Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 48

Zajedno možemo pobijediti bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

42-odnos osoblja

Piše: dr Nikoleta Sjekloća, Hoffmann La Roche
Mart – mjesec borbe protiv kolorektalnog karcinoma
8 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta uzrokovano je različitim vrstama kancera. Šta to jednu ćeliju podstakne da iz svoje harmonične životne kolotečine upadne u neobuzdani životni ciklus i postane maligna, uveliko je i danas nepoznanica. Da li smo u trci sa vremenom koju nam svakod­nevno nameće život u savremenom industrijalizovanom društvu, počeli gubiti bitku za zdravlje? Pitanja se mogu nizati u nedogled. Ono što je poznato, to su surovi podaci koji nas svake godine suočavaju sa realnošću visokog broja oboljelih i umrlih od različitih tipova kancera.

Više →

28. mart – OTVORENA ADAPTIRANA POLIKLINIKA KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE

Objavio   /  Crnogorska Hronika, Izdanje Br. 48, mart 2013  

otvaranje

Premijer Milo Đukanović otvorio je 28. marta adaptiranu i savremeno opremljenu Polikliniku Kliničkog centra Crne Gore. Adaptacija i opremanje ukupno je koštala 1.270.000 eura, a oko 80 odstosredstava obezbijeđeno je putem donacija.Osim novih medicinskih aparata Poliklinika je opremljena informa-cionom tehnologijom, koja će omogućiti centralno zakazivanje..

Više →

Atopijski dermatitis

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

atopic

Piše: dr Dušica Gojković, spec. pedijatar

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih dermatoza kod djece. Skoro 15% djece ima ovo obo­ljenje, a porast oboljevanja posebno se zapaža u razvijenim zemljama. Često se javlja veoma rano, u prvim sedmicama i mjesecima života, tako da 45% djece sa ekcemom razvje bolest u prvih 6 mjeseci, a do 80 % u prvih pet godina. Ipak, može se javiti i u kasnjoj dobi..

Više →

Oboljenja respiratornog sistema – tuberkuloza pluća • bronhijalna astma

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

plucne bolesti

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec. za oralnu hirurgiju

Tuberkuloza je zarazna bakterijska infekcija koju izaziva Mycobacterium tuberculosis. Ime je dobila po tuberkulima (čvorovima), koje uzročnik stvara u tkivu u kojem se nastanio. Bronhijalna astma (lat. Asthma bronchiale) predstavlja hronično, nezarazno zapaljenje disajnih puteva. Podjednako je zastupljena u oba pola. Može se javiti u bilo kom..

Više →

Visok krvni pritisak – Hipertenzija

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

pritisak

Krvni pritisak je sila koja potiskuje krv prema zidovima krvnih sudova i omogućava joj da cirkuliše kroz organizam. Sasvim je normalno da se tokom dana mijenja njegov nivo, te da on ima različite vrijednosti u pojedinim periodima. Međutim, ono što je nepoželjno jeste hronično izmijenjen nivo krvnog pritiska. Hipertenzija predstavlja vodeći uzrok nastanka srčanih bolesti ..

Više →

Depresija – bolest 21. vijeka

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

depres

Piše: dr Aleksandar Babović, psihijatar

Depresija je, najvjerovatnije, najčešće psihopatološko stanje koje je čovjek doživljavao od svog postanka. Praktično ne postoji osoba koja u nekom periodu svog bitisanja nije bila, makar na kratko, neraspoložena ili depresivna. Opisi depresije nađeni su još u egipatskim spisima sačuvanim na papirusu..

Više →

Povećan krvni pritisak starijih osoba

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

hipertenzija kod starijih

Piše: doc. dr Bozo Vuković

Povećan krvni pritisak, arterijska hipertenzija, česta je pojava kod osoba starih 65 godina života i više i obuhvata oko 50% slučajeva. U medicini je jedno vrijeme vladalo mišljenje da je on glavni faktor rizika za oboljenje srca, anginu pektoris i umiranje od moždanog udara. Da bi se liječio, širom svijeta su vršena ispitivanja visine njegovog nivoa.

Više →

8 zdravstvenih centara za bolju integraciju sistema zdravstva

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

MensudGrbovic

Nove izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti - 8 zdravstvenih centara za bolju integraciju sistema zdravstva Govoreći o aktuelnim promjenama u vezi sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je Vlada usvojila krajem prošle godine, kao i Strategiji optimizacije sekundarnog i tercijarnog nivoa, pomoćnik ministra zdravlja prim. dr Mensud Grbović objasnio je i smisao formiranja nove [...]

Više →

Duvanski dim u radnim okruženjima

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Svjetska zdravstvena organizacija određuje tabadžizam kao stvarno hronično ograničavajuće oboljenje koje prisiljava na pušenje, takođe i u posebnim stanjima, kao kod nastanka vidljivih patologija i čak u suprotnosti sa pravnim poretkom.
Sve do unazad nekoliko godina radna mjesta su predstav­ljala važnu sredinu izlaganja pasivnom pušenju. Ovo je bilo posljedica povećanog broja pušača u starosnoj dobi između 25 i 50 godina, to jest kod ličnosti najviše uključenih u društvo sa tačke gledišta zaposlenja, koje najveći dio svog radnog dana provode u zatvorenom prostoru.

Više →

Dejstvo kofeina na ljudski organizam

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

caffeine

Piše: mrph. Ivana Gojković

Kofein je prirodni alkaloid koji se dobija iz zrna kafe (najčešće), iz listova čaja i zrna kakaoa. Riječ je o prirodnom psiho-stimulansu koji kao takav ima izraženo dejstvo na centralni nervni sistem. Mnogi misle da se kofein može izolovati samo iz čaja, kafe ili naći u gaziranim pićima i energetskim napicima.

Više →

Radna terapija kod pacijenata sa multiplom sklerozom

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

radna terapija sclerosis

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut

Multipla ili diseminantna skleroza hronična je bolest centralnog nervnog sistema (CNS). Karakteriše je stvaranje sklerotičnih žarišta u kojima dolazi do raspada mijelinskih ovojnica nerava, poslije čega i ti nervi propadaju. Umjesto propalog nervnog tkiva, koje je ostalo bez zaštitnih omotača, stvara se vezivno tkivo. Ove promjene predstavljaju ireverzibilna stanja.
Bolest može početi u bilo kom starosnom dobu između 5. i 55. godine, ali se najčešće javlja u trećoj ili četvrtoj deceniji.

Više →

Replantacije i revaskularizacije

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Piše: dr Nermin A. Abdić

Do polovine šezdesetih godina amputacije teško povri­jeđenih ekstremiteta i reamputacije kod kompletno amputiranih ekstremiteta bile su hirurški metod izbora. Pojavom replantacija nastaje nova era u hirurgiji ekstremiteta.
Replantacija predstavlja hirurško reintegrisanje kom­pletno amputiranog ekstremiteta ili njegovog dijela, uz obavezno uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije. Ukoliko se tokom povređivanja sve strukture ne prekinu i ne nastane kompletna amputacija, takva povreda se naziva inkopletnom amputacijom. Ona dovodi do devaskularizacije tkiva distalno od povrede i zahti­jeva hirurški protokol sličan replantaciji, koji se zove revaskularizacija.

Više →

Praćenje razvoja ploda kod trudnica koje imaju dijabetes

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

razvoj ploda

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Glukoza, čiji je nivo jako povišen u krvi trudnica koje boluju od šećerne bolesti, prelazi kroz posteljicu i u povećanim količinama u krv ploda. Tako povišena u krvi ploda, podstiče njegovu gušteraču da povećano luči insulin, što, uz povećano lučenje hormona rasta, dovodi do ubrzanog rasta ploda, pa su novorođenčad krupna i povišene tjelesne težine.

Više →

Težiti poboljšanju kvaliteta života onkoloških pacijenata

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

ocology improvement

U nizu edukativnih obraćanja javnosti upriličenih povo­dom 50 godina doprinosa Kompanije Hoffmann-La Roche u onkologiji, 6-og marta je održan stručni skup pod nazivom Holistički pristup u liječenju onkoloških pacijenata. U prisustvu predstavnika najistaknutijih resora medicinske struke, u podgoričkom hotelu Ramada razmatran je značaj sprovođenja suportivne i palijativne terapije u kompleksnom pristupu liječenju onkoloških pacijenata. U okviru toga bilo je riječi o antianemijskoj i antiemetogenoj terapiji, te prevenciji neutropenije, patoloških fraktura i hiperkalcemije uzrokovane koštanim metastazama. Moderator sastanka bila je prim. dr Jadranka Lakićević, sa Klinike za onkologiju i radioterapiju, a predavači su bili i: drAnka Popović, dr Nevenka Lukovac-Janjić i dr Milan Sorat. U ime organizatora, kompanije Hoffman-La Roche, prisutnima se obratio i dr Miloš Ičević.

Više →

Dom zdravlja ”Boško Dedejić” Mojkovac

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Direktorica Minić, dr Ikonija 
Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja ,,Boško Dedejić” u Mojkovcu konstituisana je za potrebe građana Opštine Mojkovac, kao jedina zdravstvena ustanova u kojoj se pružaju usluge po modelu primarne zdravstvene zaštite. Dom zdravlja je smješten u zgradi od 2.815 m2, a otvoren je 1972. godine. Zdravstvena zaštita prije izgradnje novog Doma zdravlja pružana je u Zdravstvenoj stanici, od 1953. godine. Danas naša ustanova zapošljava 75 radnika, od čega je 58 medicinskih i 17 nemedicin­skih. Organizacija rada sprovedena je u skladu sa reformom primarne zdravstvene zaštite.

Više →

Mogućnosti očuvanja alveolarnog grebena poslije ekstrakcije zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Piše: dr Aleksandra Šćepanović-Đurović, spec. oralne kirurgije Ordinacija Apolonia, Podgorica
U stomatološkoj praksi ekstrakcija zuba je jedna od najčešćih rutinskih postupaka. Ekstrakciona rana obično zarasta bez značajnih poteškoća. Na tom mjestu, međutim, često nastaje defekt alveoralne kosti.
Resorpcija kosti u toku zarastanja predstavlja veoma prisutan problem, jer prije svega utiče na estetski izgled mjesta ekstrakcije. To je posebno izraženo kada je prije ekstrakcije već postojao gubitak alveolarne kosti usljed paradentopatije.

Više →

Već dvjesta građana potpisalo donorsku karticu

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Svjetski dan bubrega obijježen po šesti put i u Crnoj Gori. Na svečanoj konferenciji, koju je organozovalo crnogorsko društvo za donaciju organa „Donor”, ukazano je na važnost tog organa po očuvanje zdravlja i života. Ovogodišnji jubilej bio je posvećen transplantaciji i
zavještanju organa, procesu koji kod nas tek započinje

Više →

Astma kod djece i homeopatija

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

asthma children

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat
Homeopatija ima dugu tradiciju u uspješnom liječenju astme i alergija kod djece. Njome se postiže potpuno izlječenje, a ne samo simptomatsko tretiranje bolesti. Adekvatno odabranim lijekom za dijete jača se njegova konstitucija i imuni sistem, čime se postiže i uklanjanje predispozicije ka alergijama i astmi i prekida tendencija ka ponavljanju napada.

Više →

Otvorena poliklinika nakon adaptacije

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Premijer Milo Đukanović otvorio je 28. marta adaptiranu i savremeno opremljenu Polikliniku Kliničkog centra Crne Gore. Adaptacija i opremanje ukupno su koštali 1.270.000 evra, a oko 80 odsto sredstava obezbijeđeno je putem donacija. Osim novih medicinskih aparata, Poliklinika je opremljena informacionom tehnologijom, koja će omogućiti centralno zakazivanje pregleda i dijagnostičkih procedura.

Više →

Aktivno slušanje

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Priredila: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Lako je naći ljude koji će satima pričati o sebi i svojim temama, mnogo je teže naći one koji su spremni, voljni ili imaju vremena da Vas satima slušaju.

Umijeće slušanja podrazumijeva mnogo toga: uzdržati se od zijevanja kad vam je dosadno; ne osvrtati se neprekidno oko sebe; maksimalno se truditi da ne upadate u riječ, a ako se želite suprotstaviti, onda to učinite delikatno. Ne pretjerujte sa klimanjem glavom, kako biste pokazali da obraćate pažnju. Ne ubacujte se svaki čas sa: „Naravno!”, „Imaš pravo!”, „Tako je!”; jer to je dokaz da zapravo ne slušate sagovornika.

Većina ljudi smatra da je slušanje nešto što se samo po sebi podrazumijeva. To je zbog toga što sposobnost komuniciranja vežu za sposobnost govorenja, iako je za dobru komunikaciju podjednako važno umjeti dobro slušati i dobro govoriti.

Više →

Kroz crtež do dječijeg srca

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

djecjeg srca

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Psiholozi i pedagozi su naučno utvrdili da je dječije likovno izražavanje u neposrednoj vezi sa njihovim psihičkim stanjem. Upravo zbog toga savremena škola mnogo polaže na pravilno razumijevanje dječijeg likovnog izražavanja i na dječije likovno stvaralaštvo.

Da bi se dijete pravilno razvilo i u tom pogledu, potrebno je da i roditelj zna bar najosnovnije o etapama razvitka dječijeg likovnog izražavanja. To će doprinijeti da ono bude spremnije za školovanje, a pomoći će roditelju da bolje upozna svoje dijete.

Više →

Integracija u društvo najvažniji zadatak

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

U „Prvom crnogorskom, udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama” trude se da u kontinuitetu sprovode aktivnosti rehabilitacije više od stotinu djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Uz stručni tim na tom poslu, angažovano je i više od 120 roditelja volontera. Osnovni cilj prve nevladine organizacije u Crnoj Gori koja je u oktobru 1997. osnovana da pruža pomoć djeci sa smet­njama u tjelesnom i mentalnom razvoju bio je i ostao da se toj populaciji omogući postizanje najvećeg mogućeg stepena samos­talnosti, edukacije i socijalne inkluzije. Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama ima, prema riječima predsjednika Skupštine te NVO Sava Kneževića, misiju da „utiče na stvaranje jednakosti i potpune integracije djece i omladine sa smetnjama u razvoju u sve sfere društva, bez obzira na stepen i vrstu smetnje”

Više →

Anemija kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

anemia children

Piše: dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica – Nikšić
Anemija, ili malokrvnost, predstavlja manjak crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, ili manjak hemoglobina krvnog pig­menta. Jedno prati drugo, ali postoje izuzeci. Da bi se složeni proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca mogao obaviti potrebna je zdrava kostana srz, supstanca koja se naziva eritropoetin , gvožđe, vitamin B12, folna kisjelina, vitamin C. Oni se u organizam unose zdravom i pravil­nom ishranom. Anemija ima mnogo vrsta. Najčešća je SIDEROPENIJSKA ANEMIJA koja nastaje usljed nedostatka gvožđa. U ovom slučaju unos gvožđa nije dovoljan, pa je samim tim smanjena njegova apsorpcija u crijevima i ugradnja u crvena krvna zrnca.

Više →

Roche organizovao simpozijum o melanomu

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

23. marta, u bečićkom hotelu „Splendid”, u okviru Kongresa Udruženja Dermatovenerologa Crne Gore održan je satelitski simpozijum o diferencijalno-dijagnostičkim nedoumi­cama, terapijskim protokolima, značaju multidisciplinarnog konzilijuma, kliničkim iskustvima u liječenju melanoma u Crnoj Gori, te prvoj oralnoj ciljanoj terapiji za metastatski melanom koju je patentirala kompanija Hoffmann – La Roche. Gostujući predavači: dr med. sci. Marija Buljan i dr Sanja Poduje iz hrvatskog referentnog centra za melanome Univerzitetske bolnice “Sestre Milosrdnice” u Zagrebu, prim. dr med. sci. Nada Babović, sa beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju i prof. dr Vladimir Todorović, iz Kliničkog centra Crne Gore, potrudili su se da što obuhvatnije prikažu problematiku narastajuće incidence obolijevanja od ovog tipa tumora, te time i potrebe za unapređenjem terapije.

Više →

Upotreba (zloupotreba) vatrenog oružja

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Piše: dr Mirko Peković, spec. neuropsihijatrije
Prema nekim procjenama, na 100 stanovnika u Crnoj Gori dolazi 14 komada vatrenog oružja. Da li je to mnogo, ili malo, za validan komentar potrebne su neke dodatne informacije, recimo kako je to u okruženju i drugdje, nakon čega bi mogao uslijediti neki objektivniji sud. Lično mislim da je ta brojka isuviše velika, pogotovo ako se prisjetimo narodne mudrosti: „I prazna ponekad puca”.

Ranije se vjerovalo da je muškarac ovdje odvajkada živio od oružja i za oružje (džeferdar). Vatreno oružje u minulim epohama imalo je poseban značaj, a uspješnost i spretnost u baratanju njime važila je kao društveno potrebna i poželjna osobina. Za oružje se bez zazora ginulo, njime su se mnogi ponosili i dičili. Njegovo prisustvo značilo je odvažnost, kuraž, bogatstvo i slično. Sa njim su se mnogi znali identifikovati: „Žalije mu bistra džeferdara,/ no da mu je ruku salomio.”

Više →

Osposobljenost važna dimenzija kvaliteta medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 48  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Ranije smo definisali medicinsku uslugu kao aktivnost u procesu zdravstvene zaštite koja se može obavljati samostalno ili u paketu sa drugim uslugama, jednokratno ili više puta u toku pružanja zdravstvene zaštite, ali se uvijek sprovodi na isti način. To podrazumijeva da se kvalitet usluge mora definisati na nivou zdravstvene ustanove (menadžmenta) i na nivou osoblja koje realizuje uslugu. U ovom tekstu bavićemo se osposobljenošću, kao važnom dimenzijom usluge. Ovdje se podrazumijeva osoblje (kvalifikacije, vještine, iskustvo i obuka), kao i objekti i oprema pomoću kojih se realizuje usluga.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center