Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 50

Trudnoća i oralno zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

trudnoca oralno zdravlje

Piše: dr Marko Rašović Ordinacija Apolonia

Trudnoća predstavlja fiziološko stanje, ali zahtijeva razmatranje nekih specifičnih zahtjeva kada je rad stomatologa u pitanju. Tu treba uzeti u obzir da se tokom iste dešavaju bitne fizičke, hormonske, fiziološke, emocionalne i metaboličke promjene.

Više →

Karakteristike zapaljenskih oboljenja disajnih puteva kod djece predškolskog uzrasta

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

disajni putevi

Piše: dr Milica Šofranac
Zapaljenja disajnih puteva česta su pojava u dječijim kolektivima – bez obzira na stepen ekonomskog razvoja određenog društva. Boravak u dječijim kolektivima je sigurno povezan sa povećanom učestalosti infektivnih bolesti. Kako bi se uspostavio nadzor nad tim bolestima, koje su univerzalna pojava, valja upoznati njihove osnovne karakteristike i uzročnike.

Više →

Varenje i ishrana odojčeta

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

ishrana odojcadi

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Digestivni trakt odojčadi spreman je da od rođenja procesuira bjelančevine (proteine) i masti. Njihov stomak proizvodi hlorovodoničnu kisjelinu, pepsin, dok pankreas luči tripsin, enzime za varenje proteina, kao i enzime za varenje masti

Više →

Alergijski rinitis kod djece: Kako ga prepoznati

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

rinitis djeca

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Alergijski rinitis, po definiciji, hronično je inflamatorno oboljenje sluznice nosa koje je praćeno čestim kijanjem, curenjem iz nosa (rinoreja), nazalnim svrabom, zapušenim nosem (kongestija) i/ili curenjem niz grlo (postnazalni drip). Osnovna funkcija nosa jeste priprema udahnutog atmosferskog vazduha za ulazak u pluća.

Više →

Preventiva/Higijena zdravlje čuva

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

higijena prije svega

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Za preventivnu medicinu kaže se da je bazična grana svih medicina, a higijena je baza preventivne medicine. Higijena je dobila naziv po grčkoj boginji zdravlja Higiji. Ona se bavi izučavanjem i saniranjem činilaca štetnih po zdravlje čovjeka

Više →

Plemenitost iznad svega

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

plemenitost

Susreti zdravstvenih radnika Crne Gore, 56. po redu, održani su od 31. maja do 2. juna, u Hotelu „Bellevue” na ulcinjskoj Velikoj plaži. U Susretima je učestvovao veliki broj sestara i medicinskih tehničara iz Crne Gore, te gosti iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a predstavljeno je i stotinak stručnih radova.

Više →

Tradicija duga preko devedeset godina

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

boban m

Dan Instituta za javno zdravlje, ustanovljen prošle godine na devedesetogodišnjicu Ustanove, obilježen je 31. maja, a na svečanosti su prezentirane aktivnosti sprovedene u naznačenom jednogodišnjem periodu. Prezentacija aktivnosti, kako je rečeno, imala je za cilj promociju preventivne zdravstvene aktivnosti i zdravih stilova života koji treba da doprinesu očuvanju i unapređenju zdravlja crnogorskog stanovništva

Više →

Farmaceuti o prekomjernoj potrošnji ljekova

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

potrosnja ljekova

Stručni skup “Aktuelnosti u farmaceutskoj zdravstvenoj zaštiti Crne Gore”, zamišljen kao doprinos pojačanom nadzoru inspekcijskih organa u vezi sa problemom prekomjerne potrošnje pojedinih grupa ljekova, koji je u našoj zemlji prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija, održan je 31. maja u organizaciji crnogorske Farmaceutske komore.

Više →

Primarijus dr sc Vasilije kusovac (1929 – 2013) Ljekar-Humanista- Ginekolog

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: doc. dr Bozo Vuković
Riječ human potiče od latinske riječi home, humanus -čovjek, i znači čovjekoljublje, čovječije dostojanstvo, plemenitost, milosrđe i ljubav prema ljudima. Dr Kusovac je bio skroman i human čovjek, o čemu govori i podatak da je, po svojoj želji, sahranjen u krugu porodice. Posao ginekologa radio je stručno i savjesno.

Više →

Prevencija alkoholizma i narkomanije

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: dr med. Mirha Hasanbegović, Dom zdravlja – Pljevlja
Tačna je postavka da su bolesti zavisnosti prije svega društveni, a tek potom medicinski problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (Investing in Mental Health, WHO, Geneva) ove maligne sociopatološke pojave se ogledaju u 76,3 miliona osoba oboljelih od alkoholizma i više od 15 miliona zavisnika o drogama, pri čemu je najviše zastupljena zavisnost 0 opijatima (heroin).

Više →

Efektivnost – Važna dimenzija medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Međunarodno udruženje za kvalitet u zdravstvu – ISQua (International Society for Quality in Health Care), pokrenulo je 1999. godine Program međunarodnog akreditiranja (IAP) pod akronimom ALPHA. Ovaj program je nacionalnim tijelima za akreditaciju u zdravstvu dao preporuke za procjenu postojećeg rada i organizacijsku kontrolu, da bi kasnije proširio svoj program akreditacije na druga tijela za eksternu procjenu i uspostavljanje standarda u zdravstvu.

Više →

Bolest malih krvnih sudova mozga najcešći uzrok kognitivnog deficita

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Farmaceutska kompanija „Pharma Swiss” organizovala je u Podgorici predavanje o kognitivnim disfunkcijama, neuro­loškom problemu karakterističnom za stariju populaciju, čiji je čest uzrok bolest malih krvnih sudova. Upravo o tom uzročniku kognitivne disfunkcije govorila je prof. dr Nadežda Šternić, neurolog Klinike za neurologiju iz Beograda, i dr Mirjana Čukić, neurolog Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore.

Više →

Šećeri u ishrani

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: mr ph. Ivana Gojković
Ugljeni hidrati su najvažniji izvor energije za naše tijelo. Podijeljeni su u dvije velike grupe: prosti ugljeni hidrati (šećeri) i složeni (skrob). Prosti ugljeni hidrati uključuju, između ostalih, poznate voćne šećere (fruktozu i glukozu), mliječni šećer (laktozu) i bijeli šećer (saharozu).

Više →

Šećerna bolest starijih osoba

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović
Incidencija dijabetesa tipa 2, ali i tipa 1, poprima za­brinjavajuće razmjere. Nesumnjivo, najvažnija demografska promjena koja dovodi do tako visokog skoka učestalosti dijabetesa jeste porast broja osoba starijih od 65 godina života i gojaznih kod kojih se, inače, povećava učestalost ovog ozbiljnog oboljenja.

Više →

Formira se savez udruženja dijabetičara Crne Gore

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

NVO „Plavi krug” – Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz Bara, inicijator formiranja Saveza udruženja dijabetičara Crne Gore, organizovalo je 18. maja predavanje „Promovisanje zdravog života dijabetičara”, u Dvorcu kralja Nikole. Predavanju su, uz endokrinologe, prisustvovali i dijabetičari koji su imali priliku i da razmijene iskustva sa Ninoslavom Raškovićem, profe­sionalnim maratoncem, koji trči i po 30 km dnevno, ima šećernu bolest i četiri puta dnevno prima insulin

Više →

Sama sebi postavljam rekorde

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Uoči intervjua, direktoricu Sigurne ženske kuće i jednu od vodećih aktivistkinja borbe za ljudska prava u Crnoj Gori, Ljiljanu Raičević, zatekli smo u pozorišnom ambijentu. Kao jedna od učesnica glumačkog ansambla predstave „Vaginini monolozi”, pripremala se za još jedno prikazivanje predstave -ovoga puta u nikšićkom „Zahumlju”

Više →

Melanoma, prevencijia i terapija – nova istraživanja

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Najnovija istraživanja uticaja Sunčeve svjetlosti na osobe svijetle puti koja su nedavno sprovedena na više od milion mladih Izraelaca predvojničkog uzrasta jasno ukazuju kako ekspozicija suncu direktno utiče na porast rizika za povećanje incidence od melanoma. Incidenca melanoma u porastu je u svim krajevima svijeta gdje žive stanovnici svijetle puti.

Više →

Melatonin ,,Drakula Hormon”

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Piše: mr ph. Aleksandar Jovanov
Cirkadijalni ciklus budnost/spavanje fiziološki je dio života. Riječ je o održavanju budnosti tokom dana, dok je organizam izložen svjetlosti, i spavanju tokom noći, kada je mrak. Taj ciklus pokazuje svoje specifičnosti u različitim oblicima života.

Više →

Korist za pacijente i društvo u cjelini

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Akademija za klinička ispitivanja CRA iz Beograda i Crnogorska agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS organizovali su u Budvi dvodnevnu konferenciju čija je tema bila „Izazovi u kliničkim ispitivanjima ljekova”. Na Konferenciji su svoje radove predstavili ljekari i farmaceuti iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, te predavači CRA Akademije.

Više →

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za psihijatriju – Kotor

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Direktor, dr Aleksandar Tomčuk
Od svog osnivanja, 26. maja 1953. godine, ZU Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru predstavlja vodeću psihijatrijsku ustanovu u Crnoj Gori. U Bolnici se, kao zdravstvenoj ustanovi na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, obavlja specijalističko-konsultativna i visokospecijalizovana konzilijarno-zdravstvena djelatnost i bolničko liječenje pacijenata sa mentalnim problemima, uz odgovarajuću medicinsku rehabilitaciju.

Više →

Oštećenja krvnih sudova i kostiju glavne opasnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 50  

Sekundarni hiperparatireodizam predstavlja najteže područje u nefrologiji i strukama koje su sa njom povezane, jer izaziva renalnu osteodistrofiju, te kardiovaskularne bolesti, uzrokujući ubrzanu arterosklerozu i kalcifikaciju krvnih sudova, istaknuto je na skupu posvećenom tom oboljenju, koji je u Podgorici organizovala Farmaceutska kuća „Sanofi”.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center