Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 33

Emocije udaraju na srce

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: doc. dr med. sc. Bozo Vuković
Riječ emocija potiče od latinske riječi emovere, koja znači uznemirenje. To je stanje psihičkog uzbuđenja, karakterisano poremećajem duševnog mira. Sva osjećanja mogu se podijeliti u dvije velike grupe: u prijatna i neprijatna.

Više →

Sindrom stečene imunodeficijencije HIV/AIDS

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: Dr Rajmonda Tuna
Pored karakterističnih simptoma: povišena tjelesna temperatura, gubitak na težini, dijareja, povećanje limfnih čvorova, kod osoba inficiranih HlV-om javljaju se i oportunističke infekcije. Kao simptomi prisustva HIV infekcije / AIDS-a prisutne su i sekundardne neoplazme i oboljenja centralnog nervnog sistema.

Više →

HIV/AIDS – aktuelna dešavanja

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

AIDS je krajnji i najteži stadij infekcije HlV-om uzrokovan teškim oštećenjem imunoga sustava.
AIDS je zapravo naziv za skupinu bolesti koje se javljaju kao posljedica slabljenja imuniteta čovjeka koji je inficiran HlV-om.

Više →

Karcinom Bronha- ozbiljna prijetnja po zdravlje populacije

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

U organizaciji farmaceutske kompanije Sanofi u Domu zdravlja u Danilovgradu je 15. decembra realizovan edukativni skup o karcinomu bronha, njegovom prisustvu, načinu dijagnostikovanja, prirodi i načinima liječenja.

Više →

Za dobro zdravlje: Uporan rad, dva sata maštanja, dva sata ljubljenja

Objavio   /  Izdanje Br. 33, Poznati i Zdravlje  

Jedan od stanovnika Doline bogova, slikar Tiho Vujović, dobro je poznat u svijetu umjetnosti. Pored slikarstva, bavi se dramskom umjetnošću, književnošću, a njegovi stavovi o životu i umjetnosti aktuelni su zbog teorije o energetskom djelovanju i uticaju sfera nevidljivog na čovjekov život.

Više →

Namještanje prvog vratnog pršljena bez posljedica – Atlasprofilaks

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Dušan Nenezić mr.sci, fizijatar, akupunkturolog, kiropraktičar PZU Fist
Kičma je stub života. Svaki njen dio ima određenu ulogu. Naučno je dokazano da zbog komplikovane građe pršljenova i puteva koji se povezuju preko njih ona djeluje na cjelokupno stanje organizma.

Više →

Homeopatija

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Snežana Tomić
Homeopatija je sistem liječenja razvijen 1796. godine od strane njemačkog ljekara Samuela Hanemana. Ona se zasniva na zakonu sličnosti – slično se sličnim liječi – principu prvi put pre­poznatom još u 5. vijeku nove ere, od strane Hipokrata, oca savremene medicine.

Više →

Ljekovita bilja u tretmanu liječenja kašlja

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: mr ph. Ivana Gojković
Kako na najprirodniji način preduprijediti prehladu? Kako se možemo odbraniti od simptoma prehlade i gripa koji su česta pojava u ovim zimskim danima? Velike temperaturne oscilacije odličan su medijum za nastanak i razvoj velikog broja mikroorganizama koji su uzročnici gripoznih stanja

Više →

Dvije decenije poslovanja obilježile brojne nagrade i priznanja

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Preduzeće In Spe, čija je osnovna djelatnost otkup, prerada i promet divljeg organskog bilja, meda, polena i propolisa, kao i proizvodnja gotovih organskih proizvoda na bazi tih sirovina, osnovano je u februaru 1992. godine, u Baru.

Više →

Ishrana tokom praznika

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Snežana Barjaktarović-Labović, specijalista higijene
Ishrana je osnovna ljudska potreba i uslov egzistencije. Osnovna uloga hrane u organizmu čoveka je obezbjeđenje energije za odvijanje svih funkcija organizma i održavanje dobrog zdravlja.

Više →

Liječenje bolesti povezanih sa lučenjem želudačne kisjeline

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Autor: dr Brigita Smolović, mr.sci. med
Bolesti povezene sa lučenjem želudačne kisjeline jedne su od najčešćih u našoj odrasloj populaciji i uzrok su za jako loš kvalitet života pacijenata. Nije stoga ni čudo što je davne 850. p. n. e., Homer u Odiseji rekao: – Proklet je stomak – ono što čovjeku stvara njegove najgore muke.

Više →

Mogućnosti menadžmenta u kvalitetu medicinske usluge

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Knjiga „Menadžmentkvalitetom u bolnicama “, autora prof. dr Rajka Šofranca i dr Milice Šofranac, uskoro će se naći u štampi. Bio je to i povod za ovaj razgovor.

Više →

Stomatološke intervencije kod kardiovaskularnih bolesnika

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: Prim mr sci dr Slobodan V. Radonjić
Već više decenija kardiovaskularne bolesti (bolesti srca i krvnih sudova) su najrasprostranija oboljenja kod ljudi, a po mortalitetu (stepen smrtnosti) su na prvom mjestu. Obzirom na njihovu učestalost, sasvim je razumljivo da je tih bolesnika svakim danom sve više i u stomatološkim ordinacijama.

Više →

Zdravstveni sektor jedan od prioriteta države

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Ekonomski uslovi su limitirajući faktor svuda, pa i u sistemu zdravstva. Kroz reformu zdravstvenog sistema koja je u toku, već je došlo do smanjenja brojnosti kadra u zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore.

Više →

U korak sa savremenim trendovima zdravstvene zaštite

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Direktor, Dragica Popović, dipl. pravnik
Dom zdravlja Kolašin jedina je ustanova primarne zdravstvene zaštite na području opštine Kolašin, pa je u njenoj obavezi da stanovništvu ovog područja obezbijedi sve potrebne usluge tog nivoa.

Više →

Stomatologija i najmlađi pacijenti

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Miloš Radulović, stomatolog
Prva posjeta djeteta stomatološkoj ambulanti treba da bude dobra osnova za postizanje buduće dobre saradnje, čime će se izbjegnuti stvaranje straha od stomatologa. Ona treba da bude tako isplanirana i izvedena da bude jedno prijatno iskustvo za dijete.

Više →

Evidentan napredak u odnosu prema djeci sa smetnjama u razvoju

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Zahvaljujući Kampanji Govorimo o mogućnostima, koja je pokrenuta u septembru 2010. godine, gotovo četvrtina građana Crne Gore promijenila je na bolje ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju, saopšteno je na prezentaciji rezultata kampanje održanoj 14. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Više →

Djeca i novogodišnji praznici

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: Dragana Marković, spec, predškolske pedagogije
Novogodišnji praznici su čarobno doba godine. Osvi­jetljen i okićen grad, poklanjanje i druženja, mirisi domaćih kolača i raznovrsnih jela kod svih nas izazivaju osjećaj radosnog iščekivanja i uzbuđenja.

Više →

Insulinske pumpe – Primjena u terapiji mladih dijabetičara

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Upotreba insulinskih pumpi nezaobilazna je u liječenju dijabetesa tipa 1 kod djece mlađeg uzrasta i adolescenata. Zbog toga je neophodno objasniti njihovu ulogu.

Više →

Uspješna komunikacija sa djecom i adolescentima kao značajan činilac u procesu liječenja

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar
U sklopu reforme zdravstva formirana su savjetovališta za mlade u domovima zdravlja. Namijenjena su mladima, ali i roditeljima koji svoje adolescente treba da izvedu na pravi put.

Više →

Lijek budućnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Suzana Uskoković, spec, ginekologije
Šta je to „lijek budućnosti” i zašto ga tako nazivaju? Matične ćelije. Šta su matične ćelije, kakve su sve njihove mogućnosti u terapijskoj primjeni, šta su to banke matičnih ćelija, u čemu je razlika između privatnih i javnih, i zašto je dobro investirati u zdraviju budućnost?

Više →

Neplodnost je zajednički problem

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije
Infertilitet, ili neplodnost, definiše se kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće tokom godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava). Neplodnost je zajednički problem bračnog para.

Više →

Humani papiloma virus (HPV)

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Većina osoba zaraženih humanim papiloma virusom ne razvije simptome bolesti. U oko 90% slučajeva, imunološki sistem ukloni virus iz organizma. Ipak, većina tipova HPV-a „nevi­dljiva” je za imunski sistem zbog toga što virus blokira tzv. TAP-1 i TAP-2 sistem molekula koji su odgovorni za transport virusnih epitopa do MHC molekula.

Više →

Racionalizacijom protiv ekonomske krize

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Menadžment Instituta je veoma svjestan u kakvoj se situaciji nalazi i da mora ulagati vanredne napore kako bi obezbijedio funkcionisanje u postojećoj ekonomskoj krizi. Okrenuli smo se sebi i unutrašnjim rezervama, racionalizaciji i štednji, i uspjeli da obezbijedimo dio nedostajućih sredstava.

Više →

6 Zastrašujućih vremenskih perioda za vaše srce

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg
Rizik od srčanog udara povećava se 40% ujutro, utvrdili su naučnici sa Harvarda. Zašto? Kada se budite, Vaše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se krvni pritisak i povećana je potreba za kiseonikom.

Više →

Doktorirala na preparatima Fontisa

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Zorica Potpara prvi je farmaceut u Crnoj Gori koji je stekao zvanje doktora medicinskih nauka – specijalista farma­ceutske tehnologije. Doktorirala je nedavno na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, na Odsjeku za kliničko-eksperimentalnu farmakologiju, kod čuvenog farmakologa, profesora Slobodana Jankovića.

Više →

Ostvaren gro planiranog

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Godišnja konferencija za novinare ministra zdravlja doc. dr Miodraga Radunovića održana je 26. decembra 2011, u multimedijalnoj sali Ministarstva ekonomije.

Više →

Da li se može naučiti biti srećan?

Objavio   /  Izdanje Br. 33  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Pitanje potpuno na mjestu ako znamo da vrijedan i radan čovjek sve može naučiti i da je osjećaj sreće najbolji pokaza­telj uspješnosti. Pitanje je kako biti srećan u svijetu koji često ne nudi potvrdu kvaliteta.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center