Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 44

Vještačko sunčanje – koža pati i pamti

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-sun

Autor: dr med. Mirha Hasanbegović

Dolaskom zimskih mjeseci, solarijumi ne gube na aktuel-nosti. Želja za očuvanjem preplanulog tena mnoge će, prije svega pripadnice ženskog pola, natjerati u posjetu salonima ljepote, radi „kvarcovanja”. U Americi ova potreba je već odavno pro­glašena vidom zavisnosti, tenareksijom.

Više →

Prelomi – glavna komplikacija osteoporoze

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-osteo

Piše: prim. dr sc. med. Ivo D. Ivanovic,
Spec. za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju

U savremenoj medicini osteoporoza se definiše kao bolest koštanog tkiva kod koje dominira gubitak kalcijuma, uz razređenje koštanih spongioznih trabekula, stanjenje korteksa i proširenje Haversovih kanala, što dovodi do gubitka koštane mase.

Više →

Smjernice -kao osnova efikasnijeg i jeftinijeg liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-smjernice

Piše:D. Novčić

Predstavljene dvije od deset urađenih Nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse. Njihovom primjenom racionalizovaće se potrošnja u zdravstvu, obezbijediti bolji kvalitet usluge, a pacijenti koji boluju od navedenih bolesti imaće ujednačen tretman

Više →

Aktuelni stavovi u dijagnostici dijabetesa opterećenjem glukozom

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-diabetes

Piše: prof. dr sci. med. Božidar M. Bojović

U medicinskoj praksi, test opterećenja glukozom suštinski determiniše koliko brzo se glukoza „čisti” – oslobađa iz krvi. Test se obično koristi za dijagnostiku dijabetesa, ali i dijagnozu insulinske rezistencije i reaktivne hipoglikemije.

Više →

Sezona prehlada – Homeopatija

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-homeopatija

Piše: dr Snežana Tomić

Dolazak zime za neke od nas nosi sa sobom zebnju ne samo zbog hladnoće, već i zbog pojave nazeba i gripa karakterističnog za ovo doba godine. Simptomi uključuju: glavobolju, kašalj, curenje iz nosa, kijanje, bol u grlu, osjećaj slabosti i lomnosti u mišićima i kostima, povišenu tjelesnu temperaturu

Više →

Šta treba da znamo o varičeli kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-varicela

Piše: dr Sanja Čizmović, spec, pedijatar

Varičela, ili ovčje boginje, spada u grupu osipnih gro¬znica. Izazivač je virus varičela zoster. Izvor zaraze je oboljelo dijete. Virus se prenosi disajnim putevima, tzv. kapljična infekcija, a oboljenje je veoma infektivno jer se virus lako prenosi sa djeteta na dijete.

Više →

Crnogorska psihijatrija danas

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-psy

Piše: dr Mirko Peković

Potrebu za održavanje ovakvih stručnih i esnafskih sesija neki su osjećali i zagovarali poodavno. Crnogorski psihijatri taj san su dosanjali ovih dana, pa smo se odlučili da o njemu kažemo nekoliko riječi. Dodatni razlog za ovaj tekst je taj što su se praktično svi mediji oglušili o jednu tako značajnu kulturnu i društvenu manifestaciju, koja se po prvi put dešava u Crnoj Gori.

Više →

Polineuropatija kao komplikacija dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

44-diabetic-neuropathy

Piše: dr Radmila Ognjenović

Dijabetesna polineuropatija podrazumijeva postojanje simptoma i/ili znakova periferne nervne disfunkcije u osoba sa dijabetesom, kada se isključe drugi uzroci. U do sada dostupnim podacima, prevalenca je 0, 1-100%, najčešće 10-100% i 7-12% odmah po otkrivanju šećerne bolesti ima dijabetesnu polineuro-patiju.

Više →

Antibiotici danas i sjutra

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

U duhu tradicijom utvrđenog opredjeljenja za borbu protiv rezistencije na antibiotike, u Institutu za javno zdravlje Crne Gore upriličen je još jedan u nizu značajnih skupova te vrste. Konferencija održana 23. novembra imala je za cilj pružanje podrške sprovođenju Nacionalne strategije za kontrolu rezistencije na antibiotike. Skup je organizovan na najvišem nivou, a podra­zumijevao je prezentaciju različitih aspekata ovog ozbiljnog javnozdravstvenog problema, izvršenu stručnim izlaganjima velikog broja profesionalaca.

Više →

Informacije o PSA

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

psa

Autori: prof. dr Bogdan Pajović Dr Nemanja Radojević Dr Dunja Nikčević Dr Marko Vuković

PSA je protein koji produkuje prostata. On ima ulogu u razvodnjavanju sperme nakon ejakulacije i time pomaže kretanje spermatozoida. Prvi put je otkriven 1970-ih, ali kao medicinsko sredstvo koristi se od 1980-ih. PSA se može detektovati u krvi zdravih muškaraca. Maligne ćelije karcinoma prostate oslobađaju 10 puta više PSA u krv, po gramu, od benignih ćelija prostate. Ovo je razlog zašto karcinom prostate dovodi do povećanja nivoa ovog hormona u krvi i zašto je značajan tumor-marker.

Više →

Bezbolno zakrčenje – bolne posljedice

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

zakrcenje

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Nad iznenadnom smrću od infarkta miokarda, čovjeka koji prethodno nije osjećao bol u grudima niti se liječio od srca, svi se, a naročito rodbina, zapitaju kako je to moguće. No, mogućnost takve smrti, poznata je u običnom životu, ali i opisana u literaturi.

Više →

Dijabetesna bolest – teme i dileme

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Stručni skup u Opštoj bolnici – Meljine, otvoren je preda­vanjem dr Sretena Kavarića. Ukazujući na činjenicu da je riječ o bolesti koja ima pandemijske razmjere, te da od ukupnog broja novodijagnostikovanih slučajeva otprilike 86% otpada na dijabetes tipa 2, a oko 15% na dijabetes tipa 1, dr Kavarić je naveo da oko 90% života provedemo u stanju hiperglikemije, tj. konzumiramo mnogo više hrane nego što nam je to stvarno potrebno.

Više →

Baka – vaspitač djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

grandma

Priredila: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
U životu porodice, u njenoj strukturi, načinu žvota i u međusobnom odnosu članova porodice desile su se i kod nas mnogobrojne krupnije i sitnije promjene. Međutim, brige o vaspitanju djece ostaju i u naše vrijeme, i to veoma teške brige.

Više →

Zastoj respiratorne funkcije kod djece i ljekarski odgovori

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

U amfiteatru Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore 23. novembra održanje redovni sastanak pedijatara Crne Gore, za čiju je organizaciju bila zaslužna Farmaceutska kompanija MSD.

Više →

Šta činiti kad nosići procure

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

nosici

Kada uobičajen način da se imunitet ojača, pravilna ishrana bogata vitaminima, nije dovoljna, preporučuju se preparati na bazi bilja, koje možete naći u apotekama.

Više →

Inicijativa u usavršavanju reanimacije novorođenčadi

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Dvodnevni edukativni seminar koji je za temu imao reanimaciju novorođenčeta realizovan je 31. oktobra i 1-og novem­bra u prostorijama Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore. Cilj projekta sprovedenog zahvaljujući donatorstvu NVO „Latter-day Saint Charities” bila je kontinuirana edukacija ljekara, medicinskih sestara i babica u oblasti neonatalne reanimacije

Više →

Novi megabrend na svjetskom farmaceutskom tržištu

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Svjetsko farmaceutsko tržište dobilo je 31. oktobra još jednog visoko uticajnog aktera. U Parsipaniju (Nju Džerzi), u sjedištu Farmaceutske kompanije „Watson Pharmaceuticals, Inc. (NYSE: WPI)” zvanično je objavljena vijest o tome da je ova kuća okončala pripajanje Actavis grupe.

Više →

Zaštitimo našu budućnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

diabetes

Tradicionalno održavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, bio je povod organizovanja brojnih akcija ali i značajnog predavanja dr Enise Pupović, ovog puta realizovanog pod sloganom „Zaštitimo našu budućnost”.

Više →

Umjerena ishrana i kretanje, recept za dugovječnost

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Barska nevladina organizacija „Plavi krug” organizovala je petodnevni edukativni kamp za oboljele od dijabetesa iz Crne Gore i okruženja, na kom su im stručnjaci iz te oblasti objasnili brojna nerazjašnjena pitanja i nedoumice, kako bi tako poboljšali kvalitet života i izbjegli komplikacije koje su kod ove bolesti česte.

Više →

Ne pitaj se, proveri!

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Prevencija je jedini način da zaista zaustavite bolest. Preventivni pregledi su najbolji način da vrlo ozbiljne zdravstvene probleme otkrijete prije nego što se manifestuju.

Više →

PMS poremećaji i primjena ulja žutog noćurka u njihovoj sanaciji

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

pms

Piše: mrph. Ivana Gojković
Premenstrualni sindrom (PMS) je poremaćaj koji osjećaju mnoge žene. Javlja se u periodu 1-2 sedmice prije menstruacije. Dijapazon simptoma je ogroman. To su pojave na­petosti i nadutosti u donjem dijelu stomaka, napetosti grudi, bolova u leđima, akni, drugih promjena na koži, nervoze, depresije, glavobolje, umora, pojačanog zadržavanja tečnosti i promjena raspoloženja.

Više →

Atopijski dermatitis – terapijski vodič

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Piše: dr Olivera Simic-Kovacevic,
Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalisticka ordinacija za kožne i polne
bolesti „Dr Kovacevic”, Budva
Atopijski dermatitis (AD), atopijski ekcem, dječiji ekcem, neurodermitis u germanskom govornom području (dermatitis atopica, eczema infantum, neurodermitis) česta je inflamatorna, hronična, izrazito pruriginozna dermatoza od koje obolijevaju porodice sa tzv. atopijskom dijatezom, što pored atopijskog derma-titisa obuhvata još i hronični opstruktivni bronhitis / bronhijalnu astmu i / ili alergijski rinitis i / ili konjunktivitis!

Više →

Skincode – formula za zdravu, lijepu kožu

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

skincode

Samo zdrava i njegovana koža je lijepa. Još u mladosti, odmah nakon puberteta treba početi sa korišćenjem krema koje su prilagođene Vašem tipu kože kako bi je održali mekom i čistom

Više →

Bazeni – bezbjedno kupanje

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Jedino pravo osvježenje pri visokim vremenskim temperaturama pruža kupanje u moru ili bazenu. Plivanje ima višestruko pozitivan efekat na zdravlje. Međutim, u odnosu na to u kakvoj vodenoj površini plivamo, izloženi smo različitim zdravstvenim rizicima.

Više →

Prelom i glavna komplikacija osteoporoze

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

osteo

Piše: prim. dr sc. med. Ivo D. Ivanović,

Spec. za ortopedsku kirurgiju i traumatologiju

Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” Risan

U savremenoj medicini osteoporoza se definiše kao bolest koštanog tkiva kod koje dominira gubitak kalcijuma, uz razređenje koštanih spongioznih trabekula, stanjenje korteksa i proširenje Haversovih kanala, što dovodi do gubitka koštane mase.

Više →

Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju, i neurologiju ,,Vaso Ćuković” Risan

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

U ljetopisu Risna, najstarijeg grada u Boki, ispisana su dobročinstva Vasa Ćukovića, pa je ovaj humanista postao neizbježni dio hronike ovog grada. Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” u Risnu, njegova zadužbina, i danas svjedoči o ličnosti, djelima i zavjetima časnog i čestitog građanina kojem je otadžbina bila svijet u malom.

Više →

Inovacije u farmaceutskoj punudi

Objavio   /  Izdanje Br. 44  

Farmaceutsko tržište Crne Gore postalo je bogatije za još jednog distributera i proizvođača farmaceutika. Zvanični zastupnik farmaceutske korporacije Alvogen, dr Aleksandar Marković, predstavnik DSD Alvogen – Podgorica, ističe da su prvi Alvogenovi proizvodi lansirani u SAD-u, te da današnja kompanija ima pedigre star 125 godina.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center