Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 37

Antraks-crni prišt

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Antraks je zarazna pripljepčiva bolest. Javlja se češće kod domaćih životinja nego kod čovjeka, koji se u najvećem broju slučajeva i zarazi do bolesne životinje. Na zaraženom mjestu kod čovjeka, na koži se javlja čir, mrke boje, koji je još Hipokrit nazvao “crni prišt”.

Više →

Razvoj ginekološko-akušerske službe u Rožajama

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

1965. dr Redžep Dedeić završava Stomatološki fakultet u Beogradu, dolazi u rodno Rožaje gdje primjenjuje sav svoj raskošni talenat za organizaciju rada, i pokreće mnoge projekte koji su stagnirali, naročito u periodu od 1969-1972. god. kada je bio upravnik Zdravstvene stanice i kada se izborio za izgradnju novog velelepnog Doma zdravlja u kome danas radi 150 radnika.

Više →

U Podgorici uspješno realizovan festival zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Festival zdravlja i zdravih stilova života upriličen je u popularnom tržnom centru „Delta City” u Podgorici 28. i 29. aprila. On je i ove godine organizovan pod logom Udruženja sportske medicine Crne Gore.

Više →

Pružati ljubav i ne zaboravljati prave vrijednosti života

Objavio   /  Izdanje Br. 37, Poznati i Zdravlje  

Maneken modnog studija „Cosmopolitan”, Damir Haverić, 24-godišnji mladić, nekoliko godina uspješno se bavi manekenstvom. Zaštitno je lice brendova „Antony morato” i „Puma” za područje Crne Gore. Redovan je student Fakulteta za fizičku kulturu u Nikšiću, a bavi se i najvažnijom sporednom stvari na svijetu – fudbalom.

Više →

Tumori glave i vrata danas

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Iako ne naročito poznati kao opasnost koja se može preduprijediti, tumori glave i vrata danas predstavljaju grupu bolesti od kojih u Evropi godišnje oboli oko 150.000 osoba. Budući da procjena trenda rasprostiranja ovih bolesti nije nimalo ohrabrujuća, te da se smatra da će navedena cifra u periodu koji je pred nama biti multiplicirana, jasno je da potreba za uticajem na svijest građana predstavlja neophodnost čiji je jedini cilj očuvanje zdravlja građana

Više →

Kako nastaje karcinom prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Autori:
Prof. dr Bogdan Pajović Dr Nemanja Radojević Marko Vuković, student VIgodine Medicinskog fakulteta u Podgorici
Uzrok nastanka karcinoma prostate još uvijek nije poznat. Epidemiološke studije ukazuju na to da različiti faktori mogu biti od značaja za njegovu pojavu i da oni počinju da djeluju relativno rano u toku života, ispoljavajući zatim neprekidno svoje dejstvo.

Više →

Začetak prakse redovnih preventivnih pregleda prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Prema posljednjim dostupnim statističkim podacima o stanju obolijevanja od karcinoma prostate u Crnoj Gori, ova bolest se javlja kod oko 7% populacije muškaraca starijih od 40 godina, a njegova učestalost raste sa starenjem. Nezavisno od vrste promjene, danas se smatra da čak oko 80% populacije muškaraca starijih od 50 godina ima potrebu za praćenjem stanja [...]

Više →

Ishrana i osteoporoza

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: Dr Rajmonda Tuna
Svi znaju da uzimajući kalcijum (uglavnom unošenjem mlijeka) možete da izgradite jake kosti. Održavanjem jakih ko­stiju možete da se spasete od osteoporoze, progresivne bolesti slabljenja gustine kostiju od koje pati oko 25 miliona Amerikanaca, od čega čak 80% otpada na žene. To dovodi do 1,3 miliona slučajeva preloma godišnje.

Više →

Razmjena preporuka na regionalnom nivou

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Udruženje endokrinologa u Baru, kao domaćin aprilskih susreta endokrinologa, okupio je veliki broj stručnih predavača u cilju razmjene iskustava i preporuka. Predavanja održana 20 aprila obilovala su prikazima slučajeva iz kliničke prakse, što je bio osnov za temeljnu ilustraciju različitih aspekata endokrinoloških bolesti.

Više →

Stevija (lat. stevia rebaudiana)

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Potreba za šećerom potiče još od rođenja, najvjerovatnije kao posljedica ishrane majčinim mlijekom koje je slatko.
Postoje supstance koje su znatno slađe od prirodnog šećera. Dobijaju se hemijskim putem – vještački zaslađivači – ili se nalaze u prirodi, a industrijski se proizvode hemijskim putem (polioli).

Više →

Dajte krv spasite život!

Objavio   /  Izdanje Br. 37, Razno  

Piše: dr Branka Gogić Dom zdravlja, Bijelo Polje
Broj dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori obuhvata oko 2,50 % ukupne populacije, što nije dovoljno za obezbjeđenje sigurnih količina krvi. Preporuke Svjetske zdravstvene orga­nizacije su da taj procenat bude iznad 4 %.

Više →

Za 28 dana do zdravijeg srca

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: dr Aleksandar Nikolic, kardiohirurg
Da li ste znali da više od 41 miliona žena u Americi ima srčane bolesti? I da je više žena nego muškaraca koji će umrijeti od toga? U stvari, to je vodeći zdravstveni problem koji ubija žene (nije rak – zajednički mit)

Više →

Relaksacija

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: Bojan Kraljević
Pod relaksacijom se podrazumijeva potpuno psihičko i fizičko opuštanje, pri čemu je tonus mišića veoma nizak, a pacijent se nalazi u budnom stanju.
Postizanje relaksacije nije relativno lagan proces. Za to je potrebna maksimalna saradnja fizioterapeuta i pacijenta i neophodni su adekvatni spoljašnji uslovi.

Više →

Autologni trombocitni gel u estetskoj dermatologiji i kozmetologiji

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Trombocitima bogata plazma (Platelet Rich Plasma -PRP), zvana još i autologni trombocitni gel (med. Autologus Plate¬let Gel), plazma bogata faktorima rasta (engl. Growth Factors -PRGF), koncentrat trombocita (engl. Platelet Concentrate – PC), u suštini je povećana koncentracija vlastitih trombocita suspendovanih u maloj količini plazme poslije centrifugiranja.

Više →

Od antimalarične ambulante do moderne opšte bolnice

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Bolnica u Baru ustanovljena je 1. novembra 1946. godine. Prema podacima kojima raspolaže arhiva ove ustanove, začeci organizovane zdravstvene službe u Baru vezuju se za 1923. godinu, kada su osnovane prve antimalarične stanice.

Više →

Multiorganska autoimuna bolest

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Međunarodni skup organizovan u susret Evropskom danu celijakije, u organizaciji Kliničkog centra Crne Gore -Centar za nauku, Instituta za bolesti djece, Udruženja pedijatara, Udruženja za celijakiju i veledrogerije Glosarij, održan je 23. aprila ove godine u hotelu „Crna Gora”.

Više →

Nova knjiga dr. Miroslava Femića

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Poznati bjelopoljski pedijatar prim. dr Miroslav Femić napisao je i izdao novu knjigu “Rast i razvoj, njega i ishrana djeteta” namijenjenu roditeljima i djeci. Veliko teorijsko i prakti­čno iskustvo dr Femića, sticano godinama, pretočeno je u ovu knjigu sa puno poznatih ali i novih informacija, dopunjeno sa dosta slika, grafikona i tabela, na skoro 200 strana stručnog i razumljivog teksta.

Više →

Medicinsko-Psihološki tretman zlostavljanog djeteta

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Prema istraživanjima Savjeta Evrope, alarmantan po­datak kazuje da je svako peto dijete, odnosno, oko 30 miliona djece samo u Evropi, bilo žrtvom nekog oblika seksualnog nasilja.

Više →

Ko su psiholozi i kad ih treba posjetiti

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Kada ljudi čuju riječ „psiholog”, često im je prva asoci­jacija da je to neko ko može odoka da ih „pročita” i da predvidi njihovo buduće ponašanje. Takođe, kada neko pomene da je bio kod psihologa, prva asocijacija je da taj čovjek ima neke psihičke probleme koji ga karakterišu manje vrijednim a nerijetko i sramotno bolesnim.

Više →

Narkomanija i mladi : preventivni rad

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Autor: mr Branka Tanasijević, sociolog
Prekomjerna upotreba droga je veliki problem savremene civilizacije sa kojim se suočavaju gotovo sve zemlje, među kojima je i Crna Gora. Najčešće pogađa djecu i omladinu u najosjetljivijoj životnoj dobi, u periodu adolescencije, što potencira preventivne aktivnosti kroz pronalaženje metoda kojima se podiže nivo svijesti u smislu stvaranja distance u odnosu na psihoaktivne supstance.

Više →

Dobro zdravlje i starost ispunjena aktivnostima

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

7. april, dan ustanovljenja Svjetske zdravstvene or­ganizacije, svake godine se obilježava pod okriljem ove krunske zdravstvene institucije. Ovo je Svjetski dan zdravlja.

Više →

Hronična bubrežna bolest i renalna anemija

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: dr Miloš Ičević
Hronična bubrežna bolest (HBB) se karakteriše pro­gresivnim i ireverzibilnim oštećenjem bubrežnog tkiva i funkcije. Uobičajene komplikacije kod HBB su hipertenzija, anemija, dislipidemija, oštećenje koštanog tkiva, malnutricija, neuropatija, povećanje rizika od kardiovaskularnih oboljenja i opšte smanjenje kvaliteta života.

Više →

Savjet za zaštitu prava pacijenata i u podgoričkom Domu zdravlja

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja – Podgorica
Osnivanje Savjeta za zaštitu prava pacijenata u Podgoričkom domu zdravlja plod je inicijative vladinih i nevladinih institucija. Svi zajedno smatramo da se radi o vrlo važnom segmentu ljudskih prava koja su normirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata, ali i čitavim setom drugih zakona koji se tiču ljudskih i građanskih prava uopšte.

Više →

Proces dostizanja najviših kvaliteta zdravstvenih usluga

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Radionica za kvalitet u zdravstvu koja predstavlja nasta­vak edukacije u okviru Projekta unapređenja zdravstva u Crnoj Gori, održana je 25. aprila 2012. u resotranu “Ribnica”.

Više →

Važnost kompetencija u farmaceutskoj praksi

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Autor: dr sc. Arijana Meštrović, MPharm, Edukacijski centar FARMACIA, CoDEG Eastern and Central Europe representative
Svjetska federacija farmaceuta (International Pharma­ceutical Federation – FIP) posljednjih godina s posebnom pažnjom razvija programe za evaluaciju i razvoj kompetencija u farmaciji, kao i edukacijske modele koji omogućavaju porast kompetencija.

Više →

Farmakovigilanca

Objavio   /  Izdanje Br. 37  

Piše: mrph. Veselinka Luburić, Odjeljenje za farmakovigilancu,
Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore – CALIMS
Farmakovigilanca je, prema definiciji Svjetske zdravst­vene organizacije, naučna disciplina koja obuhvata aktivnosti vezane za otkrivanje, razumijevanje, procjenu i prevenciju neželjenih dejstava ljekova, kao i drugih problema vezanih za njihovu primjenu.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center