Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 55

Preduzmimo potrebne korake da očuvamo sopstveno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 55, Razno  

suek

Piše: Studio PravaPriča Podgorica & SM JWT Beograd
Prošli mjesec obilježile su globalna, ali i nacionalna kampanja u borbi protiv raka dojke. Koristimo priliku da naše čitaoce upoznamo sa američkim iskustvima zahvajujući razumijevanju i vremenu koje nam je posvetila Sue K. Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u CrnojGori.

Više →

Menopauza

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

meno

Piše: mr ph. Snežana Ljumović
Prelazno doba, koje se jos naziva klimakterijum, je fiziološki period u životu žene koji predstavlja prelaz iz fertilnog perioda ka senijumu, a sastoji se od perimenopauze, menopauze i postmenopauze. To je involutivni period koji obuhvata 5 godina prije i nakon menopauze, a označava vrijeme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka brojnim promjenama kod žene.

Više →

Aloja Vera – eliksir dugovječnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

aloe

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Aloja vera je samonikla biljka koja vodi porijeklo sa obala Evrope i sjeverne Afrike. Iz listova aloje cijedi se sok nazvan aloin, koji ima široku primjenu u medicinske i kozmetičke svrhe. U svijetu znana kao Aloe Vera Barbadensis Miller, ova je biljka od davnina poznata kao eliksir mladosti. Zbog svoje hranljive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je „kraljicom ljekovitih biljaka”.

Više →

Ishrana i zubi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

zubi

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica
Zubi imaju ulogu u pripremi zalogaja za nastavak varenja hrane tako što je sijeku, kidaju i melju. Na taj način se hrana miješa sa pljuvačkom i omogućuje se lakše gutanje. Ona počinje da se vari već u ustima.

Više →

Intolerancija na hranu

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

food

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Intoleranciju na hranu predstavlja nemogućnost metabolisanja i razgrađivanja odnosno varenja određene vrste hrane. U pitanju je metabolički nedostatak, a ne imuna reakcija na specifični protein u hrani, kao što je to slučaj sa alergijama na hranu.

Više →

Svjetski dan reumatoidnog artritisa

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

artritis

Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti, u saradnji sa kompanijom Glosarij CD Podgorica, organizovalo je 11. oktobra obilježavanje Svjetskog dana reumatoidnog artritisa. Kao i sedam godina unazad, Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti je ovaj događaj proslavilo zajedno sa Udruženjem reumatologa Crne Gore.

Više →

Dijabetičari mogu zdravo da žive

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

diabet

Ovogodišnji kamp otvorio je predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes, dr Sreten Kavarić, kojom prilikom je poručio: „Osobe koje imaju šećernu bolest moraju zdravo da žive. Problem dijabetesa je moguće minimizirati i omogućiti da dijabetičari budu izjednačeni sa ljudima koji nemaju šećernu bolest u smislu kvaliteta života, obavljanja radnih i porodičnih aktivnosti.

Više →

Urinarne infekcije

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

uti

Piše: Dragana Stefanović, Ljekar opšte medicine, PZU „Dr Kovačević”, Budva
Urinarne infekcije, kao entitet, predstavljaju frekventnu bolest današnjice zbog multiplih faktora: čestih vremenskih promjena, lošeg imuniteta, kako lokalnog, tako i sistemskog, te stila života. Gotovo da nema osobe, mada češće kod žena, koja jednom tokom života nije imala infekciju mokraćnih kanala blažeg oblika, tipa akutnog nekomplikovanog cistitisa, ili ozbiljni­jih razmjera, tipa pijelonefritisa.

Više →

Obezbijediti dostupnost terapije i specifičnim grupama pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U organizaciji farmeceutske kompanije „Hoffmann-La Roche”, u Hotelu „Podgorica” održan je naučni skup koji je za predavače imao uticajne infektologe. Na sastanku realizovanom 10-og oktobra bilo je riječi o desetogodišnjem iskustvu u liječenju hroničnog hepatitisa C u Crnoj Gori, o savremenim metodama praćenja toka i liječenja hepatitisa C i B u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, o opcijama savremenog liječenja virusnog hepatitisa B, te o hepatitisu B i C kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom i transplantiranim bubregom.

Više →

U korak sa medicinskim izazovima – savremena sredstsva i pomagala u crnogorskoj praksi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U prethodnom broju magazina „Medical”, čitaocima smo predstavili izlaganja sa međunarodnog seminara pod nazivom „Laringealna maska i zbrinjavanje disajnog puta kod djece”, koja su prezentovali eksperati iz Italije, Srbije, Slovenije i Makedonije. U ovom izdanju predstavljamo predavanja crnogorskih ljekara koji su svojim prezentacijama, održanim na Institutu za bolesti djece u Podgorici, dali poseban doprinos ovom nedavno organizovanom međunarodnom skupu, akreditovanom od strane Evrop­skog udruženja za disajni put.

Više →

Održivost – važna dimenzija kvaliteta medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Piše: prof, dr sc Rajko Šofranac
Pretpostavimo da je sprovedena analiza stanja u tri zdravstvene organizacije, kako bi se približno odredila održivost usluge i identifikovala disproporcija između postojećeg i nekog željenog stanja koje bi dovelo do poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge preko dimenzije održivosti. Važno je naglasiti da testirane zdravstvene organizacije nijesu počele sa implementacijom standarda kvaliteta.

Više →

Nobel za medicinu u ruke dvojice Amerikanaca i jednog Njemca

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Sedmog oktobra u glavnom gradu Kraljevine Švedske objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju. Za istraživanje o tome na koji način ćelije organizuju svoj sistem transporta, Odbor za dodjelu Nobel­ove nagrade na Institutu Karolinska u Stokholmu odlučio je da nagradi dva Amerikanca, Džejmsa Rotmana i Rendija Šekmana, i jednog Njemca, Tomasa Zidhofa.

Više →

HIV i tuberkuloza pod kontrolom

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Prevalenca HIV infekcije u Crnoj Gori manja je od jedan odsto u opštoj populaciji i od pet odsto među rizičnim grupama, istaknuto je na šestom sastanku Nacionalnog koordi­nirajućeg tijela koje prati implementaciju nacionalnog strateškog odgovora na HIV/AIDS i tuberkulozu, koji je održan u Miločeru od 14. do 16. oktobra.

Više →

Interakcijom za rehabilitaciju

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Deseti po redu Mediteranski kongres fizikalne i rehabili­tacione medicine okupio je od 29. septembra do 2. oktobra u budvanskom hotelu Splendid oko 500 učesnika iz oko dvadeset zemalja „mediteranskog prstena”, ali i značajno šire. Zemlja organizator ovog događaja, koji se održava svake dvije godine u različitoj zemlji-članici mediteranskog Foruma fizikalne i rehabili­tacione medicine, bila je Republika Srbija, odnosno Udruženje fizijatara Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja te zemlje.

Više →

Kasne hronične komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Visoke vrijednosti glukoze u krvi koje se održavaju dugo vremena kao znak loše regulacije šećerne bolesti, dovode do oštećenja i u domenu nervnih ćelija. Oštećene nervne ćelije nijesu u mogućnosti da preko svojih izdanaka kvalitetno šalju signale.

Više →

Jedinica za novorođenčad

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U Podgorici se godišnje rodi od 2.700 do 3.000 beba iz Podgorice, ali i cijele Crne Gore, jer je ovo tercijalna ustanova koja prima i problematične trudnoće. Posljednje dvije godine broj porođaja u Podgoričkom porodilištu prelazi 3.000.

Više →

Suplementima protiv senilne degeneracije

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Crnogorsko oftalmološko društvo, u saradnji sa farma­ceutskim kompanijama „Farmegra”, „Pfizer” i „Unimed Pharma”, organizovali su jednodnevni, peti po redu stručni skup. 28-og septembra, u podgoričkom hotelu Ramada, priznati stručnjaci govorili su o normotenzivnom glaukomu i senilnoj degeneraciji makule. Istog dana održana je i IV redovna skupština Crnogorskog oftalmološkog društva, na kojoj je dat kratak osvrt na protekle aktivnosti društva, predstavljeni planovi budućeg djelovanja, te usvojen i finansijski izvještaj.

Više →

Farmaceuti primjenjuju profesionalne standarde

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Rezultati prva dva kruga evaluacije naučno-stručnih kompetencija farmaceuta u Crnoj Gori pokazali su da naši farma­ceuti primjenjuju očekivane standarde u veoma visokom procentu, rade u skladu sa etičkim kodeksom ponašanja, a zastupljenost svih grupa kompetencija je iznad 80 odsto – kazala je mr pharm. Amela Gusinjac, iz Javne ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, na Prvoj Konferenciji o sprovođenju evaluacije kompeten­cija farmaceuta u Crnoj Gori.

Više →

Pravi je trenutak da mislimo zajedno

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Kontinuirano unapređenje stručnih znanja i vještina nameće se kao imperativ savremene struke i nauke, te predstavlja poseban izazov i traži dodatne napore zaposlenih u zdravstvu. Dobro znamo koliko truda, učenja, odricanja, kao i svakodnevne posvećenosti pacijentima zahtijeva naša profesija, i to tokom čitavog radnog vijeka.

Više →

Novi projekti su u toku

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Projekat centralnog zakazivanja pregleda, kao i novi sajt Kliničkog centra Crne Gore, predstavio je 18. oktobra, na Konfer­enciji za novinare, dr Milan Mijović, direktor te ustanove. Tom prilikom ocijenio je da će ove novine poboljšati kvalitet života građana.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center