Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 43

Postklinčika rehabilitacija i profesionalna reedukacija sportskih trauma koljena

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-knee

Piše: prim. dr Vladimir Čarapić, sportski gonolog

Na koljeno tokom sportske aktivnosti djeluju velike traumatogene sile, koje u određenom momentu savlađuju visoko diferenciran osteoartikularni i ligamentno-mišićni sastav pa uzrokuju patološka stanja, odnosno povrede. One se karakterišu…

Više →

Povećane vrijednosti masnoće u krvi – Hiperlipoproteinemije

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-hyperlipidemia

Piše: dr Erol Muratović

Hiperlipoproteinemije su nasljedni ili stečeni poremećaji metabolizma lipida1 i lipoproteina koji se ispoljavaju povećanjem serumske koncentracije holesterola ili triglicerida ili istovremenim povećanjem obje ove lipidske komponente.

Više →

Koenzim Q10

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-coenzyme Q

Piše: mr ph. Mehridžana Derviši-Lazorja

Koenzim Qio(CoQio), kojeg danas nalazimo svugdje, od dijetetskih suplemenata do kozmetičkih preparata, jeste vitaminu slična aktivna supstanca. Po hemijskoj strukturi je 2,3-dimetoksi-, 5-metil, 6-poliizoprenil i 1,4-benzokinonim koji ima izuzetne oskidoredukcijske sposobnosti koji ga čine najjačim antioksidansom.

Više →

Redovnom kontrolom šećera i zdravim načinom života izbjegavaju se komplikacije

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-diabetes

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković

U svojoj najnovijoj knjizi „Sve o šećernoj bolesti” (Pod­gorica, „Unireks”, 2012. godine), naš poznati dječji ljekar prof. dr sci Božidar Bojović, ističe staru istinu da osoba koja je dobila šećernu bolest nije pravi bolesnik, jer ako se pridržava uputstava za liječenje, može provoditi normalan život

Više →

Fototerapija – primjena svjetlosne energije u terapijske svrhe

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-fototerapy

Piše: Bojan Kraljević spec. primijenjene fizioterapije

Sunčeva svjetlost se od davnina koristi u svrhu liječenja. Svjetlost je dio elektromagnetnog spektra koji obuhvata dijapazon između mikrotalasa, sa jedne, i rendgenskih zraka, sa druge strane.

Više →

Podstrek za rješavanje svakodnevnih problema iz ortopedije i traumatologije

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-orto

Piše:A. R.

Prvi ortopedski i traumatološki dani u Crnoj Gori realizovani su zahvaljujući trudu organizatora – Udruženja ortopeda i traumatologa Crne Gore (AMOT). Ovaj događaj sa međunarodnim učešćem za mjesto susreta imao je Hotel „Queen of Montenegro” u Bečićima

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji – Epilepsija

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-stomato

Piše: prim. mr sc. dr Slobodan V. Radonjić

Epilepsija (u narodnom jeziku „padavica”) je prastara bolest koja prati čovjeka od njegovog postanka. I dan danas, takođe.
Sama riječ „epilepsija” je grčkog porijekla i znači „šče-pati”, „iznenada zgrabiti”. Ovo je hronična bolest koju karakteriše poremećaj funkcije mozga.

Više →

Da pacijentima bude sve dostupnija pristupačna i kvalitetna zdravstvena zaštita

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

43-sanofi-aventis

Piše:A. Radanović

U julu ove godine Sanofi Aventis, DSD, Podgorica,
proslavio je 5 godina svog postojanja u Crnoj Gori. Predstavništvo je u Crnoj Gori registrovano 19. jula 2007. godine i uspješno radi već 5 punih godina. Od 6. maja 2011. godine Sanofi Aventis je promijenio..

Više →

Biti zajedno: Kako?

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić,
dipl. psihološkinja

U današnje vrijeme biti u braku ili u vezi predstavlja pravo umijeće i izazov. Izborili smo se za nove mogućnosti, prava, liberalnost u odnosima, pa ipak i dalje je teško, a možda i teže nego ranije, naći partnera sa kojim možemo biti istinski srećni, ispunjeni i svoji. Ovaj problem se mora sagledati iz novog ugla, što podrazumijeva rad na sebi i učenje vještina koje će nam omogućiti da budemo zadovoljni sobom i svojim partnerom.

Više →

Smanjeno obolijevanje i rizik od prenosa infekcija

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Aktivnosti u okviru programa nacionalnog odgovora na HIV i tuberkulozu u proteklih godinu sprovedene su uspješno, a postignuti rezultati pokazuju da se incidenca i prevalenca obje bolesti smanjuje. Kako je istaknuto na skupu održanom od 24. do 26. oktobra u Hotelu „Maestral”, na kojem su predstavljene jednogodišnje aktivnosti u sklopu Nacionalne strategije, preva­lenca HIV-a je ispod jedan odsto, a broj oboljelih od tuberkuloze sveden je ispod 20 godišnje na 100.000 stanovnika.

Više →

Postklinička rehabilitacija i profesionalna reedukacija sportskih trauma koljena

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Piše: prim. dr Vladimir Čarapić, sportski gonolog
Na koljeno tokom sportske aktivnosti djeluju velike traumatogene sile, koje u određenom momentu savlađuju visoko diferenciran osteoartikularni i ligamentno-mišićni sastav pa uzrokuju patološka stanja, odnosno povrede. One se karakterišu lezijama mišićnih, ligamentarnih, kapsularnih, meniskalnih i koštanih morfoloških struktura.

Više →

Čaroban mineral i njegovo ucešće u zdravstvenom statusu organizma

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Piše: mrph. Ivana Gojković
Kalcijum – esencijalni mineral čije su prisustvo u organizmu i značaj višestruki – prije svega predstavlja sastavni dio kostiju, zuba i noktiju. Njegov uticaj na mišićnu muskulaturu, organe za varenje, krvotok i metabolizam, takođe se ne smiju zane­mariti. Kalcijum se apsorbuje u crijevima, a za to je neophodan vi­tamin D.

Više →

Zaustavite se na prvom prelomu

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Dan borbe protiv osteoporoze, 20. oktobar, bio je povod za organizovanje značajne prezentacije u cilju podizanja svijesti 0 osteoporozi, prevenciji i načinima liječenja ove bolesti. Kam­panju pod nazivom „Stop at One” organizovalo je Udruženje re­umatologa Crne Gore, kako bi apelovali na pacijente da se zaustave na prvom prelomu i da se jave na vrijeme svom doktoru.

Više →

Priručnik dr Jovanovića pridobio pažnju javnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Povodom Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze, 19. oktobra, Udruženje domova zdravlja Crne Gore, uz podršku kompanija „Hoffmann La Roche LTD” i „MBS” organizovali su prezentaciju „Priručnika za osteoporozu” u Hotelu „Podgorica”.

Više →

Biološka terapija savremena strategija liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Svjetski dan posvećen reumatoidnom artritisu, 12. oktobar, obilježen je i u Crnoj Gori predavanjem na Institutu za bolesti djece KCCG. O toj teškoj bolesti i biološkoj terapiji za njeno liječenje govorila je dr Svetlana Aligrudić, internista reuma-tolog sa Interne klinike, a ulogu medicinskih sestara u primjeni terapije objasnila je viša medicinska sestra Rajka Srdanović.

Više →

Koliko su neuroendokrini tumori zaista rijetke bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Mini simpozijum o hirurgiji neuroendokrinih tumora koji je 26-og oktobra održan u Hotelu „Crna Gora”, u Podgorici, angažovao je zavidan broj stručnjaka ove oblasti. Fokusirajući se posebno na karcinoide, učesnici ovog skupa prof. dr Ranko Lazović, dr Milan Mijović, doc. dr Aleksandar Filipović, doc. dr Mileta Golubović i Bojan Jović, sa različitih naučnih pozicija osvijetlili su problem neuroendokrinih tumora.

Više →

PZU Hirurški centar na usluzi vašem zdravlju

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Hirurški centar, kao privatna zdravstvena ustanova za pružanje usluga iz oblasti zdravstva, u potpunosti je organizaciono i tehnološki opremljena i kadrovski specijalizovana za pružanje usluga iz tri dijela medicinske djelatnosti, odnosno, iz tri spcijalističke oblasti medicine: proktologije, endokrinologije i urologije. Najsavremenijom metodom u Crnoj Gori, ovaj centar pruža mogućnost brzog i efikasnog liječenja pacijenata, a sa radom je počeo 2012. godine.

Više →

Vezivanje fiksnih nadogradnji sa implantatima

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Ovakav način fiksiranja nadoknada za implántate uglavnom se koristi kod mješovito nošenih nadoknada (mostova, proteza). Kod ovakvih nadoknada dio pritiska se preko implanta prenosi na koštane strukture a dio preko gingive.

Više →

Eminetni stručnjaci predstavili najnovija dijagnostička i terapijska dostignuća

Objavio   /  Izdanje Br. 43  

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a u organizaciji časopisa „Medical” u Podgorici je, u Hotelu „Crna Gora”, od 4. do 6. oktobra održan prvi Sajam medicine u Crnoj Gori. Na Sajmu su se predstavili mnogi subjekti crnogorskog zdravstvenog sistema, bilo je oko četrdeset izlagača sa štandovima i održano je preko 90 prezen­tacija u sklopu naučnih i plenarnih sesija o najznačajnijim temama iz raznih oblasti medicine i farmacije.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center