Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  oktobar 2018  >  Aktuelni tekst

12.oktobar – Bolji kvalitet života pacijenata s epilepsijom i Parkinsonom

Objavio   /  

Audio-vizuelna komunikacija, daljinska dijagnoza, razmjena medicinskih podataka, mišljenja, konsultacije i druge medicinske usluge između referentnih centara i bolnica u realnom vremenu, benefiti su projekta NeurNet, koji će doprinijeti smanjenju broja transporta i poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa epilepsijom i Parkinsonovom bolešću.

To je saopšteno na edukativnom događaju Značaj razvoja telemedicine u oblasti neurologije za region koji je organizovan u Herceg Novom u okviru IPA projekta NeurNet – Mreža za zbrinjavanje pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti. Generalna direktorica Direktorata za ekonomiku u zdravstvu i projekte Milica Škiljević, kazala je da je u okviru projekta NeurNet planirano uspostavljanje mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (ICT) koje će, kako je objasnila, omogućiti optimizaciju kapaciteta referentnih centara i povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga, kao i prenos znanja i dobre prakse. – Projektom je predviđeno i opremanje bolnica savremenim EEG uređajima s video nadzorom, računarskom opremom, izrada aplikacije i instaliranje zajedničkog video-konferencijskog sistema. Navedeno će doprinijeti jačanju kapaciteta bolnica i unaprediti kvalitet pruženih usluga – navela je Škiljević. Ministarstvo zdravlja Crne Gore, kako je rekla, ulaže velike napore u jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova kroz ulaganje u infrastrukturu, opremu, a naročito, kako je dodala, u edukaciju kadra. Ona je rekla da je krajnji cilj primjene telemedice poboljšanje kvaliteta usluga u zdravstvenim ustanovama, edukacija ljekara i zadovoljstvo pacijenata koji će biti u prilici da dobiju i drugo stručno mišljenje ljekara iz referentnih zdravstvenih centara.

Predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, Dženita Hukić, kazala je da će sve bolnice, koje su uključene u projekat, putem opreme, biti uvezane u sistem i imaće mogućnosti audio-vizuelne komunikacije i razmjene medicinskih podataka. Ona je istakla da će 28 doktora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske imati priliku da unaprijede znanje i vještine u oblasti neurologije.

Direktor hrvatskog Zavoda za telemedicinu Mladen Novosel, istakao je da je Hrvatska imala sreću da je prije 13 godina počela sa organizovanjem institucije koja će se baviti telemedicinom. – Tako da smo u tih 13 godina skupili iskustvo u implemetaciji telemedicine, uvođenju novih usluga i međunarodnoj saradnji. To nam je pomoglo da dođemo do prijedloga projekta, koji je sada ovdje u fazi sprovođenja i sa kojim vjerujemo da ćemo mnogo napraviti, pogotovo na regionalnom nivou – kazao je Novosel.

Dr Mladen Debeljević iz Klinike za neurologiju KCCG, ocijenio je da projekat NeurNet predstavlja značajan korak u unaprjeđenju zdravstvenih usluga u Crnoj Gori.
– Do sada su pacijenti sa farmakorezistentnom epilepsijom upućivani u Hrvtasku i Srbiju. Nabavkom savremene opreme, koja će ubrzo biti dostupna u KCCG, postojaće mogućnost da se ti pacijenti na adekvatan način zbrinu i neće biti potrebe za njihovim slanjem van granica Crne Gore i tu ćemo zaokružiti cjelokupan dijagnostički i terapijski postupak – objasnio je dr Debeljević.
Projekat NeurNet rezultat je saradnje Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravlja Crne Gore i Hrvatskog zavoda za telemedicinu.

    Štampaj       Email
 • Published: 103 days ago on Novembar 12, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 12, 2018 @ 7:09 am
 • Filed Under: oktobar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center