Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 36

22. mart Svjetski dan voda

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Voda je uslov života na Zemlji. Dovoljne količine higijenski ispravne vode indirektno produžavaju životni vijek čovjeka, i to kroz dobre životne uslove, smanjenje stepena obolijevanja od zaraz­nih bolesti i veći nivo zdravstvene kulture.

Više →

Menopauza pomoć iz prirode

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: mr ph Mehridžana Derviši-Lazorja
Menopauza je prirodno stanje i razdoblje velikih pro­mjena u organizmu svake žene. Definiše se kao trajni izostanak menstrualnog ciklusa zbog prestanka folikularne aktivnosti jajnika, što za posljedicu ima smanjeni nivo estrogena. Iako meno­pauza nije bolest već samo stanje, ona može biti uzrok raznih bolesti koje prate ovo tranziciono razdoblje u životu žene.

Više →

Prevencija bezbjedne hrane

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: prof. dr sc Rajko Šofranac
Efikasan sistem koji omogućuje bezbjednost hrane veoma je značajna prevencija za incidentna oboljenja izazvana hranom, čiji su simptomi: abdominalni bol, dijareja, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, groznica itd.

Više →

Zacenjivanje kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
Zacenjivanje, ili respiratorne afektivne krize, predstavl­jaju epizode prestanka disanja kod djece, sa mogućim gubitkom svijesti i promjenom tonusa tijela neposredno poslije događaja koji su izazvali jake emocije ili bol.

Više →

Emocionalna inteligencija kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Emocionalna inteligencija je sposobnost da se opaze emocije, da im se priđe i da se izazovu kako bi pomogle procesu mišljenja. Emocionalna inteligencija opisuje sposobnost da se efikasno održava veza između emocija i mišljenja, da se upotrebe emocije kako bi se olakšalo rasuđivanje i da se inteligentno rasu­đuje o njima.

Više →

Zašto Ganoderma?

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Stručna javnost (ljekari, farmaceuti i nutri-cionisti) saglasni su u jednoj tvrdnji: „Zdravoj osobi koja se pravilno hrani i održava svoj energetski i imunološki nivo – suplementi nisu neophodni.” Ali koliko nas zaista živi tako ? Moderan način života, čini nas izloženijim mnogim rizicima koji mogu dovesti do težih i komplikovanih oboljenja. Nedovoljno kretanja, zagađenje iz [...]

Više →

Respiratrone infekcije kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Mitar Šaranović, Dom zdravlja, Nikšić
Polovinom marta značajno je povećan broj oboljele djece prijavljene za ljekarski pregled u Nikšićkom dispanzeru. Riječ je o povećanju broja respiratornih infekcija praćenih povišenom tjelesnom temperaturom (do 40°C), grloboljom, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima.

Više →

Liječenje specificnih gastrointestinalnih poremecaja kod djece

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Udruženje pedijatara Crne Gore bilo je domaćin stru­čnog skupa koji je za temu imao preporuke o ishrani kao nači­nu liječenja specifičnih gastrointestinalnih poremećaja djece. Naime, bilo je riječi o „sindromu kratkog crijeva”, intoleranciji na proteine kravljeg mlijeka i očuvanju zdravlja intestinalne flore primjenom dojenja.

Više →

29. Februar – Dan opomene na buđenje sumnje na postojanje rijetkih bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

U susret Međunarodnom danu rijetkih bolesti, u Podgorici je 28. februara organizovan Prvi simpozijum o rijetkim bolestima u Crnoj Gori. Čast da svečano otvore ovaj naučni skup imao je ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović.

Više →

JZU Dom zdravlja ”Dr Branko Zogovic”-Plav

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Direktorica, dr Sabina Markišić
Dom zdravlja – Plav je referentni centar primarne zdravstvene zaštite i sastavni dio sistema zdravstva Crne Gore. Organizacija Doma zdravlja utvrđena je odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Više →

Osmijehom namiriti gubitke

Objavio   /  Izdanje Br. 36, Poznati i Zdravlje  

Dobro poznata teza da Cetinjska dolina zaista predstavlja posebno mjesto pod suncem mogla bi biti potkrijepljena i svega jednom, makar i fotomontažnom fotografijom galerije talenata dokazanih na nivou koji prevazilazi regionalno i lokalno. Lik koji bi morao sačinjavati tu ekipu uspješih, svakako bi bila Ivana Mrvaljević.

Više →

Održana konferencija o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

U Podgorici je, u zgradi vlade 21. marta održana je Konferencija za medije na kojoj su prezentovane aktivnosti na sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Na skupu su predstavljene aktivnosti i učinci udružene borbe u sprečavanju zloupotrebe droga koja se sprovodi od strane Ministarstva zdravlja i različito profilisanih aktera iz oblasti vladinog i nevladinog sektora.

Više →

Vitrektomija

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr sc. med. Sergej Alpatov Oftalmološka klinika Optimal, Podgorica
Kako u čitavom svijetu tako i u Crnoj Gori broj oboljenja zadnjeg segmenta oka ne samo da se ne smanjuje, već nastavlja da raste. U liječenju većine ovakvih oboljenja najefikasnije su hirurške metode.

Više →

Štitasta žlijezda: značaj i bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Piše: dr Valentina Kalinić, spec.endokrinolog, Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug”, Bar
ŠTITASTA žlijezda je najveća endokrina žlijezda u našem organizmu. Ima izgled štita, ili leptira, i smještena je na prednjoj strani vrata, ispred dušnika, između krikoidne hrskavice i suprasternalne jame. Štitasta žlijezda stvara i sekretuje hormone tiroksin (T4) i tironin (T3), koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva u tijelu.

Više →

Svjetski dan bubrega: 8.mart, 2012 godine

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Svakog drugog četvrtka u mjesecu martu obilježava se Svjetski dan bubrega. Cilj ove aktivnosti je povećanje znanja stanovništva o značaju bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održanju života, i upoznavanje sa činjenicama o tome da bolesti bubrega mogu biti teške, ali i izlječive.

Više →

Studenti opmomenuli na uticaj bubrežnih bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Hronične bolesti, u koje ubrajamo i bolesti bubrega, vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, one su uzrok za 63% svih smrtnih slučajeva.

Više →

Svjetski dan bubrega svečano obilježen u Podgorici

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Svakog drugog četvrtka u martu, pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se Svjetski dan bubrega. Ove godine, brojnim stručnim skupovima, predavanjima i manifestaci­jama priređenim u oko 100 država svijeta, još jednom je ukazano na značaj borbe protiv nefroloških oboljenja. 8. mart, Međunaro­dni praznik žena, bio je istovremeno i Svjetski dan bubrega

Više →

Nastavljen program promocije brošura o rijetkim bolestima

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Projekat prezentacije priručnika za izabrane ljekare „Rijetki tumori – GIST, NET dijagnostika i liječenje”, koji je krajem januara ugledao svijetlo dana, nastavljen je, kako je i najav­ljeno, prvom u nizu od tri radionice.

Više →

U susret inovacijama

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Terapija malignih oboljenja predstavlja jedan od najvećih izazova savremene farmaceutike. Nije stoga ni čudo što se uprkos ogromnim finansijskim sumama neophodnim za pojavu pojedi­nog lijeka na tržištu svakodnevno pojavi veoma veliki broj inovi­ranih varijanti.

Više →

Kompetentnost kao zahtjev moderne medicine i farmaceutike

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

Farmaceutski skup na temu „Važnost kompetencija u apotekarskoj praksi”, održan 29. marta u Zelenom salonu Hotela „Crna Gora” u Podgorici, okupio je zavidan broj posjetilaca. Organizovan je u saradnji Farmaceutske kompanije „Baypharm” i magazina „Medical”, uz podršku Farmaceutske komore Crne Gore.

Više →

Radionica o farmakovigilanci po peti put u organizaciji CALIMS-a

Objavio   /  Izdanje Br. 36  

U organizaciji Crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), u Opštoj bolnici „Blažo Orlandić” u Baru, 29. marta upriličen je naučni skup koji je za temu imao Farmakovigilancu.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center