Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 53

Pravilan izbor školske torbe

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

torb

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Polaskom u školu đake prvake očekuje nošenje teške školske torbe i dugotrajno sjedenje u školskoj klupi. Sljedećih trinaest godina, ukoliko se ne izvrši pravilan izbor školske torbe i ne steknu pravilne navike vezano za nošenje i pakovanje školskog pribora, vrlo često dolazi do deformiteta kičmenog stuba, bolova u leđima, deformiteta stopala i glavobolje.

Više →

Nesanica i homeopatija

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

nesanica

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Užurbani tempo života, bombardovanje informacijama, bukom, audio i vizuelnim stimulacijama, hronični stres, zabrinu­tost i anksioznost, samo su neki od mnogobrojnih činilaca nedostatka sna.

Više →

Prvi susret sa vrtićem

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

vrtic

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Za većinu djece vrtić predstavlja prvo odvajanje od roditelja, nepoznat prostor u kojem ga roditelj ostavlja nepoznatim ljudima. Svaku važnu promjenu u djetetovom životu prati stres, zato što remeti prethodno stečene navike i priprema se na novo­nastale situacije, te zahtijeva dodatne napore.

Više →

Varičela kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

varicela

Piše: dr Edita Bašović, pedijatar
Varičela spada u red osipnih groznica. U narodu je poznata kao „ovčje boginje”. Jedno je od najzaraznijih dječijih oboljenja. Uzočnik je varičela – zoster virus.

Više →

Fiziološka žutica – normalna pojava u porodilištu

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

fizioloska zutica

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Pod žuticom se podrazumijeva žuta prebojenost kože i sluznica. Fiziološka žutica se javlja u do trideset posto terminske i više od pedeset posto prijevremeno rođene djece, djece rođene prije trideset sedme sedmice gestacije.

Više →

Uticaj meteoroloških prilika na ljudski organizam

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

meteo

Piše: dr Milica Šofranac
Postoji niz bolesti s meteorotropnim karakteristikama. Tu spadaju: neuralgije, mijalgije, artralgije, migrena, bronhitis, bronhijalna astma, vazomotorni rinitis, cerebrovaskularne bolesti, infarkt miokarda, arterijske, venske i plućne tromboembolije, arterijska hipertenzija, epilepsija, peptični ulkus, glaukom, ablacija retine, epidemijski meningitis, gripa i dr.

Više →

Jednostavni savjeti za snižavanje holesterola

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

snizavanje holest

Piše: dr Jasmina Ćorovič-Kuburović
Ako imate povišene masnoće u krvi, morate biti svjesni da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu s kojim se susreće gotovo petina ukupne (većinom muške) populacije, a koji može izazvati komplikacije opasne po život, u vidu srčanog infarkta ili moždanog udara.

Više →

Kasne-hronične komplikacije šećerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

retinopathy

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Nekontrolisana ili slabo kontrolisana šećerna bolest, u kojoj se tokom dugo godina održavaju visoke vrijednosti glikemije sa čestim ketoacidozama, dovodi do pojave čitavog niza veoma ozbiljnih poremećaja.

Više →

Oralni aparati protiv hrkanja

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Hrkanje je specifična zvučna manifestacija koja se javlja u toku spavanja. Javlja se pri kretanju vazduha u toku disanja koje pokreće i dovodi do vibracije mekog nepca i ostalih tkiva u ustima, nosu i grlu. Ove vibracije nastaju usljed turbulencije unutar disajnih puteva tokom udisaja.

Više →

Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Prim. dr Miroslav Femić
Bjelopoljski pedijatarprim. dr Miroslav Femić izdao je i četvrto, dopunjeno izdanje knjige „Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta”, namijenjeno roditeljima i djeci. Veliko iskustvo doktora Femića, sticano godinama, teorijski i praktično je pretočeno u ovu knjigu, sa puno starih i novih informacija, oplemenjeno sa dosta slika, grafikona, tabela i drugo.

Više →

Karlo Radončić (1879-1936)

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: doc. dr Božo Vuković
Kao izraz zahvalnosti i poštovanja Medicinskom fa­kultetu u Zagrebu i Klinikama u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i širom Hrvatske za školovanje ljekara i liječenje bolesnika iz Crne Gore, evo vraćanja “duga”, cum grano salis (sa zrnom soli), u vidu podsjećanja na ličnost prof. dr Karla Radoničića, porijeklom iz Boke, Crne Gore. Pomoć zagrebačkog znanja i vještine u medi­cini, ispoljena je i u septembru 2012. godine, kada je dr Željko Kašćelan sa timom iz Zagreba uz ljekare iz Podgorice uradio prvu transplataciju, presađivanje bubrega u Crnoj Gori.

Više →

Odgovor na potrebe korisnika

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Pacijent, zadovoljan uslugama i tretmanom, ponovo će posjetiti istu zdravstvenu ustanovu, pravilno će slijediti instrukcije o svom liječenju, preporučiće zdravstvenu ustanovu rodbini i prijateljima. To bi trebalo da vodi poboljšanju zdravlja pacijenata, povećanju prihoda bolnica kroz uštede resursa i poboljšanju imidža ustanove. Pacijent je ekspert prema njegovim vlastitim okolnostima i htjenjima.

Više →

Duševno zdravlje i kriza

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr sc. Nevenka Pavličić, spec. klin. psihologije
Knjiga profesora Mirka Pekovića „Duševno zdravlje i kriza” djelo je u kome se ogleda susret književnosti i udžbenika, čime se dokazuje da je granica između literarnog i naučnog vrlo tanka, skoro nepostojeća. Svako stanje, događaj, pojava, zapravo može biti predmet nauke, smještena u formu kratkog literarnog ogledala.

Više →

Bavite se sportom

Objavio   /  Izdanje Br. 53, Poznati i Zdravlje  

Fudbalski stručnjak Nikola Rakojević započeo je karijeru u nikšićkoj Sutjesci. Poslije prestanka aktivnog igranja bio je trener Sutjeske, Rudara, Budućnosti, Zete, Čelika. Jedno vrijeme bio je selektor Omladinske reprezentacije Srbije i Crne Gore. Peco, kako ga najčešće zovu, među prvim je fudbalskim trenerima Crne Gore dobio i PROFI licencu, najveće zvanje UEFA, a doktorirao je i fizičku kulturu.

Više →

Tehnohirurgija

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr Nikola Fatić, specijalizant vaskularne hirurgije, Centar za vaskularnu i endokrinu hirurgiju KCCG
IGS je procedura pri kojoj hirurg radi direktno na pacijentu, koristeći slike koje mu se tokom operacije prikazuju na ekranu. Te slike mogu biti preoperativne, intraoperativne, kao i slike iz anatomskih atlasa. Glavna prednost primene IGS je minimalna invazivna hirurgija.

Više →

Oralne komplikacije zračne terapije glave i vrata

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: dr stomat. Julija Rašović, ordinacija Apolonia, Podgorica
Radio- i hemioterapija oblici su tarapije koji se primje­njuju u tretiranju karcinoma bilo koje regije, pa tako i oblasti glave i vrata. Sprovode se po određenim protokolima i spadaju u agresivni oblik liječenja, koji, pored oboljelih ćelija kojima su namijenjeni, utiču i na zdrave ćelije, izazivajući oštećenja različitog stepena.

Više →

U susret planiranim aktivnostima

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Krsto Kovačević, spec. fizijatar
Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore,
+382 67 825 616 www.fizioterapeuti.me
Udruženje fizioterapeuta Crne Gore osnovano je 20. aprila 2013. godine, kao strukovna organizacija fizioterapeuta. Udruženje čine samo zdravstveni radnici koji imaju završenu stručnu kvalifikaciju: specijalista primijenjene fizioterapije (Spec. App), bečelor primijenjene fizioterapije (BApp), viši fizioterapeut i srednji fizioterapeut (fizioterapeutski tehničar).

Više →

Fizikalna terpija dječije astme

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: prof. dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
U terapiji astmatičnog djeteta važno mjesto zauzima fizikalna terapija. Danas se smatra vitium artis sprovoditi dugotra­jnu antiastmatičnu terapiju bez primjene fizikalne terapije. Osnovni cilj ove terapije jeste da, prije svega, pomogne normalni fizički razvoj djeteta u vezi sa postojećim maksimalnim mo­gućnostima, da se spriječi odnosno uspori napredovanje bolesti te, na kraju, i invaliditet koji ona ostavlja.

Više →

Umjetnost balansira emocije i oplemenjuje

Objavio   /  Izdanje Br. 53, Poznati i Zdravlje  

Pri pomenu crnogorske savremene likovne scene nezao­bilazno je ime priznatog grafičara Igora Rakčevića. Fakultet likovnih umjetnosti završio je na Cetinju, a magistarske studije u Beogradu. Rođeni Titograđanin, bio je predstavnik Srbije i Crne Gore na 51. bijenalu u Veneciji, a učestvovao je i na brojnim izložbama širom svijeta Kaselu, Parizu, Barseloni, Tokiju…

Više →

Ljekovitost argana

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković
Argania spinosa (lat.) jedna je od rijetkih vrsta drveća i raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. To „sveto drvo”, visoko 7-10 metara, zbog svojih izuzetnih osobina smatra se pravim marokanskim čudom. Dobro podnosi sušu i visoke temperature, do 50° C. Njegov životni vijek traje 150-200 godina. Ako na pojedinim regijama i izumre, nakon 7 godina može ponovo oživjeti i zato simbolizuje strpljivost i izdržljivost.

Više →

Aronija

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: Zoran Karadžić,
Dipl. inž. prehr. tehnologije biljnih proizvoda, Stručni saradnik za ljekovito bilje i šumske plodove u Kompaniji FARMONT MP
Aronija (lat. Aronia melanocarpa) potiče iz Sjeverne Amerike, odakle je prenesena u Evropu i gdje se danas uspješno gaji u većem broju zemalja, posebno u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a od skoro se gaji i u Crnoj Gori. U narodu je poznata i pod nazivom sibirska aronija ili sibirska borovnica.

Više →

,,Čari aronije” opet u Murinu

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Sibirska borovnica koja je u periodu od prije nekoliko godina stekla vrtoglavu popularnost, ima svoja uzgajališta i na teritoriji Crne Gore. Prva plantaža aronije u Crnoj Gori je podignuta na imanju Zemljoradničke zadruge “EKOFRUT” u Murinu -Plavska opština, koja se nalazi u sastavu kompanije FARMONT iz Danilovgrada. U cilju afirmacije ove biljke kompanija FARMONT i Zemljo­radnička zadruga EKOFRUT su zajedno sa Udruženjem proizvođača i pre­rađivača aronije Crne Gore organizovali Manifestaciju “ČARI ARONIJE” koja je ove godine realizovana 20. avgusta.

Više →

Farmaceutski fakultet, Podgorica

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Prof. dr Refik Zejnilović, v. d. dekan
Farmaceutski fakultet Univerziteta Crne Gore osnovan je 2007/2008. godine, kao samostalni studijski program. 2010. godine, transformisan je u Farmaceutski fakultet, koji je 2011. akreditovan i reakreditovan od strane Savjeta za visoko obrazo­vanje Crne Gore. Nastavni plan Fakulteta u potpunosti je prilagođen novom procesu studiranja, prema Bolonjskoj deklaraciji. Studije traju pet (5) godina, tj. deset (10) semestara.

Više →

Chlamydia Trachaomatis

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: mr ph. Snežana Ljumović
Chlamydia trachomatis (lat.) je obligatni intracelularni parazit, morfološki i strukturalno najsličniji gram-negativnim bakterijama. Uzročnik je jedne od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Pripada familiji hlamidija (Chlamydiaceae), koja podra­zumijeva tri vrste C. psitaci, C.pneumoniae i C. trachomatis.

Više →

Uzroci erektilne disfunkcije

Objavio   /  Izdanje Br. 53  

Piše: prof. dr Bogdan Pajović
Peno-brahijalni indeks predstavlja odnos (količnik) sistolnog pritiska u penisu i sistolnog pritiska u nadlakatnoj arteriji. Normalno je da odnos ovih vrijednosti bude veći od 0,6. Ukoliko je količnik manji od 0,6, veoma je izvjesno da postoji oboljenje arterija penisa, odnosno da je impotencija arteriogenog porijekla.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center