Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 27

Prvi bolesnik iz Crne Gore operisan od žučnih kamenaca

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: doc. dr med. sc. Božo Vuković
Knjeginja Milena, supruga Nikole I, kralja Crne Gore, rođena je 1847. godine. Sa 13 godina udala se za princa Nikolu koji je stupio na presto 1860. godine, poslije ubistva knjaza Danila. Od svoga rođenja smatrana je vjerenicom Nikole Petrovića, jer su se vojvode Mirko i vojvoda Petar Vukotić sa Čeva, zarekli, po starom crnogorskom običaju, da će se sprijateljiti, ako se jednom rodi unuk a drugom unuka.

Više →

Ishranom i šetnjom do rješavanja opstipacije (zatvora)

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr Mirjana Nedović-Vuković
Pod pojmom redovne stolice smatra se pražnjenje crijeva svakog dana. To zavisi i od brzine probave kod svake osobe, od vrste i količine hrane koju jedemo, unosa tečnosti, korišćenja lijekova i fizičke aktivnosti. Pražnjenje crijeva koja su stalno u jačem ili slabijem kretanju, zavisi i od optimalne količine unutrašnjeg sadržaja koji podstiče crijeva na pražnjenje. Ako tog sadržaja nema, ili je nedovoljan, izostaje i kretanje crijeva.

Više →

Ishrana

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Priredio: Damir Peličić, vsmt., Klinika za urologiju i nefrologiju KCCG
Hipokrat je još u IV vijeku p. n.e. rekao: „Hrana treba da bude lijek, a lijek hrana”. Time je ukazao na usku po­vezanost ishrane i zdravlja čovjeka. Nedovoljna i preobilna ishrana, dakle nepravilna ishrana, dovodi do niza poremećaja i pojave bolesti, a posljedice su smanjenje radne sposobnosti, proizvodnosti, povećanje ekonomskih gubitaka i skraćenje dužine života ljudi.

Više →

Antraks (crni prišt)

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: prim. dr Gani Karamanaga, spec. pulmolog
Antraks je bolest iz grupe zoonoza. Uzrokovana je bacilom antraksa koji je gram-plus neotporan u spoljnoj sredini, ali stvara spore – otporne oblike, te na taj način može godinama ostati u životu. Naročito je patogen za goveda, ovce, koze, konje. U spoljnu sredinu dospijeva ektravaziranom krvlju ili raspadanjem životinja uginulih od antraksa.

Više →

O zdravoj ishrani

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: mr ph Pavle Jurlina
Studenti koji izučavaju ishranu prvi put čuju o mikronamirnicama i njihovom korisnom djelovanju u zdra­vom organizmu onda kada se obrađuju bolesti koje nastaju zbog nedostatka tih važnih sastojaka hrane. Danas se u boga­tim i dobro uhranjenim industrijskim društvima nauka o ishrani više brine o problemima i teškoćama izazvanim preobiljem nego manjkom makronamirnica.

Više →

Bowen – magični dodir

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: Jadranka Simić, Bowen terapeut
Posjednje četiri decenje u svjetu se sve intenzivnje primjenjuje Bowen terapeutska tehnika koja ima i svoje škole i akademju. Bowen terapeutska tehnika je vrsta manuelne terapje koja ukjučuje nježne ali istovremeno moćne pokrete koji šaju neurološke impulse „poruke” centralnom nernom sistemu. Ovu terapeutsku metodu odnedavno terapeut Bowen tehnike Jadranka Simić, sprovodi i u kozmetičkom salonu Spa – Sense u Podgorici.

Više →

Za nas – Ja biram najbolje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr med. Sandra Vujović
Svjedoci smo da nam ljeto sa nizom sunčanih dana donosi prijatno zagrijavanje organizma, divan bronzani ten, da se svi osjećamo bolje i uživamo u blagoj psihostimulaciji koju nam pruža sunce, da su psorijatične lezije manje, kao i da su sve eflorescencije na koži manje vidljive…

Više →

Sunčeva svjetlost i zdravlje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr Olivera Simić-Kovačević, Spec. dermatovenerolog
Čovjek je od pamtivijeka svjestan da je prisustvo svjet­losti i Sunca značajno za opstanak života na Zemlji. Svjetlost je metafora istine, dobra i zla, znanja i neznanja. U prvom poglavlju Biblije opisano je stvaranje Svjetlosti! U istočnim religijama festival svjetlosti, Divali, proslava je pobjede Svjet­losti nad tamom…

Više →

Akne i sunce

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: Maja Nikolić, dipl. kozm. estetičar
Akne vulgaris jedna je od najčešćih hroničnih bolesti kože. U nastanku akni učestvuje nekoliko faktora od kojih su najvažniji: genetska predispozicija, hormoni, djelovanje nekih bakterija. Pored navedenih faktora, ništa manje važni su i SPOLJAŠNJI FAKTORI poput neadekvatne njege, stre­snih situacija i… SUNCA.

Više →

Maligni tumori testisa

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: prof. dr Bogdan Pajović
Svaku intaskrotalnu masu treba smatrati tumorom, dok se ne dokaže suprotno. U poređenju sa malignim tumorima drugih lokalizacija, karcinom testisa je relativno rijedak (1-2%). S druge strane, to je najčešći maligni tumor muškaraca u životnoj dobi od 15-35 godine.

Više →

Klinika za onkologiju

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Direktor Klinike, Prof. dr Vladimir Todorović
Povodom praznika Dana državnosti Crne Gore 12. jula 2010. novu Klinika za onkologiju i radioterapiju svečano je otvorio premijer Crne Gore Milo Đukanović. Ovom činu prisustvovale su mnoge značajne zvanice i funkcioneri naše države. Nova Klinika danas predstavlja ponos zdravstvenog sistema Crne Gore i jedini u potpunosti nov zdravstveni objekat sa opremom iz posljednjih skoro 40 godina.

Više →

Zloupotreba supstancija

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja
Kokain spada u najstarija psihostimulativna sred­stva. Po unošenju u organizam izaziva prijatnost, euforiju i jednu posebnu vrstu omamljenosti, kada narkoman doživljava pojačanje intelektualnih sposobnosti i fizičke snage, uz gubitak potrebe za hranom i vodom, kao i za odmorom ili snom, u trajanju od nekoliko dana.

Više →

Temelj zdravstva Crne Gore

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Prvi Kongres opšte/porodične medicine Crne Gore sa međunarodnim učešćem održan je u Baru 26-29. maja 2011. god. – u hotelu „Princess”. U njegovoj realizaciji uče- stvovali su Ijekari iz domova zdravlja u Podgorici, Cetinju, Baru, Petrovcu, Tivtu, Kotoru, Nikšiću, Bijelom Polju, Andri-jevici i Beranama. O utiscima vezanim za ovaj događaj govori prim. dr Mirjana Tošković, učesnica tima odgovornog za organizaciju ovog događaja.

Više →

10 zapovijesti zdravog srca

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg
Da li ste znali da se srce i krvni sudovi ponašaju kao bilježnica naših navika? Efekti loših i dobrih stvari koje dan za danom praktikujemo ostaju zabilježeni u sistemu krvotoka. Drugim riječima – srce sve vidi. Dobro je znati da za zdravo srce i dugovječnost nije potreban neki komplikovan režim ponašanja.

Više →

Susret predstavnika nefrološke struke

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Odsjek za nefrologiju u Beranama funkcioniše od 1990. godine, kada je izvršena prva dijalizna terapija. Ovaj segment Opšte bolnice funkcioniše u sastavu Inter­nog odjeljenja, pa kao što je slučaj i sa Bolnicom, ka zdra­vstvenim uslugama ovog centra gravitira stanovništvo četiri opštine Sjevera Crne Gore: Berana, Plava, Rožaja i Andrijevice. Tokom prošle godine ovdje je izvršeno [...]

Više →

Sunčanom stranom ulice

Objavio   /  Izdanje Br. 27, Poznati i Zdravlje  

Poznata novinarka i voditeljka popularne emisije „Balkan­skom ulicom”, Vesna Dedić-Milojević, u razgovoru o zdra­vom stilu življenja otkriva da pripada tipu osoba koje brige o poslu ostavljaju „na parkingu pred zgradom”, koje su posvećene druženju sa prijateljima, njeguju dugogodišnja prijateljstva, a kada je zdravlje u pitanju, poseban naglasak daju mentalnoj higijeni.

Više →

Enigma osteoporoze i vitamin D

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Na popularnom sastajalištu Plavnica, u organizaciji farmaceutske kompanije Actavis a u saradnji sa Farmaceutskom i Ljekarskom komorom Crne Gore, 9. juna tekuće godine, uz prisustvo preko 150 učesnika, organizovan je stručni sastanak koji se ticao dviju popularnih tema iz oblasti reumatologije. Predavači su bili prof. dr Nada Pilipović, sa Instituta za reumatologiju u Beogradu i prof. dr Zoran Anđelković, predstavnik „Rheumapraxisa” iz Beograda.

Više →

Artritis

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: dr Dušan Nenezić,
fizijatar – akupunkturolog – kiropraktičar, spec. za dječiju rehabilitaciju
Artritis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu. Pogađa sve uzraste, a posebno rizična grupa jesu žene koje predstavljaju trećinu oboljelih. Riječ „artritis” nastala je od grčke riječi „arthros”, što znači zglob i – itis, što označava upalu. Često se govori o artritisu kao jednoj bolesti, ali to nije tačno. Postoji više od sto njegovih oblika.

Više →

U Bečićima održan susret reumatologa

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Dvodnevni susreti reumatologa koji su realizovani 3-eg i 4-og juna ostavili su dojam edukativnog programa utemeljenog na bogatom iskustvu učesnika, a konstruktivne diskusije, razmjene mišljenja i preporuka za liječenje bili su posebno koristan segment ovog programa. Moglo bi se reći da je cijeli koncept Reumatoloških dana imao nekoliko osnovnih tema: iskustva sa primjenom bioloske terapije u liječenju reumatoidnog artritisa, diskusije i osnovne prepo­ruke za pristup liječenju reumatoloških pacijenata.

Više →

Dijabetes – izazovi za liječenje

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

U okviru susreta endokrinologa upriličenih 3. juna o. g. u Hotelu „Mediteran” u Bečićima, održano je predavanje ass. mr sci. med. dr Sretena Kavarića, direktora Interne klinike KC CG sa temom „Najnoviji pristupi u liječenju pacijenata sa dijabetesom, sa osvrtom na EASD vodič” i okrugli sto koji je imao zadatak da razjasni aktuelne prob­leme u liječenju pacijenata sa dijabetesom u Crnoj Gori.

Više →

Aktivin i inhibin

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Piše: mr.sci Vesna Radonjić, spec. med. Biokemije

Više →

Sastanak udruženja neurologa po sedmi put realizovan u Igalu

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

U Institutu „Dr Simo Milošević” u Igalu realizovan je trodnevni program Sedmog zajedničkog sastanka ne­uroloških udruženja Srbije i Crne Gore. Skup koji polako zadobija obrise lijepe tradicije, 2-og juna svečano je otvorio ministar zdravlja Crne Gore doc. dr Miodrag Radunović.

Više →

Dvadeset godina stabilnog razvoja

Objavio   /  Izdanje Br. 27  

Mogućnosti nabavke jekova i medicinskih preparata i sredstava, te kontinuirano i što boje ostvareno snabdjevanje javnih zdravstvenih ustanova i farmaceutskog tržišta Crne Gore osnovne su pretpostavke svakodnevnice Apotekarske ustanove Crne Gore „Montefarma”. Ova danas stabilna i razvjena kompanja počela je sa radom prje tačno 20 godina. Čelni čovjek ove ustanove, dr Budimir Stanišić, vidi je ovako uspješnom i u budućnosti.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center