Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Izdanje Br. 19  >  Aktuelni tekst

Darovati za život?

Objavio   /  

Evropski dan donacije tjelesnih organa 16. oktobar obilježen je satelitskim proslavama organizovanim u mnogim gradovima Evrope (Berlin, Beč, Prag, Zagreb, Beograd, Bratislava i Podgorica). Centralna proslava održana je u Ljubljani, u organizaciji Slovenija Transplanta. Po prvi put do sada, u Podgorici je organizovana manifestacija promovisanja potrebe za donatorstvom, realizovana pod zaštitnim znakom Udruženja nefrologa Crne Gore.

SATELITSKA PROSLAVA EVROPSKOG DANA DONACIJE TJELESNIH ORGANA

Evropski dan donacije tjelesnih organa 16. oktobar obilježen je satelitskim proslavama organizovanim u mnogim gradovima Evrope (Berlin, Beč, Prag, Zagreb, Beograd, Bratislava i Podgorica). Centralna proslava održana je u Ljubljani, u organizaciji Slovenija Transplanta. Po prvi put do sada, u Podgorici je organizovana manifestacija promovisanja potrebe za donatorstvom, realizovana pod zaštitnim znakom Udruženja nefrologa Crne Gore. – Cilj ove naše promocije jeste približavanje građanima Podgorice i Crne Gore problema donacije: zašto je doniranje toliko važno i koji su načini zavještavanja organa, da oni dobiju onu kritičnu masu koja je važna da uđu u svijest građana. Zato nam trebaju donori jer u našoj prilično maloj zemlji postoji značajan broj hroničnih bolesnika kojima je jedina nada da dobiju odgovarajući organ i izliječe se – istakla je u svom uvodnom obraćanju prof. dr Marina Mugoša Ratković, predsjednica Udruženja nefrologa Crne Gore i jedna od najzaslužnijih za realizaciju ovog događaja. Prof. Dr Mugoša Ratković podsjetila je na činjenicu da u Evropi dnevno umre 12 ljudi čekajući na donaciju organa.

U sklopu manifestacije nazvane Dar za život, 15. oktobra, od 18-20 časova, u Šoping molu Delta sitija organi-zovan je promotivni program tokom kog je predstavljen projekat donatorske kartice. Za izradu vizuelnog rješenja kartice bio je zadužen slikar Dimitrije Popović, koji je tokom intervjua prikazanog u okviru ovog dijela manifestacije objasnio simboliku značenja spojenih dlanova, zaštitnog znaka kartice, koji, kako je naveo, označava upućivanje na zajedništvo i ispoljavanje humanističkih vrijednosti. Popović je ujedno iskoristio priliku da istakne afirmativan stav o doniranju tjelesnih organa. Stručni žiri i publika dodijelili su tri nagrade za najbolju umjetničku fotografju urađenu na temu Dar za život. Dobitnica prve nagrade bila je Dijana Marčetić, a druga i treća nagrada dodijeljene su Milu Radonjiću, studentima Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran. Ovom prilikom organizovana je i izložba fotografja studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti, a dijeljeni su i flajeri sa informacijama o donaciji organa i promotivne donatorske kartice sa logom Udruženja nefrologa Crne Gore.

U svojstvu medijatora večeri nastupio je glumac Andrija Milošević. – Na svim sličnim geografsko-istorijskim

prostorima kao što su ovi naši, znalo se da je prije svake riječi bila riječ hrabrost. Samo je jedna riječ bila rame uz rame sa njom, možda i zato što imaju ista značenja, a ta je riječ humanost, a humanost nikada nije značila samilost – rekao je Milošević podržavajući ovu akciju. Posjetioci manifestacije imali su priliku da simboličnim gestom usvajanja donator-skih kartica koje nemaju pravni značaj podrže projekt doniranja tjelesnih organa nakon smrti. Umjetnički duet gitarista Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića interpretirao je nekoliko autentičnih melodija kojima je večernji program manifestacije okončan.

Tokom promotivne večeri manifestacije Dar za život posjetiocima je prikazan dokumentarni flm o praćenju toka trudnoće i porođaju žene koja je prethodno bila podvrgnuta transplantaciji bubrega. U f lmu koji je snimila Tehnička služba Kliničkog centra Crne Gore prikazani su kadrovi kojima su obuhvaćeni svi segmenti liječenja i nadzora prve trudnoće Jelene Varagić iz Danilovgrada. Rizičnost trudnoće tokom koje je obavezno uzimanje ljekova uslovljavalo razvoj različitih komplikacija: poremećaj metabolizma šećera, hipertenziju, zastoj u razvoju ploda i sl. i specifčnost situacije u kojoj je Jelena ostala u drugom stanju nakon transplantacije izvršene u martu 2008. godine, uslovili su potrebu za pružanjem posebne medicinske brige o ovoj pacijentkinji.

Izražavajući zahvalnost za neizmjeran trud ljekara Stručnog medicinskog tima dr Danku Nataliću, dr Snežani Raspopović i dr Marini Mugoša Ratković, Jelena je istakla posebnu zahvalnost svojoj majci Mili-jani Drobnjak koja je dajući joj svoj bubreg obezbijedila mogućnost davanja života i njenoj kćerci Sari. – Nara­vno da sam, s obzirom na moje stanje i moj krvni priti­sak, osjećala strah, ali, hvala Bogu, izgurali smo skoro do samog kraja i sada je sve u redu – kazala je srećna majka Jelena. Djevojčica Sara Varagić rođena je nakon 36. sedmice trudnoće sa težinom od 1.830 grama. Nakon boravka u inkubatoru i početnog gubitka 200 grama težine, Sara je sada zdrava beba koja je teška 5 kg i normalno se razvija. Prisustvom na ovom skupu i sama je dala podršku ovoj nadasve humanoj akciji.

Skup eminentnih stručnjaka transplantologije

Naučni dio manifestacije Dar za život namijenjen stručnoj javnosti održan je 16-og oktobra u terminu od 10-15 časova u Rektoratu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Izražavajući lično i profesionalno zadovoljstvo povodom organizovanja proslave Evropskog dana donacije organa, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore, doc. dr Miodrag Radunović naveo je da je razvoj transplantologije doprinio da ljudska prava, poput prava na tjelesni integritet, dostojanstvo i privatnost, dobiju nove dimenzije fokusirane na potrebi iznalaženja kompromisa između dva naizgled protivurječna zahtjeva: poštovanje individualne autonomije i principa socijalne solidarnosti. Zakonom uređeni pravni okviri, kao što je to učinjeno Zakonom o uzimanju i doniranju djelova ljudskog tijela ustanovljenim krajem prošle godine u Crnoj Gori, edukacija i prihvatanje poziva za zavještanje i doniranje organa, predstavljaju, kako se moglo zaključiti, neophodnost u sprečavanju neželjenih pojava u vršenju transplantacije, stvaranju uslova za povećanje broja presađenih organa i obezbjeđivanju prava na jednakost u dostupnosti. Ministar Radunović saopštio je trenutno raspoložive statističke podatke po kojima u Crnoj Gori sada živi 85 osoba kojima je transplantiran bubreg, od kojih je 5 intervencija izvršeno tokom tekuće, a 12 tokom prošle godine. Njihova prosječna starost iznosi 44 godine, a skoro 60% tih osoba dobilo je tjelesne organe od srodnika, 22% od nesrodnika, a 18 od kadavera.

Strana: 1 2

    Štampaj       Email
 • Published: 2275 days ago on Jun 1, 2013
 • Objavio:
 • Last Modified: Jun 1, 2014 @ 11:39 am
 • Filed Under: Izdanje Br. 19
 • Tagged With:
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • center

 • center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center