Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 55

Preduzmimo potrebne korake da očuvamo sopstveno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 55, Razno  

suek

Piše: Studio PravaPriča Podgorica & SM JWT Beograd
Prošli mjesec obilježile su globalna, ali i nacionalna kampanja u borbi protiv raka dojke. Koristimo priliku da naše čitaoce upoznamo sa američkim iskustvima zahvajujući razumijevanju i vremenu koje nam je posvetila Sue K. Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u CrnojGori.

Više →

Menopauza

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

meno

Piše: mr ph. Snežana Ljumović
Prelazno doba, koje se jos naziva klimakterijum, je fiziološki period u životu žene koji predstavlja prelaz iz fertilnog perioda ka senijumu, a sastoji se od perimenopauze, menopauze i postmenopauze. To je involutivni period koji obuhvata 5 godina prije i nakon menopauze, a označava vrijeme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka brojnim promjenama kod žene.

Više →

Aloja Vera – eliksir dugovječnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

aloe

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Aloja vera je samonikla biljka koja vodi porijeklo sa obala Evrope i sjeverne Afrike. Iz listova aloje cijedi se sok nazvan aloin, koji ima široku primjenu u medicinske i kozmetičke svrhe. U svijetu znana kao Aloe Vera Barbadensis Miller, ova je biljka od davnina poznata kao eliksir mladosti. Zbog svoje hranljive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je „kraljicom ljekovitih biljaka”.

Više →

Ishrana i zubi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

zubi

Piše: dr Rade Mrdak, ordinacija Apolonia, Podgorica
Zubi imaju ulogu u pripremi zalogaja za nastavak varenja hrane tako što je sijeku, kidaju i melju. Na taj način se hrana miješa sa pljuvačkom i omogućuje se lakše gutanje. Ona počinje da se vari već u ustima.

Više →

Intolerancija na hranu

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

food

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Intoleranciju na hranu predstavlja nemogućnost metabolisanja i razgrađivanja odnosno varenja određene vrste hrane. U pitanju je metabolički nedostatak, a ne imuna reakcija na specifični protein u hrani, kao što je to slučaj sa alergijama na hranu.

Više →

Svjetski dan reumatoidnog artritisa

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

artritis

Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti, u saradnji sa kompanijom Glosarij CD Podgorica, organizovalo je 11. oktobra obilježavanje Svjetskog dana reumatoidnog artritisa. Kao i sedam godina unazad, Udruženje za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti je ovaj događaj proslavilo zajedno sa Udruženjem reumatologa Crne Gore.

Više →

Dijabetičari mogu zdravo da žive

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

diabet

Ovogodišnji kamp otvorio je predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes, dr Sreten Kavarić, kojom prilikom je poručio: „Osobe koje imaju šećernu bolest moraju zdravo da žive. Problem dijabetesa je moguće minimizirati i omogućiti da dijabetičari budu izjednačeni sa ljudima koji nemaju šećernu bolest u smislu kvaliteta života, obavljanja radnih i porodičnih aktivnosti.

Više →

Urinarne infekcije

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

uti

Piše: Dragana Stefanović, Ljekar opšte medicine, PZU „Dr Kovačević”, Budva
Urinarne infekcije, kao entitet, predstavljaju frekventnu bolest današnjice zbog multiplih faktora: čestih vremenskih promjena, lošeg imuniteta, kako lokalnog, tako i sistemskog, te stila života. Gotovo da nema osobe, mada češće kod žena, koja jednom tokom života nije imala infekciju mokraćnih kanala blažeg oblika, tipa akutnog nekomplikovanog cistitisa, ili ozbiljni­jih razmjera, tipa pijelonefritisa.

Više →

Obezbijediti dostupnost terapije i specifičnim grupama pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U organizaciji farmeceutske kompanije „Hoffmann-La Roche”, u Hotelu „Podgorica” održan je naučni skup koji je za predavače imao uticajne infektologe. Na sastanku realizovanom 10-og oktobra bilo je riječi o desetogodišnjem iskustvu u liječenju hroničnog hepatitisa C u Crnoj Gori, o savremenim metodama praćenja toka i liječenja hepatitisa C i B u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, o opcijama savremenog liječenja virusnog hepatitisa B, te o hepatitisu B i C kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom i transplantiranim bubregom.

Više →

U korak sa medicinskim izazovima – savremena sredstsva i pomagala u crnogorskoj praksi

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U prethodnom broju magazina „Medical”, čitaocima smo predstavili izlaganja sa međunarodnog seminara pod nazivom „Laringealna maska i zbrinjavanje disajnog puta kod djece”, koja su prezentovali eksperati iz Italije, Srbije, Slovenije i Makedonije. U ovom izdanju predstavljamo predavanja crnogorskih ljekara koji su svojim prezentacijama, održanim na Institutu za bolesti djece u Podgorici, dali poseban doprinos ovom nedavno organizovanom međunarodnom skupu, akreditovanom od strane Evrop­skog udruženja za disajni put.

Više →

Održivost – važna dimenzija kvaliteta medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Piše: prof, dr sc Rajko Šofranac
Pretpostavimo da je sprovedena analiza stanja u tri zdravstvene organizacije, kako bi se približno odredila održivost usluge i identifikovala disproporcija između postojećeg i nekog željenog stanja koje bi dovelo do poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge preko dimenzije održivosti. Važno je naglasiti da testirane zdravstvene organizacije nijesu počele sa implementacijom standarda kvaliteta.

Više →

Nobel za medicinu u ruke dvojice Amerikanaca i jednog Njemca

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Sedmog oktobra u glavnom gradu Kraljevine Švedske objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju. Za istraživanje o tome na koji način ćelije organizuju svoj sistem transporta, Odbor za dodjelu Nobel­ove nagrade na Institutu Karolinska u Stokholmu odlučio je da nagradi dva Amerikanca, Džejmsa Rotmana i Rendija Šekmana, i jednog Njemca, Tomasa Zidhofa.

Više →

HIV i tuberkuloza pod kontrolom

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Prevalenca HIV infekcije u Crnoj Gori manja je od jedan odsto u opštoj populaciji i od pet odsto među rizičnim grupama, istaknuto je na šestom sastanku Nacionalnog koordi­nirajućeg tijela koje prati implementaciju nacionalnog strateškog odgovora na HIV/AIDS i tuberkulozu, koji je održan u Miločeru od 14. do 16. oktobra.

Više →

Interakcijom za rehabilitaciju

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Deseti po redu Mediteranski kongres fizikalne i rehabili­tacione medicine okupio je od 29. septembra do 2. oktobra u budvanskom hotelu Splendid oko 500 učesnika iz oko dvadeset zemalja „mediteranskog prstena”, ali i značajno šire. Zemlja organizator ovog događaja, koji se održava svake dvije godine u različitoj zemlji-članici mediteranskog Foruma fizikalne i rehabili­tacione medicine, bila je Republika Srbija, odnosno Udruženje fizijatara Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja te zemlje.

Više →

Kasne hronične komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Visoke vrijednosti glukoze u krvi koje se održavaju dugo vremena kao znak loše regulacije šećerne bolesti, dovode do oštećenja i u domenu nervnih ćelija. Oštećene nervne ćelije nijesu u mogućnosti da preko svojih izdanaka kvalitetno šalju signale.

Više →

Jedinica za novorođenčad

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

U Podgorici se godišnje rodi od 2.700 do 3.000 beba iz Podgorice, ali i cijele Crne Gore, jer je ovo tercijalna ustanova koja prima i problematične trudnoće. Posljednje dvije godine broj porođaja u Podgoričkom porodilištu prelazi 3.000.

Više →

Suplementima protiv senilne degeneracije

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Crnogorsko oftalmološko društvo, u saradnji sa farma­ceutskim kompanijama „Farmegra”, „Pfizer” i „Unimed Pharma”, organizovali su jednodnevni, peti po redu stručni skup. 28-og septembra, u podgoričkom hotelu Ramada, priznati stručnjaci govorili su o normotenzivnom glaukomu i senilnoj degeneraciji makule. Istog dana održana je i IV redovna skupština Crnogorskog oftalmološkog društva, na kojoj je dat kratak osvrt na protekle aktivnosti društva, predstavljeni planovi budućeg djelovanja, te usvojen i finansijski izvještaj.

Više →

Farmaceuti primjenjuju profesionalne standarde

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Rezultati prva dva kruga evaluacije naučno-stručnih kompetencija farmaceuta u Crnoj Gori pokazali su da naši farma­ceuti primjenjuju očekivane standarde u veoma visokom procentu, rade u skladu sa etičkim kodeksom ponašanja, a zastupljenost svih grupa kompetencija je iznad 80 odsto – kazala je mr pharm. Amela Gusinjac, iz Javne ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, na Prvoj Konferenciji o sprovođenju evaluacije kompeten­cija farmaceuta u Crnoj Gori.

Više →

Pravi je trenutak da mislimo zajedno

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Kontinuirano unapređenje stručnih znanja i vještina nameće se kao imperativ savremene struke i nauke, te predstavlja poseban izazov i traži dodatne napore zaposlenih u zdravstvu. Dobro znamo koliko truda, učenja, odricanja, kao i svakodnevne posvećenosti pacijentima zahtijeva naša profesija, i to tokom čitavog radnog vijeka.

Više →

Novi projekti su u toku

Objavio   /  Izdanje Br. 55  

Projekat centralnog zakazivanja pregleda, kao i novi sajt Kliničkog centra Crne Gore, predstavio je 18. oktobra, na Konfer­enciji za novinare, dr Milan Mijović, direktor te ustanove. Tom prilikom ocijenio je da će ove novine poboljšati kvalitet života građana.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center
   

133 people follow medicalcg