Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 42

Događaj za istoriju

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-kidney

D. Novčić

Transplantacija bubrega prvi put je u Crnoj Gori urađena 25. septembra u Kliničkom centru Crne Gore. Tog, sada već, po jednodušnoj ocjeni stručne i laičke javnosti, za crnogorsko zdravstvo istorijskog datuma, bubreg je sa živog donora presađen jednom ..

Više →

Vezivanje fiksnih nadogradnji sa implantatima

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-fiksna

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Glavna uloga stomatološke protetike jeste da omogući nadoknađivanje izgubljenih zuba i zubnih tkiva. Slično ovom, implantatima nošena protetika ima za cilj uspostavljanje funkcije žvakanja i govora, kroz nadoknađivanje izgubljenih zuba i oralnih tkiva. Kao i od bilo kojih drugih protetskih nadoknada..

Više →

Majčino mlijeko, hrana, lijek i ljubav

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-majcino mlijeko

Piše: prim. dr Paša Divanović, spec. pedijatrije

Pravilna ishrana odojčeta uslovljena je pravilnom ishranom trudnica. Ona obezbjeđuje normalan rast i razvoj ploda, čuva zdravlje majke i omogućuje uspostavljanje i razvoj laktacije. U toku prva tri mjeseca trudnoće nije potrebno povećavati kalori-jski unos, dok se u drugoj polovini trudnoće..

Više →

Ehinokokoza

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

echinococus

Piše: prim. mr sc. dr Veselin Stanišić

Ehinokokoza je parazitarno oboljenje životinja i ljudi izazvano jednom od najopasnijih i najpodmuklijih parazita Teniom echinococcus (pseća pantljičara). Zbog načina prenošenja bolesti može se svrstati u bolesti prljavih ruku i loših higijenskih navika..

Više →

Odnos medicinskog osoblja prema pacijentu

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-odnos osoblja

Piše: Dragana Loncović,
strukovna medicinska sestra,

Čovjek kada je zdrav, premalo ili nikako razmišlja o vrijednosti zdravlja. Izuzetak su profesionalci, posebno oni koji su svaki dan uz pacijente. Bolest mijenja svakog čovjeka i pojačava mu osjećaj slabosti. Svaki susret s medicinskim osobljem, njihov gest i riječ, na neki način predstavlja i lijek za bolesnika..

Više →

Primjena agruma u liječenju i kozmetičkoj industriji

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42 agrum

Piše: mrph. Ivana Gojković

Citrusni plodovi (limun, narandža, grejpfrut, bergamont, mandarina) asocijacija su na zimske dane. Njihov kisjelkasto-opori ukus i specifičan osvježavajući miris, definišu gotovo svaki zimski dan. Bude nas iz dubokog sna i udahnjuju neki energetski ritam koji nam omogućava da preguramo teške zimske dane, ostanemo dosljedni sebi

Više →

Medicinski časopisi u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-med-casopisicg

Priredila: Dragana Marković, bibliotekarka

Savremena medicinska nauka i praksa još i danas se u širenju novog znanja ponajviše oslanjaju na časopis, vjekovima već najvažniji prenosnik novih medicinskih informacija. Uopšteno, prvi naučni časopisi pojavljuju se u 17. vijeku, što se (vezuje za osnivanje evropskih učenih društava..

Više →

Kako prepoznati neželjeno dejstvo lijeka

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

42-nezeljeno dejstvo

Piše: mrph. Veselnika Luburić

Profesionalna, ali i zakonska obaveza svakog zdravstvenog radnika u Crnoj Gori jeste da sumnju na neželjeno dejstvo lijeka prijavi Agenciji za ljekove i medicinska sredstva. Međutim, kako neželjena dejstva mogu imati iste fiziološke i patološke puteve nastanka kao i različite bolesti, ponekad je..

Više →

Racionalna potrošnja nužna za dobro pacijenta i društva

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

-Neracionalna upotreba ljekova u Crnoj Gori stvara ozbiljne probleme i pacijentima i sistemu zdravstva, zbog čega treba što prije donijeti kliničke smjernice, obezbijediti nezavisnu informaciju o ljekovima, podsticati generičko propisivanje ljekova, nadzirati prekomjerno narušavanje ljekova i vršiti kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika. Ministarstvo je dalo Akcioni plan djelovanja od 2012. do 2016, a do sada smo donijeli tek desetak smjernica, koje se moraju razvijati na nacionalnom nivou.

Više →

Okupaciono-radna terapija kod pacijenata sa anksioznim poremećajima

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut
Svrha okupaciono-radne terapije u psihijatriji jeste da pomogne pacijentu da razvije one oblike stavova i ponašanja koji će mu omogućiti da živi što je moguće punijim, korisnijim i zadovoljnijim životom. Za dobru procjenu pacijenta nije potrebno da poznajemo istoriju njegove bolesti i trenutno stanje, već treba da ih posmatramo u odnosu na njegovu ličnost, inteli­genciju i socijalno i ekonomsko porijeklo.

Više →

Kakva se ličnost postaje poslije terapisjkog procesa

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Proces psihoterapije je jedinstveno dinamičko iskustvo različito za svakog pojedinca, ali i iskustvo koje pokazuje opšti red i zakonitost. Jedna strana terapijskog odnosa mogla bi se nazvati „doživljavanjem doživljenog” ili doživljavanjem sopstvenog samstva (engl. self) gdje se klijent upušta u ispitivanja raznih strana svog iskustva i dopušta im da neiskrivljena dopru do njegove svijesti.

Više →

Alkoholizam ne šteti pojedincu, vec čitavom društvu

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Strategija prevencije alkoholizma i štetnih posljedica njegove upotrebe u periodu od 2013. do 2020. godine, predstavlja prvi strateški akt u Crnoj Gori i najvažniji dokument kojim će se utvrditi prioritetna područja i preporuke za političke odluke i mjere koje će biti opšteprimjenljive, a uzeće u obzir kulturološke specifičnosti i prioritete javnog zdravstva.

Više →

Farmaceuti u službi zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Program za procjenu stručnih kompetencija farmaceuta i farmaceutskih tehničara implementiraće se i u Crnoj Gori. Radi se o projektu razvijenom 2005. godine u Velikoj Britaniji, od grupe stručnjaka okupljenih u „Grupi za razvoj i evaluaciju kompe­tencija” (Competency Development and Evaluation Group, skraćeno CoDEG). Model su britanski stručnjaci razvili na inicijativu Svjetske farmaceutske federacije, koja posljednjih godina pridaje posebnu pažnju razvoju ovog sektora.

Više →

Vantjelesno razbijanje bubrežnog kamena

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Autor: dr Dunja Nikčević
Uvođenje ESWL-a u liječenje urolitijaze dovelo je do revolucionarnih promjena osamdesetih godina 20. vijeka. Ovom metodom se može ukloniti više od 90% bubrežnog kamenca kod odraslih, što zavisi od veličine (manji od 2 cm), lokalizacije (ureteralna, pelvična, kaliksna) i hemijskog sastava kamena, pacijentovog habitusa, ali i tehničkih mogućnosti i vještine izvođenja samog zahvata.

Više →

Pacijenti rizika u stomatologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: prim, mr sc. dr Slobodan V. Radonjić, Spec, za oralnu kirurgiju
Iako je trudnoća (lat. graviditas) fiziološko stanje, promjene koje nastupaju kod žene za period od devet mjeseci: fizičke, hormonske, emocionalne, metaboličke, takve su prirode da stomatolog mora s posebnom opreznošću i pažnjom tretirati ove osobe koje, takođe, pripadaju kategoriji pacijenata rizika u stomatologiji. Pošto se žena u trudnoći nalazi u posebnom, specifičnom, ali Bogom datom, kako se u narodu kaže „drugom stanju”, nije slučajno što je još od davnina postojalo vjerovanje da gravidnim ženama ne treba vaditi zube.

Više →

Bakterijske infekcije kože

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Privatna specijalistička ordinacija za kožne i polne bolesti „Dr Kovačević”, Budva
Superficijalno (površinsko), purulentno-vezikulozno oboljenje koje se najčešće javlja kod djece predškolskog uzrasta, novorođene djece, te odraslih iz ekonomski zaostalih područja. U praksi je ovo oboljenje široko rasprostranjeno i kod odraslih osoba, a ponekad se može primijetiti povezanost sa određenim profesionalnim angažmanima na gradilištima, u sportskim kladi­onicama, kazinima, sportskim zatvorenim centrima, buticima i sl. Isto oboljenje postoji unutar porodice ili u dječjim ili kolekti­vima odraslih.

Više →

Udruženost novootkrivenog dijabetesa melitusa sa gojaznošcu i arterijskom hipertenzijom

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: Prim. dr Miroslav Femić, Dom zdravlja – Bijelo Polje, Dr Aleksandar Femić, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, Jedinica Bijelo Polje,
Pavle Femić, student, Medicinski fakultet – Podgorica
Dijabetes melitus je hronična, opaka i neizlječiva bolest. Jedna je od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti i pokazuje stalni porast incidencije, naročito neki oblici ove bolesti. Od davnina je bila poznata, a karakteristični simptomi su prilično dobro opisani na papirusu Ebers iz starog Egipta, iz oko 1550. godine prije nove ere.

Više →

Dijabetesna nefropatija

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: dr Predrag Stanković, internista Opšta bolnica Pljevlja
Dijabetesna nefropatija je mikrovaskularna komplikacija insulin zavisnog (tip I) i insulin nezavisnog dijabetesa (tip II). Prisutna je perzistentna proteinurija, retinopatija (90 %, 60%), hipertenzija. Ne javlja se kod svih bolesnika sa dijabetes melitusom. Njena incidenca u populaciji bolesnika sa dijabetes melitu-som iznosi 10-50 %.

Više →

Bez cinka nema života

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Prof. dr Branimir Nestorović
Univerzitetska dječija klinika Tiršova, Beograd
Nedostatak cinka u organizmu utiče na pojavu raznih bolesti. Prema mapi koju je objavila Svjetska zdravstvena orga­nizacija (SZO), nedostatak cinka zauzima peto mjesto kao uzročnik nastanku različitih bolesti u nerazvijenim zemljama, dok je u razvijenim tek na 11. mjestu

Više →

Individualno liječenje astme kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Treći YUFEDA balkanski simpozijum održan je 20. septembra u hotelu „Splendid” u Bečićima. YUFEDA je „Jugoslo­vensko udruženje za borbu protiv astme kod djece”, a simpozijum je bio regionalnog karaktera i na njemu su učestvovali pedijatri iz bivših jugoslovenskih republika – Crne Gore kao domaćina, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije

Više →

Opšta bolnica Pljevlja

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Prvi pisani podatak o postojanju bolnice u Pljevljima nalazi se u zapisima iz 1664. godine. Poslije toga pominjanje zdravstvenih ustanova bilo je povezano sa okupatorskim vojskama koje su se nalazile na teritoriji Pljevalja. Za razvoj zdravstvene službe u Pljevljima, pa i na širem području, prelomni trenutak predstavlja otvaranje Doma narod­nog zdravlja.

Više →

Njegoševo istraživanje uzročnika bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Pored Njegoševe filozofske i poetske veličine, izostalo je proučavanje i prikaz njegovog posmatranja pod mikroskopom, izostalo je mikroskopiranje na Cetinju u cilju istraživanja uz­ročnika bolesti. Njegoš je bio dugogodišnji, veoma medicinski obrazovan, teški bolesnik, pa se pretpostavlja da je to bio razlog da traži uzročnike svoje bolesti. Nije neskromno tvrditi da ne samo crnogorska, nego i svjetska istorija medicine ima razloga da i Njegoša uvrsti u ove istraživače.

Više →

Zagađenje vazduha i njegov uticaj na zdravlje ljudi

Objavio   /  Izdanje Br. 42  

Piše: prim. dr Veselinka Ječmenica, pedijatar-neonatolog, Načelnik Dječijeg odjeljenja Opšte bolnice – Pljevlja
Normalan sastav vazduha je 78 % azota, 21 % kiseonika, 0.03 % ugljen-dioksida. Aerozagađenje je često drugi naziv za zagađenost vazduha, misleći na prisustvo u vazduhu sastojaka koji se ne nalaze u normalnom sastavu vazduha, ili pak u većim koncentracijama od dozvoljenog.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center