Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 2

Limfna drenaža

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Zoran Pantić
Limfna drenaža je eliksir mladosti i zdravlja. Svojom efikasnošću u borbi protiv toksina, predstavlja jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja i produženje ljudskog životnog vijeka

Više →

Ujed zmije

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: prim. dr Dr Olga Baković
U PRVOJ POMOĆI SVAKI UJED ZMIJE TRETIRATI KAO UJED OTROVNICE. SMRT OD UJEDA ZMIJE JE RIJETKA,ALI MOGUĆA!
Po Frojdu, zmije su seksualni simboli. U modnoj industriji pripadnicama ljepšeg pola je omogućeno da uživaju u cipelama i torbama napravljenim od zmijske kože.

Više →

Plastična hirurgija – zbogom kompleksima

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Vladan Knežević, specijalista ORL
KOREKCIJA KLEMPAVIH UŠIJU (otoplastika): Otoplastika je estetski hirurški zahvat kojim se uspješno i trajno otklanja problem klempavih ili deformisanih ušiju. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a po potrebi (manja djeca) i u opštoj anesteziji. Najidealnije je da se ova operacija uradi kod djeteta prije polaska u školu jer djeca znaju ponekad da budu jako gruba i jedni drugima stvaraju komplekse. Sama operacija traje oko sat. Hirurški rez se izvodi sa zadnje strane uva.

Više →

Prirodne sirovine u kozmetičkim preparatima

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Mr. ph. spec. Zorica Potpara
Istorija korišćenja prirodnih sirovina veoma je duga i seže u tradicionalnu medicinu svih drevnih civilizacija. Dr. Tucakov je naveo da je »liječenje ljekovitim biljem staro gotovo isto koliko i samo čovječanstvo«.

Više →

Neprijatne kvržice po koži

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Svetlana Radović Vučeković, spec. za kožne i venerične bolesti

Bradavice su male, neprijatne kvržice po koži. Sve su češća pojava, i u savremenoj dermatologiji o njima se mnogo zna. Nastaju kao reakcija kože na infekciju virusom, koji se naziva humani papiloma virus (HPV). Poznato je oko 70 tipova bradavica. Najčešće se pojavljuju kod djece i mladih, mada ni odrasli nijesu pošteđeni.

Više →

Prekomjerno znojenje

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Mara Zeković
Znoj luče žlijezde djelovanjem simpatičkog nervnog sistema, a onima koji pate od pojačanog znojenja taj problem postoji tokom cijele godine, i nezavisan je od spoljašnje temperature

Više →

Upotreba antibiotika

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Nina Pejović Mandić
Pronalaženje antibiotika predstavlja revoluciju u liječenju bakterijskih infekcija koje su se u “preantibiotskoj eri” završavale fatalno. Međutim, njihovo prekomjerno propisivanje je vremenom dovelo do razvoja sojeva koji su otporni i ne odgovaraju na terapiju

Više →

Impotencija pogađa par, ne samo muškarca

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: prof. dr Vinka Vukotić, urolog
Približno, svaki treći muškarac, starosnog doba od 35 do 65 godina je barem jedanput imao problema sa erekcijom, u toku protekle godine. Žene treba da imaju inicijativu i ne treba da se stide, one treba du budu informisane o uzrocima impotencije, eventualnim skrivenim oboljenjima čiji pokazatelj impotencija može da bude, kao i o sredstvima koja efikasno otklanjaju ovaj neugodan problem.

Više →

Srčani udar

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Srđan Perazić, internista-kardiolog

Infarkt je odumiranje manjeg ili većeg djelića srčanog mišića nastalo zbog nedovoljne snabdjevenosti krvlju. Koronarna arterija je krvni sud koji snabdijeva srce krvlju i kiseonikom.

Više →

Čuvari zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Mr.ph.Katarina Minić
Imuni sistem reguliše ravnoteže unutrašnje sredine kroz otkrivanje, identifikaciju i uništavanje svih organizmu stranih materija uglavnom biološkog porijekla. U ovu grupu stranih materija, ubrajaju se prije svega bakterije, virusi, gljivice i drugi patogeni mikroorganizmi

Više →

Okoštavanje kičme – bolest savremenog čovjeka

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Dušan Nenezić, fizijatar-akupunkturolog

Spondiloza je postala najčešća boljka savremenog čovjeka, čovjeka koji za sve ima vremena osim za sebe. Čovjek je star onoliko koliko su mu stare kosti i krvni sudovi. Kvalitet koštanog sistema ne mora da prati godine

Više →

Zašto se štitimo od UV zračenja

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Prof. dr Gordana Vuleta
Doc. dr Snežana Savić
Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Novi i visokoefikasni UV filteri u kozmetičkim proizvodima za zaštitu od sunca mogu da štite od neželjenih efekata izlaganja suncu (UV zračenja), uključujući pojavu eritema/crvenila i/ili opekotina, prevremeno starenje (fotostarenje) kože, fotosenzitivne ili alergijske reakcije i neke oblike kancera kože.

Više →

Spasite svoje tijelo

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: mr.ph Pavle Jurlina
Upotreba bijelog brašna i bijelog šećera zamijenila je veoma složenu harmoniju prirodne ishrane, siromaštvom hrane, koja je lišena značajnih vitalnih elemenata.
Bijelo brašno i bijeli šećer, sastavljeni su iz praznih kalorija. Da li se savremeni čovjek svojim novim načinom ishrane, pod uticajem industrijske hrane i povećanja životnog standarda, odvojio od prirode

Više →

Umjerenošću do zdravog života

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Crnogorci imaju potpuno pogrešan odnos prema zdravom životu. Smatraju da je dosta hrane odraz zdravog života, a to je strašna zabluda, riječi su jednog od najpoznatijih crnogorskih sportista, svjetskog šampiona, kik boksera Ivana Strugara.

Više →

Prednost kolposkopije

Objavio   /  Izdanje Br. 2  

Piše: Dr Milana Šoć, spec. ginekologije i akušerstva
Danas se kolposkopija sa velikim uspjehom, zajedno sa papa testom koristi u otkrivanju i sprečavanju karcinoma grlica. Pregled teče na sljedeći način: prvo se uradi bimanuelni pregled, inspekcija vulve, zatim stavi spekulum i uradi se inspekcija zidova i svodova vagine i pregleda grlic.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center