Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 30

Akademik Prof.Dr Branko Zogović (1911-1979), hirurg

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Stara latinska poslovica kaže da se o mrtvima uvijek govorilo sve najljepše: De mortius nihil nisi bene. Takvo ponašanje Njegošu je smetalo, pa je tu misao uobličio u kletvi iz Gorskog vijenca: Pokajnice za njego­vim tragom dovijek kukale i dovijek lagale. Ako ljudski i narodski procijenimo i ako kao kolega kolegi priznamo, onda možemo kazati da je dr Zogović bio dobar čovjek, požrtvovani narodni ljekar, pošten društveni radnik i kreator opšte i hirurške službe u Crnoj Go­ri.

Više →

Iznenadna smrt sportista

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: prim. dr Miroslav Femić, spec. pedijatar, Dom zdravlja – Bijelo Polje
Iznenadna (naprasna) smrt sportista definiše se kao iznenadni prestanak rada srca koji nastaje tokom šest časova, kod osoba prethodno dobrog zdravstvenog stanja. Osnovna odlika ovog fenomena jeste tipično nastajanje tokom ili neposredno poslije treninga, odnosno takmičenja, tj. poslije intenzivnog fizičkog napora kao uzročnog faktora.

Više →

Zloupotreba supstanicja-psihodelične supstance

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Najpoznatije psihodelične droge su LSD-25, meskalin, psilicibin, STP i DMT. Efekat ovih droga, koje se još na­zivaju i halucinogene droge, jeste njihovo nadražajno dejstvo na nervni sistem. Brzina i način djelovanja droge zavisi od dvije grupe faktora.

Više →

Faktori rizika za nastanak bolesti

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Mirjana Nedović-Vuković
Osnovni uzrok oboljenja srca i krvnih sudova jeste ateroskleroza, tj. stvaranje masnih naslaga u zidovima krvnih sudova. To dovodi do sužavanja krvnih sudova i zbog toga nastaje slabija ishrana organa. Na ishemiju su najosjetljivi srčani mišić i mozak, pa ukoliko je prisutna samo ateroskle­roza na krvnim sudovima srca, uz djelimično suženje, dolazi do angine pektoris, a potpuno suženje krvnih sudova dovodi do infarkta srca i mozga, ishemije ili infarkta negdje na peri­feriji.

Više →

Napici mogu biti ključ u borbi protiv gojaznosti i liječenju dijabetesa

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Autor: dr Valentina Kalinić, spec. endokrinolog Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, Bar
Glavni razlog da se formira ovakav Vodič je to da je za nekoliko desetina godina u Americi udvostručen doprinos napitaka ukupnom kalorijskom unosu. Prosječan Amerikanac sada ostvaruje 21% kalorijskog unosa kroz napitke, dok su za­slađeni napici, u prosjeku, odgovorni za unos 189 kCal dnevno.

Više →

Snaga limuna

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: mr ph. Pavle Jurlina
Limun tj. limunada, vrlo je korisna za naše zdravlje, ali ne samo za unutrašnje organe našeg tijela, već i za kožu. Limun je poznat i kao kisjelo voće, ali on postaje alkalan u tijelu i može pomoći u problemima s probavom, nadutosti, gasovima, žgaravicom i mučninom.

Više →

Ateroskleroza kao pojam

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Lidija Rakočević, mr sc. med., pedijatar endokrinolog
Institut za bolesti djece KCCG
Značaj faktora rizika u djetinjstvu dokazuju mnogo­brojne epidemiološke studije koje ukazuju da postoji visoka korelacija između ranih aterosklerotičnih lezija sa nivoom faktora rizika kod djece i omladine. Prva istraživanja o aterosklerozi datiraju još prije više od 30 godina kada Holman kao pionir u istraživanju ateroskleroze u djetinjstvu postavio je provokativno pita­nje ^Atherosclerosis – a pediatric nutrition problem?”

Više →

Tromboza dubokih vena

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Venski trombovi obično nastaju u okolnostima sla­bog ili poremećenog protoka krvi – venske staze – i pretežno se sastoje od fibrina i eritrocita, sa relativno malo trombocita. Staza predisponuje trombozi tako što aktivnim faktorima koagulacije omogućava da se lokalno akumuliraju i smanjuje njihovu izloženost prirodnim antikoagulansima cirkulišuće krvi.

Više →

Malokluzije

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Miloš Radulović, doktor stomatologije
Malokluzije su stanja pri kojima postoje odstupanja od normalnog odnosa jednog/ih zuba prema drugim u istom zubnom luku, kao i prema zubima suprotnog luka. U mno­gim slučajevima teško je odrediti da li jedna malokluzija pripada ekstremnim varijacijama normalnih stanja ili nepra­vilnostima u razviću.

Više →

Termalna voda za zdravlje kože

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Podgorica je 27. i 28. septembra bila domaćin događaja značajnog za upoznavanje aktuelnih dešavanja na planu inovativnih dermatoloških sredstava. Kozmetika koja je sigurna, sa pažljivo odabranim minimalnim brojem aktivnih supstanci, a opet veoma efektivna, zvuči kao utopijska ideja. Veledrogerija Netpharm, međutim, ponudila je svoj spektar rješenja za njegu kože pacijenata sa osjetljivom, netolerantnom i alergičnom kožom.

Više →

Prevencija i zaštita od štetnog djelovanja suncevog zracenja

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Sredstva za zaštitu od sunca pri izlaganju kože sun­čevom zračenju na površini ne mogu rasuti i potrošiti ene­rgiju nastalu u ekscitiranom stanju i zato prodiranje sastojaka sredstava za zaštitu od sunca u dublje slojeve kože povećava količinu slobodnih radikala i reaktivnih kiseoničkih grupa.

Više →

Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Pišu: prof. dr Bogdan Pajović
Marko Vuković, student VI godine Medicinskog fakulteta u Podgorici
Karcinom prostate predstavlja veliki medicinski problem muške populacije. On čini 11% karcinoma mu­škaraca. U momentu dijagnoze samo kod 55% slučajeva karcinom je zadržan unutar prostate (mogućnost radikalne operacije). Uzroci karcinoma prostate su nepoznati.

Više →

Rano otkrivanje raka prostate

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Izvod iz publikacije: Rano otkrivanje raka prostate Autori: 
doc. dr Dragoljub Perović i doc. dr Petar Kavarić Izdavač: JZU Dom zdravlja Dimitrije – Dika Marenić
Danilovgrad
Rak (karcinom) prostate, zajedno sa karcinomom debelog crijeva, nalazi se na drugom mjestu uzroka smrtnosti kod muškaraca sa maligdnim oboljenjima u Crnoj Gori. Takođe, danas je to najčešće maligno oboljenje kod muška­rca.

Više →

Stvoriti modernu i kvalitetnu bolnicu za građane Crne Gore i regiona

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Klinički centar je vodeća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori, koja svoju djelatnost obavlja kroz 33 organizacione cjeline. Istovremeno, baza je fakulteta zdravstvenog usmjerenja na kojoj se obavlja dodiplomska i poslijediplomska nastavna i naučno-istraživačka djelatnost.

Više →

Kontracepcija

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Autor: dr Fehmija Fetahović, spec. ginekologije
Kontracepcija podrazumijeva metode i sredstva sp­rečavanja neželjene trudnoće, a zasniva se na sprečavanju oplođenja i začeća. Postoji više metoda i sredstava koji su tre­nutno najčešće u upotrebi. Većina njih je danas u mnogim sredinama dostupna, ali kako napraviti pravi izbor?

Više →

Imunitet čuva naše zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Dijana Šišević
Zdrav imunološki sistem čini osnovni preduslov za zdravlje čovjeka, kao i za njegov dug i kvalitetan život. Os­novni preduslov za zdravlje organizma u sezoni prehlade i gripe svakako je obezbjeđivanje dovoljno sna i odmora, pravilna ishrana, što manji uticaj stresa, bavljenje umjerenom fizičkom aktivnošću.

Više →

Deformiteti koljena

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: Bojan Kraljević, Spec. primijenjene fizioterapije (BApp, Spec. App)
„X noge” (lat. genu valgum) deformitet je koljena koji se češće javlja kod djevojčica. Obično se manifestuje obo­strano, rijetko kada jednostrano, i u tom slučaju može da bude uzrok razvoja skolioze (krivljenje kičmenog stuba u frontalnoj ravni). Zbog poremećaja statike, usljed dugotra­jnog stajanja, javljaju se bolovi i zamor u svim zglobovima donjih ekstremiteta, pa čak i u krstima.

Više →

Spoj lijepog i korisnog

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Da stručni edukativni skupovi baš i ne moraju biti osnovna asocijacija pri pominjanju susreta ljekara, dobar je dokaz priča o sada već tradicionalno održavanim sportskim susretima zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u Crnoj Gori, ove godine po jedanaesti put organizovanim od str­ane Udruženja zdravstvenih radnika Boke i Primorja.

Više →

Prevenirati osteoporozu

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: Prof. dr Nada Pilipović
Osteoporoza je skeletno oboljenje koje se karakteriše smanjenom čvrstinom kosti, zbog čega raste rizik za prelom. Pojam čvrstina kosti odnosi se na ukupnu koštanu masu i kvalitet kostiju. Kada se poremete parametri čvrstine, nastaje krta, lako lomljiva kost, odnosno osteoporoza. Preciznu di­jagnozu ovog oboljenja možemo postaviti samo biopsijom kosti, što zbog agresivnosti metode nije za svakodnevnu primjenu.

Više →

Domaća iskustva u istraživanju nekih efekata postmenopauzalne osteoporoze

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Osteoporoza, nijema bolest koštanog tkiva, danas predstavlja zdravstveni problem o kom se sve češće raspravlja i to ne samo u najužim stručnim krugovima. Ova bolest se s razlogom smatra tihim ubicom jer je posredni izazivač nastanka fraktura kostiju, teških ozljeda, a trajna invalidnost ili čak smrt, nerijetko su nesrećne okolnosti obolijevanja.

Više →

Pogled ispod košarkaškog obruča

Objavio   /  Izdanje Br. 30, Poznati i Zdravlje  

Jedan od najvisočijih košarkaša na svijetu, gorostas među obručima, Slavko Vraneš (2.30 m), karijeru je započeo u Pljevljima, a potom nastupao za FMP „Železnik”, „Bu­dućnost”, „Partizan”, „Zvezdu”. Nastupao je i u NBA. Reprezentacijski dres Crne Gore nosio je i na Evropskom prven­stvu nedavno održanom u Litvaniji. Prve košarkaške poteze počeo si u Pljevljima. Kakve emocije [...]

Više →

Da li vam prijeti dijabetes melitus tip 2

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Mirjana Dobrović-Milošević, Dom zdravlja, Podgorica
Šećerna bolest je hronično stanje koje nastaje kad pankreas potpuno ili djelimično prestane da proizvodi insu­lin ili zbog otpornosti ćelija na njega proizvedeni insulin nije djelotvoran u organizmu (to stanje nazivamo insulinska rezis­tencija). Posljedica je porast šećera u krvi jer ga mi i dalje unosimo hranom, ali on iz krvi otežano ulazi u ćelije, zbog nedostatka ili nedjelotvornosti insulina.

Više →

Aktuelnosti u liječenju pacijenata sa dijabetesom

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Značajan stručno-edukativni događaj koji je organizovan na inicijativu Udruženja endokrinologa Crne Gore pretvorio je Beranski Dom zdravlja u stjecište okupljanja velikog broja profesionalaca koji se bave oblašću dijabetologije održavanjem skupa pod nazivom „Aktuelnosti u liječenju pacijenata sa dijabetesom 2011″ 28. septembra.

Više →

Infarkt – kratak kurs preživljavanja

Objavio   /  Izdanje Br. 30  

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg
Britanska asocijacija za srce objavila je video koji na vrlo slikovit način govori o tome kako izgleda srčani udar, koji su simptomi i šta treba uraditi. Naravno, nikome se ne dopada da u sred lijepog sunčanog dana razmišlja o srčanom udaru, zar ne? Ali, ako dođete u situaciju u kojoj Vam se pojavljuju simptomi, ili vidite nekoga ko ima simptome srčanog udara, znaćete šta da uradite.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center