Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 24

Imunostimulator

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Ehinacea, biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike, pripada porodici Asteraceae. Najbliži srodnici su joj margareta i suncokret. Lijepog izgleda, ehinacea je obično purpurnih, ljubičastih ili svijetlo rozih, dugih dekorativnih latica. Echinacea vrste su višegodišnje zeljaste biljke, snažno razvijenog vretenastog korijena.

Više →

Njega kože sklone crvenilu

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: Maja Nikolić, dipl. kozm. Estetičar
Život nije ugodan sa crvenilom na licu. Crvenilo na licu, ili kuperoza, neugodan je i čest poremećaj kože koji obično nastaje nakon 35. godine života. Na obrazima, nosu, a ponekad i na bradi, vide se sitniji ili krupniji kapilari i crvenilo kože oko njih.

Više →

Zloupotreba supstancija

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Dipl. psihološkinja Radmila Stupar Đurišić
Mladi ljudi danas žive u okruženju koje pred njih stavlja mnogobrojne zamke koje oni često ne prepoznaju ili pogrešno prepoznaju. Život je postao zahtjevan, pun stresova, uz visok stepen otuđenja i veliki broj raspada primarnih porodica.

Više →

Predstavljamo vam JZU Dom zdravlja Kotor

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

JZU Dom zdravlja Kotor samostalno funkcioniše pod sadašnjim imenom, kao samostalna javna zdravstvena ustanova, od 1991. godine. Opšta društvena kultura, kvalitet života i zdravstvena prosvećenost stanovništva u Boki i Kotoru uvijek su bili na visokom nivou. Shodno tome, zdravstvene ustanove i zaposleni u njima moraju biti na zavidnom stručnom, moralnom i tehničko-tehnološkom nivou.

Više →

Mjerenje tjelesne temperature

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Priredio: Damir Peličić, vsmt., Klinika za urologiju i nefrologiju KCCG
Tjelesna temperatura predstavlja ravnotežu između toplote koju produkuju metabolizam, mišićna aktivnost i ostali faktori i gubitka toplote preko kože, pluća (disanjem) i tjelesnih izlučevina.
Stabilna temperatura ukazuje na dobru funkciju ćelija, tkiva i organa, a promjena temperature obično ukazuje na bolest. Temperatura se može mjeriti živinim i elektronsko-digitalnim toplomjerom.

Više →

Osvrt na savremenu terapiju bolesti disajnih puteva

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Savremenu terapiju udruženih bolesti disajnih pu­teva karakteriše pojava kako novih lijekova tako i novih saznanja o načinu primjene već postojećih lijekova. Anti-leukotrijeni su jedna od važnih preporuka za liječenje ove vrste oboljenja. O načinima njihove primjene u terapiji astme i alergijskog rinitisa na sastanku održanom u podgoričkom hotelu „Podgorica” govorila je prof. dr Mirjana Bogić.

Više →

Alergija na polene – sezonski alergijski rinitis

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: prof. dr Ljiljana Janošević, načelnik Odsjeka za rinoalergologiju, Klinika za ORL i MFH KCS, Beograd
Alergijski rinitis predstavlja alergijsku reakciju organizma koja nastaje kao odgovor imunog sistema na supstance koje se udišu, kao što je na primjer polen. Alergijski rinitis je, kao i sve alergije, često oboljenje i sve je učestalije u urbanim sredinama. Podaci iz istraživanja ukazuju da čak 24 odsto popu­lacije u Evropi boluje od alergijskog rinitisa.

Više →

Primjena hiperbarične komore u liječenju dijabetičkog stopala

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: mr. sci Rubežić dr Velimir, PZU Samsara U uslovima lošije metaboličke kontrole kod dijabetičara, smanjene su permeabilnost endotelne barijere i elastičnost krvnog suda. Najčešće je prisutna i hipertenzija, zbog smanjene elastičnosti krvnih sudova. Sve to olakšava mehaničke lezije.

Više →

Iz ugla stručnjaka… Magnezijum – wellness za nervni sistem

Objavio   /  Izdanje Br. 24, Razno  

Asist. dr Janko Samardžić Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
Pritisci na poslu, prekovremeni rad, finansijski problemi, preveliki zahtjevi, buka, premalo sna… sve su to faktori stresa koji izrazito povećavaju potrebu za magnezijumom. Stres uzrokuje brzu potrošnju magnezijuma a ujedno mu povećava izlučivanje.

Više →

Hromozomske aberacije kod pacijenata koji imaju problema u reproduktivnom zdravlju

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: Slađana Teofilova, biolog spec. medicinske genetike, Centar za medicinsku genetiku i imunologiju, Podgorica
Genetika je nauka koja proučava nasljeđivanje i promjenljivost osobina kod živih organizama. Medicinska genetika je grana humane genetike koja ispituje nasljedne varijacije i uzročnike nasljednih bolesti kod čovjeka, na molekularnom i hromozomskom nivou. Citogenetika je grana medicinske genetike koja se bavi analizom hromo­zoma, analizom njihove veličine, strukture i broja.

Više →

Najbolja je stvar znati dobru mjeru

Objavio   /  Izdanje Br. 24, Poznati i Zdravlje  

Sagovornik kakav se samo poželjeti može, dvadesetpetogodišnji Podgoričanin Slavko Kalezić, glumac je koji „izuzetno vodi računa o svom zdravlju i zdravom načinu života”. Avanturista, umjetnik raskošnog talenta, ne zazire od blizine susreta sa vješto isprovociranim ostvarenjem snova.

Više →

Vaginizam: strašljivo bjekstvo od intimnosti

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psiholog
Vaginizam je seksualni poremećaj u čijoj je osnovi nevoljni spazam spoljne trećine vagine, tako da je njen otvor zatvoren i onemogućen je prodor penisa. U težim slučajevima, ova kontra­kcija mišića vagine može biti udružena sa kontrakcijom mišića karlice, pa i cijelog tijela. U blažem obliku, ovaj genitalni grč prouzrokuje bolni koitus, kada je prodiranje penisa u vaginu moguće, ali je to bolno za ženu.

Više →

Bolničke infekcije

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Autor: mr sci med. dr Vesna Beatović, specijalista epidemiologije, Institut za javno zdravlje, Podgorica 
Bolničke infekcije poprimaju sve veći medicinski, javnozdravstveni, pravni, ekonomski i etički značaj. Sve učestalija antimikrobna rezistencija prouzrokovača bolni­čkih infekcija predstavlja dodatni problem i veliki izazov.

Više →

Kombinovana terapija u liječenju hipertenzije

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Na sastanku realizovanom u orga­nizaciji Sanofi aventisa, 10. marta tekuće godine, prof. dr Zorana Vasiljević, ljekar Kliničkog centra Srbije, izlagala je na temu Liječenje hipertenzije u sklopu globalnog kardiovaskularnog rizika – kombinovana terapija kao najbolja terapijska opcija. Ona je uspješno predočila brojne prednosti ove tera­pije, koju njen stručni tim ljekara sprovodi u cilju liječenja, te nimalo bezazlene opasnosti, tj. bolesti koja u današnje vrijeme prijeteći zauzi­ma maha.

Više →

Kontrola pušenja duvanskih proizvoda

Objavio   /  Izdanje Br. 24  

Autor: prof. dr Agima Ljaljević, Institut za javno zdravlje Crne Gore
Zahvaljujući nastojanju svih relevantnih faktora, u Crnoj Gori je stvorena jedna respektna grupa koja se bavi kontrolom duvana, a koja ima još mnogo aktivnosti da realizuje, još mnogo akata da definiše, odluka da ih usaglasi i iste sprovede u djelo. Jasna nam je ozbiljnost problema sa kojim smo se uhvatili u koštac, ali nas odlučnost onih koji su uključeni u proces kontrole duvana ohrabruje i daje podstreka za dalje djelovanje.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center