Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 54

Zdravo srce za zdrav život

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

srce

29. septembar bio je dan koji je ove godine širom svijeta obilježilo bezbroj manifestacija posvećenih očuvanju zdravlja srca. Od 2000. godine ove aktivnosti se redovno sprovode posljed­nje nedjelje septembra. Ovogodišnje manifestacije imale su za podtemu sprečavanje naprasne srčane smrti.

Više →

Liječenje homeopatijom

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

homeopatija

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Homeopatija je sistem liječenja razvijen 1796. godine, od strane njemačkog ljekara Samuela Hanemana. Ona se zasniva na zakonu sličnosti: „Slično se sličnim liječi” – principu prvi put prepoznatom od strane Hipokrata, oca savremene medicine, još u petom vijeku nove ere. U našem narodu postoji prepoznavanje ovog principa u izreci: „Klin se klinom izbija”

Više →

Bronhijalna astma

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

bronh

Piše: dr med. Olivera Grubač, specijalista pneumoftiziolog Specijalne bolnica za plućne bolesti – Brezovik
Astma je grčka riječ, a znači teško, kratkotrajno disanje. Prvi pisani opis astme potiče sa tog područja, iz II vijeka p. n. e., od Arteja iz Kapadokije. Bronhijalna astma se definiše kao hronična upala disajnih puteva koja izaziva njihovu povećanu preosjetljivost na razne spoljašnje uticaje. Oni uzrokuju suženje disajnih puteva, zbog čega se javljaju tegobe u vidu osjećaja otežanog disanja, kašlja, zviždanja u grudima.

Više →

Zapušen nos – problem djece svih uzrasta

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

nos

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Zapušen nos je problem koji pogađa djecu svih uzrasta. Starija djeca mogu lakše da se izbore sa ovom pojavom, dok je bebama potrebna naša pomoć. U nosnoj sluznici se nalaze žlijezde koje nam pomažu da lakše dišemo „podmazujući” nosić, ne dozvoljavajući sušenje nosića koje je prilično neprijatno, nekad i bolno i koje djecu čini razdražljivom.

Više →

Autoklav – sigurna sterilizacija

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

autoklav

Piše: dr stomat. Julija Rašović, ordinacija Apolonia, Podgorica
Sve više malih hirurških intervencija izvodi se u svako­dnevnoj stomatološkoj praksi a to zahtijeva ozbiljno ramatranje načina sterilizacije instrumenata i opreme koja se koristi. Najprepoznatljivija su dva načina sterilizacije: Sterilizacija suvom toplotom i Sterilizacija stomatoloških instrumenata u autoklavu.

Više →

Neka se život nastavi

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

zivot

U Hotelu „Ramada” u Podgorici, 19-og septembra, održan je stručni sastanak onkologa i ginekologa posvećen terapiji ovarijalnog karcinoma pod sloganom „Neka se život nastavi”. U svojstvu predavača gostovali su prof. dr sci. Isabelle Ray-Coquard iz Liona (Francuska) i prof. dr sci. Herman Haler, iz Rijeke (Hrvatska). Sponzor skupa bila je kompanija Hoffmann – La Roche. Moderator skupa bio je dr Nebojša Crnogorac, načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore.

Više →

Kada mislimo zajedno možemo uraditi puno

Objavio   /  Izdanje Br. 54, Poznati i Zdravlje  

badric

Raskoš i moć za pjevačicu Ninu Badrić ne predstavljaju afrodizijak. Njoj su bliskost i čista emocija jedini pravi motiv u životu. Po uzoru na svjetska muzička i umjetnička imena koja su svoje ime, lice i tijelo koristili u kampanjama borbe protiv raka dojke, pjevačica Nina Badrić (41), bez mnogo razmišljanja učestvovala je u ovakvim kampanjama kako bi pružila podršku i psihološku pomoć ženama oboljelim od raka dojke.

Više →

Kako sačuvati zdravlje želuca

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

zeludac

U Miločeru je, u periodu od 15-og do 18-og septembra, realizovan međunarodno profilisani postdiplomski EAGEN kurs pod nazivom HOW TO CURE AND MAINTAIN A HEALTHY STOMACH? Domaćini kursa organizovanog za­hvaljujući sponzorstvu japanske farmaceutske kompanije Takeda bili su renomirani gastroenterolozi: dr sc. med. Brigita Smolović, predsjednik Udruženja gastroenterologa Crne Gore, prof. dr Tomica Milosavljević, predsjednik Udruženja gastroenterologa Srbije i prof. dr Peter Malfertheiner, predsjednik Evropske asoci­jacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju. Za orga­nizaciju skupa zaslužni su Udruženje gastroenterologa Crne Gore i Udruženje gastroenterologa Srbije.

Više →

Placebo izliječenje umom

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: dr Jasmina Ćorovič-Kuburović, Klinički centar univerziteta u Sarajevu
Izraz placebo potiče od latinske riječi placere – ugađati, sviđati se, a doslovno znači – ugoditi. U prevodu 116. psalma izraz placebo glasi ovako: „Zadovoljiću gospoda Boga, radije nego da hodam ispred Njega.” U 19. vijeku „placebo” dobija značenje davanja lijeka, više sa namjerom da se zadovolji pacijent, nego da se on i izliječi.

Više →

Borba za zdrav pokret

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

8. septembar, Međunarodni dan fizioterapeuta, obilježen je i u Crnoj Gori. Organizator aktivnosti, Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, tim povodom je upozorilo na opasnost od pretjerane upotrebe računara, gledanja televizije i korišćenja mobilnih telefona, odnosno zanemarivanja fizičkih aktivnosti.

Više →

Sigurnost – važna dimenzija medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Sigurnost usluga je vitalna dimenzija kvalitetne zdravst­vene zaštite. Obuhvata sigurne objekte i opremu, usklađeno upravl­janje rizikom, upravljanje kliničkim i nekliničkim rizicima i zdrav­lje i sigurnost osoblja.

Više →

Jezgro za zdrav život

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Jezgrasto – ljuskasto voće (orah, badem, lješnik, pistaći, indijski orah, kesten…) za razliku od ostalog voća, odlikuje se veoma niskim procentom sadržaja vode, što ih čini koncentrovanom hranom veoma visoke energetske vrijednosti. Bogato je jestivim uljima, koja su odličan izvor esencijalnih masnih kisjelina (linolna, linoleinska), imaju veliku biološku vrijednost i samim tim ne sadrže otpad pesticida, s obzirom na to da imaju sopstvenu zaštitu – ljusku.

Više →

Kroz zdravstveni i socijalni sistem stati na put alkoholizmu

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori organizovalo je 27. septembra u Podgorici okrugli sto na temu „Skrining program za rano otkrivanje štetne upotrebe alkohola i alkoholizmom uzrokovanih poremećaja u Crnoj Gori”. Skupu su prisustvovali predstavnici relevantnih ustanova iz sektora zdravstva – Ministar­stva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Fonda [...]

Više →

Fizičkom aktivnošću protiv brzog i stresnog života

Objavio   /  Izdanje Br. 54, Poznati i Zdravlje  

Mlada crnogorska modna kreatorka koja je svojom inovativnošću i originalošću uspjela da zaintrigira i pridobije pažnju lidera modne scene svijeta, Nataša Pejović, bila je naša sagovornica na temu Zdravlje. Vlasnica renomirane modne linije NP vjeruje da dobar put do optimalnog zdravlja predstavljaju bavljenje fizičkom aktivnošću i redovna, pravilna ishrana.

Više →

Bol u starijem životnom dobu

Objavio   /  Izdanje Br. 54, Razno  

Piše: dr Mirjana Dobrović Milosevic, spec. opšte medicine
Bol se definiše kao: „neprijatan senzorni ili emocionalni doživljaj koji je izazvan stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva”. Takođe: „Bol je sve ono što bolesnik kaže da ga boli i lokalizovan je svuda gdje bolesnik kaže da ga osjeća”.

Više →

Učestalost metaboličkog sindroma kao faktor rizika po zdravlje kardiovaskularnog sistema gojazne djece

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar-endokrinolog, KCCG, Institut za bolesti djece, Podgorica
Metabolički sindrom zauzima jednu od ključnih pozicija u savremenim medicinskim istraživanjima zbog signifikantnog porasta stope morbiditeta od kardiovaskularnih oboljenja. Najveći broj autora prihvata preporuke dijagnoze metaboličkog sindroma na osnovu kojih elemente sindroma čine: centralni tip gojaznost, insulinska rezistencija i intolerancija glukoze, aterogena dislipidemija i arterijska hipertenzija.

Više →

Kasne – hronične komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Nefropatija je ozbiljno oboljenje bubrega i komplikacija koja ima najveći uticaj na dužinu života oboljelih od šećerne bolesti. Nefropatija predstavlja skup promjena koje se najčešće nalaze na bubrezima oboljelih od šećerne bolesti poslije dugog trajanja bolesti.

Više →

Kroz upoznavanje i druženje do dobre kolegijalne saradnje

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Nevladina organizacija Udruženje zdravstvenih radnika Boke i Primorja jedna je od ne tako brojnih organizacija koje u svom programu posebno naglašavaju potrebu za animacijom zdravstvenih radnika i ističu cilj da se kroz druženje uspostave kontakti između kolega u zdravstvu. Uz sve, važan cilj Udruženja predstavlja afirmacija crnogorskog zdravstva na širem, regional­nom nivou.

Više →

Usvojeni korisni savjeti iz prakse i dobre smjernice iz savremenih teorijskih pristupa

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Institut za bolesti djece nastavio je trend kontinuirane edukacije medicinskog osoblja, organizujući 26. septembra u svojim prostorijama niz predavanja u vezi sa disajnim putem i alergijskim reakcijama na ljekove kod pedijatrijske populacije. Gost Instituta sa Univerzitetske klinike u Beogradu, prof dr Brani­mir Nestorović, predstavio je aspekte dijagnostifikovanja i terapije subglotičnog laringitisa.

Više →

Utvrđenim ciljevima opredijeljeni za evropske standarde

Objavio   /  Izdanje Br. 54  

Kako bi se stručnoj javnosti na najbolji način približio dio aktivnosti i nadležnosti Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) u oblasti kliničkih ispitivanja ljekova, u prosto­rijama ove institucije je 5. septembra upriličen skup pod nazivom „Regulativa kliničkih ispitivanja”, koji je realizovan u okviru EU projekta – Razvoj infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center