Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 16

Raskošan mozaik naučne ličnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Lomonosov je rođen u selu Denisovka (sada Lomonosovo), na dalekom sjeveru Rusije, sa Arhangelskom kao najbližim poznatim centrom. Neutoljiva žeđ za znanjem primorala ga je da kao dječak napusti ribarski dom svojih roditelja i kao desetogodišnjak pješke se uputi za Moskvu. Kao talentovani polaznik škole Zaikonospaski dobio je preporuke za nastavak školovanja u Sankt Peterburgu na Univerzitetu Carske akademije nauka. Dalje obrazovanje stekao je na njemačkim univerzitetima u Marburgu i Frajburgu.

Više →

Feng šui – uticaj žute petice

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: Maja Pejović, feng šui konsultant
Ono na šta je najvažnije obratiti pažnju jeste položaj na kom se nalazi žuta petica. Žuta petica svake godine mijenja svoj položaj, a samim tim i polje na koje vrši svoj negativni uticaj. Sektor koji je pogođen žutom peticom jeste dio kuće koji treba najmanje koristiti u toku godine.

Više →

Uloga fizijatrije u savremenoj medicini

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prim.dr Milorad Cimbaljević, spec. fizijatar
U savremenoj medicini fizijatrija ima značajnu ulogu i u preventivi i u dijagnostici i u liječenju. Svakom bolesniku hospitalizovanom na bilo kojem odjeljenju treba, pored medikamentozne terapije, od prvog dana u liječenju uključiti i medicinsku rehabilitaciju.

Više →

Dobar san za dobar dan

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: Bojan Kraljević
Spec, primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
Nakon svakodnevnih aktivnosti naše tijelo zahti­jeva zaslužen odmor. Kvalitet samog odmora i sna su jako bitan element u tome. Mnoga istraživanja dovela su do rezultata da pomenuto zavisi velikim dijelom od strukture na kojoj se leži. Smatra se da spavanje na odgovarajućem ležaju daje mogućnost produženja sna za bar 50 minuta.

Više →

Prehrambeni aditivi i njihov uticaj na zdravlje ljudi

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Pišu: dr Jevto Eraković, dr Nela Eraković
Ljudi često ono što dovoljno ne poznaju ili ne razumiju automatski proglašavaju nepodobnim. Takav je slučaj i sa prehrambenim aditivima. Prva pomisao na aditive, konzervanse, emulgatore… jeste opasnost po zdrav­lje! Da li su svi aditivi štetni, na koje treba obratiti pažnju, u kojoj mjeri ih upotrebljavati, kako provjeravati proizvode koje kupujete, sve su to nedoumice koje zahtijevaju pojašnjenja.

Više →

Ostvariti cilj od 8.848 metara

Objavio   /  Izdanje Br. 16, Poznati i Zdravlje  

Marko Blečić, profesor fizičke kulture, alpinista, član Gorske službe spašavanja, instruktor skijanja i snovborda, višestruki prvak Države u orijentiringu, najmlađi je član ekspedicije kojoj je pošlo za rukom da se 23. maja ove godine nađe na Mont Everestu. Kao i njegovi saputnici Đorđije Vujičić i Dragutin Vujović, dugogodišnji je član nikšićkog planinarsko-smučarskog kluba „Javorak”. Ovaj dvadesetsedmogodišnji Himalajac daje primjer u tome da energija koju nosi mladost nekada može biti dovoljna za postizanje cilja koji nije dostupan najvećem dijelu populacije.

Više →

Prostata nije tabu tema

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Bogdan Pajević
Treba prije svega reći da još uvijek nedovoljno poznajemo specifične biološke funkcije pomoćnih polnih žlijezda, u koje spadaju prostata i sjemene kesice. Nije do sada utvrđeno da prostata luči neki hormon, koji je neophoda za erekciju. Bolje je poznata žlijezdana funkcija prostate i sjemenih kesica. Sekret (sok) ovih žlijezda čini glavnu količinu ejakulata. U sjemenoj tečnosti se nalaze neke materije koje imaju biološko dejstvo.

Više →

Medicinski, ekonomski i etički prioriteti u zdravstvenoj zaštiti djece i mladih oboljelih od dijabetesa u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Božidar M. Bojović
Za rješavanje mnogih problema koje sa sobom nosi šećerna bolest nije dovoljno angažovanje samo zdravstvenih radnika i zdravstvene službe. Značajnu pomoć mogu da pruže društva za borbu protiv šećerne bolesti koja okupljaju oboljele od šećerne bolesti, medicinske radnike i građane koji su voljni da se angažuju na ovom poslu.

Više →

Kiseonik nije sve u životu, ali bez kiseonika nema života (I dio)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

spec. ortopedije, traumatološke kirurgije i baromedicine
Kiseonik je najzastupljeniji i najznačajniji elemenat u prirodi i u ljudskom tijelu. Kiseonik je gas bez boje, mirisa i ukusa, nije zapaljiv, ne gori ali potpomaže gorenje i nije eksplozivan. On je snažno oksidaciono sredstvo i vrlo lako stupa u hemijske procese sa drugim jedinjenjima, tako da je u organizmu izražena njegova metabolička uloga da uz pomoć niza intracelularnih oksidacionih enzima oksidiše hranljive supstance u procesu metaboličke razgradnje do CO2 i H20 uz oslobađanje potrebne energije.

Više →

Tinnitus – šum uha

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr sc. med. Mišo Pejaković,
ORL odsjek, JZU Opšta bolnica Nikšić
U otorinolaringologiji šum uha definišemo percepcijom zvuka, šuma bez prisutnosti akustičnog stimulusa. Tinitus je u stvari manifestacija nekog oblika osnovnih aktivnosti unutar našeg auditornog sistema koji se u normalnim okolnostima ne primjećuje jer mu je nivo prenizak. Samo onda kada pridobije našu auditornu svjesnost, tinitus postaje problem.

Više →

Ginekološki pregledi – Dinamika I dio – Dječja ginekologija

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Milana Šoc spec. ginekologije i akušerstva
Polno sazrijevanje žene od rođenja do smrti dijeli se na neko­liko perioda, a svaki od njih, po svojoj problematici i patologiji, na određen način može biti predmet posjete ginekologu. Žensko novorođenče je bogato hormonima majke. U tom periodu može se javiti oskudno krvarenje iz polnih organa, nabreknuće i pojava bjeličastog sekreta iz dojki. Ove pojave se spontano povlače nakon tri do pet dana.

Više →

Matične ćelije

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr sc. med. Mima Fazlagić, ginekolog-akušer
Naučna saradnica belgijsko-holandske kompanije Cryo-Save sa centralnom laboratorijom u Belgiji
Matične ćelije (engl. stem cells) jesu osnovne ćelije ljudskog organizma od kojih daljim razvojem nastaju sve ćelije organizma. Krv iz pupčane vrpce novorođenčeta najbogatija je ovim ćelijama. Klinička istraživanja su potvrdila da se matične ćelije mogu presaditi u oštećene djelove tijela u kojima su vitalne ćelije istrošene ili uništene i tada matične ćelije mogu zamijeniti oštećene ćelije.

Više →

Koliko sna je potrebno bebi ?

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Maja Joksimović, spec. pedijatar
Beba prvih mjeseci spava oko 16 časova dnevno, ali kako vrijeme prolazi noćno spavanje se sve više produžava, kao i intervali budnosti tokom dana. Prvih sedmica beba će spavati osam časova tokom noći, uz prekide za obroke i presvlačenje, dok će ostatak odrijemati tokom dana. Do trećeg mjeseca skratiće dnevno spavanje, a istovremeno bi trebalo da produži period noćnog spavanja, tako što će izbaciti jedan obrok.

Više →

Ishrana odojčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

dr Nebojša Kavarić, spec. pedijatar
Pravilna ishrana odojčeta podstiče zdrav rast i razvoj, pravilan razvoj kognitivnih funkcija i sprečava gojaznost. Njome se postavlja osnova za čitav život. Ovo dobija na značaju tim više što je utvrđeno da je obolijevanje od dijabetesnih poremećaja direktno povezano sa gojaznošću. Na taj način, pravilnu ishranu odojčadi možemo shvatiti i kao vid preventivnog djelovanja. Roditelji treba da ozbiljno pristupe edukaciji o pravilnim načinima ishrane svog djeteta, da se informišu o preporukama stručnjaka i sa najvećom savjesnošću primjenjuju prepo­ruke koje se odnose na pravilnu ishranu njihovog djeteta.

Više →

Operacija krajnika: Da ili ne?

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Jevrem Nedić, otorinolaringolog
Mjesto krajnika u organizmu različito je stacionirano tokom istorijskog razvoja, od prvog opisa krajnika u 16. vijeku do saznanja u 19. vijeku da su to limfoidni organi. U drugoj polovini 20. vijeka krajnici su prepoznati kao sekundarni limfoidni organ u okviru MALT sistema (mukozni imuni sistem – MALT, engl. mucosa – associated lymphoid tissue). Njega čine limfoidno tkivo respi­ratornog epitela (BALT, eng. bronchus – associated lymphoid tissue) i limfoidno tkivo gastrointestinal-nog trakta (GALT, eng. gut – associated lymphoid tissue).

Više →

Reforma uz primjernu saradnju

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Uobičajena jutarnja slika u vrelom avgustu zatečena je i ove sezone ispred novskog Doma zdravlja, ugledne zdravstvene institucije s tradicijom koja primarnu zdravstvenu zaštitu stanovništva na području Opštine ostvaruje u čak četiri objekta. Naravno, najreprezentativnija i najp osjećenija je centralna zgrada Doma, locirana na veoma atraktivnoj lokaciji naselja Topla, ukupne površine od čak 4,5 hiljade kvadrata, savremeno i namjenski građen objekat čije je održavanje, kako enterijera, tako i okoliša, na zbilja zavidnom nivou.

Više →

Lajmska bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: Novović Mile, med. laborat. inž.
Lajmska borelioza je prvi put prepoznata 1975, nakon što je istraženo zašto je kod neobično velikog broja djece dijagnostikovan omladinski reumatoidni artritis u gradu Lajmu (Konektikat, SAD) i dvama susjednim grado­vima. Istraživači su otkrili da je većina djece koja su zaražena živjela blizu šumovitih područja naseljenih krpeljima. Takođe su pronašli da su se prvi simptomi kod djece tipično pojavili u ljetnim mjesecima, što se podudar­alo sa sezonom krpelja.

Više →

Sindrom dijareje ili proliva

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr sc. med. Milovan Živković
Pod pojmom dijareje podrazumijeva se učestalo pražnjenje crijeva praćeno pojavom tečnih (neformiranih) stolica. Neki autori ovoj definiciji dodaju i podatak da broj takvih stolica mora da bude veći od dvije, dok drugi proliv definišu kao fenomen za koji je karakteristično više od 250 grama stolice dnevno. Proliv je jedan od najčešćih prob­lema sa kojima se ljekar susreće, a u pojedinim dijelovima svijeta, naročito kod starijih osoba i djece, jedan od češćih razloga smrtnosti.

Više →

Uklanjanje bradavica, kondiloma, mekih fibroma, keratoza, hemangioma, cista i drugih tumora kože radio talasima

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: Dr Predrag Štilet spec. za kožne i venerične bolesti
Radiotalasi predstavljaju radiohiruršku metodu uklanjanja promjena sa kože ili sluzokože. Prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože (značajno manje nego hirurški skalpel), a u potpunosti djeluje na željeno polje.

Više →

Hemijski piling – terapija lica od posljedica štetnog dejstva sunca (engl. photoaging)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Pišu: prof. dr Borko Đorđević, dr Marija Ratković
Hemijski piling se sastoji od ubrzanog uklanjanja površnih slojeva kože hemijskom destrukcijom. To je kontrolisana hemijska povreda koja uzrokuje stimulaciju kože. Vrlo je efikasan i kada se koristi kao jedino sredstvo za regeneraciju kože. Jednostavan je i jeftin za korišćenje i koža se nakon primjene ove metode brzo oporavlja.

Više →

Limun

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: mrph Pavle Jurlina
Još od davnina limun je poznat kao lijek koji se daje kod prehlade, u vidu čaja protiv gripa i kijavice. Izuzetno dejstvo ima u ljetnim mjerama kada se daje kao osvježavajući napitak tokom dana.
Sadrži -vitamin C, bioflavonoide, proteine, šećer, gvožđe i druge materije.

Više →

Striae distensae (striae atrophicans, eng. Stretch marks)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Olivera Kovačević, spec. dermatovenerolog
Strije su vrsta ožiljka kože koji podrazumijeva gubi­tak boje, tačnije linearni dermalni ožiljak sa epidermalnom atrofijom. Nastaju kao posljedica kontinuiranog i progresivnog rastezanja kože udruženog sa rapidnim rastom ili promjenama – prekomjernim dobijanjem ili naglim gubitkom težine, u nekim slučajevima nastaju pod uticajem velike sile povlačenja kože koja prelazi moć elastičnosti dermisa, ali ponekad i pod uticajem nekih bolesti i terapeutskih modaliteta.

Više →

Proces starenja ne može se zaustaviti, ali se može usporiti

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Voja Lukić
Nepravilna ishrana i gojaznost problem su cijelog svijeta, a srčane tegobe jedan od glavnih uzroka smrti. Bogata društva obezbjeđuju ljudima život u različitim blagostanjima, ali na račun njihovog slobodnog vremena, tako da se ljudi od najranijeg djetinjstva privikavaju na loše običaje, bilo da je u pitanju neadekvatna fizička aktivnost, bilo ishrana.

Više →

Gljivice čekaju bosonoge žrtve

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: Svetlana Lazarević, farmaceutski tehničar
Jedva čekamo da skinemo zatvorene cipele, izujemo čarape i pustimo stopala da dišu u otvorenijoj laganoj obući. Da bosi prošetamo pored plaže, uz bazen … Baš kako mi uživamo hodajući bosonogi, tako uživaju i izazivači najčešćih problema na koži i noktima — gljivice. Prilikom pranja i trljanja, sa zaražene kože stopala i prstiju otpadaju ljuspice kože koje se zadržavaju na gazištu (pločice, pijesak i dr.) čekajući novu žrtvu da ih pokupi.

Više →

Neven (lat. calendula officinalis)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: mr ph. Lejla Kuburović
Neven je poznata baštenska ukrasna biljka. Kao lijek se koriste uglavnom cvjetovi koji se sakupljaju u junu, julu i avgustu i suše na promaji, u tankom sloju. Latice nevena sadrže etarska ulja, tanine, šećere, antioksidans likopen, proteine. Sadrže i pigment karotinoid i ljekoviti sastojak kalendulin, gorke supstance i minerale kalijum i sumpor.

Više →

Miliaria (Milijarija, toplotni osip, osip od vrućine)

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Marija Mališić-Korać spec. dermatovenerologije
Milijarija je vrlo česta dermatoza kod novorođenčadi i djece mlađeg uzrasta koja se javlja u vidu crvenila i sitnih plikova, najčešće na vratu i trupu ili sa širenjem na ostali dio kože. Obično nastaje usljed prekomjernog znojenja i najčešća je u toploj i vlažnoj sredini zbog preutopljavanja i neadekvatne odjevenosti.

Više →

Posvećeni kvalitetnom radu u zdravstvu

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Kao jedan od primjera maksimalne posvećenosti radu na modernizaciji uslova medicinske zaštite u Crnoj Gori nameće se JZU Dom zdravlja „Dimitrije – Dika Marenić” u Danilovgradu. Ustanova koja baštini višedenijsku tradiciju medicinskog rada, posljednjih godina je postala poznata po pribavljanju najnovijih medicinskih sredstava, kao i promovisanju i sprovođenju politike preventivnog uticaja na očuvanje zdravlja pacije­nata.

Više →

Uticaj mikrotalasnog zračenja na zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Mara Drecun
Mikrotalasno zračenje je dio elektromagnetnog spektra. Spada u grupu nejonizujućih zračenja. Mikrotalasna polja emituju radarski sistemi, sistemi za telekomu­nikaciju u prijemu i predaji poštanskih informacija, televiz­ijskog i radio programa, televizijske antene, mobilni telefoni, televizori, kompjuteri, mikrotalasne peći u domaćinstvu itd.

Više →

Parkinsonova bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: dr Zilha Idrizovic, specijalista neurologije
Parkinsonova bolest obično počinje između 50-70. godine životnog vijeka i sporo napreduje tokom 10-20 godina. Prije uvođenja adekvatne terapije (levodope) prosječna dužina bolesti do smrti iznosila je 8-10 godina, a smrt je obično nastupala zbog komplikacija kao što su pneumonija ili dekubitusi. Upotreba efikasne antiparkinsone terapije posljednjih decenija je gotovo normalizovala životni vijek ovih bolesnika i za niz godina uspijeva da održi njihovu funkcional­nost.

Više →

Novi koncepti sistemske terapije kancera

Objavio   /  Izdanje Br. 16  

Piše: prof. dr Vladimir Todorović,
Direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore
U svijetu postoji značajan porast oboljevanja od kancera različitih lokalizacija. Može se konstato-vati da je to signifikantnije u zemljama u razvoju kakva je Crna Gora. Nekada je hirurgija bila jedina opcija liječenja kancera. Otkrivanjem da rendgen zraci uništavaju tumorske ćelije, ovaj vid liječenja je postao sve zastupljeniji u okviru nove soisticirane opreme za zračenje. Hemioterapija predstavlja najmlađu granu terapijskih modaliteta koji su specifični za liječenje karcinoma.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center