Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 47

Zdravstveni radnici i vakcinisanje protiv influence

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-influenza1

Piše: dr Milica Šofranac

Sredinom maja 2009. godine Američki centri za nadzor i sprečavanje bolesti (CDC, engl. Centers for Disease Control and Prevention) zabilježili su pojavu novog A(H1N1) virusa influence, koji do tada nije bio zabilježen kao karakterističan za obolijevanje ljudi. Ovaj se virus brzo proširio..

Više →

Spontani pneumotoraks

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-pneumotorax

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog

Spontani pneumotoraks (med. pneumo-thorax spontaneus) predstavlja prisustvo vazduha u pleuralnom prostoru, tj. kolaps pluća koji nije posljedica povrede grudnog koša. Obično nastaje kod osoba starosti 20-40 godina i znatno se češće javlja kod muškaraca.

Više →

Mjestimična upala tankog i debelog crijeva – Kronova bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-cron

Piše: doc. dr Božo Vuković

Mjestimična upala tankog ili debelog crijeva, ili jednog i drugog dijela crijeva, nazvana je Kronova bolest, po američkom ljekaru Burilu Kronu (Burrill H. Chron). On ju je prvi opisao 1932. godine. Za ovu bolest je karakteristično da se mjestimična upala odvija ..

Više →

Endokrine disfunkcije i infertilitet muškaraca

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Slika. Kalmanov sindrom

Pripremili: prof. dr Bogdan Pajović,
dr Nemanja Radojević i dr Marko Vuković

Kada su testisi nefunkcionalni kod muškog fetusa se ne razvija ni jedna muška polna karakteristika. Umjesto njih razvijaju se ženski polni organi. Razlog za to su osnovne genetske karakteristike ..

Više →

Preventivna medicina – značaj sirove hrane

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-raw food

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat

Koliki je značaj sirove hrane kada je naše zdravlje u pitanju govori podatak da mnoge zdravstvene organizacije kao preventivu protiv bolesti predlažu konzumiranje sirovih namirnica u čak do 13 posluživanja dnevno.

Više →

Šećerna bolest i trudnoća

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-diab-preg

Piše: prof, dr sci. med. Božidar M. Bojović

Kod zdravih žena trudnoća predstavlja dodatno ali prirodno opterećenje koje dovodi do brojnih metaboličkih promjena. U toku trudnoće naročito je poremećen metabolizam ugljenih hidrata i masti. Tako se kod značajnog broja trudnica pojavljuju povišene vrijednosti šećera i masti u krvi..

Više →

Prehrambeni aditivi – Postoje li rizici po zdravlje ?

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-aditivi

Autori: Veselin Delević, dipl. hem. spec. sanitarne hemije
Miljana Pavličić, dipl. biohemičar

Potreba za korišćenjem prehrambenih aditiva javila se usljed promjene načina življenja. Moderna prehrambena industrija proizvodi namirnice koje, da bi se oblikovale, održale ili privukle kupce, moraju sadržati prehrambene aditive. Prehrambeni aditivi se namjerno dodaju namirnicama…

Više →

Poremećaj rada hipofize – prolaktinomi

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

47-hipofiza

Piše: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog

Hipofiza je najznačajnija endokrina žlijezda. Ona proizvodi mnoge hormone i upravlja radom svih drugih žlijezda. Nalazi se s donje strane mozga i žlijezda je s unutrašnjim lučenjem. Građena je od 2 dijela, prednjeg i zadnjeg režnja, koji se razlikuju po svom razvoju, građi i funkciji..

Više →

Prikladnost – važna dimenzija kvaliteta medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Prikladnost je zasnovana na procjeni potreba pacijenta utvrđenim i prihvaćenim standardima i praktičnim smjernicama. Pretpostavlja se da osoblje ima relevantne kvalifikacije, vještine i iskustva a objekti i oprema odgovaraju uslugama koje se pružaju.

Više →

Novi koncept parodontalne hirurgije

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

paradontal

Piše: dr Branko Rašović, specijalista oralne kirurgije
O parodontopatijama je do sada bezbroj puta pisano i zastupani su različiti koncepti terapije. Ipak, ako se zna da je to oboljenje jedno od najrasprostranjenijih kod ljudi, onda to znači da problemi nijesu riješeni i da će nauka još dugo tražiti rješenja prihvatljiva za uredan i zdrav status potpornog aparata zuba. Međutim, ono što je veoma važno i što je u posljednje vrijeme dobilo na značaju, jesu estetski učinak u parodontalnoj regiji poslije primjene nekog od načina liječenja ovog oboljenja.

Više →

Prehospitalno zbrinjavanje bolesnika sa akutnim i ishemijskim moždanim udarom

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

prehospital

Piše: dr Branka Gogić
Akutni ishemijski moždani udar (AIMU) definiše se kao fokalni ili globalni poremećaj moždane funkcije koji naglo nastaje, a posljedica je poremećaja moždane cirkulacije ili stanja u kome protok krvi nije dovoljan da zadovolji metaboličke potrebe neurona za kiseonikom i glukozom. Tranzitorni ishemijski atak (TIA) prolazna je epizoda neurološke disfunkcije, uzrokovana fokalnom ishemijom mozga, kičmene moždine ili retine, bez akutnog infarkta u trajanju do 60 min.

Više →

Duvanski dim u radnim okruženjima

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Duvanski dim u industrijalizovanim zemljama predstav­lja kako najvažniji izvor zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru, tako i glavni uzrok oboljevanja i smrtnog ishoda, koji se može preduprijediti. Program „Evropa bez dima” predstavlja prioritet u politici Komisije Evropske zajednice u oblastima zdravstva, rada, istraživanja.

Više →

Postoji zračak nade

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

zracak

Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Zračak nade”, registrovano je 1. februara 2002. godine, a počelo je sa radom 8. maja iste godine. Rad Udruženja bio je zamišljen kao Biblioteka igračaka koju je u saradnji sa Opštinom Pljevlja opremila Organizacija „Save The Children”. Centar je u početku radio tri puta sedmično, po dva časa. U tom prostoru djeca sa teškoćama u razvoju imala su svoj kutak za socijalizaciju.

Više →

Skijanje – Zdravo sjedinjenje s prirodom

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

skijne

Skijanje je izuzetan sport, koji na poseban način sjedinjuje čovjeka sa prirodom, a uživanje nasniježnim padinama svakako doprinosi i unapređenju zdravlja. Ski-centar „ Vučje”, nedaleko od Nikšića, i ove zime prepun je zaljubljenika u zimske čarolije. Uređene i dobro opremljene stazedužine 1.250 metara idealne su za rekreativno skijanje, postoje i staze za najmlađe, a novina je Snowboard park za ljubitelje ekstremnijih aktivnosti na snijegu.

Više →

Dom zdravlja – Ulcinj

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

dr Pavle Marinković
Počeci organizovanog rada zdravstvene službe Ulcinja datiraju od kraja I svjetskog rata. Za bolju zdravstvenu zaštitu stanovništvo je tada bilo upućeno nešto prema Baru, ali i prema drugim centrima kao što su Cetinje, Dubrovnik ili Skadar. Prvi ljekar bio je Rus, ali se njegovo ime tačno ne zna. Prema nekim saznanjima, zvao se Crnobori. Do tada su bili prisutni „narodni ljekari”, ili je pomoć tražena u drugim centrima. Prva ambulanta nalazila se u Vladičinoj kući na Pristanu, od početka 1920. godine. Pojedini ljekari ostajali su duže ili kraće vrijeme i pružali građanima osnovnu zdravstvenu zaštitu.

Više →

Mržnja

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

mrznja

Priredila: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Svako razmišljanje o mržnji nužno je opterećeno bremenom nepotpunosti i pristrasnosti. Naime, bilo kakvo pristu­panje ovoj problematici iz određenog ugla posmatranja (psihološkog, psihopatološkog, sociološkog, antropološko-kulturološkog, političkog, metafizičko-religijskog), po sili inercije, vodi uopštavanju kojim se odražava samo jedan segment stvar­nosti, a nikako čitava realnost, u svoj njenoj složenosti. Iz tog će se razloga dalje razmatranje baviti samo izvjesnim elementnima pojave, u mjeri u kojoj to ova prilika dopušta.

Više →

Primjena ljekova u trudnoći

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Piše: mr ph. Elma Dizdarević
Tokom trudnoće mijenjaju se pokretljivost i sekrecija u gastrointestinalnom traktu, u želucu prije svega. Smanjena pokretljivost ima za posljedicu produženo vrijeme prolaza kroz želudac i tanko crijevo, što može da dovede do različitih promjena u apsorpciji, zavisno od osobina lijeka. Fiziološki faktori koji utiču na raspodjelu lijeka, a koji se mijenjaju u trudnoći su: protok krvi, ukupna tjelesna tečnost, sadržaj masti i proteini plazme.

Više →

Antropometrijske karakteristike gojazne djece u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar-endokrinolog Institut za bolesti djece, Podgorica

Ovaj rad obrađuje negativne uticaje gojaznosti na zdravlje djece i adolescenata kvantifikacijom antro­pometrijskih karakteristika djece školskog uzrasta u Podgorici – Crnoj Gori. Novi trendovi u razvoju civilizacije pored brojnih prednosti pokazali su i svoju negativnu stranu koja, između ostalog, obuhvata i amlifikaciju riziko faktora pogodnih za nastanak i razvoj mnogih bolesti među kojima gojaznost zauzima značajno mjesto. Evidentno je da danas dominira tzv. moderni način života koji dovodi do permanentnog kršenja prirodnih životnih pravila, što za posledicu ima porast broja gojaznih osoba. Zdrav način života i zdrava prirodna ishrana zamijenjena je brzom presovanom hranom u kojoj je izraženo prisustvo loših masti, ugljenih hidrata i šećera. Rezultat toga je degra­dacija ljudskog organizma, uključujući i gojaznost. Stoga se centralni dio rada odnosi na istraživanje nepovoljnih tjelesnih karakteristika djece i adolescenata, sa posebnim osvrtom na tjelesnu težinu i brojne negativne implikacije gojaznosti na zdravlje djece školskog uzrasta.

Više →

Echinacea

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

echinacea

Piše: mr ph. Aleksandar Jovanov
Echinacea je biljka iz familije Asterace koja potiče iz Sjeverne Amerike. Ova biljka ima šuplju stabljiku koja raste u visinu od 50 do 100 cm. Ima uske, duguljaste listove prekrivene sitnim dlačicama. Cvijet je ljubičaste boje. Zato je sasvim logično da naziv ehinacea potiče iz grčke riječi echino, što u prevodu znači morski jež. Ima nekoliko podvrsta ehinacee od kojih najznačajnije za medicinsku primjenu su Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida i Echinacea Purpurea.

Više →

B kompleks

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

Piše: mrph. Ivana Gojković

Značaj vitamina B grupe ogroman je. Njihovo prisustvo je neophodno u pravilnom funkcionisanju organizma. B kompleks je dobar za: nervni sistem, zdravu kožu, muskularni tonus, pomaže gastrointestinalnom traktu, daje energiju. Pomaže: kosi, očima, jetri i sluzokoži usta. Učestvuje u metabolizmu ugljeni hidrati-masti-proteini.
Svi vitamini B grupe rastvorljivi su u vodi. Stoga se njegove minimalne količine deponuju u organizmu, dok se svaki višak eliminiše putem urina.

Vitamini B kompleksa udruženi su u hranjenju i funk¬cionisanju u organizmu. Ako nedostaje jedan član ovog kompleksa, uvijek pored većih doza istog treba nadoknaditi i sve ostale članove kompleksa. Zato aplikacija velikih doza samo jednog člana može da izazove nedostatak drugih vitamina iz grupe.

Više →

Aflatoksin

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

afla

Krajem februara na crnogorskom tržištu pojavilo se mlijeko kontaminirano opasnim mikotoksinima – aflatoksinima. Dozvoljena doza tog toksina je 0,05 mikrograma po kilogramu mlijeka, a svaka koncentracija veća od tog iznosa može dugotrajnom upotrebom da izazove ozbiljne posljedice po ljudski organizam. Otkrivanje prisutnosti mlijeka sa povišenim sadržajem aflatoksina, prirodnog mikotoksina koji proizvode različite vrste gljiva, na tržištima u Crnoj Gori i okruženju, uzburkalo je krajem februara javnost i stvorilo opravdanu bojazan kod ljudi. Radi se 0 toksinu koji ako se duže unosi u organizam može štetno da djeluje, uključujući i kancerogeno dejstvo.

Više →

Borba se nastavlja

Objavio   /  Izdanje Br. 47  

150 godina bile su od ogromnog značaja u borbi protiv kancera. Velika ulaganja u naučna istraživanja i razvoj novih molekula dovela su do razumijevanja kancerogeneze i patofizioloških mehanizama razvoja bolesti, te do značajnog (oni entuzijastični među nama rekli bi-dramatičnog) smanjenja mortaliteta uzrokovanog onkološkim obolijevanjem.

Više →