Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 59  >  Aktuelni tekst

Hronična venska bolest

Objavio   /  

Piše: prim. dr Davor Musić, spec. vaskularne kardiohirurgije

Hronična venska bolest je često zanemaren zdravstveni problem. Veliku ulogu u ranom otkrivanju i prevenciji imaju izabrani ljekari koji svojim proaktivnim stavom mogu značajno da preduprijede ili umanje postojeće komplikacije ove bolesti, koja predstavlja, ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni i ekonomski teret društva u Crnoj Gori.

Piše: prim. dr Davor Musić, spec. vaskularne kardiohirurgije

Hronična venska bolest je često zanemaren zdravstveni problem. Veliku ulogu u ranom otkrivanju i prevenciji imaju izabrani ljekari koji svojim proaktivnim stavom mogu značajno da preduprijede ili umanje postojeće komplikacije ove bolesti, koja predstavlja, ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni i ekonomski teret društva u Crnoj Gori.

5_-_Vein_Anatomy_112Oboljenje vena ili hronična venska bolest (HVB) je zapravo epidemija na koju, nažalost, pacijenti, ali ni ljekari, ne obraćaju pažnju na vrijeme. Najnovija epidemiološka istraživanja u svijetu pokazuju da čak sedam od 10 pacijenata koji se jave svom porodičnom ljekaru zbog nekog drugog problema zapravo imaju neki stepen HVB. U nekim drugim epidemiološkim podacima javlja se činjenica da oko 15 odsto ukupne odrasle svjetske populacije boluje od HVB.

Kada je riječ o stadijumima ili stepenima HVB, oni su postavljeni na osnovu kliničke manifestacije i klasifikuju se od stadijuma C0 do C6. C0 i C1 su početni stadijumi gdje pacijenti imaju blage subjektivne tegobe koje se javljaju najčešće kao oticanje, bol, trnjenje i peckanje u nogama, uglavnom noću ili u proljeće i ljeto kada su visoke temperature. C2 i C3 su stadijumi gdje već postoje izražene tegobe, ali istovremeno se javljaju problemi estetske prirode – to su izražene proširene vene i ispucali kapilari, ali nažalost, pacijenti se ni tada ne obraćaju svojim ljekarima za pomoć. Finalni stadijumi C4, C5 i C6 se karakterišu značajnim promjenama na koži – tamna, tvrda i ispucala koža oko članaka na nogama (C4), a C5 i C6 označavaju da je bolest došla do kraja i da su se već stvorili i ulkusi, odnosno otvorene rane na nogama. Često se bolesnici tek tada javljaju ljekaru, ali tada je već kasno za bilo kakvu prevenciju ili popravljanje estetike, i možemo samo hirurškim putem da liječimo, ali ne i da djelujemo na uzrok.

Najčešće se pacijenti, ali i ljekari odlučuju za neki vid topikalne terapije. Nažalost, kreme i gelovi samo djelimično ublažavaju tegobe, i djeluju simptomatski. Pacijent ima privid da mu je lakše, ali inflamacija, koja je ključ bolesti, i dalje tinja u dubokim venama i propadanje zalistaka progredira.

Razvijeniji stadijumi bolesti svakako su u domenu hirurgije.

Međutim, ono što je svakako uspješno kao terapija u svakom stadijumu jeste jedan relativno nov lijek, koji je jedinstven po svom sastavu i po tome što je mikronizovan i zbog toga djeluje upravo tamo gdje je najpotrebnije – na samim venskim zaliscima, a ne na površini kože kao svi drugi. Riječ je o lijeku Detralex, koji se već dugi niz godina uspješno primjenjuje u cijelom svijetu i jedini je venotonik koji zaustavlja bolest i može čak da dovede do reverzije stadijuma, a značajan je i podatak da je riječ o lijeku za koji je data najveća preporuka od svjetskih flebologa na posljed-njem svjetskom kongresu u Bostonu.

    Štampaj       Email
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center