Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 38

Kako lijepo miriše ljubičica

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Ljubičica (Viola) je rod dikotiledonih skrivenosjemenica iz istoimene familije Violaceae. Obuhvata oko 500 vrsta, uglavnom rasprostranjenih u sjevernim umjerenim predjelima Zemlje. Mogu se naći i na veoma udaljenim mestima, kao što su Havaji, Australija i Andi u Južnoj Americi.

Više →

Okupaciono – radna terapija kod alkoholičara

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: Milorad Aranitović, Strukovni radni terapeut
Alkoholizam je poremećaj pri kom ponovljena upotreba alkoholnih pića ima nepovoljan efekat na zdravlje onog ko uzima alkoholna pića (tjelesno i psihičko zdravlje), na njegovu radnu sposobnost i socijalno prilagođavanje.

Više →

U svijetu drukčijem od svih

Objavio   /  Izdanje Br. 38, Poznati i Zdravlje  

Svojim drugim po redu romanom „Uspavanka za Vuka Ničijeg”, koji je svijetlo dana ugledao marta ove godine, potvrđen je uspjeh autorke Ksenije Popović ostvaren prvijencem „Dječak iz vode”.

Više →

Bezbijednost pacijenata i procjena zdravstvenih tehnologija – važan trend u zdravstvu

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Pod okriljem Evropske komisije i uz podršku Ministar­stva zdravlja Crne Gore u Podgorici je 14-15. maja upriličena radionica na temu „Dobra praksa za bezbjednost pacijenata i procjena zdravstvenih tehnologija”.

Više →

Lasersko lijecenje BPH ( ADENOMA PROSTATE)

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Pripremili: Prof. dr Bogdan Pajović Dr Nemanja Radojević Dr Marko Vuković
Riječ „laser” je skraćenica za engleski naziv „Light Ampli­fication by Stimulated Emission of Radiation”. Laser je moćan snop fotona koji predstavljaju čestice elektromagnetnog zračenja. Svi fotoni u snopu imaju istu talasnu dužinu i paralelan pravac kretanja.

Više →

U fokusu nauke i inovacija

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Dr med. Nikoleta Sjekloća Hoffmann – La Roche
Na dodiru tradicije i savremenog oštroumlja, u kolijevci vremena, gdje je uspjeh strogo mjeren sekundama – u Zenevi ni malo slučajno, održana je Treća Evropska Konferencija o Karcinomu Pluća u orga­nizaciji ESMO-a (The European Society of Medical Oncology).

Više →

Sticanje znanja na zabavan način

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Medicus Qviz je prvi kviz studenta i mladih doktora biomedicinskih nauka u našoj zemlji. Sastoji se od pitanja iz biomedicinske tematike, a u potpunosti se odvija na Fejsbuk grupi „Medicus Qviz”, gde se mogu saznati sve informacije vezane za učestovanje u kvizu.

Više →

Kretanje i zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijal­nog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti. Savremeno naučno shvatanje zdravlja – zasnovano na dokazima – podra­zumijeva da ponašanje, odnosno način života i navike pojedinca, značajno određuju njegovo stanje zdravlja

Više →

Bjelančevine

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec.endokrinolog, Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug”, Bar
Osnovni sastojci bjelančevina su amino-kisjeline – Esen­cijalne amino-kisjeline (ne stvaraju se u našem organizmu, pa ih moramo unositi hranom)

Više →

Problemi bronhijalnog i digestivnog trakta i efekti herbalne medicine

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

17. maja tekuće godine, u Zelenom salonu Hotela „Crna Gora” u Podgorici, realizovan je edukativni program namijenjen za farmaceute i ljekare

Više →

Bolesti zuba

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Liječenje karijesa i njegovih komplikacija čini jednu od najčešćih intervencija koju stomatolog obavlja u svojoj praksi. Karijes, ukoliko se ne liječi na vrijeme, zahvata dublje slojeve gleđi i dentina da bi na kraju zahvatio i samu pulpu zuba, u kojoj se, između ostalog, nalazi i zubni nervi i krvni sudovi.

Više →

U Budvi održan prvi kongres stomatologa

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Budvanski hotel „Mediteran” bio je mjesto sastanka velikog broja stručnjaka iz oblasti stomatologije koji su u ovaj primorski grad stigli da bi uzeli učešća na Prvom kongresu stoma­tologa Crne Gore.

Više →

Hidroterapija

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: Bojan Kraljević
Spec. primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
Hidroterapija se sastoji od prenošenja toplotnog, mehaničkog i hemijskog djelovanja vode na površinu tijela. Ovo djelovanje zavisi od količine vode, njene toplote, od toga da li je u stanju mirovanja ili se kreće, kao i od sastojaka, hemijskih sup­stancija koje postoje u vodi.

Više →

A PRP u estetskoj dermatologiji i kozmetologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Trombociti su dobar izvor faktora rasta koji mogu biti upotrebljeni u estetskoj dermatohirurgiji lica za rejuvenaciju i augmentaciju. Bioresorptivni materijali, kao hijaluronska kisjelina, često se upotrebljavaju. Mnogi egzogeni fileri donose i autologni fibrotični odgovor na uvećanje

Više →

Oglašavanje ljekova

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: mr ph. Željka Bešović
U današnjem potrošačkom društvu reklama je postala nezamjenljivo sredstvo za promociju proizvoda. Reklamiranje bilo kojeg proizvoda, uključujući i ljekove, prihvatljivo je samo ukoliko je u skladu sa regulativom i standardima dobrih praksi i ne bi smjelo da sadrži elemente koji bi mogli biti uvredljivi, koji bi mogli stvoriti nerealna očekivanja kod potrošača ili ih navoditi na pogrešne zaključke.

Više →

Više od tri vijeka utemeljenosti

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

3 kilometra istočno od Herceg Novog, u naselju Meljine, smještena je jedna od vodećih privatnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori – Opšta bolnica „Meljine”. Baštineći viševjekovnu tradiciju ustanove od povjerenja, ova bolnica danas pruža spektar jedinstvenih zdravstvenih usluga koje je moguće obezbijediti kao u jednom od prestižnih regionalnih centara. Stoga je, pored kvalitetnog zadovoljenja zdravstvenih [...]

Više →

Prvi crnogorsko-francuski otorinolaringološki dani

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Prvi crnogorsko-francuski otorinolaringološki dani svečano su započeti 25, a okončani 28. maja. Održani su u Bečićima – u Ho­telu „Splendid” – i Podgorici, u Kliničkom centru Crne Gore.

Više →

Zaštita uha u ljetnjem periodu

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: doc. dr Miroljub Todorović
Polako počinju pripreme za ljetovanje i svakod­nevna pitanja pacijenata koje preparate ponijeti na put. Ukoliko Vaši pacijenti kreću na godišnji odmor, naročito sa malom djecom, treba ih adekvatno savjetovati šta spakovati u svoje putne apoteke. Sprej za uho je jedan od preparata bez kojeg ne bi trebalo da kreću, pogotovo ako ljetuju na moru.

Više →

12. Maj – Međunarodni dan medicinskih sestara

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Dan rođenja Florens Najtingejl, Britanke koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva, od 1965. godine obilježava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara. U brojnim zemlj­ama svijeta svakog 12. maja organizuje se veliki broj događaja kojima se afirmiše značaj uloge ovih medicinskih radnika.

Više →

Prolivi kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Pod prolivom se podrazumijeva stanje prevelikog broja stolica, stolica smanjene gustoće ili povećanog volumena. Te promjene su obično kombinovane.

Više →

Glutenom izazvane bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: dr Veselinka Lola Đurišić
Na osnovu mnogih saopštenja koja u posljednje vrijeme postoje u medicinskoj literaturi, danas je jasno da tanko crijevo više nije jedini protagonista glutenske senzitivnosti. Grupa istraživača, na čelu sa italijanskim autorima, tokom februara 2011, u Londonu, preporučila je algoritam koji treba primijeniti u kliničkoj praksi za razlikovanje entiteta glutenom izazvanih bolesti.

Više →

Zašto se djeca svađaju

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije
Djeca se veoma lako posvađaju. Jedna zajedljiva pri­mjedba starijeg brata, zavlačenje ruke mlađeg djeteta u sanduk sa igračkama starijeg i – svađa je tu. Razdražljivost, zadjevice među roditeljima i svađe među starijima, djeca često slušaju i nije nikakvo čudo što se u takvim okolnostima i ona svađaju.

Više →

Profesionalna orijentacija

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Mlade ljude danas karakteriše izrazita potreba za povezi­vanjem i afirmacijom, kritičnost prema društvenim institucijama i vrijednostima, kao način sopstvenog potvrđivanja, visok stepen otvorenosti i iskrenosti u društvenim komunikacijama, kao i želja za brzim uspjehom. To, svakako, određuje i njihov odnos prema procjeni profesionalnog statusa nekog posla.

Više →

,,Normalna” porodica – funkcionalna porodica

Objavio   /  Izdanje Br. 38, Razno  

Piše: Milica Belada, diplomirani psiholog, master
Ono što se smatra porodicom i porodičnim životom značajno se promijenilo tokom posljednjih deset godina. U mnogim zemljama Zapadne Evrope više od 40% brakova završi razvodom. U Crnoj Gori stopa razvoda iznosi 0,7 (na 1.000 sklopljenih zakonskih veza bilo je 133,5 razvoda).

Više →

U Budvi realizovan jubilarni 10. Kongres Mediteranskog udruženja za reproduktivnu medicinu

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Jubilarni 10. kongres Mediteranskog udruženja za reproduktivnu medicinu održan je u okviru trodnevne manifest­acije, u budvanskom hotelu „Mediteran”. Događaj je realizovan u saradnji Mediteranskog društva za reproduktivnu medicinu (MRSM) i Društva za humanu reprodukciju Crne Gore.

Više →

Kamion zdravlja iz Austrije boravio u Crnoj Gori

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Po prvi put u Crnoj Gori, u okviru promocije dobro­voljnog zdravstvenog osiguranja kompanije UNIQA, građanima je bilo omogućeno da učestvuju u Vital Tour-u.

Više →

Proaktivan pristup – kamen temeljac uspješnog sistema farmakovigilance

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Piše: mr ph. Maja Stanković,
Odjeljenje za farmakovigilancu, CALIMS
Farmakovigilanca, kao relativno mlada naučna disciplina i u svjetskim okvirima, na putu svog razvoja imala je dosta prepreka i nerazumijevanja. Nastala na osnovama jedne od najvećih katastrofa u istoriji čovječanstva izazvanoj ljekovima, dugo je tražila i dalje traži svoj put u tome kako na najbolji mogući način predvidjeti sve moguće rizike u vezi sa primjenom ljekova.

Više →

Prava pacijenata i ljekara i pitanja njihovog međusobnog odnosa

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

Kotor je sredinom maja bio mjesto održavanja spe­cijalističkog međunarodnog seminara koji je za temu imao dinamiku odnosa ljekar-pacijent i njihovih prava i dužnosti. Na trodnevnom seminaru održanom 11-13. maja, u organizaciji uticajnog Evropskog centra za mir i razvoj, predočenu temu iz raznih aspekata su osvijetlili brojni poznavaoci ove oblasti koji su u Kotor doputovali iz raznih djelova Evrope.

Više →

Svečani ulazak u desetu deceniju postojanja

Objavio   /  Izdanje Br. 38  

25. maja tekuće godine Institut za javno zdravlje Crne Gore, jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tercijarnog nivoa, svečano je obilježila 90 godina od osnivanja. Stalna bakteriološka stanica, osnovana je u maju1922. godine, na Cetinju, sa svojih tada 11 zaposlenih, vremenom je postala temelj na kom je izgrađen moderni institut koji danas upošljava 199 zdravlju posvećenih ljudi.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center