Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 56

Oboljenja bubrega

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

oboljenja bubrega

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju
Pored osnovne uloge, formiranje mokraće, zadatak bubrega je da održavaju unutrašnju ravnotežu metabolizma u organizmu (homeostaza). Podešavaju izlučivanje vode i elektrolita prema njihovom unošenju, eliminišu krajnje proizvode izmjene materija: ureje, kreatina, mokraćne kisjeline, bilirubina, raznih toksina, ljekova i dodataka hrani.

Više →

U Crnoj Gori 11 novih slučajeva HIV-a i AIDS-a

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

hiv cg

U ovoj godini u Crnoj Gori registrovano je novih šest osoba oboljelih od AIDS-a i pet zaraženih HIV infekcijom. U istom periodu, jedna osoba je umrla od posljedica AIDS-a. Od svih novoregistrovanih oboljelih, jedna osoba je ženskog pola.

Više →

Sve ljekovitosti origana

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

origano

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Origano (lat. Origanum vulgare), ili divlji majoran, začinska je i ljekovita biljka. Naziv biljke potiče iz grčkog jezika (grč. oros – brdo, ganos – nakit), preko italijanskog origano -brdski nakit. Origano je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (lat. Lamiaceae).

Više →

Kandidijaza kod beba

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

landida beba

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Kandidijaza, soor ili mlječac gljivična je infekcija usne duplje koja se često javlja kod novorođenčadi i odojčadi. Bebe su u prvim mjesecima života vrlo osjetljive na kandidu i, vjerovali ili ne, rijetko koje dijete te starosne dobi nije imalo soor ili, kako ga u narodu zovu, mlječac.

Više →

Menopauza – prelazno doba, a ne bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

menopuaza

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Menopauza je doba koje signalizira prestanak sposob­nosti žene da začne i iznese trudnoću. Ona se prirodno dešava uglavnom oko 50. godine života, za neke žene nekoliko godina ranije ili kasnije.

Više →

Djeca sa ADHD sindromom

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

adhd sindrom

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar
Dom zdravlja – Bijelo Polje
Sindrom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) najčešće je opisivani poremećaj ponašanja kod djece, koji se ispoljava hiperaktivnošću i hipervigilnošću pažnje.

Više →

Bubamaro, donesi mi krila

Objavio   /  Izdanje Br. 56, Poznati i Zdravlje  

bubamara

Jedina profesionalna fudbalerka iz Crne Gore, Marija Vukčević, danas igra u italijanskoj ženskoj ligi. Ova dvadesetosmogodišnja Podgoričanka trenutno nosi dres Res Rome.

Više →

Depresija, bolest ili stil života

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

depresija

Piše: dr Mirko Peković, spec. neuropsihijatrije
Brojni epidemiološki servisi saopštavaju da su depresije u plimi i da su to danas najrasprostranjenija, pa i najteža psihijatri­jska oboljenja. Depresije su u naše doba toliko rasprostranjene da ih malo ko nije iskusio. Neki kažu da su melanholiju (depresiju) ljudi prije iskusili nego što su joj dali ime.

Više →

Usklađenost vizije, misije, politike i strategije – uslov za efikasno funkcionisanje zdravstvene oraganzacije

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Da bi se postigao kvalitet dobro je početi od utvrđivanja vizije, politike i ciljeva organizacije. Pretvaranje ciljeva u određeni rezultat (dopustiti da se desi kvalitet) vrši se putem menadžerskih procesa – skupa aktivnosti koje dovode do željenih rezultata.

Više →

Istorijat zdravstvene zaštite Bijelog Polja

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Prim. dr Rasim Agić
U prošlosti su u Bijelom Polju i cijelom kraju vladale vrlo teške zdravstvene prilike. Narod su kosile razne bolesti, u prvom redu kuga i kolera. U jednom izvještaju, kuga je 1690. godine harala do te mjere da „živi nijesu uspijevali da pokopaju mrtve”. Loši higijenski uslovi dovodili su do pojave tifusa, od kojeg se, takođe, mnogo stradalo.

Više →

Izgrađivanje kulturnog ponašanja kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Priredila: Dragana Marković, spec, predškolske pedagogije
Većina roditelja se vjerovatno stiđela što se njihovo dijete nije znalo ponašati na javnom mjestu kao, primjera radi, ne pozdravlja starije, ne zna se obra­titi molbom ili zahtjevom, uzima stvari bez pitanja, sjedi za stolom sa odraslima, upada u riječ starijima i slične neugodne situacije. Ogorčeni ovim ponašanjem i postupcima, roditelji kore dijete govoreći mu: “Mi smo ti govorili kako treba da se ponašaš u gostima, a ti radiš sve po svom”.

Više →

Menopauza i suplementi

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: mr.ph  Aleksandar Jovanov
Menopauza je prirodna pojava kod žena i predstavlja završetak reproduktivne sposobnosti, odnosno trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja poslije prestanka rada jajnika. Najčešće počinje u periodu između 42. i 45. godine života i za­vršava se između 60. i 65. godine.

Više →

Razvijati svijest o važnosti antibiotika i nihove racionalne upotrebe

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Povodom Evropskog dana svjesnosti o antibioticima 18. novembra, u prostorijama Instituta za javno zdravlje održan je edukativni seminar pod nazivom „Racionalna upotreba antibi­otika i antbiotska profilaksa u službi zdravlja”. Uvodna riječ pripala je ministru zdravlja, prof. dr Miodragu Radunoviću, koji je kazao da se Crna Gora obilježavanjem ovog dana pridružila evropskoj i svjetskoj zajednici u [...]

Više →

Analiza indikatora kvaliteta na nivou primarne zdravstvene zaštite

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: prim. dr sci med. Alma Bajramspahić, Dom zdravlja Bijelo Polje
Kvalitetna zdravstvena zaštita podrazumijeva organiza­ciju zdravstvenih resursa na najdjelotvorniji način, kako bi se zado­voljile potrebe korisnika zdravstvenih usluga za prevencijom i liječenjem, pružanje zdravstvenih usluga na bezbjedan način, bez nepotrebnih gubitaka i na visokom nivou.

Više →

Omaž graditeljima tivatskog zdravstva

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Stalna postavka fotografija i pisanih dokumenata koji svjedoče o razvoju i istoriji zdravstva u Tivtu, otvorena je 18. novembra u holu gradskog Doma zdravlja. Te večeri promovisana je i publikacija ”Zdravstvo u Tivtu – prilozi za istoriju”, koju je uredila medicinska sestra Angelina Uskoković.

Više →

Upravljajte svojim zdravljem

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Internet predstavlja moćan alat da se poveća zdravst­vena pismenost i osnaži pacijent. Međutim, sama količina infor­macija koje primamo je ogromna. Sa obiljem dostupnih podataka, relevantnost, pouzdanost i kvalitet informacija postaje razlog za brigu. Razlikovanje dobrih od loših informacija, uglavnom, pada na pojedinca.

Više →

Ispitivanje i liječenje opstruktivnog respiratornog sindroma (ORS) kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Pišu: prof. dr. sci. med. Zdravko N. Kadijević i dr Čelebić J. Stojanka, pedijatar
U Dječjem dispanzeru u Kotoru u periodu od 2001. do 2012. godine ispitivano je i liječeno 174 djece uzrasta od 0 do 18 godina od opstruktivnog respiratornog sindroma (kašaj, wheezing, dispneja, auskultacjski nalaz: produžen ekspirjum sa pratećim zvucima). Dijagnoza bolesti je postav­ljena na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike, nalaza RTG grafije pluća, laboratorjskih, bakte­rioloških i ORL ispitivanja.

Više →

Smjernice za laboratorijsku dijagnostiku akutnog koronarnog sindroma (AKS)

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: mr sci Vesna Radonjić, spec. med. biohemije Opšta bolnica Kotor
AKS obuhvata spektar oboljenja sa zajedničkom pa-tofiziološkom osnovom. Ekstracelularno lipidno jezgro u plaku prekriveno je kolagenom kapom sa infiltrovanim makrofagima. Ateromatozni plakovi su podložni rupturama i razvoju AKS-a. U ramenom regionu vulnerabilnog plaka nalaze se velike količine makrofaga, T-limfocita i mast ćelija.

Više →

Šećerna bolest veliki problem današnjice

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Godišnje se iz sredstava Fonda za zdravstvo za dijabet­ičare potroše oko 2,4 miliona eura, a mi smo izračunali da su to 283 eura po pacijentu koji koristi insulin. Može se reći da Crna Gora spada među one zemlje koje izdvajaju mala sredstva za potrebe oboljelih od dijabetesa. Ovo udruženje je neophodno jer dijabetičari kod nas nijesu dovoljno zaštićeni od države, odnosno ne na onaj način na koji bi trebalo da budu.

Više →

Smjernice za bolju prevenciju i kontrolu dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, u organizaciji Instituta za javno zdravlje i uz pokro­viteljstvo crnogorskog Ministarstva zdravlja, organizovan je Stručni skup posvećen izradi smjernica za unapređenje prijavlji­vanja pacijenata oboljelih od dijabetesa.

Više →

Mjere prevencije šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: pro/ dr sci. med. Božidar M. Bojović
Sadašnji način liječenja šećerne bolesti, insulin zavisne i insulin nezavisne, jeste veliki i epohalni napredak, ali nije priro­dan put liječenja. Ideal kojem treba težiti jeste da do šećerne bolesti ne dođe, a ako se ipak javi, da način liječenja omogući komforan život bez komplikacija koje prate ovu bolest.

Više →

Stem ćelije kože

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Stem ćelije su nespecijalizovane, „majka ćelije” koje imaju potencijal da postanu bilo koji tip ćelija organizma. Jedna od njihovih osnovnih karakteristika jeste sposobnost samoobnavl-janja i diobe, održavanjem potencijala razvoja u druge tipove ćelija. Stem ćelije mogu postati ćelije krvi, srca, kostiju, mišića, mozga i, naravno, kože itd.

Više →

Mini implanti u oralnoj hirurgiji

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Piše: dr Aleksandra Šćepanović-Đurović, spec. oralne kirurgije Ordinacija Apolonia, Podgorica
Mini implanti predstavljaju pravu revoluciju u rehabilit­aciji bezubih vilica. Kod pacijenata sa tom vrstom problema obično nema dovoljno koštanog tkiva za drugu vrstu pomoći osim za nošenje mobilnih proteza.

Više →

Unapređivanje transplatacionog programa u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Prof. dr Marina Ratković
Dana 7.10.2013. godine održano je jednodnevno savjeto­vanje, Konferencija RHDC (Regional Health Development Center) i TTS (The Transplantation Society), dvije transplantacione asoci­jacije, sa predstavnicima. Osnovna ideja i tema sastanka bila je kako unaprijediti transplantacioni program u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na transplantaciju organa sa umrlih osoba, i kako napraviti i unaprijediti program doniranja organa.

Više →

Formulacija lijeka sa osvrtom na savremene trendove razvoja

Objavio   /  Izdanje Br. 56  

Da bi se mogao shvatiti značaj istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji, treba shvatiti značaj formulacije i preformulacije lijeka. Cilj istraživanja i razvoja u fazi otkrića ljekova bi se, ukratko, mogao definisati kao “prevođenje ideja u poteNcijalne nove ljekovite supstance”, dok cilj razvoja ljekovitog proizvoda podrazumjeva “prevođenje novih ljekovitih supstanci u proizvode namijenjene registraciji i prodaji”.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center