Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 51

Blagodeti vode u organizmu

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

voda

Piše: mrph. Ivana Gojković
Opšte je poznato blagotvorno dejstvo vode na ljudski organizam i zdravlje. Voda kao najvažniji makronutrijent brine se o gotovo svim vitalnim funkcijama u organizmu. Govorimo o tečnosti bez boje, mirisa i ukusa, koja mrzne na 0°C a prelazi iz tečnog u gasovito agregatno stanje na 100°C.

Više →

Blagotovornost sunčanja i vitamin D

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

suncanje

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
U posljednjih nekoliko godina sve više se govori i piše o značaju vitamina D za ljudsko zdravlje. Nove studije o ovom vitaminu potvrđuju njegovu ulogu u jačanju imunog sistema i zaštiti od mnogih bolesti.

Više →

Melanom – Nova istraživanja u prevenciji i terapiji

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

melanom

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Istraživanja ponovo pokazuju da izlaganje vještačkom izvoru ultravioletnog zračenja u solarijumu utiče na porast broja slučajeva obolijevanja od karcinoma kože kod adolescenata, posebno od melanoma. Melanom je jedan od najzastupljenijih karcinoma u adolescentnom periodu. On izaziva najveći broj smrt­nih slučajeva, čak 9.000 svake godine na području Amerike.

Više →

ALIMS: Organizacija koja se kontinuirano razvija i unapređuje

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

alims

Mr ph. Pavle Zelić
Postoji duga tradicija kontrole kvaliteta i regulative ljekova u Srbiji, ali su tek od 2004. godine, u okviru procesa prilagođavanja zakonodavstva zahtjevima Evropske unije kao i ICH smjernicama svi ovi poslovi objedinjeni u jednom organu, Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Više →

Patofiziologija erektilne disfunkcije

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

erectile

Pripremili:
Prof. dr Bogdan Pajović Dr Nemanja Radojević Dr Marko Vuković Dr Mirza Markišić
Osim starosne dobi, glavni faktori rizika za razvoj ere­ktilne disfunkcije jesu oni koji su povezani sa vaskularnim oboljen­jima (pušenje, hipertenzija, abnormalni lipidni profil, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost). U osnovi, svako stanje koje narušava endotelijalnu funkciju može rezultirati erektilnom disfunkcijom. Ostali faktori uključuju dijabetes melitus i depre­siju.

Više →

Rano otkrivanje kancera povećava šanse za izliječenje

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

rano

U sklopu Programa kontinuirane edukacije Ljekarske komore Crne Gore organizovan je seminar namijenjen ljekarima sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite i svima koji se bave prob­lematikom ranog otkrivanja malignih bolesti. O toj temi održana su četiri predavanja kojima su stručnjaci iz Kliničkog centra Crne Gore približili metode za rano utvrđivanje kancera grlića materice, dojke i kolorektalnog karcinoma, te trendove obolije­vanja, prevenciju i proceduru u slučaju pozitivnog nalaza skrininga.

Više →

Poremećaji srčanog ritma

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

aritmija

Piše: dr Mihailo Vukmirović, spec. kardiolog, Klinički centar Crne Gore
Srčane aritmije predstavljaju nepravilnosti u radu srca. Srčana kontraktilnost nastaje usljed aktivacije mišićnih vlakana nadražajem stvorenim u sinusnom čvoru. Čini ga grupa specijalizovanih ćelija lokalizovanih u desnoj pretkomori, blizu gornje šuplje vene, odakle se električni signali šire preko pretkomora do mjesta između pretkomora i komora koje se zove atrioventrikularni čvor, a potom preko grupe specijalnih puteva do lijeve i desne komore.

Više →

Pacijentima su potrebni inovativni ljekovi

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

pfize

Važno je da se obezbijedi pristup za nove ljek­ove koji pomjeraju granice u liječenju određene bolesti jer to dugoročno donosi ne samo najveću korist za pacijente i njihove porodice, već i uštedu u zdravstvenom sistemu.

Više →

Efikasnost – važna karakteristika kvaliteta medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Kao što je rečeno u prethodno objavljenim tekstovima, treći princip ISQua (International Society for Quality in Health Care) sveobuhvatan je i odražava devet dimenzija kvaliteta usluge, među kojima je, na šestom mjestu, efikasnost.

Više →

Ženska plaža – prirodno bogatstvo Ulcinja

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prim, dr Gani Karamanaga, spec, pulmolog
Plaža je šljunkovita, dužine oko 100 m. Sa njene lijeve strane nalazi se stjenoviti dio i pristup pećini, koju posjećuju žene nerotkinje i one sa drugim oboljenjima ženskih polnih organa. Ovdje se mogu kupati i slabi plivači, kao i neplivači, zbog plitke vode na početku plaže. Prirodnim faktorima mogu se liječiti ginekološka oboljenja (primarni i sekundarni sterilitet), kao i hronična ginekološka oboljenja.

Više →

Bolesti jetre

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Jetra (grč. hepar) je, poslije kože, najveći organ u lju­dskom tijelu. Smještena je u trbušnoj duplji, s desne strane, neposredno ispod rebarnog luka. To je mekan, smeđecrveni organ klinastog oblika, obložen čvrstom, neelastičnom opnom. Teška je oko 1.500 gr. Bogato je prokrvljena. Ukupna količina krvi koja u jednom minutu protekne kroz jetru iznosi blizu 1.500 ml.

Više →

Zonski sistem liječenja dječje astme u kućnim uslovima

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prof, dr sci. med. Zdravko N. Kadijević
Za dijagnostikovanje astme, ocjenu uspješnosti ambulatnog liječenja i otkrivanje pogoršanja funkcije pluća prije razvoja kliničkih simptoma bolesti danas nam služi jednostavan, portabilan i relativno jeftin aparat, Rajtov mini pik floumetar za mjerenje ekspiratornog vršnog protoka (engl. Wright’s Mini Peak Flowmeter, PEF) .

Više →

Komplikacije šecerne bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Prije pronalaska insulina, djeca i mladi, uopšte bolesnici koji su patili od šećerne bolesti tipa 1, umirali su od jedne vrste akutnih komplikacija sa visokim vrijednostima glikemije i teškim metaboličkim poremećajima – takozvane ketoacidoze. Pronal­askom insulina značajno je produžen životni vijek oboljelih od šećerne bolesti, ali se zato sada javlja jedan novi problem – takoz­vane hronične komplikacije

Više →

Podsticanje inovacija u pružanju socijalno-zdravstvenih usluga za stare

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Piše: prof. dr Agima Ljaljević
Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje i rukovodilac projekta
Institut za javno zdravlje, u saradnji sa Asocijacijom za demokratski prosperitet – Zid i još 11 partnera iz 6 zemalja Jadran­ske regije, realizuje prekogranični projekat „NET-Age”.

Više →

Svaki treći učenik probao cigarete prije 16. godine

Objavio   /  Izdanje Br. 51  

Istraživanje o upotrebi duvana, alkohola i droga sprovedeno 2011. godine na uzorku od 7.242 srednjoškolca, učenika prvog i drugog razreda iz 40 srednjih škola u 20 opština u Crnoj Gori, pokazalo je da je upotreba tih supstanci kod crnogorskih šesnaestogodišnjaka ,,u znatno manjem stepenu u odnosu na evropski prosjek, ali rezultati upozoravaju da se može očekivati dalji porast, pa preventivne aktivnosti treba nastaviti istim intenzitetom kao do sada ili većim.”

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center