Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  oktobar 2018  >  Aktuelni tekst

31. oktobar – Opšta bolnica u Bijelom Polju dobila novi skener

Objavio   /  

Opšta bolnica Bijelo Polje dobila je novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura. Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović saopštio je da će aparat najnovije generacije omogućiti kvalitetnije snimke, skratiti vrijeme snimanja ali i zračenje.

Dr Hrapović je kazao da će instaliranjem savremenog CT aparata, stanovnici Bijelog Polja, Mojkovca i okoline moći će da dobiju savremenu dijagnostiku u mjestu boravka ili u neposrednoj blizini. – Cilj ove Vlade je da obezbijedimo da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, dijagnostiku i liječenje, i dostupnu u mjestu u kom žive. Posebno imamo senzibilitet kada je riječ o sjeveru zemlje, na čijem dinamičnijem razvoju radimo u kontinuitetu“, rekao je Hrapović. On je istakao da je aparat dio opreme vrijedne skoro 12 miliona eura za čiju je nabavku novac obezbijedila Vlada. – Osim skenera, bjelopoljska bolnica dobila je opremu vrijednu 540 hiljada eura. Na starom skeneru, koji je u funkciji od 2009. godine urađeno je oko 30 hiljada snimanja, i potreba za novim je bila itekako opravdana – ocijenio je dr Hrapović. On je ocijenio da je aparat najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama. – Stari aparat bio je šesnaestoslajsni, a novi je osamdesetoslajsni, što znači da će kvalitet snimaka biti mnogo bolji, znatno kraće vrijeme snimanja i mnogo manje zračenje u odnosu na stari aparat. Takođe, novi aparat ima mogućnost snimanja cijelog tijela, krvnih sudova i sprovođenje drugih sofisticiranih procedura – objasnio je dr Hrapović. Vlada i Ministarstvo zdravlja, kako je rekao, predano rade na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Direktorica Opšte bolnice Bijelo Polje, dr Biserka Bulatović, kazala je da se u Crnoj Gori prethodnih mjeseci dešavao medicinski pomak, kada je riječ o obnavljanju opreme u svim zdravstvenim ustanovama.
– Nakon Bolnice Nikšić, koja je nekoliko dana prije nas pustila u funkciju novi skener, Podgorice i Kliničkog centra, koji je dobio najasavremeniju magnetnu rezonancu, došao je na red i na našu bolnicu. Nabavkom novog multislajsnog CT aparata našim pacijentima omogućena je najreciznija dijagnostička usluga ove vrste, a zbog mogućnosti koje aparat nudi, sigurno će se i broj procedura koje se na njemu rade povećati.
Liste čekanja ne postoje, jer se svi prvi pregledi završavaju u roku od 30 dana – rekla je dr Bulatović.
Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da će novi skener podići kvalitet zdravstvene zaštite u tom gradu i na sjeveru Crne Gore.
– Koristim priliku da zahvalim Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu zdravlja na velikoj investiciji. Siguran sam da ćemo sa ovakvim investicijama nastaviti i u sljedećoj godini i očekujem, iz novog kapitalnog budžeta, značajna sredstva za investcije u bjelopoljsku bolnicu, kako bi ona povratila centralni regionalni značaj, koji smatramo da joj pripada – rekao je Smolovć.
Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je za potrebe bjelopoljske bolnice nabavljen OCT, aparat za ergometriju, a u toku je, kako je dodao, postupak nabavke dva ultrazvučna aparata i druge opreme.
– Komletna oprema, od iznosa od 11 miliona i 700 hiljada eura, značajnim dijelom se opredjeljuje za sjever države i to pokazuje namjeru Vlade da se razvija i da se na adekvatan način zbrinjavaju stanovnici tog područja. Srećno puštanje u rad skenera i što manje da ga koristite – zaključio je Čirgić.

    Štampaj       Email
 • Published: 103 days ago on Novembar 12, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 12, 2018 @ 7:20 am
 • Filed Under: oktobar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center