Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje br. 72

URION D.O.O. Podgorica – Crnogorski lider u prometu medicinskih sredstava

Objavio   /  Izdanje br. 72  

urionn

Već punih petnaest godina kompanija Urion bilježi konstantan rast i razvoj na crnogorskom tržištu. Sa puno volje i entuzijazma 1999. godine kompanija Urion počela je sa radom u Podgorici. Osnovana je kao preduzeće za promet medicinskih sredstava, ali je zbog konstantnog povećanja obima posla, izvršena doregistracija i proširena djelatnost i na promet ljekovima.

Više →

Zubni kamenac

Objavio   /  Izdanje br. 72  

kamenac

Piše: Dr stomatologije Rade Mrdak
Ordinacija „Apolonia, Podgorica
Dentalni plak je bezbojna ljepljiva masa, koja se sastoji od velikog broja bakterija koje su povezane u mukopolisaharidni matriks. Kada se plak stvori, ne može se odstraniti ispiranjem vodom ili drugim tečnostima, već se jedino moze mehanički ukloniti četkicom za zube. Taloženjem mineralnih soli iz pljuvačke u dentalni plak nastaje zubni kamenac.

Više →

Alternative u liječenju atopisjkog dermatitisa

Objavio   /  Izdanje br. 72  

dermat

Prof. dr med. sci Branislav Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu učestvovao je 10. marta u predavanju „Nauka i priroda“ koje je u podgoričkom Hotelu „Ramada“ organizovao „Lifemedic“ iz Beograda. Govoreći o alternativama u liječenju atopijskog dermatitisa ili ekcema, Nestorović je ukazao na činjenicu da je ova bolest posljednjih godina postala epidemisjka, te da je učestalost obolijevanja sa 0,2 odsto iz sedamdesetih godina danas porasla na preko 20 procenata.

Više →

Kondilomi kod adolescenata i trudnica

Objavio   /  Izdanje br. 72  

kondilomi

Piše: Dr Igor Jeremić, spec. ginekologije i akušerstva,
saradnik u Poliklinici ”Rezidencija zdravlja – Kerber”

Populacija mladih djevojaka između 18 i 23 godine je danas najviše izložena HPV infekciji. Jedan nezaštićen polni odnos je doviljan za HPV infekciju i mogućnost nastanka polnih bradavica. Sama spoznaja da imaju polne bradavice je traumatično iskustvo za mlade djevojke. Sa druge strane, trudnoća je posebno fiziološko ali i psihičko stanje, koje zahtijeva poseban terapijski pristup u liječenju kondiloma, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti i na majku i na plod.

Više →

Starenje i starost

Objavio   /  Izdanje br. 72  

Starost

Piše:  Doc. dr med. sci Božo Vuković
Starenje je vrijeme u kojem se čovjek nalazi na kraju zrelog života i kada, pod uticajem neizbježnih promjena, vitalne funkcije počinju da opadaju, a intelektualne i seksualne snage da se umanjuju. Starenje kod različitih osoba nastupa u različitom dobu, a to djelimično zavisi od genetskih faktora, uslova života, oblika rada i ponašanja u ranijim godinama. Starost karakterišu progresivne, uglavnom neprimjetne modifikacije fizioloških promjena na mišićima, kostima, koži, u čulima, osjećaju mirisa, sluhu, vidu…

Više →

Program 12 koraka

Objavio   /  Izdanje br. 72  

12 koraka

Dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog
Adriana Pejaković, psiholog-psihoterapeut u edukaciji TA Centra

Bolest zavisnosti predstavlja ozbiljan problem, kako za pojedinca, tako i za porodicu i društvo. Radi se o bolesti koja je hronična, recidivirajuća a čiji negativni efekti na ličnost dovode do, nekada vrlo ozbiljne deterioracije cjelokupnog funkcionisanja osobe. Zbog toga je neophodno uvijek pažljivo promišljati terapijske metode i tehnike koje će dati rezultate na duge staze kada je ova bolest u pitanju. U rehabilitacionom centru na Kakarickoj gori, u Podgorici, gdje radimo, primjenjujemo Program 12 koraka već 7 godina.

Više →

Nokti – promjene i bolesti (I)

Objavio   /  Izdanje br. 72  

nokti

Piše: Dr Olivera Simić-Kovačević, spec. Dermatovenerolog
PZU „Dr Kovačević“, Budva
Patološke promjene na noktima su vrlo česte i mogu da potiču od svih strukturnih dijelova nokta (nokatna ploča, nokatni nabori, nokatni matriks i nokatno ležište). Takođe, mogu biti promjenjeni oblik (nedostatak nokatne ploče-anonychia, smanjenje i stanjenje-onychatrophia, hipertrofija-zadebljanje nokatne ploče, macronychia i michronychia-veći i manji nokti, dolichonychia i brachyonychia-produženi i skraćeni nokti) građa, čvrstina (tvrdi, meki, krti, trošni nokti), boja (chromonychia, leuconychia, melanonihija, žuto prebojeni nokti, crvena lunula) i druga svojstva nokta.

Više →

Prijevremena ejakulacija

Objavio   /  Izdanje br. 72  

ejaku

 Piše: Prof. dr Bogdan Pajović, Vasilije Bošković, Milovan Roganović
Prijevremena (ili prerana) ejakulacija (lat. ejaculatio praecox) je seksualni poremećaj kod kojeg muškarac ejakulira za vrijeme penetracije ili vrlo brzo po penetraciji, a svakako prije nego što bi to on ili njegova partnerka željeli. Konkretno, to znači da muškarac ejakulira pri penetraciji ili nekoliko sekundi po penetraciji, te tako sam odnos traje kratko. Ovo je najčešći seksualni poremećaj kod muškaraca svih životnih doba.

Više →

U Dobroti održan seminar o deinstitucionalizaciji psihijatrijske službe

Objavio   /  Izdanje br. 72, Skupovi, skupovi mart 2015  

IZNAD PREPREKA ZA DRUŠTVENO UKLJUČIVANJE   Seminar o deinstitucionalizaciji psihijatrijske službe pod nazivom “Iznad prepreka za društveno uključivanje” održan je od 23. do 25. marta u ZU Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru. Seminar je organizovan u saradnji sa centrima mentalnog zdravlja iz Trsta i Udina, a predavači i učesnici okruglog stola bili su ljekari [...]

Više →

NVO ZDRAVA DONA MONTENEGRINA

Objavio   /  Izdanje br. 72  

Nevladina organizacija Zdrava Dona Montenegrina čedo je grupe onkologa koji svoj profesionalni angažman ne iscrpljuju u okvirima Kliničkog Centra Crne Gore, i koji svoju profesiju, tragom prakse odavno postojeće u razvijenim sredinama, doživljavaju kao misiju. Kao humanisti, entuzijasti i posvećenici uvidjeli su značaj okupljanja grupe pacijentkinja oboljelih od tumora dojke i svih onih sa njima povezanih, a to su, šire gledano, svi segmenti društva.

Više →

Psihijatrijsko vještačenje

Objavio   /  Izdanje br. 72  

Za vrijeme boravka u inostranstvu prof. dr Stanko Milić, obavljao je višegodišnja vještačenja i stekao iskustva iz anglo-saksonskog prava koja se odnose na primjenu forenzičke psihijatrije u svakodnevnoj praksi vještačenja. Kao iskusan sudski vjestak ističe da se u sudovima srijeće različita praksa.

Više →

Vlada Crne Gore imenovala ministra zdravlja

Objavio   /  Izdanje br. 72  

Prof. dr Budimir Šegrt rođen je 19. novembra 1956. godine u Trebinju, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću. U Beogradu je 1975. godine upisao Medicinski fakultet, a završio ga 1980. godine. Nakon završenog Medicinskog fakulteta prof. dr Budimir Šegrt prvi put se zaposlio u Domu zdravlja u Nikšiću, 1981. godine.

Više →

HIRURZI – od jeretika do nobelovaca

Objavio   /  Izdanje br. 72  

Piše: Prim. mr sci dr Slobodan V. Radonjić,

spec. za oralnu hirurgiju  
Hirurgija (ime potiče od grčkih riječi „heir“ i „ergon“ što znači „ruka“ i „rad“) je grana medicine koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti koje se moraju tretirati radom ruku hirurga i primjenon mehaničkih sredstava (instrumenata). Stara je koliko i čovječanstvo.

Više →

ESTETIKA LICA U FOKUSU

Objavio   /  Izdanje br. 72, skupovi mart 2015  

U organizaciji Centra za nauku Kliničkog centra Crne Gore i Klinike za ORL i MFH, u ponedeljak 30. marta, u amfiteatru Instituta za bolesti djece Podgorica, održan je stručni skup na temu „Estetika lica u fokusu“. Skup je otvorila i prisutne pozdravila prof. dr Slavica Vujisić, direktorica Centra za nauku.

Više →

SARADNJA U CILJU UNAPREĐENJA ZDRAVLJA GRAĐANA

Objavio   /  Izdanje br. 72, skupovi mart 2015  

U prostorijama Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), u srijedu 4.03. 2015. godine, održan je sastanak sa predstavnicima medijskih kuća u Crnoj Gori. Cilj sastanka bio je unapređenje saradnje između CALIMS-a, kao institucije nadležne za očuvanje javnog zdravlja putem dostupnosti kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova i medija koji objektivnim informisanjem o ljekovima i medicinskim sredstvima doprinose unapređenju zdravlja građana Crne Gore.

Više →

Seksualno prenosive bolesti

Objavio   /  Izdanje br. 72  

Prof. dr sci med. Božidar M. Bojović

Dr Božo Vuković, prvi doktor medicinskih nauka u Crnoj Gori poslije Drugog svjetskog rata, erudita, intelektualac nemirnog istraživačkog duha, ovog puta se predstavlja sa dvije monografije tematski identične, ali po mnogo čemu, posebno prema stavovima u njima, polemički izazovne: polne bolesti kroz djela Šekspira i Njeogoša, dva svjetska velikana književnosti u analizi stručnog medicinskog autoriteta, koji više od pola vijeka proučava ovu tematiku.

Više →
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center