Loading...
Trenutno ste u:  Medical  >  Crnogorska Hronika  >  oktobar 2018  >  Aktuelni tekst

11. oktobar – Održana konferencija o potrošnji i registraciji ljekova

Objavio   /  

Prema podacima Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), građani su prošle godine popili 77 miliona komada ljekova, za šta su u prosjeku potrošena 124 eura po glavi stanovnika, saopšteno je na konferenciji o potrošnji i registraciji medikamenata koja je održana u prostorijama CALIMS-a. Zamjenica direktora Agencije za ljekove dr Majda Šahman Zaimović kazala je da od 2013. godine bilježe rast potrošnje medikamenata za oko 6,7 procenata. Ona je istakla da građani u Crnoj Gori dnevno uzmu prosječno po 30 doza antibiotika, dok je u Evropi prosjek 20. – Imamo trend rasta potrošnje ljekova, ali je upotreba antibiotika smanjena za 3,2 odsto. Građani su najčešće uzimali terapiju za kardiovaskularna oboljenja i bolesti krvotoka. Najveća izdvajanja zabilježena su za medikamente koji se koriste za liječenje malignih oboljenja. Od 77 miliona ljekova koliko ih je potrošeno prošle godine, 72 odsto je plaćeno iz državnog budžeta, od strane Fonda za zdravstveno osiguranje. Naš zadatak je da pratimo potrošnju i kvalitet ljekova. Posebno smo vodili računa o potrošnji antibiotika, gdje se i dalje nalazimo u sredini kada je u pitanju evropski prosjek. Analizom svih medikamenata koje su na tržištu utvrdili smo da su u Crnoj Gori dostupne najasavremenije terapije –citostatici za liječenje malignih oboljenja – istakla je dr Šahman Zaimovi Pomoćnica direktora CALIMS-a mr Željka Božović kazala je da su do kraja 2017. godine izdali 2000 dozvola za promet ljekova u našoj državi, dok su odbili 500 medikamenata koji nijesu imali potreban kvalitet i sigurnost. – Naša je nadležnost da svim medicinskim radnicima i stručnjacima obezbijedimo najbolje informacije o ljekovima koji se daju pacijentima – rekla je mr Božović.

Direktor CALIMS-a dr Milorad Drljević kazao je da su u posljednjih 10 godina od nastanka uradili sve što je predviđeno kako bi građani koristili bezbjedne terapije. – Građani mogu biti sigurni u kvalitet i bezbjednost ljekova. Na početku nijedan lijek nije bio registrovan, niti smo imali dovoljne kapacitete, ali smo oformili tim i donijeli propise koji regulišu ovu oblast na najbolji način – kazao je dr Drljević.

Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić kazao je da je potrošnja ljekova po glavi stanovnika u Crnoj Gori porasla sa 93 na 123 odsto, ili za 23 odsto. On je istakao da je važna analiza potrošnje kako bi mogli da planiraju dalja izdvajanja i korišćenje medikamenata u odnosu na zemlje Evrope.
– Imamo stalnu evidenciju koliko novca iz budžeta se daje za ljekove. To je prošle godine bilo oko 70 odsto za sve terapije koje su potrošene – saopštio je Čirgić.

    Štampaj       Email
 • Published: 103 days ago on Novembar 12, 2018
 • Objavio:
 • Last Modified: Novembar 12, 2018 @ 7:09 am
 • Filed Under: oktobar 2018
 •             NOVI BROJ PDF

  center

 • VII Medical Fair Podgorica 27–29. september 2018, Hotel Hilton CG

   

   

  MedicalCG magazine organizes VII Medical Fair in Podgorica, at the Hilton Hotel, from September 27th to 29st this year.

   

  We are pleased to have an active participation of the Ministry of Health, sponsors of the Fair, which, with the participation of the most important health institutions, traditional collaborators of the MedicalCG project (Institute for Public Health, Health Insurance Fund, Agency for Medicinal and Medical Funds, KCCG), general hospitals and health centers, as well as pharmaceutical companies and wholesalers, without whose support and cooperation the entire Medical project would not exist – gives us the real basis that the overall quality of the event will satisfy the expectations of both the expert and the general public.
   
  Certification of participation in the event is performed by the Medicine and Pharmaceutical Chamber of Montenegro.
   
  At the previously held five fairs, an average of 70 professional lectures were organized, with about 50 stand presenting presentations from the health and pharmaceutical milieu of Montenegro, the surrounding countries and several foreign participants.

   
  At the fair, professional lectures are organized in two purpose-equipped auditoriums, while stand presentations of health institutions, public and private health institutes, pharmaceutical companies and wholesalers, take place in the Crystal Hall.
   
  The deadline for applying for the lecture is September 20th, 2018. Applications received after the deadline can not enter the official Fair Program because the program is published on September 21st in the MedicalCG magazine, as well as a special publication that is delivered to many addresses. For late lecture applications, we will print out the appendix to the Fair Program, and distribute it just before and during the event.
   
  The lecture application is in addition to this notice.
   
  We expect your participation in the 7th Medical Fair

   

  Respectfully,

  Manager of the Fair
  Slavica Pantelić
  Magazin Medical CG
  Medical d.o.o.
  Info :
  Tel/fax: 020 238 841
  Mob.tel.: 067 803 697
  redakcija@medicalcg.me

 • center

 • center

 •       Pretraga po temama

 •        POZNATI I ZDRAVLJE

  center

 • center
   

  center
   

  center
   

  center