Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 44

Vještačko sunčanje – koža pati i pamti

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-sun

Autor: dr med. Mirha Hasanbegović

Dolaskom zimskih mjeseci, solarijumi ne gube na aktuel-nosti. Želja za očuvanjem preplanulog tena mnoge će, prije svega pripadnice ženskog pola, natjerati u posjetu salonima ljepote, radi „kvarcovanja”. U Americi ova potreba je već odavno pro­glašena vidom zavisnosti, tenareksijom.

Više →

Prelomi – glavna komplikacija osteoporoze

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-osteo

Piše: prim. dr sc. med. Ivo D. Ivanovic,
Spec. za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju

U savremenoj medicini osteoporoza se definiše kao bolest koštanog tkiva kod koje dominira gubitak kalcijuma, uz razređenje koštanih spongioznih trabekula, stanjenje korteksa i proširenje Haversovih kanala, što dovodi do gubitka koštane mase.

Više →

Smjernice -kao osnova efikasnijeg i jeftinijeg liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-smjernice

Piše:D. Novčić

Predstavljene dvije od deset urađenih Nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse. Njihovom primjenom racionalizovaće se potrošnja u zdravstvu, obezbijediti bolji kvalitet usluge, a pacijenti koji boluju od navedenih bolesti imaće ujednačen tretman

Više →

Aktuelni stavovi u dijagnostici dijabetesa opterećenjem glukozom

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-diabetes

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. Bojović

U medicinskoj praksi, test opterećenja glukozom suštinski determiniše koliko brzo se glukoza „čisti” – oslobađa iz krvi. Test se obično koristi za dijagnostiku dijabetesa, ali i dijagnozu insulinske rezistencije i reaktivne hipoglikemije.

Više →

Sezona prehlada – Homeopatija

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-homeopatija

Piše: dr Snežana Tomić

Dolazak zime za neke od nas nosi sa sobom zebnju ne samo zbog hladnoće, već i zbog pojave nazeba i gripa karakterističnog za ovo doba godine. Simptomi uključuju: glavobolju, kašalj, curenje iz nosa, kijanje, bol u grlu, osjećaj slabosti i lomnosti u mišićima i kostima, povišenu tjelesnu temperaturu

Više →

Šta treba da znamo o varičeli kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-varicela

Piše: dr Sanja Čizmović, spec, pedijatar

Varičela, ili ovčje boginje, spada u grupu osipnih gro¬znica. Izazivač je virus varičela zoster. Izvor zaraze je oboljelo dijete. Virus se prenosi disajnim putevima, tzv. kapljična infekcija, a oboljenje je veoma infektivno jer se virus lako prenosi sa djeteta na dijete.

Više →

Crnogorska psihijatrija danas

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-psy

Piše: dr Mirko Peković

Potrebu za održavanje ovakvih stručnih i esnafskih sesija neki su osjećali i zagovarali poodavno. Crnogorski psihijatri taj san su dosanjali ovih dana, pa smo se odlučili da o njemu kažemo nekoliko riječi. Dodatni razlog za ovaj tekst je taj što su se praktično svi mediji oglušili o jednu tako značajnu kulturnu i društvenu manifestaciju, koja se po prvi put dešava u Crnoj Gori.

Više →

Polineuropatija kao komplikacija dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-diabetic-neuropathy

Piše: dr Radmila Ognjenović

Dijabetesna polineuropatija podrazumijeva postojanje simptoma i/ili znakova periferne nervne disfunkcije u osoba sa dijabetesom, kada se isključe drugi uzroci. U do sada dostupnim podacima, prevalenca je 0, 1-100%, najčešće 10-100% i 7-12% odmah po otkrivanju šećerne bolesti ima dijabetesnu polineuro-patiju.

Više →

Antibiotici danas i sjutra

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

U duhu tradicijom utvrđenog opredjeljenja za borbu protiv rezistencije na antibiotike, u Institutu za javno zdravlje Crne Gore upriličen je još jedan u nizu značajnih skupova te vrste. Konferencija održana 23. novembra imala je za cilj pružanje podrške sprovođenju Nacionalne strategije za kontrolu rezistencije na antibiotike. Skup je organizovan na najvišem nivou, a podra­zumijevao je prezentaciju različitih aspekata ovog ozbiljnog javnozdravstvenog problema, izvršenu stručnim izlaganjima velikog broja profesionalaca.

Više →

Informacije o PSA

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

psa

Autori: prof. dr Bogdan Pajović Dr Nemanja Radojević Dr Dunja Nikčević Dr Marko Vuković

PSA je protein koji produkuje prostata. On ima ulogu u razvodnjavanju sperme nakon ejakulacije i time pomaže kretanje spermatozoida. Prvi put je otkriven 1970-ih, ali kao medicinsko sredstvo koristi se od 1980-ih. PSA se može detektovati u krvi zdravih muškaraca. Maligne ćelije karcinoma prostate oslobađaju 10 puta više PSA u krv, po gramu, od benignih ćelija prostate. Ovo je razlog zašto karcinom prostate dovodi do povećanja nivoa ovog hormona u krvi i zašto je značajan tumor-marker.

Više →

Bezbolno zakrčenje – bolne posljedice

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

zakrcenje

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Nad iznenadnom smrću od infarkta miokarda, čovjeka koji prethodno nije osjećao bol u grudima niti se liječio od srca, svi se, a naročito rodbina, zapitaju kako je to moguće. No, mogućnost takve smrti, poznata je u običnom životu, ali i opisana u literaturi.

Više →

Dijabetesna bolest – teme i dileme

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Stručni skup u Opštoj bolnici – Meljine, otvoren je preda­vanjem dr Sretena Kavarića. Ukazujući na činjenicu da je riječ o bolesti koja ima pandemijske razmjere, te da od ukupnog broja novodijagnostikovanih slučajeva otprilike 86% otpada na dijabetes tipa 2, a oko 15% na dijabetes tipa 1, dr Kavarić je naveo da oko 90% života provedemo u stanju hiperglikemije, tj. konzumiramo mnogo više hrane nego što nam je to stvarno potrebno.

Više →

Baka – vaspitač djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

grandma

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
U životu porodice, u njenoj strukturi, načinu žvota i u međusobnom odnosu članova porodice desile su se i kod nas mnogobrojne krupnije i sitnije promjene. Međutim, brige o vaspitanju djece ostaju i u naše vrijeme, i to veoma teške brige.

Više →

Zastoj respiratorne funkcije kod djece i ljekarski odgovori

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

U amfiteatru Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore 23. novembra održanje redovni sastanak pedijatara Crne Gore, za čiju je organizaciju bila zaslužna Farmaceutska kompanija MSD.

Više →

Šta činiti kad nosići procure

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

nosici

Kada uobičajen način da se imunitet ojača, pravilna ishrana bogata vitaminima, nije dovoljna, preporučuju se preparati na bazi bilja, koje možete naći u apotekama.

Više →

Inicijativa u usavršavanju reanimacije novorođenčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Dvodnevni edukativni seminar koji je za temu imao reanimaciju novorođenčeta realizovan je 31. oktobra i 1-og novem­bra u prostorijama Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore. Cilj projekta sprovedenog zahvaljujući donatorstvu NVO „Latter-day Saint Charities” bila je kontinuirana edukacija ljekara, medicinskih sestara i babica u oblasti neonatalne reanimacije

Više →

Novi megabrend na svjetskom farmaceutskom tržištu

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Svjetsko farmaceutsko tržište dobilo je 31. oktobra još jednog visoko uticajnog aktera. U Parsipaniju (Nju Džerzi), u sjedištu Farmaceutske kompanije „Watson Pharmaceuticals, Inc. (NYSE: WPI)” zvanično je objavljena vijest o tome da je ova kuća okončala pripajanje Actavis grupe.

Više →

Zaštitimo našu budućnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

diabetes

Tradicionalno održavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, bio je povod organizovanja brojnih akcija ali i značajnog predavanja dr Enise Pupović, ovog puta realizovanog pod sloganom „Zaštitimo našu budućnost”.

Više →

Umjerena ishrana i kretanje, recept za dugovječnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Barska nevladina organizacija „Plavi krug” organizovala je petodnevni edukativni kamp za oboljele od dijabetesa iz Crne Gore i okruženja, na kom su im stručnjaci iz te oblasti objasnili brojna nerazjašnjena pitanja i nedoumice, kako bi tako poboljšali kvalitet života i izbjegli komplikacije koje su kod ove bolesti česte.

Više →

Ne pitaj se, proveri!

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Prevencija je jedini način da zaista zaustavite bolest. Preventivni pregledi su najbolji način da vrlo ozbiljne zdravstvene probleme otkrijete prije nego što se manifestuju.

Više →

PMS poremećaji i primjena ulja žutog noćurka u njihovoj sanaciji

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

pms

Piše: mrph. Ivana Gojković
Premenstrualni sindrom (PMS) je poremaćaj koji osjećaju mnoge žene. Javlja se u periodu 1-2 sedmice prije menstruacije. Dijapazon simptoma je ogroman. To su pojave na­petosti i nadutosti u donjem dijelu stomaka, napetosti grudi, bolova u leđima, akni, drugih promjena na koži, nervoze, depresije, glavobolje, umora, pojačanog zadržavanja tečnosti i promjena raspoloženja.

Više →

Atopijski dermatitis – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Piše: dr Olivera Simic-Kovacevic,
Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalisticka ordinacija za kožne i polne
bolesti „Dr Kovacevic”, Budva
Atopijski dermatitis (AD), atopijski ekcem, dječiji ekcem, neurodermitis u germanskom govornom području (dermatitis atopica, eczema infantum, neurodermitis) česta je inflamatorna, hronična, izrazito pruriginozna dermatoza od koje obolijevaju porodice sa tzv. atopijskom dijatezom, što pored atopijskog derma-titisa obuhvata još i hronični opstruktivni bronhitis / bronhijalnu astmu i / ili alergijski rinitis i / ili konjunktivitis!

Više →

Skincode – formula za zdravu, lijepu kožu

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

skincode

Samo zdrava i njegovana koža je lijepa. Još u mladosti, odmah nakon puberteta treba početi sa korišćenjem krema koje su prilagođene Vašem tipu kože kako bi je održali mekom i čistom

Više →

Bazeni – bezbjedno kupanje

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Jedino pravo osvježenje pri visokim vremenskim temperaturama pruža kupanje u moru ili bazenu. Plivanje ima višestruko pozitivan efekat na zdravlje. Međutim, u odnosu na to u kakvoj vodenoj površini plivamo, izloženi smo različitim zdravstvenim rizicima.

Više →

Prelom i glavna komplikacija osteoporoze

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

osteo

Piše: prim. dr sc. med. Ivo D. Ivanović,

Spec. za ortopedsku kirurgiju i traumatologiju

Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” Risan

U savremenoj medicini osteoporoza se definiše kao bolest koštanog tkiva kod koje dominira gubitak kalcijuma, uz razređenje koštanih spongioznih trabekula, stanjenje korteksa i proširenje Haversovih kanala, što dovodi do gubitka koštane mase.

Više →

Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju, i neurologiju ,,Vaso Ćuković” Risan

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

U ljetopisu Risna, najstarijeg grada u Boki, ispisana su dobročinstva Vasa Ćukovića, pa je ovaj humanista postao neizbježni dio hronike ovog grada. Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” u Risnu, njegova zadužbina, i danas svjedoči o ličnosti, djelima i zavjetima časnog i čestitog građanina kojem je otadžbina bila svijet u malom.

Više →

Inovacije u farmaceutskoj punudi

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Farmaceutsko tržište Crne Gore postalo je bogatije za još jednog distributera i proizvođača farmaceutika. Zvanični zastupnik farmaceutske korporacije Alvogen, dr Aleksandar Marković, predstavnik DSD Alvogen – Podgorica, ističe da su prvi Alvogenovi proizvodi lansirani u SAD-u, te da današnja kompanija ima pedigre star 125 godina.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center