekret oboljele osobe u periodu nakon inkubacije i za vrijeme akutne faze bolesti.

Više →

Dobar miris i dobar osjećaj

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

„Da nemamo čulo mirisa, ne bismo imali ni osjećanja”, kaže američki psiholog mirisa Rejčel Herc u svojoj knjizi „Miris želje”. Mirisi značajno utiču na naš život. Mogu da prenesu osjećanje sigurnosti, podstaknu strahove i radost ili probude sjećanja. Mirisi utiču na učenje, navike u kupovini, procjenjivanje drugih ljudi. Čulo mirisa određuje i ukus, ne samo u pogledu jela i pića, već i izbora partnera.

Više →

Virtuelna mezoterapija – No Needle

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Ljiljana Škrinjar
Mezoterapija je savremena tehnika koja se koristi u estetskoj medicini i dermatologiji – sa iglama ili bez njih (virtuelna mezoterapija). Cilj oba postupka jeste da se visoke koncentracije pročišćenih aktivnih sastojaka dopreme u dublje slojeve kože – do dermisa, kada se na kontrolisan način želi postići obnova kolagena, ili do potkožnog masnog tkiva, kada se djeluje na celulit.

Više →

Predstavljamo Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore 
Dr Vladimir S. Dobričanin, mr sc. Specijalista opšte hirurgije
Urgentni centar (UC) jedna je od glavnih arterija organizma koji se zove Klinički centar Crne Gore (KC CG). Kao dio najeminentnije zdravstvene institucije sistema zdravstva naše zemlje, UC je zadužen za zbrinjavanje svih pacijenata sa oboljenjima koja zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Pored toga, UC pruža još niz medicinskih usluga koje ne spadaju u domen hitnih medicinskih stanja kao što su hirurške intervencije iz dijela „dnevne hirurgije” svih hirurških grana (opšta hirurgija, ortopedija, ORL i maksilo-facijalna hirurgija).

Više →

Predstavljamo: NVO ”Muško zdravlje”

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Mr sci Krsto Pavićević Predsjednik upravnog odbora NVOMen’s Health
Svjedoci smo da je u zadnjih deset godina formirano na desetine NVO koje za cilj imaju borbu za ženska prava, pomoć ženama, uključujući i pomoć na planu njihovog zdravlja, što je, naravno, za svaku pohvalu. Poslije toliko vremena u kojem se intenzivno razvio civilni sektor, konačno je formirana i organizacija koja za svoj cilj ima brigu o muškom zdravlju.

Više →

Varikocela i sterilitet

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: prof.dr Bogdan Pajović
Pod terminom varikocela podrazumijevamo pro­širenje venskog spleta u mošnicama, koje odvode vensku krv iz testisa. Varikocela udružena sa neplodnošću poznata je vijekovima. Početkom prvog vijeka n.e. Celsus je opisao uvećane vene testisa i primijetio da je testis na strani varikocele manji.

Više →

Ne odustajati – u edukaciji

Objavio   /  Izdanje Br. 20, Poznati i Zdravlje  

Slika profesora italijanskog jezika i književnosti, koja bi se, kada bi se to ticalo profesionalne kvalifikovanosti, sasvim plastično dala zamisliti: Ivan Maksimović sa školskim dnevnikom u ruci, zamišljen izgled, omiljen nastavnik… , nekako je odložila svoju realizaciju, a čini se da to ovom omiljenom i veoma popularnom novinaru ne smeta baš previše. Novinar urednik u „In” televiziji, voditelj brojnih manifestacija: muzičkih festivala, promocija, zabavnih programa, radio je u brojnim crnogorskim medi­jima: Radio-televizija Crne Gore, „Elmag” radio, Radio „Gorica”, Radio „Montena”…

Više →

Era rezistentnosti bakterija na antibiotike

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Pozivajući se na podatak da su bakterije jedan od najstarijih oblika života koji pokazujući veoma visok stepen prilagodljivosti opstaje na Zemlji oko 3.8 miliona godina, te da antibiotsko djelovanje doprinosi uništavanju samo najosjetljivijih sojeva, doc. dr Vineta Vuksanović, predsjed­nica Sekcije ljekara mikrobiologa Crne Gore, upozorila je na rezistentnost bakterijskih vrsta na primjenu antibiotika kao pojavu koja u savremenoj medicini poprima obilježje najzabrinjavajuće karakteristike.

Više →

Komplementarna terapija akutnog kašlja

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Komplementarna terapija akutnog kašlja, odnosno komplementarna medicina je relativno nov termin na našim prostorima. Ovaj pristup se drugačije naziva i integrativni (ili integrijski) dio medicine, a podrazumijeva praksu kod koje se selektivno, u složene terapijske šeme, uključuju i dodatne terapijske metode, van klasičnih farmakoterapijskih metoda.

Više →

Najave ojačanja borbe protiv pušenja duvanskih proizvoda

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Problem velike zastupljenosti pušenja u populaciji svrstava Crnu Goru u red zemalja sa najizraženijim paramet­rima ove društveno nepoželjne pojave. Iako se od 2003. godine počelo aktivno raditi na uspostavljanju instituciona­lne i zakonske regulative za značajnije suzbijanje ove štetne pojave, dosadašnji rezultati pokazuju da još uvijek nije u dovoljnoj mjeri ostvaren program osvješćivanja građana, a to [...]

Više →

Hemoroidalna bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: dr Amel Dacić
Hemoroidi su proširene vene i arterije smještene ispod sluzokože krajnjeg dijela debelog crijeva. Najčešće se ne ispoljavaju nikakvim simp­tomima. Učestvuju u izgradnji hemoroidnih jastučića koji predstavljaju normalnu strukturu završnog dijela debelog crijeva i važni su u kontroli tečnosti i gasova. Pojava simptoma u vidu bola, krvarenja, vlaženja, ispadanja, slivanja, upućuje na to da je došlo do poremećaja, najčešće tromboze ili upale. Ponavljanje tih tegoba naziva se hemoroidalnom bolešću.

Više →

Rijetki tumori digestivnog sistema

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Prema većini literaturnih podataka, incidenca dijagnostikovanja gastrointestinalnih stromalnih tumora iznosi oko 1-2 na 100.000 stanovnika godišnje, što je manje od 1% svih malignih tumora digestivnog trakta. Kada govorimo o gastroenteropankreatitičnim neuroendokrinim tumorima (GEP NET), njihova incidenca je 1-2 na 100.000 slučajeva, a ukupna 8-10, na autopsijskom materijalu. Ako uzmemo u obzir pacijente koji su pravovre­meno dijagnostikovani i adekvatno liječeni, može se reći da oni relativno dugo žive.

Više →

Neki aspekti nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Rak dojke predstavlja velik javno-zdravstveni prob­lem, a njegova kompleksnost je uslovljena i drugim fakto­rima, koji se odnose na socijalni, ekonomski, psihološki i estetski aspekt bolesti. U Evropi je 2006. godine dijagnostikovano oko 430.000 bolesnica sa karcinomom dojke, a iste godine je od ove bolesti umrlo skoro 132.000 žena. U Crnoj Gori rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i vodeći uzrok smrti zbog raka u ženskoj populaciji.

Više →

Značaj pravilne ishrane kod pacijenata na hroničnom programu hemodijalize u cilju prevencije komplikacija

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Piše: Damir Peličić,visokostrukovni medicinski tehničar,
Klinika za urologiju i nefrologiju, KCCG, Podgorica
Bubrezi imaju čitav dijapazon po život znača­jnih uloga i utiču na rad svih ostalih organa i orga­nizma u cjelini. Jedna u nizu značajnih uloga jeste da otklanjaju produkte metabolizma nastale iz unijete hrane, a tu se posebno misli na ureu (koja nastaje iz proteina), natrijum, kalijum i fosfate. Kod poremećaja bubrežne funkcije dolazi do nagomilavanja ovih produkata u organizmu.

Više →

Iskustva transplantologije i donatorstva u zemljama regiona

Objavio   /  Izdanje Br. 20  

Programom promocije donatorske karti­ce Udruženja nefrologa Crne Gore, 15. oktobra 2010. svečano je započeta priča o jačanju svijesti o donatorstvu koja se odnosi na građane Crne Gore. Ovo je projekat bez kog je nemoguće zamisliti realizaciju transplantacije tjelesnih organa, pro­grama koji znači mogućnost dobijanja života na dar. U Crnoj Gori su do danas, prema podacima koje je saopštila prof. dr Marina Mugoša Ratković, predsjednica Udruženja nefrologa Crne Gore, izvršene osamdeset dvije transplantacije tjelesnih organa.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center